Reklama

Reklama

Krást se musí umět

  • Francie C'est pas parce qu'on a rien à dire qu'il faut fermer sa gueule (více)
Z natáčení

VOD (1)

Dva zlodějíčci chtějí mafiánovi pomoct vyloupit přes stěnu na záchodě sejf pod vlakovým nádražím. Jenže jsou přitom tak trochu nemotorní. (Netflix)

Recenze (24)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle se říká parádní francouzská taškařice, plná převleků, záměn, omylů, nedorozumění, plešatých a zakulacených zločinců a tradičního, přetrvávajícího humoru. Jestli na tenhle film ještě někdy narazíte, určitě se dívejte, neboť zříte skupinku nadšených, kteří vykrádají banku skrz zeď na veřejných záchodcích...ono hádat se neustále s hajzlbábou, když jí tam chodí zástupy uhlířů jak na běžícím pásu, není žádný med :))) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vy moji milí kluci francouzský, pokaždý když chci rozesmát a obrátím se na vás, tak vy mě snad nikdy nezklamete. Tohle opravdu funguje jako roztahovačka tlamičky od ucha k uchu. To co tam ty tři blázni předvádí na hajzlu při přípravě na loupež je fakt velký styl humoru, tolik převeleků během jednoho dne, kdo by to řekl, že na nádražním hajzlu člověk užije tolik zábavy. Jen mě mrzí, že jsem nepoznal Thierryho, na druhou stranu role debutujícího Christiana Claviera má v sobě tolik tepla, že nezle přehlédnout. 12.11. 2021 Pořád skvěle baví a pořád jsem nepoznal Thierry Lhermitte . ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Bude to náročný. Žádná sranda. Velkou překážkou, Čínskou zdí ... je hajzlbába." Vykrást banku přes veřejné záchodky je nemožné, tedy pokud náhodou nemáte k dispozici anglického gentlemana, tyroláka, admirála, pošťáka, Skota, golfistu, rybáře, pilota, mnicha a pár dalších týpků, kteří nutně potřebují na velkou. A všichni tady náhodou jsou a já se při jejich "důmyslných" převlecích královsky bavil. Snímek samozřejmě poněkud sráží skutečnost, že je to hrozná kravina, ale v mém případě se jedná spíše o výhodu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasná komedie z té mnou nejmilovanější éry. Neznal jsem ji, ale o to více jsem si ji užil, a jsem si jistý, že to nebylo naposledy. Pánové Blier, Lefebvre a Serrault totiž na těchhle veřejných záchodcích roztočili obrovsky zábavný kolotoč, kterému Tsilla Chelton dodala ještě vyšší otáčky, a jak všechno dopadne, si nemůže být jistý snad nikdo. V dokonalém vesmíru by Krást se musí umět (on už ten původní název naznačuje, že tohle nebude úplně normální záležitost v tom nejlepším smyslu) u nás bylo už dávno stejnou klasikou jako ty nejlepší francouzské vylomeniny. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Co budu o filmu psát, příjemně pobavil a překvapil. To je přesně to, co od filmu chci. Podle názvu to možná nevypadá, ale ve skutečnosti je to báječný humor, který stojí rozhodně za to.. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Fracouzská komediální taškařice v tom nejlepším slova smyslu - a netřeba hereckých extratříd typu Bourvil, Funés nebo Belmondo. V Besnardově komedii se všichni tři (čtyři) hlavní herečtí představitelé bezvadně doplňují, což vynikne zejména v prakticky všech scénách odehrávajících se na veřejných záchodcích. Navíc mě příjemně překvapil i dabing (zřejmě devadesátá léta, vysílala TV Prima), který se svou kvalitou blíží českým dabingům francouzských filmů z let šedesátých a sedmdesátých. