Reklama

Reklama

Na divokém severu (Šluknovsko 2011-2012)

(TV film)
  • USA In the Wild North

Obsahy(1)

Režisér David Vondráček končí „divokým severem“ svou dokumentární pentalogii o současných dějinách českého pohraničí (Zabíjení po česku, Řekni, kde ti mrtví jsou, Sbohem český koutku, Do země (ne)zaslíbené…). Tentokrát mapuje metodou „hlubinné sociologie“ nejvíce nemocné území Česka. V pestré mozaice příběhů lidí ze Šluknovska předkládá anamnézu sociálních a etnických problémů tohoto „severočeského konce světa“, kde násilí vůči Romům vyvřelo nejen kvůli frustraci z nezaměstnanosti a z narůstající kriminality, ale hlavně kvůli specifickému vývoji tohoto území po roce 1945. Přitom na počátku minulého století patřil tento kraj k průmyslově nejvyspělejším ve střední Evropě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Phobia

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit, zase jsem se strašlivě nasrala a musela přepnout. Chtělo by to ubytovnu pro sociálně slabé do bezprostředního sousedství každého pokryteckého politika, korektně mediálního žvástala a pravdoláskového aktivisty. Zbytek svého komentáře na téma našich utlačovaných, rasově diskriminovaných, zcela bezproblémových romských spoluobčanů budu autocenzurovat, ať na mě nepřiletí nějaký lidskoprávní Holomek s žalobou... Ale jednoho slušného, pracujícího cigána fakt znám a nedám na něj dopustit! A ten zbytek... pomůžu si výrokem pana Rudolfa Hrušínského st.: "Jak by tady bylo krásně!" ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Pátou hvězdičku nemohu dát, protože mi dokument nepřijde objektivní. Proč jsou stále dotazováni pracující romové? Proč režisér například nevyzpovídá tu moc příjemnou cikánku na konci? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi poutavé historické téma Sudety a osídlování,, historie do devadesátých let výborně zpracované. Potěšilo mě, že komentář měl odborník na Sudety Petr Mikšíček ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Stále čekám, že mi někdo v dokumentech s touto problematikou ukáže i něco jiného, než obehranou písničku menšinového etnika, jací jsme všichni rasisti. Aby toho nebylo málo, dočkáme se i "konstruktivních debat" (drž hubu, tě zabiju, ty svině..) a samozřejmě dojemných příběhů těch hodných, tvrdě pracujících a milých, které všichni ostatní šikanují, anžto oni tolik touží žít v míru a sousedském ohleduplném porozumění . Užitečné poselství: Kdo má ještě pocit, že nemovitosti jsou dnes dobře uložené peníze, jistě se tomuto kraji vyhne obloukem. Mnozí majitelé přiznávají, že jejich dům/byt v problematickém sousedství nejen že je neprodejný, ale dokonce i nedarovatelný. A to je asi tak vše. V pokusu o domluvu to jako obvykle skončilo bandou cikáňat vyřvávajících vulgarity, nebo pochodem nácků, kteří svým IQ nepřevyšují suchý hajzl, a kteří by si dávno neškrtli, nebýt neschopnosti politiků situaci řešit. Takže jako vždy nezbývá, než politovat postižené a doufat, že se naši snědí spoluobčané zase zhlédnou v nějaké té velké přátelské zemi, kde začnou nový život plný vzájemné úcty a příležitostí pracovat a realizovat se. Tolik vám držím palce!!! P.S Kohout je samozřejmě velkohubý populistický pablb, zaplaťpánbu, že se na něj už zapomnělo. ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč autor nevyzpovídal uřvaný cikánský spoluobčany... jinak ten Kohout nebo jak se ten trotl jmenuje je mocnej xD on si snad fakt myslí, že byl nějakej novodobej diktátor! Prej "Kdybych řekl, že je nebe růžový, tak by bylo růžový". Ten byl fakt dobrej :D Nejradši bych tomu dal odpad, ale alespoň nějakej dokument zobrazuje tuto vyhrocenou situaci. 20% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Naprosto mimo mísu. Autor napřed spojí současné nepokoje s poválečným odsunem Němců, a podsunuje divákovi, že bouřící se lidé jsou vlastně potomci vrahů a zlodějů. Romové jsou zde jen pracující, zatímco bílé zde zastupuje "komická" postavička Kohouta. Vondráček by se měl učit u manželů Doušových, kteří jsou zde jen pár minut, ale přesně vidí situaci, a jeden strip pana Douši vydá za celý Vondráčkův dokument. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Němci jsou pryč. Zaostalej průmysl je pryč. Tak kde je problém? Vždyť je to jen výsledek toho, co jste chtěli a nechali dopustit. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Jen ať to ukazujou. Jedni se v noci chtějí vyspat, mít čistý ulice a nebát se, druzí akorát hulákají a jediný, co se z toho dozvíte je, že všichni okolo jsou akorát rasisti. Nedá se to generalizovat a všechny hodit do jednoho pytle, každopádně ten poměr bude dost velkej, řekněme 9:1?! To by mohlo odpovídat. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Dokument nebyl příliš objektivní a následná beseda naší školy se slečnou z Člověka v tísni to definitivně dorazila, prý není objektivní dělat statistiku, kolik procent trestných činů mají na svědomí cikáni no a spousta dalších mouder z ní vypadla, fakt vtipný a nebo spíš smutný... ()

