Reklama

Reklama

Vlastička umřela. Vesnický kostel, pohřební kočár tažený koňmi, farář, obyvatelé Olšan a souputníci zvláštního života Bohumila Stejskala (Boleslav Polívka), multimilionáře z vůle Boží, z Dědictví I. Trochu zestárli. Bohumil (Boleslav Polívka) taky trochu zestárl. Přibyly mu majetek, starosti, kilogramy a děti. Ztratil ženu svého života. Hraje hudba, zpívá místní ženský sbor Křepelky, jehož byla Vlastička členkou (a Bohuš je sponzorem). Smrt známého sbližuje. Všichni jsou smutní, nebo tak aspoň vypadají. Za zdí hřbitova zastavil starší Mercedes a z něj vystupuje rovněž zestárlá „hérečka" Irenka. Pozoruje pohřeb přes zeď, dovnitř se neodváží. Odjede před koncem obřadu... Smuteční hostina v Bohušově sídle. Jsou tu všichni, které známe z původního filmu. Zjišťujeme, že Bohuš si postavil ohromné sídlo ve farmářském stylu obklopeném zoologickou zahradou. Má rád svou dceru (Anna Polívková) a visí na šestiletém vnukovi, jehož učí jízdě na koni. Má vlastní chov koní a považuje se za odborníka na to. Už sedm let nepije a celkem si zvykl na peníze. Bohuš je smutný, ale smutek v jeho podání má velmi výstřední podobu. Téměř každá promluva se mu proplétá s pohřební řečí a duch Vlastičky postupně výrazně vstupuje do jeho mysli i jednání. Vlastička dávala jeho životu řád...vnutila mu kázeň. Teď je zase Bohuš sám. A smutný. Je na čase vrátit se ke kořenům...k flašce. Po sedmi letech se Bohuš zase napije. A bude to jízda, během které se bláznivě zamiluje do herečky, málem se stane filmovým producentem a majitelem zámku, málem přijde o vnuka, málem uvěří, že Vlastička pořád žije, přijde o několik miliónů, rozbije v přímém přenosu finále soutěže Hvězdy tančí, aby nakonec pod tlakem dcery a věrného přítele Arnošta (Arnošt Goldflam) dobrovolně našel klid a sebe samého v protialkoholní léčebně v tichém rozjímání s bláznivým JUDr. Strážným (Jiří Pecha). Velká jízda... i tak by se film mohl jmenovat, kdyby nenavazoval na už tak proslavený název dílu prvního. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (819)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Sedláček a Polívka se zřejmě domluvili, že se filmem vzájemně podpoří. Když jsem se dozvěděl, že se točí Dědictví II pod Sedláčkovou taktovkou, těšil jsem se, že vznikne něco životně česky současného (Rodina je základ státu) a místo toho jsem sledoval Bolkovu sladkobolnou, leč nevtipnou, odnikud nikam se potácející zpověď, ve které režisér sem tam vykouzlí nějaký krásný záběr z helikoptéry či jeřábu. Vše ostatní, třeba WTF nenávaznost některých postav (doktoři Donutil a Pecha, Karel Gott) jsou už jen další hřebíčky nejen do Vlastiččiny rakve. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

D2dictví působí vedle D1dictví stejně nepatřičně, jako režisér Sedláček na předávání státních vyznamenání, kam dorazil v mikině a zapsal se tak nejspíše i do Guinnesovy knihy rekordů. Jediné, co je na tomhle filmu komediálního (no, spíše šíleného) je to, že vůbec někoho napadlo jej natočit. Časy, kdy Bolek vlezl na plátno a aby rozesmál kino, tak mu stačilo říct jedno jadrné slůvko moravským dialektem, ty jsou nenávratně pryč. Mám neodbytný pocit, že se Bolek potřeboval nějak vybrečet z té lapálie s olšanskou farmou a zvolil k tomu tu nejhorší možnou formu - exhibici. Řada postav je ve filmu jen proto, aby měl filmový Bohuš s kým mluvit, jiný smysl jsem nenalezl. A paradoxně na základě tohoto snímku (k němuž BP napsal scénář) musím souhlasit s jeho filmově-civilní dcerou Annou, která prohlásila (ve filmu), že její otec patří do blázince - napsat TAKOVÉTO pokračování legendy může napadnout jen blázna nebo zoufalce. Se ctí z děje vyšlo jen málo postav, a to vesměs proto, že jejich role se počítaly na sekundy až minuty. Takže za mě ubohoučkých 15% a ne, prosím, už žádné další dědictví nechci, zříkám se ho ve prospěch dalších potenciálních dědiců. P.S.: Kurva se říká, Bohumile, kurva se říká. Přinejmenším po shlédnutí takovýchto "filmů". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se tohodle pokračování bál. Nechápu, kam ti tvůrci pořád chodí na pokračování legendárních českých filmů. Nicméně dědictví se v tomhle roce natočilo a tak jsem nemohl říct, že na něj nejsem zvědavý. Ještě, když si ho Bolek Polívka zase napsal sám. A výsledek není tak úplně zlý. Sice je tu plno scén, které čerpají z původního filmu, což se dalo čekat. Také tu ale jsou nové scény a nápady, u kterých se člověk upřímně zasměje. No a jelikož si to Bolek napsal sám, tak mám trošku pocit, že si v tom nechal promítnout i kus ze svého života. I proto se to nejspíš odehrává na "jeho" farmě a i proto to tak nějak moc připomíná jeho život v posledních letech. Každopádně je vidět, že pro to udělal maximum, což je vidět v samotném hereckém obsazení, které se nezměnilo od prvního dílu a ještě pár dalších zajímavých jmen přidal. I jsem rád, že se melancholickou náladu snažil hodit na druhou kolej. U takových Sněženek a machrů to bylo až otravný. Já se totiž chtěl hlavně zasmát a tady to fakt tak nějak vyšlo. Takže...proč ne. ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $1,500,000▐ márnosť šedivá a to ako čo bolo? reklama na pohrebný ústav? však sa to celé motalo len okolo duchov a cintorína, nič tupejšie a suchšie som za rok 2014 nevidel, otras na celej čiare, to sa v Česku už len všetci predbiehajú kto natočí väčšiu bikovinu než Babovresky? /0%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ten film si o bulvární čtení do značné míry koleduje, tak pojďme do něj. Možné důvody, proč vznikl: a) pokus Bolka Polívky něco udělat s tíživou finanční situací b) potřeba Bolka Polívky se vyzpovídat jako komik, který už přestal být vtipný a neumí hrát ani sám sebe jako šaška (kdo viděl jeho tristní vystupování v Ano, šéfe, tak asi ví, o čem mluvím). V jeho scénáři nenajdeme příliš návaznosti na subverzivní frašku Věry Chytilové krom postav, Je to spíš taková sentimentální litanie o alkoholu, ženách a odtrženosti od reality. Vtipů je tam pár a nejsou nijak nápadité (situačně, ani verbálně). Výsměch si DII vyslouží i proto, že obsahuje pár scén, ve kterých Sedláček hodně přešlápl dosud pečlivě dodržovanou hranici svojí lidovosti a spadl někam k troškovskému pitvoření. Já se tomu vysmívat nechci. Sledovat lidi, ke kterým cítíte sympatie, jak si sahají na dno, není zrovna příjemné, na druhou stranu pokud si odmyslím, že tenhle film měl něco po Chytilové zdědit, je to v něčem zvláštně autentická lítostivá zpověď člověka, pro kterého svět končí ohradou s koňmi a placatkou ve vestě a zoufale touží po jakési ztracené "bodré nevinnosti". Prostě posezení s opilcem, kterej vám dvě hodiny hučí do hlavy moudra a nářky... sere vás, ale vlastně musíte uznat, že vás to v něčem zvrhle fascinuje. Z nedostatku point tak přidám několik střípků, které padly po projekci v sestavě Schmarc - Fila - Tesař - Stejskal: "Moravský Vlk z Wall Street", "Film mimo dobro a zlo", "Do bláboliva vylitej biják"... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Dědictví aneb takový obyčejný týden v životě Bolka Polívky? Vlastně proč ne, ta farma vypadá moc hezky a reklamu si zaslouží. A protože není pochyb o tom, že u nás jeden maká a čtyři čuměj, český národ se s tímhle prochlastaným pokračováním (s jedním dobrým fórem za půl hodiny) určitě bez problému sžije. (4/10) P. S.: Přiznaný product placement je zdaleka největším WTF začátku roku! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Troškaizace legendárního filmu i režiséra předčasně oceněného medailí za zásluhy o stát v oblasti umění. Úplně jiná kapitola pak je Bolek Polívka, kdysi svébytný a originální herec, vynikající komik, excelentní mim, ceněný autor, autentický svéráz, ze kterého dnes zbyl jen pouhý jeho stín, mainstreamu nadbíhající neautentický tvůrce, impotentní scénárista, teleestrádní tele... Výsledným průnikem těchto tří veličin pak je komedie bez špetky humoru, se strašlivě umělými dialogy (členky folklórního sboru na pohřbu například), nuzným příběhem a celebritní lůzou, která to jako všechno asi má zachraňovat...mluvící hlavy z Novy a Gottova hvězda evidentně pořád padá vzhůru... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAKTO VZAL PENÍZE S KAPSY A TAKTO JE POLOŽIL NA STŮL… " /// U Polívky straší Havlová (furt lepší než Havel…) a to v dlouhým nudným úvodu (a pak v celým filmu…). Reklama na farmu, helikoptéru a chlast všeho druhu v Bolkově exhibici na rodný hroudě. Budiž. Sedláček s Bolkem vyprávěj a vyprávěj… třeba vo tom, jak chtěj milionáře voškubat, ale bohužel – je to KURVA nuda! Nuda! (FTIPE VYLEZ!) Buranskej humor, kterej ve finále není až tak trapnej jako ten Troškův, ale je stejně blbej. Jako celá tahle ubohá zbytečnost. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím, že Polívka patří do blázince. 2.) Má víra v českou kinematografii je pevná a neotřesitelná. /// PŘÍBĚH * HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Hodně mne baví filmy, po jejichž skončení musím hodně přemýšlet. A po druhém Dědictví se mi mozkové závity doslova zavařily. Zkoušel jsem to rozlousknout teoreticky, prakticky, i v beztížném stavu, ale přesto jsem sedm a půl milionu korun do náprsní kapsy u saka nenarval. Nic jiného tam k zamyšlení nebylo, trapnost odvážně vykukovala z nejednoho filmového políčka a kdyby občas lama nevyslala slinu nějakému doktorovi do obličeje, tak bych se patrně ani nezasmál. A to je pro nástupce kdysi geniálního Bohuše hodně špatné vysvědčení. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tomu filmu nerozumím mnohem víc, než nerozumím původnímu Dědictví. Nejvíc by mě zajímaly motivace jednotlivých tvůrců, proč snímek vůbec natočili a proč volili ty které scény. Zajímalo by mě to mnohem víc než film samotný, což je asi (určitě) špatně. Nejvíc mě překvapila minimální humornost - a to nemluvím o nevtipnosti, ale přímo absenci pokusů o vtip. Nevylučuju možnost, že za deset let všichni prohlédneme a uvidíme, že i dvojka, ať už chtěně, nebo nechtěně, především dokonale vystihla dobu. Nepovažuju to ale za pravděpodobné. 45 % ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dokonalé zprznění původního Dědictví. Tolik nepovedených fórů se jen tak nevidí. Jedna za Goťáka, ten chlap je všude. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vtip postrádající zpověď okoralého klauna, který v lihu už dávno rozpustil svůj glanc.. Ať už se jednalo, či nejednalo ze strany Sedláčka o jakýsi druh podvratnosti, máte chuť mu navomitovat do kapuce od mikiny. Ještěže se toho nedožil strýc Košťál, protože taková šmíra namotaná na špulku opileckých mouder tu nebyla od Kuvajtu napadení.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kult v podobe dvadsaťdva-ročnej výpovede dedinskej prostoduchosti a alkoholického megalománstva ostáva neprekonaný. Polívka, nech je to s fámami okolo dlhov a upísaniu sa týmto filmom diablovi akokoľvek, sa rozhodol o jeden z najodvážnejších krokov vo svojej kariére a nemožno mu to vyčítať. Počas rokov sa už niekoľkokrát objavili fámy o tom, že pokračovanie bude. Nakoniec je teda na svete a čuduj sa svete, nebolo to až také sklamanie ako naznačovali prvé (zaujaté) recenzie. Nemôžem si pomôcť, ale mám taký dojem, že celá atmosféra filmu akoby reflektovala Polívkove aktuálne životné obdobie. Trpká tragi-komédia je totiž to najvýstižnejšie slovné spojenie, čo ma v súvislosti s týmto filmom napadlo. Kým sa film rozbehol, bola to naozaj tragédia a mal som pocit, že to nedopadne dobre. Postupne a našťastie si ale tvorcovia uvedomili, že sentimentálnosť asi nebude správna cesta k divákovi a oživili Bohušovu postavu o charakterové črty, ktorými si získal sympatie takmer celého československého národa. Mnoho hlášok sú reprodukcie z originálu, ale tie sú nesmrteľné a stále fungujú. Komédia teda naberá na obrátkach počas celej druhej polovice filmu, niekedy jej úroveň poriadne kolíše (niektoré scény sú len bohapustá bezúčelná vata), na druhej strane sa na to veľmi dobre pozerá, Polívka je prirodzený a ostatní herci ani nehovoriac. Nie je z toho cítiť kŕč, ani gýč a to je predsa rozhodujúce. S úmevom na perách by som dal aj štvrtú hviezdu, ale objektívne (s prihliadnutím na originál) musím ostať pri 70%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nuda nuda šeď šeď ... vidím to dnes poprvé a raději bych vrátila čas a třeba si s chutí zažehlila a spálila si ruku žehličkou. Věřím, že by ta bolest nebyla tak hrozná, než že jsem se přinutila, dodívat se na tohle do konce. Z úcty k Bolkovi a ke všem skvělým hercům, kteří tenhle foch možná taky vzali z úcty ke svému příteli, nehodím pokračování Dědictví do koše. Nezáživné, bez děje, strašné! ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Původní dědictví mám celkem rád a kdykoli se na to podívám v televizi, ovšem ke dvojce jsem byl, asi jako většina pamětníků, skeptický. Bolka Polívku mám rád odjakživa, ale čas holt nezastavíš a i on razantně zestárl a přijde mi, jako by se občas jen ztrapňoval a bral role jen pro prachy. To ale nechme být, hlavní je, že Robert Sedláček, ač ho něteří uznávají jako talentovaného režiséra, nedokázal z takovéto látky proměnit adekvátní pokračování, o čemž možná svědčil i fakt, že na place to zřejmě nešlo úplně podle představ. Ona je vůbec otázka, jestli je vůbec nějakým způsobem možné k takovému filmu natočit důstojné pokračování. To je jako kdyby chtěli točit dvojku Forresta Gumpa. V rámci možností však film nabídnul, co si diváci přáli a ačkoli jsem se rozhodně nesmál všem připraveným vtipům, tak staří známí, Bolek a jeho sprostá mluva mají pořád své kouzlo. Jen to teda byl občas cringe (třeba scéna u doktora jak z Kameňáku) ...60%... [13.02.2014_Cinestar_Černý most] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Smutno v srdci, pachuť na patře. Zbytečná recyklace toho, co fungovalo v nestárnoucí jedničce. Zbylo jen povzdechnutí z nostalgie, úvodní letecký záběr na Vyškovsko a lulečský kostel a pak jen pár záchvěvů něčeho alespoň trochu atraktivního. Z Polívky je jen stín, nadbíhá látkám, ze kterých by mohlo kápnout a nechává se ukecávat k estrádním výstupům s dialogy, které na koleni sepíše šikovný přispěvatel do školního časopisu. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomu vyhýbal, ale televize ten film někdy před vás hodí tak, že nemáte v podstatě jinou možnost, než se podívat. Výsledek byl takový, že Bohuš ztrácí elán, vtipu je poskrovnu a celá polovina (kterou jsem zvládl dokoukat) byla úplně o ničem. Možná se někdy pokusím o druhé zhlédnutí, ale momentálně tomu nedávám moc šancí. Zbytečný film. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Neměla to být komedie? Vůbec nechápu, proč takové filmy vlastně vznikají. Další z řady pokračování po letech, které nemá absolutně co nabídnout a řadí se do kategorie propadáků. Stejně, jako např. Sněženky a machři či Bony a klid. Dědictví je však pravděpodobně nejhorší. Sedláček holt není Chytilová a Bolek má nejlepší roky dávno za sebou. Minimálně, jako scénárista. Trapná zbytečnost. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi nerad dávám tak nízké hodnocení, protože jsem měl radost, že si Bolek Polívka tento film konečně vydupal, napsal a zahrál a doufal jsem, že se povede, nás pobaví a jemu pomůže. Bohužel je to ale jinak. Vtipů je žalostně málo, ačkoliv občas se nějaký vydaří (vrtulník, golf...), s hláškami se to má stejně ("Jeden pracuje a čtyři sa dívajú!", "Nejkrásnější pohled na policii je ze hřbetu koňa...") a film působí až nečekaně melancholicky, hořce a smutně a člověk si chtě nechtě musí říct, kolik ze svého života do něj asi Polívka promítl, když se odehrává na jeho farmě, jeho dceru hraje jeho dcera... A tak. Což o to, ona by melancholie nevadila, já bych dokonce uvítal, kdyby se celé druhé Dědictví v tomto duchu neslo, jenže to by ho nesměly kazit všechny ty věci okolo - trapná zápletka s podvodem, postavy z předchozího filmu, které se vracejí jen tak z povinnosti (Karel Gott přistane vrtulníkem, pozdraví, zazpívá a je pryč), taneční soutěž... Častěji než sranda nebo dojetí tak vládla nuda. Je mi vážně líto, že to nevyšlo.___P.S. Závěrečná (a zase melancholická) píseň je ale skvělá. ()

Reklama

Reklama