Reklama

Reklama

Cesta ven

  • Slovensko Cesta ven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází tentýž režisér s novým celovečerním snímkem Cesta ven – příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí. Odvaha a rodičovský cit pomáhají Žanetě překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům i patosu a k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem. (Aerofilms)

(více)

Recenze (304)

tranquill 

všechny recenze uživatele

Sociální romské drama o tom co tušíme či víme, jak u nich probíhá. Nic víc, nic míň. Dost dokumentární, slabé herecky. ()

VeeDee 

všechny recenze uživatele

Spíše dokument než film... spíše zamyšlení než velké dějové zvraty... ukázka onoho "začarovaného kruhu" romské populace v Čechách... syrová, autentická...ale přeci mi při sledování filmu něco chybělo, nemůžu dát víc než 3 hvězdy. ()

Simomon 

všechny recenze uživatele

Libily se mi filmařský postupy, kdy (ne)hereci po většinou improvizujou a držej se jen zadanýho tématu a tím jsou dialogy autentický a fungujou. Do toho ruční kamera povedeně boří hranici mezi hraným filmem a dokumentem.. Jenže mi poselství filmu přišlo tak nějak strašně nucený- Prostitka má těžký život, protože je prostitutka. Rómové mají těžký život, protože jsou Rómové. Politici kradou, protože jsou politici (..). A je to škoda, protože to mělo velký potenciál, ale ve výsledku jde jen o film, který má ambice sbírat ceny po filmových festivalech jen pro to, že jeho ústředním tématem je sociální diskriminace, místo toho aby film sociální diskriminaci doopravdy nějak rozebral. (Jako třeba Ptáčata 2010) POSLEDNÍ SLOVO: Filmařsky zajímavé a povedené. Avšak až příliš prvoplánové poselství. 2/5* ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Prostredie sociálne slabých vrstiev je jedna z mojích obľúbených filmových tém a rozhodne som rád za túto kvalitnú domácu produkciu. Toto je film typu "príbeh" - nečakajte žiadne dramatické zvraty, silné moralizovanie či hlbokú pointu. Toto je príbeh ženy zo sociálne slabej vrstvy a jej boj o každodenné prežitie bez nádeje, bez peňazí a bez poriadnej práce. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

"...tak ti nakopu prdel, že se ti tam udělá zubní kámen!" Hmmm, tak co na tohle mám říct. Chvílema hrozné, pár docela dobrých hlášek, chvílema by si člověk nad tou verbeží odpliv, chvílema ho zase napadne, že Žaneta s tou svojí rodinnou "anamnézou" snad ani tak nějak nemůže za to, že je tam, kde je, snad i proto, že aspoň mně úplně nepřipadala jako typická echt Romka... Velmi smíšené pocity mám z tohoto celkem syrového snímku. A popravdě řečeno poměrně smíšené pocity mám i z té nadílky Českých lvů, které to posbíralo. Každopádně herectví těch neherců je docela zajímavé sledovat. Ono to vlastně nebylo herectví, to prostě byli oni. ()

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Je to plný cikánů, část se natáčela i v Přednádraží, takže není divu, že je kolem filmu takové haló. Je to sice hraný film, ale zpracováním (kamera, střih, otřesný zvuk) vypadá jako dokument. A těžko říct, jestli schválně nebo omylem. Ten zvuk je vyloženě šílený, takže občas dialogům nebudete rozumět, i když budou česky. (Ne)herci budou nejspíše autentičtí, sebraní rovnou z ulice, protože přednes dialogů jejich postav připomíná dabing z devadesátek. Jinak se autorům poměrně dobře povedlo najít rovnováhu mezi tím, že nejen cikáni jsou svině, ale i bílí jsou svině a formalistický a byrokratický stát je taky svině. Bohužel toho dosáhli poslepováním těch nejtypičtějších klišé, jaká z mezirasové konfronatce v našich končinách známe. ()

PB2 

všechny recenze uživatele

Spíš než cesta ven cesta odnikud nikam. Ve filmu není žádný ústřední konflikt, který by se řešil, prostě takový časosběrný film... Navíc jako film docela nepřehledné, hrdinka má dítě, pak zase nemá, má práci, najednou do ní nechodí, partner si pujčí na lichvářský úrok a o dluhu už pak neuslyšíte a některým scénám by slušely titulky, romsky se učit rozhodně nehodlám... Dodatek: Cože? Nejlepší Film, Scénář, Režie, Kamera, Střih, Zvuk? Ještě, že ty lvy nesleduju... ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Některé scény byly příliš natahované (např. pařba s kolegyní) a zbytečně odváděly pozornost od hlavního příběhu, ale tento jediný nedostatek vyvážily herecké výkony neherců. Filmový zážitek s autentickou atmosférou. Cesta ven a Fair Play - pro mě nejlepší české filmy roku 2014. ()