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vážně? Vážně! Viděl jsem už tři jiné komedie Jacquese Besnarda a všechny dostaly ode mě sotva 3 hvězdičky (ta třetí šla většinou ještě navíc za pana Serraulta). Nešlo o vyloženě špatné záležitosti, ale fungovaly s odstupem času tak na půl plynu a doprovázela je řada viditelných slabin či nepříliš využitý potenciál. Teď jsem viděl Krást se musí umět a nevycházím z údivu, protože: 1. Besnardovi se výjimečně povedl v rámci žánru kousek ne nadprůměrný, ale přímo mimořádný, který funguje skvěle i jako celek; 2. krimi komedie o nevyzpytatelných podvodníčcích je to ještě bláznivější a svižnější, než Sequensův "zemanovský" úlet Třetí housle (snad jen nějaká ta Liškova hudba mi zde chyběla k dokonalosti ;)); 3. nejsem si jist, zda to nebude tím dabingem, ale výjimečně mi nevadil ani Jean Lefebvre, který snad dokonce i umí hrát, když chce. Báječná podívaná! Dokonale promyšlený neotřelý plán, jak vykrást trezor z opačné budovy skrze zdi. Téměř dokonalé provedení prošpikované řadou hlášek, vtipných nápadů a jiných hlodů, které občas stroskotá na naprosto nečekaných maličkostech a drobné nepozornosti. Herecké trio v čele s Michelem Serraultem každou chvíli v nejrůznějších převlecích, někdy také s odlišným přízvukem. Jako bonus malé osobní asociace na oblíbené neo-noiry (Rozhovor – odposlouchávání přes zeď stetoskopem od záchodové mísy; Zloděj – vloupání do trezoru pomocí jisřkivé svářovací tyče). A věříte-nevěříte, víc než polovina filmu se odehrává na WC!! „Některé chvíle jsou nesmrtelné. Jdu si sednout!“ ♥ [95%]                                                                                                                                                                                                                                   Aktuzalice 13.11.2021: Viděno potřetí, poprvé v originálu, který je minimálně stejně skvělý (možná i lepší) jako český dabing, ale stejně jako u Krys z temnot jsem zůstal párkrát mírně zklamán, když zde zaznívaly úplně jiné hlášky, než jaké jsem si oblíbil v dabingu (např. místo větičky "Některé chvíle jsou nesmrtelné." zazní v originálu věta s významem "Každá minuta se počítá..."). Nicméně potvrzuji, že Lefebvre, když chce, skutečně umí naplno hrát i bez pomocí cizího hlase. ;-) Nejvíc miluji Serraulta jako rybáře s fůrou nářádí + Angličana s deštníkem, pak ještě Bliera v prvním převleku s cylindrem a brýlemi, hodně si vždy vychutnávám atmosféru noční loupeže... Dokonce po čase na mě výrazně lépe působilo i posledních 20 minut, které se mi viděly dříve trochu slabší, sice se nesou oproti zvyšku v dost komorní náladě, ale zároveň mají v sobě i trochu psychologie a na krátkém prostoru i zajímavý motiv navíc (jakýsi příchod deprese a pocitové letargie po jednom velkém úspěchu). Jenom nevycházím z údivu, že jsem před rokem snad postrádal nějakou hudbu Zdeňka Lišky. Ta zdejší od Gérarda Calviho je totiž taky úžasná... :o) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Několik různě působících částí - rozpačitý začátek vystřídá skvělá estráda při dobývání zdi za dveřmi kabinky č. 3 - převleky a pitvoření v podání Blier/Serrault/Lefebvre a důmyslné "maskování" hluku při demolici zdi - a pak zase rozpaky při překombinovaném pronásledování kufru (to je moment, kdy si zlostí začnete okousávat nehty, protože tahle část být ve scénáři vůbec nemusela) - a solidní konec s pointou, která ať už ji čekáte nebo ne, nepatří k nejhorším. Solidní primácký dabing. Nebýt kufru na střeše, asi by to byl plný počet. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Francúzska komédia v plnej paráde. Je to zásluhou vtipného scenára a trojice hlavných protagonistov, ktorí dodali svoj šmrnc a šarm. Komédia plná groteskných situácií a úžasných prevlekov má rýchle tempo a dokáže pobaviť aj dnes. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

A je to na francúzsky spôsob, ale bez tradičného francúzskeho humoru. Veľmi suchá komédia s minimom vtipných momentov, myslím že boli presne dva, ktoré donútili moje ústa k úsmevu. Čakal som rozhodne viac podľa tunajších vychvaľovacích komentárov. Jediné, čo za niečo stálo, boli prevleky. Videl som desiatky oveľa lepších francúzskych komédii zo 70-tych rokov. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

"Gastone, podívej, mrtvola!" Francouzské komedie mohou být skvělé i bez hvězd typu Funése, Belmonda či Richarda. To dokázala Klec bláznů či Sedmá rota. Dokazuje to i tento film, který blahé paměti Prima vysílala po názvem Krást se musí umět. Vypráví o dvou smolařských lupičích (Michel Serrault, Jean Lefébvre), kteří zpackají krádež auta pro svého šéfa (Bernard Blier). Ten je nejprve vyhodí, ale pak zjistí, že pro svůj budoucí plán potřebuje dva ne moc chytré chmatáky. Povolá je zpět a vyřkne plán. Chce vyloupit spořitelnu, konkrétně 500 milionů franků. A jak? "Přes hajzly!" Ano, přes veřejné záchodky na nádraží, které se spořitelnou sousedí. A to v plném povozu. Po nácviku a přípravě může akce začít. Všichni tři, Blier, Serrault i Lefébvre, na sebe obléknou nespočet převleků (o skotský kroj se dokonce pohádají) a akce probíhá v pořádku, jen se občas ozve hajzlbába v mistrovském podání Tsilly Chelton (Richardova teta z Roztržitého). Vše by mohlo dobře dopadnout, nebýt... pár okolností a pointy, kterou neprozradím. Námět napsali Christian Clavier, Thierry Lhermitte a Gérard Jugnot, kteří v té době spolu s ostatními Splendid vystupovali ještě po kavárnách. Všichni tři si tu také zahráli. Lhermitteho jsem si nevšiml, Clavierovu "šik" postavu a Jugnota si jako vrátného, který má problémy s ledvinami, ovšem užijete. P.S. Serrault a Lefébvre se jmenují úplně stejně jako Jean Gabin a René Dary v Nesahejte na prachy. Pokud je to schválně, je to celkem dobrý vtip :). ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

To jsem vám jednou takhle byl nemocný a jak už to tak bývá, krátil jsem si nemoc koukáním na televizi. Tu pojednou zaujalo mé 10 let staré oko cosi nápadně nevšedního a to cosi byl přesně tenhle film. Ještě mnoho dní po tom co jsem jej viděl jsem na něj vzpomínal, jak že to krásně vymysleli dokonalou loupež. A považte, jsem li schopen si na tento milý snímeček vzpomenout více jak 10 let poté, co jsem jej viděl - tomu se říká záruka kvality, a ta v tomto případě jistě je. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

