Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (156)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale Delon mě vůbec nebavil. Belmondo srší šarmem jako obvykle, ale spojení těchto dvou hereckých es pro mě nenašlo tu správnou chemickou reakci. Duo Newman Redford je neporovnatelně vyrovnanější, ti mne dokázali zaujmout v Podrazu i Butchovi se Sundancem. Škoda, dobrý režisér, dobří herci, dobrá hudba, ale něco tomu chybí. Něco, proč by se člověk na ten film chtěl podívat znovu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dvě legendy francouzského filmu, Jean-Paul Belmondo a Alain Delon, spojily síly a navařily gangsterku, co má velmi proměnlivý průběh. Jsou třicátá léta a dva elegantní lupiči stojící na opačné straně zákona si postupně podmaňují podsvětí francouzského Marseille. Jména François Capella a Roch Siffredi znějí dostatečně zvučně, aby na dvě hodiny spolu se svými představiteli uhranula diváka. A právě ty dvě hodiny jsou trochu moc přemrštěné. Režisér Jacques Deray nacpal do svého filmu nadbytečné pasáže, které mnohdy podpořily dojem rozvleklosti. Opravdu tomu chybí větší spád. Pak jsou zde skvěle drsně odvedené scény, kdy protivníci nezřídka končí rozstřílení jako řešeta. Následně je film podbarven hrozně nehodící se hudbou Claude Bollinga, která by spíše zapadla do nějaké grotesky. A český dabing také nehýří nejvyšší kvalitou. Belmondo je sice nadabován svým dvorním dabérem Jiřím Krampolem, jenže se jedná o novodobý dabing, kdy už dabér není v nejlepší hlasové formě. Ústřední herecké duo utáhne i ty nejméně záživné pasáže. Množství scén je působivých, stejně tak určité procento scén neumělo zabavit. Zpočátku filmu chybí podstatná zápletka, což se postupně začalo zlepšovat. Závěr je nečekaný a emočně povedený. Pokračování pod názvem Borsalino a spol. s osamoceným Alainem Delonem mě ale příliš neláká. 6/10 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Mohl tenkrát vzniknout špatný snímek, když se dala dohromady silná trojice Deray - J. P. Belmondo - Alain Delon, to vše navíc podpořeno silným ( mým tolik oblíbeným ) tématem a jako třešínka na dortu krásné ženy v podání Catherine Rouvet ( coby prostitutka Lola ) a mladičké Nicol Calfan jako Ginette. Odpověď je nasnadě..., přesto to na plný počet v mém případě tentokráte není. Na vině bude nejspíše mé přespříliš velké očekávání a fakt, že pokud se jedná o toto téma mé nároky a požadavky jsou nebývale vysoké. Na perly žánru to nemá, nicméně o nějakém zklamání nemůže být řeč už pouze kvůli ústřední herecké dvojici, na níž je radost pohledět. Škoda, že ke spojení těchto dvou velikánů nedošlo častěji. p.s. toto by si rozhodně DVD formát zasloužilo páni distributoři........ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dvojica Belmondo-Deloin ihneď zvádza k porovnávaniu ďalšej slávnej lahôdkovej dvojice filmového plátna, Newmana s Redfordom. Vychádza to približne rovnako. Borsalino je ale na rozdiel od Podrazu, ktorý možno zvonka pripomína, drsná gangsterka a na um vám skôr príde pôvodný, ale aj novší Scarface. Je to gangsterka veľmi rýchlo ubiehajúca, pretože tie dve hodiny nie sú na takýto široký záber možno plne dostačujúce, na druhú stranu má vďaka skratke film tempo. Lenže ja mám menší problém so slovenským dabingom, pre mňa je Belmondo jednoducho Jirka Krampol a nič s tým neurobím. Snažil som sa. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Spojenie dvoch hviezd neskončí vždy vznikom hviezdnej dvojice. Borsalino je toho žiarivým príkladom. Aj keď obaja predstavitelia sú asi jediným dôvodom pre pozretie si tohto, predčasne zostarnutého, gangsterského snímku, nebol som s ich výkonom spokojný. Belmondo, ktorý bežne udivuje svojimi kaskadérskymi kúskami, tu zlyháva prakticky v každej akčnej scéne. Atrapa bitky v bare by našla uplatnenie skôr v komédii, než v gangsterke. Aj Delon hral tak, ako keby jeho hlavným záujmom bolo, či dobre vyzerá v stále obmieňaných oblekoch. Úbohosť filmu vyniká najmä pri porovnaní s neskoršími filmami zobrazujúcimi vzostup a pád nejakého gangstra. Veľmi slabé tri hviezdičky dávam najmä preto, že v danej dobe mohla byť s filmom časť divákov spokojná. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Uživatel gogo76 vystihl přesně to, co mi na tomhle setkání dvou francouzských akčních es vadilo, ta polovičatost v komediální i vážnější rovině, Borsalino se tedy alespoň u mě nezařadí k zapamatovatelnějším filmovým zážitkům. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ne pokaždé musí směs kvalitních indegrediencí zaručit stejně dobrý výsledek. Film Borsalino je přesně takovým příkladem: má sice v sobě sympatického mladého Belmonda, zdobí ho pěkná atmosféra 30. let, doprovází stylová hudba a natočil ho úspěšný režisér, nicméně dle mého názoru jde přesto o podprůměrný film, protože chybí mu to zásadní – dobrý příběh. Jacques Deray nepřináší formálně ani obsahově nic natolik osobitého, aby jeho snímek mohl fungovat bez výraznějšího příběhu jako některé filmy Godardovy nebo Buñuelovy. Vedle abscence příběhu je možná ještě horší absence humoru (má-li jít o komedii) a natáhlá dvouhodinová stopáž. Po celý čas je to dokola samé zahazování s děvkami, drobné podvody, sázky na koníčky, kulečník, občas přestřelka či jiné vyřizování si účtů mezi gangstry. Pokud jste viděli americký Podraz (1973), v němž bylo všechno na daleko lepší úrovni, nemůže vás nenapadnout srovnání či minimálně vzpomínka. Borsalino ale moc neobstojí ani bez znalosti Podrazu. Do jisté míry je to nepochybně stylové, ale pro mě bohužel taky nekonečně nudné a ani tragické vyústění ve mě nevyvolalo žádné emoce. 40% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc, značnou část filmu se jen ucouraně čeká na pořádnou akci. Stylová oldschoolová gangsterka, ve které se ale režisérovi nepodařilo natočit úvodní bitku mezi oběma přáteli, všimněte si jak nezdařile do prázdna oba máchají pěstmi. Film vyšel nedávno na DVD, tedy konečně s dabingem. Otázku, jestli je lepší využít s Belmondem a Delonem dabingově svázané herce (Krampol i Trávníček jsou oba výrazně starší než jejich postavy, především u Krampola je to hodně znát), na které jsme zvyklí, anebo nějaký kokoty co za jeden den nablábolí čtyři filmy, nechám zodpovědět vás. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film miešajúci nadhľad s drsnými scénami (preto tie časté zmienky o PODRAZE, ale okrem hravej hudby tu moc podobnosti nie je). Minimálne polovica filmu mi prišla rozvláčna, dlho trvá, kým sa hrdinovia vypracujú a začnú sa diať dramatické veci... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Delon a Belmondo, to sľubuje fantastické predstavenie, ale mňa toto pojatie sklamalo. Typické bitky v štýle Buda Spencera a Terencea Hilla mi prišli až rušivé a určite pridlhé. To nebolo nápadité už ani v roku 1970. Prišlo mi to ako krimi, ktoré bolo zbytočne namočené do nepodarených komediálnych prvkov. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kombinácia Delon - Belmondo je úžasná. Síce som najprv videl "dvojku", ale na zážitku mi to neodobralo. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Klasika doby, kdy i ve světě gangsterů svítilo neustále slunce. Co dodat?! Šarm a šmrnc obou hvězd jedné éry francouzského filmu není třeba taktéž dál rozvíjet, obojí je neoddiskutovatelný fakt. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 11.1.2013, réžia slovenského znenia (STV 2012) = JULIANA ĎURIŠOVÁ - Dve legendy pospolu v nemenej legendárnom filme. (9.1.2013) ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Přímočará gangsterka, ve které je vždy vysloveno jen to podstatné, na ostatní není čas nebo situaci řeší pěst či kulka. V hlavních rolích dokázali své herecké umění hvězdy francouzské kinematografie J. P. Belmondo a A. Delon, kterým spolupráce opravdu sedla (jen škoda, že to nebylo častěji). Pro mě to byl skutečný požitek i při té dvouhodinové stopáži. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jean Paul Belmondo jako Francois Capella a Alain Delon jako Roche Siffredi to jsou dva nejpopulárnější herci v jednom z nezapomenutelných gangsterek. Ve své době to byla klasika. CITÁT - Kde je Lola?........... Už jen ta úvodní scéna v baru se určitě mnoha lidem zaryla do mozků. Pamatuju si, jak jdeme po ulici v Praze, a někdo z nás řekne - "Copak ty mě podezříváš?!" a ostatní zařvali "ANO!!!" a sem tam někdo vytáhl zápalky. Všichni věděli o čem je řeč. CITÁT - Neměl jste peníze, tak jste je ukradl.......... V tomto příběhu není snad jedinej poctivej pracant. Jen samé podplácení, sázky, hry, podvody, vraždy, nehody, politika a krádeže. A to by v tom byl čert, kdyby v tom nebyla žena. Tady to začíná dcerou pana Poliho a pan Poli má řeznictví a to řeznictví zahoří sérií podivných atentátů, úmrtí a náhod. CITÁT - CAPELLO - Tak já jdu do toho řeznictví s tebou........... Když se na to člověk dívá z odstupem času musí se i pousmát nad zpracováním. Dnes jsme zvyklí na úplně jiné honičky, střelbu a celkově na jiné akční scény. Jenže ve své době to prostě byla klasika, jak už bylo řečeno (napsáno). CITÁT - Je děsné žít bez peněz............ Opět jsem si vychutnal akční scénu s nabouraným "postřeleným" autem. Světe div se, nebouchlo a dokonce ani nehořelo a divákovi to stačilo. Jóó tenkrát v Marseille. CITÁT - Ale dávejte si pozor........štěstí neexistuje........ ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Borsalino může nabídnout Belmonda a Delona na vrcholu kariéry společně na plátně celé dvě hodiny. A nic víc. Nemám vůbec důvod podívat se znovu. Možná je to pro mně nezajímavý film, možná AD s JPB v jednom filmu nejsou totéž co třeba Brasseur - Trintignant. ()

Reklama

Reklama