Nikol10 

všechny recenze uživatele

Naprosto uvěřitelný film,který ve vás prostě vyvolá emoce,ať negativní nebo pozitivní,ale vyvolá. Velmi zvláštní pojetí snímku,kde hrají vlastně samí neherci,ale vůbec mi to nevadilo. Jiný pohled na romskou kulturu,ze strany,kdy se jedna romská dívka pokouší o něco lepšího. Samozřejmě,že zdejší pisálci si hned musí rýpnout o Kanadě apod.,ale asi moc nepochopili smysl filmu. Nějaké mezery to jistě má,není to 100 %,ale za pozornost rozhodně stojí. A kdo rád čumí jen na české filmy,o komunismu,o válce,nebo kde hrají nadsamec Macháček a jemu podobní,asi smysl tohoto nepochopí. ()

Taffey odpad!

všechny recenze uživatele

Nepotřebuji, aby mě, nějaký Petr Václav, krmil těmito skazkami. Mám s touto komunitou osobní zkušenosti, dodnes mi, někteří její členové, dluží za vykonané práce a z jednání s nimi vím, o nich, své. Natahovat ruce, to dovedou nejlépe. Když něco potřebují, můžete si ja na chleba namazat. Ale jakmile řeknete ne, jsou to, velmi často, vulgární dobytci. Petr Václav na tomto tématu vyrostl, ale počítám, kdyby u nás nebylo tak mizerné politické prostředí, kde má politik strach říct to, co si myslí, a říká to, co se od něj, v politických kruzích, čeká, nikdy by, podobné "reportáže" z prostředí cikánské rodiny, nemohyl vyhrát takovou cenu. Konstatuji, že tímto činem se dostal, český film, do ještě větších sraček, než jsem si, dosud, myslel. Závěrem? Každý film někomu straní. Více či méně. Je velmi snadné podlehnout těmto nástrahám. Stačí ale pár osobních zkušeností a víte, co je co a kdo je kdo. Navíc znám pár cikánů, kteří se zmohli na solidní život i postavení. Ovšem všichni měli jedno společné. Odešli z jejich komunity, žili buď sami nebo s bílými manžely nebo manželkami. Cikán potřebuje příklad. Jinak nehru. Bohužel, většina příkladů je, v této komunitě, negativních, vyspávání do deseti, chození spát po půlnoci, nechuť k práci a tak dále. V mém okolí jich žila, dlouhá léta, celá houšť. Tak mi neříkejte opak. ()

Evushe 

všechny recenze uživatele

Mně ten film vůbec nic nedal. Chybí mi nějaký přesah, nějaká přidaná hodnota. Takhle se můžu projít v Brně po Cejlu a mám úplně stejný zážitek. ()

Misulka93 

všechny recenze uživatele

Film, ktery ukazuje i druhy pohled. Myslim si, ze neni od veci se podivat na to, jak tezky muze mit zivot Rom, ktery chce pracovat a zit normalne.. ()

Tosca 

všechny recenze uživatele

Podobná schematická, didaktická sociální dramata s neherci upřímně nesnáším a ani oceňovaná Cesta ven na tom nic nezměnila... Nepletou si režiséři někdy hraný film s dokumentem? A nebyl by dokument na stejné téma zajímavější a silnější než pokus o hrané dokudrama? Neherečka nejlepší herečkou na Českých lvech i Cenách filmové kritiky? To je výsměch všem skutečným herečkám, jakkoli se Dudová snažila, seč mohla... Chápu, že film nemusí být jen zábava a pozlátko, ale i umění a výpověď o stavu společnosti, ale pokud je to jen výpověď bez umění, pak to pro mě není dobrý film. ()

dj.coffee 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi autentičnost, živelnost, věrohodnost. Škoda, že chybí konec. Neodpustím si jednu poznámku. I kdyby z tisíce Romů jeden využil šanci stát se spořádaným občanem dle dnešních měřítek, stále stojí za to to zkoušet a šance dávat. Jiná cesta totiž není. ()

Romanstekl 

všechny recenze uživatele

61%...to snad ani nemyslíte vážně... Film je nudný, natahaný...neřikam, že některé věci nevystihujou podstatu věci, ale některé herecké výkony jsou až do nebe volající, film prakticky nemá děj, myšlenka je jednoduchá...hrůza děs, 1h 40min života už mi nikdo nevrátí... Vážně nevim, v čem tento film vyniká oproti 60% jiným a pokud tento film byl vážně nominován na Českého lva, tak se někdo musel asi hodně praštit do hlavy, to česká kinematografie klesla víc, než jsem si myslel. ()

TommyDiamond 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku je třeba si uvědomit, že zde hodnotíme filmy a všechen ten oprávněný rasismus, homofóbii a segregaci musíme na chvíli odložit stranou...... Film Petra Václava Cesta ven si za svou syrovou autentičnost a práci z nepřizpůsobivými bezpochyby zaslouží titul Český film roku. Příběhově to rozhodně žádný klenot není, ale ukázka nuzných romských poměrů působí tak opravdově, až mrazí. Mě film přesvědčil a uděluji mu čtyři hvězdy.myslím, Škoda jen toho závěru, nemusel být tak strohý.... ()

Související novinky

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Reklama

Reklama