V historii filmu se  uskutečnila bezesporu  řada filmových loupeží ale málokterá na to šla...přes veřejné záchodky. Ano, takový objevný nápad a objevil se u oddychové francouzské komedie ze 70.let. A není to zdaleka její jedinný klad. Kdyby tento film nebyl již 20 let ignorován českými televizemi i DVD distributory a hrálo v něm extra provařené jméno typu Funés (ačkoliv to není vůbec potřeba, ba naopak) jednalo by se o další známý klenot francouzské kinematografie jako v případě některých jiných kousků scenáristy Jeana Hanalina. Takto u nás tato skvělá komedie pomalu leží v zapomnění. Přitom jde o skvělou jízdu, která má výborné obsazení, úderné dialogy, tempo, táh na branku a geniálně prdlý a vtipný hlavní nápad,, od kterého se vše odvijí. Provedení loupeže na záchodkách (čemuž je věnovaná dobrá polovina fillmu) je fakt skvělé a okořeneno řadou krásných nápaditých převleků, které si určitě museli užít i herci. Hlavně Bertnarda Bliera jsem mnohdy ani nepoznal. Líbilo se mi i vyobrazení bežného chodu tak banální záležitosti jako jsou veřejné záchodky. Přitom vám tak projde tolik lidí! Malé děti bez penež, velké děti bez peněž, čtenáři, co si z toho dělají čítárnu , nemocný, který potřebuje pořád na malou...A na to vše dohlíží přísná hajzlbába. Jen mi připadalo, že i když má hlavní trojice důmyslné maskování, tak až podezřele hravě uniká bábině pozornosti a film to tak přináší o další případné vtipné situace. Malé rozpaky ale opadly v naprosto delikátní části honu za kufrem, kdy byly zlodějíčci tak neúnavní a dostávali se do tak rozmanitých situací, že mi způsobily čtvrthodinu takřka permanentního výtlemu. Překvapivá a vtipná pointa uložení peněž a postupného měsičního předávaní by mi možná stačila. Závěr s odhalením hajzlbáby byl už možná trochu navíc ale taky vtipný. Mé dojmy po skvěle veselé hodině o půl určitě nezhoršil. Tohle si prostě pět hvězd nezaslouží o nic méně než jiné známější kousky a zdařilé hlavní herecké trojice lehce vévodí skvělý Bernard Blier, jehož vysoké sebevědomí a neústálé stěry na adresu jeho méně bystrých kolegů byly vskuktu vyborné. Ach, a ta ústřední melodie! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-2* tak jsem myslel o jaký skvost francouzské komediální školy jsem přišel, když tu vidím tak vysoké hodnocení a ouha. Čekal jsem nějakou absurdní komedii, jakou jsem viděl od Bertranda Bliera třeba ve "Studeném bufetu" nebo "Cukr, káva, limonáda" a je to jen další přihlouplá zábava jako kdysi s Funesem nebo staré grotesky. Je to sranda, teda pokud někomu stačí trojice přihlouplých zlodějíčků, jedna hajzlbába, několik převleků a pak honička za ukradenými penězi. Víc tam není. Komu toto stačí, tak 4 či 5 hvězdiček má jasných a já tu se svými vyhasínajícíma 2 budu vypadat jak morous, co se neumí bavit. Snad to přežiju :-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Občas si zanadávám, když se distributoři pustí do rádobyvtipného přejmenování originálního názvu filmu. V tomto případě je to ale vcelku pochopitelné, protože tupě přeložený název filmu: To, že nemáš co říct, neznamená, že bys měl držet jazyk za zuby....je prostě dlouhý. Přesto bych zvolil něco příhodnějšího...třeba: Le grand braquage des toilettes - Velká záchodová loupež. Ten vcelku přesně vystihuje, co diváka čeká. Není to sofistikované, ani richardovsky ztřeštěné, výprava i hudba působí televizně...občas mi to evokovalo české komedie, jako Co je doma, to se počítá, pánové... . Přidanou hodnou Krást se musí umět, je ovšem herecké trio a podstatně lepší scénář. Blier, Serrault, Lefebvre. Tahle trojka by pravděpodobně vytěžila maximum i z úplné blbosti. Ale stejně tak si umím představit, že šikovný režisér by s tímto scénářem dokázal divy i s neznámými herci. Poněkud složitě naznačuji, že jako největší slabinu filmu vnímám Besnarda na režisérské židli. V jeho podání tomu chyběl šmrnc...což je ten důvod, proč nedám plné hodnocení. Co ale velmi oceňuji, je balancování na hraně ztřeštěné komedie a veselé kriminálky. Postavy nejsou smolaři, ani vyslovení troubové, Besnard nesklouzává do klišé, takže nesledujeme jen jejich marnou snahu proloupit se k penězům. Nejsou politovánihodní, fandíte jim, protože jsou to neškodní zlodějíčci, kteří se pustili do fikané loupeže. Vynalézavě a pro diváky vcelku vesele. Besnard obratně kličkoval mezi tím, co bych nazval prvoplánovitost a momenty, které jsou pro takové situace typické. Přesto se mu většinou povedlo, nesklouznout ke dnu komediální ohranosti. To oceňuji. Díky tomu má tato komedie zvláštní nádech, který je sice povědomý, ale současně je i neotřelý. A tím neotřelý, jistě nemyslím originální. Zajímavý filmový zážitek, na hony vzdálený Zlaté cihle, která je sice  o téměř 50 let starší, ale vlastně patří do stejného subžánru. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Velkou překážkou, Čínskou zdí je HAJZLBÁBA!“ Totální oslovinka, u které jsem se zasmála jako už dlouho ne. Capo Phano se rozhodne vylepšit svou finanční situaci skrz veřejné záchodky. Doslova. Potřebuje jen najít pár idiotů, kteří oddřou těžkou práci, zatímco on bude myslet za všechny. Naneštěstí si však vybere dva největší zlodějské neumětely v okruhu šesti kontinentů, takže geniální plán se brzy rozmočí. Naštěstí ne doslova. :) „Znám jednoho, co přečet´ na záchodě celýho Dumase.“ „Cvok?“ „Ne, intelektuál.“ ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající francouzská komedie se vším, co mám na nich tak rád. Vynikající zápletka, perfketní obsazení (jako vždy skvostný Bernard Blier a s ním skvěle sehraní Lefevbre a Serrault), spoustu převleků, záměn, humorných situací a navrch jedna pekelně skvělá hajzlbába a povedený závěr. Navíc se povedl i dabing, který je poměrně nový, ale působil jako ze staré klasické školy, což je rozhodně fajn. Tomuhle filmu nemám co vytknout. Hledal jsem ho dlouho a dostal jsem naprosto skvostnou podívanou, u které jsem se celou dobu královsky bavil. Celé se to odehrává na hajzlech a to jak se tam střídají, mění převleky a dělají se různé naschvály (a střeží je tam hajzlbába) je pro mě jedním z největších komediálních zážitků. A rozhodně je to jedna z nejlepších francouzských komedií, ve které není Funés a je veliká škoda, že se u nás tak dlouho nevysílala. Tohle je definice francouzské komedie, tohle je skvost, který stojí za to. Krást se musí umět a dělat humor se musí umět taky a tady funguje obojí - nebo alespoň to druhé. Doporučuji a brzy koukám zas. 100%. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Francouzská komedie ze staré školy s řadou legend komediálního žánru o partičce, která se snaží přes veřejné záchodky vykrást trezor v bance. Tento neotřelý příběh je doplněn skvělými hereckými výkony hlavních představitelů, celou řadou mini rolí v té době začínajících komiků a spoustou vtipných scén, kterým kraluje samotné dobývá trezoru, které dodnes považují za legendární. Moje hodnocení 75%. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapený, jak málo lidí zná tuhle výbornou francouzskou komedii. Osobně mám francouzské komedie velmi rád, a když chci sáhnout po nějaké pohodové a vtipné oddechovce, často volím právě něco francouzského. Musím říct, že se to téměř vždycky vyplatilo. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy jsem se úžasně bavil. Krást se musí umět je skvělý mix ztřeštěného nápadu, prostého příběhu v neotřelém prostředí, osvědčených herců a jejich parádních výkonů a výjimečné komiky, která vás zaručeně rozesměje. Všem rozhodně doporučuji na zvednutí nálady. ()

Reklama

Reklama