Reklama

Reklama

Genderová věda aneb Problémy s pohlavím

(TV film)
  • USA Science of Gender Identity, The (více)
USA, 2009, 53 min (Special Edition: 120 min)

Asi v nejobtížnější situaci se nacházejí jedinci, jejichž pohlaví je obtížné určit. Někteří z nich dokonce mají mužské i ženské pohlavní orgány zároveň. Je to jeden ze základních biologických předpokladů: Na světě existují muži a ženy. Chlapci a děvčata. Pro miliony lidí není pohlaví v žádném konfliktu s realitou. Ale co s těmi, kteří se vymykají konvenčním představám? Jsme postaveni před otázkou: „Co je vlastně pohlaví?" Podle něj dnes na světě žijí miliony lidí, kteří do těchto kategorií nezapadají. Mezi genderové varianty patří například osoby, které jsou přesvědčené, že se narodily ve špatném těle, a jejich mozek je silnější než anatomie. Např. hidžra v Indii je považovaná za osobité třetí pohlaví – není mužské a není ani ženské. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Že existujú len dve možnosti ľudského pohlavia je každému jasné od detstva, aj neskôr pri vypĺňaní všakovakých formulárov. A tento film vysvetľuje, že to tak nie je a existuje široké spektrum sexuálnej identity a sexuálneho správania. Problematika je tu poňatá obšírne a bez predsudkov, z viacerých strán, vedeckej, laickej, aj rodiny, ktorá má takýto problém s dieťaťom narodeným ako chlapec a identitou dievčaťa. V Indii sa toho chytila aj miestna televízia a jej moderátorka Rose pochádza práve z takejto komunity. Druhá časť filmu z Indie je o niečo menej presvedčivá ako prvá venujúca sa veci z vedeckého pohľadu. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dobrých dokumentů o genderové identitě, transsexualitě, intersexualitě a o tom, jak konzervativní společnost nedokáže připustit, že nejsou jen dva gendery a v zájmu "normalizace" a udržení této iluze ořezává lidská těla do požadovaných tvarů, aniž by někdy dala lidem možnost volby. ()

Reklama

neo93 

všechny recenze uživatele

Působivý a poučný film o genderové společnosti. Dokument líčí životy především tří osob, které patří do této skupiny lidí, a zároveň nám to vše objasňuje pomocí vědy. Ukazuje nám, že nejsou pouze dvě pohlaví ženské a mužské, ale také třetí, které vlastně není úplně ani jedno. Celou problematikou se zabývá docela podrobně a dozvěděl jsem se i nové zajímavé informace, které jsem třeba nevěděl. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama