Reklama

Reklama

Zeměloď pluje

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2012, 26 min

Obsahy(1)

Nekonvenční americký architekt indiánského původu Michael Reynolds proslul svým unikátním přístupem ke stavbě obytných domů. Hlavním mottem je nezávislost – nezávislost na ekonomice, na dodávce energií, vody. Jeho domy nepotřebují žádné inženýrské sítě, jsou postaveny tak, aby byly soběstačné ve spotřebě vody i energií, součástí je i zahrada – skleník pro pěstování zeleniny, ovoce. Domy jsou navíc levné, protože se ve velkém při stavbě používají recyklované materiály – pneumatiky, skleněné lahve, umělohmotné lahve, plechovky od nápojů. To ovšem nijak neovlivňuje kvalitu bydlení, každý dům je navíc esteticky velmi působivý originál. Je to tzv. Zeměloď, která svým obyvatelům poskytuje vše pro pohodlné levné a ekologické bydlení, stará se vlastně sama o sebe.
Michael Reynolds postavil během tří týdnů v krásné přírodě u Sázavy první Zeměloď v Čechách, která má sloužit jako informační centrum a zájemci tam mohou i pobýt. Průběh stavby Zemělodi je základem filmu, který diváky seznámí s tímto inspirujícím a příkladným přístupem k zachování přirozeného života na Zemi. Vedle Michaela Reynoldse film provází i Jaroslav Dušek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

wader 

všechny recenze uživatele

O Zemělodi i o "Architektovi odpadu" vím už dlouho, fascinují mně příběhy s nimi spojené, ale přes to, když jsem se díval na TV premiéru tohoto krásného krátkého dokumentu, čím déle jsem to pozoroval, tím víc jsem se chtěl zvednout a jít si postavit tu svou Zeměloď. Přiměřená délka filmu, příjemné vložené titulky, hezké zpracování, jak už ostatně Viliam umí ;) ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Tak nevím jak ten film hodnotit...Jde o stavbu nepochybně užitečnou, ale jelikož se na její výstavbě podílelo tolik lidí, a bylo zapotřebí i dost materiálu, tak nejde o dům nikterak levný, spíše kuriózní....Až uslyším, že někde v CR je takových domů třeba pět tisíc, tak potom si řeknu - ano, funguje to, používá to dost lidí. ()

Reklama

luczi odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle není dokument, je to typická Poltikovičovina: jak pejsek a kočička vařili dort, ale budou všem tvrdit, že objevili odpověď na základní otázku života, Vesmíru a vůbec. Nedozvíme se v podstatě nic o zemělodi, spíše o motivech lidí, kteří se s velkým nadšením rozhodli projektu účastnit, nedozvíme se nic o údajně naprosté soběstačnosti, skutečných celkových nákladech atd. Zato se dozvíme, že je strašně super pěstovat zeleninu v blízkosti pneumatik. Většina materiálu užitá ke stavbě se dá celkem úspěšně recyklovat, Reynolds to místo toho vrazí do baráku, který nikdo nechce stavět, protože je to ekonomický nesmysl.  Připomíná mi to nadšence, kteří si staví jurty v našem naprosto nevhodném podnebí a pak jsou překvapeni, že jim v zimě zplesniví, nelze je dostatečně izolovat atd. Ale zřejmě společnost potřebuje i ty Edisony, kteří lidstvu ukazují, kudy cesta nevede. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Hodnotím dokument, nie nápad. Dokument mi nepovedal nič nové, je to len propagácia nápadu, neukáže vám nič viac. Ohľadom tých domov z hliny sa vedú spory, lebo vrchná časť pôdy je nenahraditeľná pre pestovanie plodín a rastlín všeobecne. No ja si myslím, že súčasný spôsob života na planéte a výstavba súčasného typu ju poškodzuje viac, než by sa poškodila tu, ale na ďalšej strane si myslím, že keby sme žili v domoch ako z Venus projectu v mestách a v takýchto na dedinách a samotách, tak by naša Zem na tom bola omnoho lepšie. Moja kritika smeruje skôr k Poltikovičovi, ktorý to mohol zobrať ako návod, veď ten dom, pokiaľ som dobre počul stavali to 2 týždne, tak nejaký náučný seriál o tom, ako sa to stavia mohli spraviť, lebo dokument Architekt odpadu tiež nebol o tom, ako sa to stavia, bol zas väčšou propagáciou a predstavením života Reynoldsa. Viem, že treba osobnú skúsenosť, no toto mi nič nedalo aj keď s tým sympatizujem. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

O tom, jak vypadá a funguje konkrétní dům M. Reynoldse se tu lze opravdu dozvědět více než v zahraničním dokumentu "Architekt odpadu". Tyto dva dokumenty se tedy zajímavě doplňují s tím, že tento je víc přizpůsoben očím českého diváka :-) Zajímavé je, že M. Reynolds po celém světě přitahuje podobný typ lidí... Každopádně jde o zajímavého člověka a zajímavé dílo a dokument stojí za vidění! Zajímavé komentáře: wader, sator, ledzeplan. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama