Reklama

Reklama

Napoleon

(seriál)
  • Francie Napoleon

Obsahy(1)

Výjimečný dokumentární seriál o muži, který ovlivnil historii. Seriál popisuje dobu od jeho vojenského vzdělávání, až po nucený exil na ostrově Svatá Helena. Dokumentární sérii provází 3D animace, rekonstrukce a archivní obrazy, které podtrhují svědectví historiků o této jedinečné osobnosti světových dějin. (Kino Svět)

Recenze (8)

dalia 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru velmi zdařilý dokumentární seriál, podrobně a celkem vyčerpávajícím způsobem zachycující celý Napoleonův život. Počítačové animace a schémata bitev jsou zdařilé, 3D postavy "vypravěčů" byly asi ve své době zajímavou technickou vychytávkou, ale dnes už působí podivně strnule a pro dokument samotný jsou vlastně i celkem zbytečné. Pro člověka, který se o danou problematiku zajímá, nepřináší seriál nic zásadně nového či objevného, ale je pěkným podrobným shrnutím a komentáře renomovaných historiků mu dodávají na kvalitě. Pro nezasvěcené je to velmi dobrý a komplexní úvod do problematiky. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Napoleon vydal za 40 tisíc vojáků. Spočítal jako matematik jakou vzdálenost by\ měla jeho armáda denně urazit, rychlost pochodu , logistika kolik munice je třeba v různých fázích boje a jak rychle ji lze doplňovat. Spoléhal na taktiku soustředěné palby, často přemýšlel o taktických léčkách a protivníka napadal ze strany či zezadu. Nutné bylo nahnat nepříteli strach spouští, kterou po sobě zanechal či hlukem děl, vojákům nechal zvětšit uniformy, v nichž vypadali větší. Dbal na rychlost intervence a zaskočení nepřítele. Nepřátelským armádám trvalo dlouho, než na jeho taktiku přišli. U Slavkova dbal, aby bitva neměla klasický průběh, protože poteboval nepřátelské armády zcela zničit. Manévrami nutil protivníka k chybám. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora je samozřejmě reklamně zavádějící. V deseti dílech dokumentu sice uvidíme ucelenou historii vzestupu a pádu císaře Napoleona, ale není to ani poprvé, ani bez příkras, ani nestranně, ani objevně. Dokument je nutno brát jako francouzský (a navíc trošku povrchní) pohled na věc. Např. v části popisující bitvu u Slavkova slyšíme ódy na Napoleonova génia, ale ani slovo o taktice spojenců (jméno Weyrother např. vůbec nezaznělo). Trošku lépe je popsáno ruské tažení (ale možná jen proto, že pro Napoleona skončilo katastrofou...). Rakouský, pruský, ruský, anglický, italský, španělský, vatikánský a jiný pohled je omezen na nejnutnější minimum; dokument se soustřeďuje výhradně na úmysly a pohnutky samotného Napoleona, který je prezentován jako sebevědomí Francie. Toto ještě dokážu pochopit, ale neskutečně iritujícím způsobem působí ta pseudoartistní forma dokumentu kombinující počítačové animace s grafickou úpravou doprovodných malířských děl... Významné bitvy napoleonských válek jsou zde prezentovány jako počítačové hry, medailonky významných postav jsou redukovány na extrémně povrchní soudy ve formě poznámek ministra policie (skoro jakoby si hráč vybíral postavu v PC hře: Svalnatý, schopný, ale trochu alkoholik...; Vypočitavá ambiciozní rádodajka apod..), Davidovy obrazy jsou "vylepšeny" grafickými efekty. Hlavními průvodci dokumentem jsou (vedle zmiňovaného ministra policie Fouchého) diplomat Talleyrand a císařův věrný voják Jean-Roch Coignet, který bez zranění prošel snad všemi významnými bitvami a ke stáru napsal dodnes publikované paměti - jež se také zřejmě staly významnou součástí scénáře. Obě tyto postavy se k divákovi neustále vrací v otravných a otravně identických PC animacích (=důležitá póza bělovlasého Talleyranda a nepřirozené kývání neoholeného Coigneta). Toto už není škola hrou, toto už je docela zvláštní forma infotainmentu, která klade důraz na složitou vnější formu, ale nevadí ji poněkud povrchní výklad...__Po počátečním šoku z té příšerné grafiky a po přivření očí před jednostranností ustálím hodnocení na slabší 3*. Informační hodnota dokumentu je přece jen nezanedbatelná a z určitého hlediska vyčerpávající. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Veľmi ucelený pohľad na malého veľkého muža to je, horšie je to už s neskreslenosťou tohto seriálu. Bonaparte je nedeliteľnou súčasťou francúzskej histórie a zároveň aj jej jeden z najjagavejších klenotov. Z tohto dôvodu sa do jeho osoby príliš nerýpe a skôr sa hovorí o jeho genialite a veľkosti. Celý seriál je pretkaný zápiskami z denníka ministra polície Josepha Fouchého, charakterizujúcimi jednotlivé postavy vyskytujúce sa v príbehu ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Desaťdielny francúzsky dokument o Napoleonovi zaberajúci celý jeho život od narodenia na Korzike až po smrť na Svätej Helene. Informačná stránka je vyčerpávajúca, je tu všetko čo súvisí s Napoleonom a týmto obdobím - najviac priestoru dostávajú samozrejme bitky a zahraničná politika, vnútroštátna organizácia Francúzska je skôr na okraji. Prehľadnosť dopĺňajú mapy bojov, Davidove obrazy a bojové sekvencie, ktoré sú ale skôr slabinou, lebo sú celé spracované počítačovo (údajne od herných firiem SEGA a The Creative Assembly) a celému dokumentu mierne uberajú na vážnosti. Rovnako je slabinou aj počítačové stvárnenie dvoch rozprávačov - ministra Talleyranda a napoleonovho vojaka Coigneta - ich komentáre sú síce zaujímavé, ale ich počítačové prevedenie nie. To isté platí aj pre tzv. Zápisky Ministra polície Fouchého, kde sú (veľmi) v skratke priblížené jednotlivé historické postavy a ich úloha počas tohto obdobia a na záver sú opečiatkované nejakým zhrnutím. Či už autorom išlo o nejakú dejovú vsuvku alebo tým mysleli niečo iné, sú to dosť výrazné slabiny, na ktoré si treba zvyknúť a ktoré môžu diváka odradiť. Ja osobne som ale spokojný, dokument je obsiahly a je tu takmer všetko, čo o Napoleonovi možno s istotou vypovedať - pochopiteľne z francúzskeho obdivného pohľadu, ktorý je najviac viditeľný v poslednom dieli. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Niektoré zábery, ako napríklad tie z bojiska, boli nakrúcané v zimnej Moskve. Často sa tak stávalo, že počítače nezvládli chlad a producenti prišli o časť cenného materiálu. (DarkSaint)
  • Veľmi sa dbalo na pravdivosť a chronologickú správnosť faktov, preto sa často konzultovalo s filozofom Jeanom-Francoisom Coulombom, ktorý sa na danú tému špecializuje. Taktiež bol každý diel skontrolovaný riaditeľom Napoleonovej nadácie Thierryho Lentza. (DarkSaint)

Reklama

Reklama