Karda 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nechápu negativní reakce na dokument.Na to,jaký je to tam sud prachu,tak mi přišel hodně vyvážený.Pohledy z obou stran,ale samozřejmě nelze vyslechnout každého .Pochybuju,že by ti problémoví lidé jak ze strany bílé i barevné něco smysluplného dokázali říct.A k p.Kohoutovi: Příjemně mne překvapil svým nadhledem na moc,kterou jako vůdce davu má(měl).Rozhodně ten člověk přemýšlí víc než většina zde přispívajících uživatelů.Pokud hodnotím dílo tak za 4****. ()

alanwilder odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument Davida Vondráčka se ani tak nesnaží najít odpovědi na problémy Šluknovského výbežku, jako spíše ukázat, jací jsou Češi rasisté a nikoho vedle sebe nestrpí. David Vondráček má v tomto letitou praxi. Jeho dokumenty Zabíjení po česku, Řekni, kde ti mrtví jsou atd. jsou toho důkazem. Problém dokumentu je hlavně v jeho "objektivitě," typické pro tohoto tvůrce. Je hezké, že nám líčí, jak se naši spoluobčané dostali ze Slovenska na území České republiky (samozřejmě ti už tady dávno byli.) Jak přišli o práci (stejně jako ostatní) a jak se snaží žít v nových polistopadových podmínkách, ale nejde jako tradičně k jádru problému. Dokument se vůbec nezabývá tím, co vadí místním nejvíce, a to hluk, nečistota a vysoká kriminalita. Proč pan Vondráček nenatočil například noční záběry skrytou kamerou, nebo proč se nesnažil natočit co dělají děti problémových rodin v dopoledních hodinách a jestli jsou, nebo nejsou ve škole? Přestože to v dokumentu od místních nejednou zaznělo?! Je dobře, že se podobné dokumenty točí, problém je, pokud je natočí nýmand, a to pan Vondráček bohužel je! ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru velmi vyvážený, nestranný a do optimální hloubky jdoucí dokument. Proč reportéři nenatáčeli noční dění poblíž ghett? Protože to nemá smysl - to co popisují sousedé si snad každý umí představit. Proč jsou v dokumentu rozhovory jenom se slušnými romy a ne třeba s tou paní na konci? Protože s tou paní na konci se rozhovor nedá udělat - to snad každý vidí a taky hlavně proto, že slušní romové žijí a kdo tento fakt ignoruje je prostě tupec, který dokáže chápat jen černou nebo bílou, ale unikají mu odstíny šedi (tedy cca 99% reality). A že tam nebyl vidět bordel a vybydlené domy apod.? A koukali jsme všichni na ten samý dokument? Já tam toho viděl až dost. Myslím, že většina zde emotivně kritizujících recenzentů viděla (a v životě vidí) spíš to co chce vidět, než to co tam skutečně bylo. ()

Reklama

Reklama