Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ridley Scott tvůrčí génius, který stál u vzniku klasických hollywoodských filmů, jako je Vetřelec, Blade Runner nebo Gladiátor přichází na televizní stanici Discovery s novou osmi dílnou sérií Sci-fi vizionáři. Scott je v oboru sci-fi sám amatérem a tentokrát nebude stát za kamerou, ale bude prezentovat živý komentář, který prozkoumá vztah mezi žánrem sci-fi a neustále se vyvýjejícími světy vědy a techniky. Od Julese Vernea a Isaaca Asimova po George Lucase a Phillipa K. Dicka sny vypravěče se mnohdy staly inspirací pro vědce, kteří hledali další kroky pro transformaci lidských objevů. Každá epizoda pořadu Sci-fi vizionáři se zaměřuje na jednoho génia tohoto žánru, jehož záblesky fantazie změnily naši každodenní realitu.

Jednotlivé díly:

Mary Shelleyová V knize Frankenstein Mary Shelleyová vypráví o muži, který v laboratoři stvoří život. Lze její dílo považovat za proroctví pokroku či varování o ztrátě kontroly nad vědou?

Philip K. Dick Philip K. Dick byl inspirací pro film Blade Runner a jeho dílo staví čtenáře před otázku: Co je realita? Významné hollywoodské osobnosti a vědci zkoumají trvalý vliv tohoto autora.

H. G. Wells Předpověděl H. G. Wells vyspělou lidskou rasu nebo její zánik? Podíváte se, jak posunul viktoriánskou vědu do světa vesmíru a co to znamená pro naši budoucnost.

Arthur C. Clarke Práce Arthura C. Clarka se Stanleym Kubrickem předpověděla videotelefony, iPad a komerční lety do vesmíru. Okamžiky z jeho života ukazují, jaké události tyto předpovědi ovlivnily.

Isaac Asimov Povídky Já, robot Isaaca Asimova ovlivnily výrobu průmyslových robotů a inspirovaly lidi ke kladnému přijetí světa robotů. Ridley Scott zkoumá neutuchající vliv tohoto autora.

Jules Verne Co je zapotřebí k vyslání člověka na Měsíc v 19. století? Vizionář Jules Verne předpověděl zázraky budoucnosti. Věda se nepřestává snažit držet krok s jeho nápady.

Robert Heinlein Díla Roberta Heinleina Hvězdná pěchota a Cizinec v cizí zemi kladou otázku: Co je svoboda? Významné hollywoodské osobnosti a vědci se vyjadřují k trvajícímu vlivu tohoto autora.

George Lucas Od světelných mečů po Hvězdu smrti patří Hvězdné války k nejcharakterističtějším dílům sci-fi 20. století. Filmař Ridley Scott zkoumá Lucasovy výtvory. (Discovery Channel)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
majo25 Jiné
25.10.2012

Reklama

Reklama