Reklama

Reklama

Cesta ven

  • Slovensko Cesta ven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází tentýž režisér s novým celovečerním snímkem Cesta ven – příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí. Odvaha a rodičovský cit pomáhají Žanetě překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům i patosu a k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (304)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický obrázek, jak to u nás vypadá v romské komunitě v regionech nejvíce zasažených nezaměstnaností. Samozřejmě u nás máme nedostatek romských herců, takže ne všechno je perfektní, ale Petr Václav měl štěstí zejména s nalezením Klaudie Dudové. Syrové sociální drama, které nelíčí Romy jen jako oběti, protože situace je složitější. A nikde žádná cesta ven... ()

Tatatranka 

všechny recenze uživatele

Nejprve podlaha rozbouřená nejistotou, pak vlny naočkované jarem projít sklem k slovním obratům. Úder, po kterém se bahno vylije ze břehů. Mrtvé dno - průstřel naděje, cesta ven. ( Vyhnula bych se srovnávání s bratry Dardennovými a soustředila se na režisérovu výpověď o jednom očividném mikrosvětě.) ()

Reklama

harfuska 

všechny recenze uživatele

Cesta autom, cesta vlakom, cesta do záložne, cesta do hospody, cesta na pracák, cesta na ubytovňu…. len nie Cesta von. Smutná to cesta jednej bezradnej ale odhodlanej holky. Smutnejšie je ale to, že takýto život viacerým z komunity nevadí – tlačiť sa v ošarpanom, špinavom byte, s blchami, dlhami a bez práce. Film síce posobí autenticky, ale nieje ničím zvláštny, ukazuje len život a mentalitu rómskych spoluobčanov a to veľmi vlažným sposobom. Je tu veľa hluchých miest, nezmyselných scén, nezáživných dialógov (vo veľa prípadoch im ani nebolo rozumieť)… ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ne uplne spatna sonda do zivotu nasich cokoladovych spoluobcanu. Neherci se jen malokdy mohou rovnat profesionalnim hercum, zase diky nim ziska film punc autenticnosti, nektere sceny (predevsim hadky) byly jako ze zivota. Klaudia Dudova podala dobry herecky vykon. Pribeh se bohuzel moc nevyvijel a postupem casu jsem o nej ztracel zajem. Prazaci to uz ani vnimat nemohou, me ale vzdy potesi film, ktery se odehrava v mem meste a kamarad/znamy v roli vyhazovace na diskotece me malem zabil. Ze ses Milane nepochlubil:-)?! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Předpokládal jsem, že Cesta ven bude patřit k nejlepším filmům roku. V mém osobním žebříčku se posouvá na pěkné druhé místo, jelikož u mě Fair play z prvního místa asi už nic nesestřelí. Zpočátku jsem se musel trošku vnitřně srovnat s tím, že hrají neherci, na druhou stranu je to vlastně pokaždé lepší, než když herci nehrají :-) Celý film výrazně táhne hlavní představitelka, její Žaneta je místy až neskutečná kvůli své zarputilosti a tvrdošíjnosti, s jakou se stále snaží svůj život zlepšit a najít tu cestu ven ze dna. Nemohu však zpochybnit, že takový člověk nemůže existovat. Téměř celou dobu na mě doléhala velká beznaděj, zoufalství a marnost, což jsem naposledy pociťoval u Poupat. Ale právě díky Žanetině urputném boji do toho zoufalství pronikají paprsky naděje. A nechybí i humor, který tu dusnou atmosféru trochu odlehčí. Střídají se tu silnější i slabší momenty, u nichž divák pochybuje nebo kroutí hlavou, ale celkový dojem je rozhodně pozitivní. Petr Václav patří k našim nejpozoruhodnějším režisérům a téma sociálních konfliktů jej asi hodně zajímá. Mám obavy, že Cesta ven půjde ve šlépějích loňského Jako nikdy, proto mu přeji mnohem více diváků, i na ČSFD je pouhých 222 hodnocení! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Od své premiéry 29. května 2014 až do konce roku měla Cesta ven v kinech 260 představení, na která přišlo pouhých 3 936 diváků. (Zdroj: Mladá fronta DNES). (hippyman)
  • Zdeněk Godla získal roli ve filmu tak, že v Chomutově prováděl veřejně prospěšné práce a všiml si, že na dvoře pošty probíhá filmový casting právě pro tento film. Přihlásil se a roli získal. [Zdroj: e15.cz] (Scalex)
  • Film mimo jiné natáčeli v mediálně nechvalně známé ostravské lokalitě Přednádraží a v jedné z nejproblémovějších ubytoven jménem Průkopník, na okraji Karviné, jejíž provoz byl k 30.11. 2013 ukončen. O rok později byla ubytovna srovnána se zemí. (peetriss)

Související novinky

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Reklama

Reklama