Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (156)

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Tyhle dva pánové jsou v jednom filmu úplná balada. A ještě, když je tento film tak bravurně odvyprávěn. Jak si to chlapci ze začátku mezi sebou vyřešili s Lolou to už dneska moc nevidí (beze slov a pěstí, tak to má být). Tohle je prostě gangsterka podle mého gusta. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Sice se ke mě žádná lepší verze než s rychlo - dubbingem nedostala, ale zaplať Pánbůh za ni! Věřím, že je víc takovýchto filmů ať už s Bebelem nebo s Delonem, tak páni dabéři do toho! Příběh je trošku zamotaný, ale hlavní představitelé zde excelují. Mimo Belmonda a Delona zde můžeme vidět i spoustu dalších slavných Fr. herců jako věčný herec všiváckých rolí Michel Bouquet známý pro mě především z filmu Hračka, nebo Julien Guiomar známý jako Tricatel z filmu Křidýlko nebo stehýnko. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Belmondo a Delon spolu nehráli ve více filmech! Jako parťáci jsou skvělí, ale umím si představit, že by byli stejně takoví i v rolích rivalů (třeba jako policajt a zločinec – nebo obráceně?). Borsalino stojí na samém vrcholu žebříčku francouzských gangsterek. Jen mi vysvětlete, proč tenhle film čeští distributoři ignorují? ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Podsvětní retro s hvězdnou dvojicí přímo vybízí ke srovnání s pozdějším Podrazem. V takové soutěži pak vynikají nedostatky Borsalina, které má sice sexy název, ale herecká souhra oživení nepřináší, výtvarné akcenty kamery příběh spíše brzdí, příliš chtěný styl se mění v nechtěnou karikaturu. Capella-Siffredi-Lola, kloboučnický film, který patří k tomu slabšímu z Bébelovy filmografie. Policejně zemanovský hudební motiv je výhra pouze Zd.Lišky. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Nepokoušej jen jednu stranu mince. Stylové duo parádníků s osobitými přednostmi rozhazuje charisma po marseilleských "pláních," barech a plážích. Alain Delon - vážný, fešný, se slovy v očích modravých, podmanivou elegancí vynášenou samotným nebeským spřežením a Jean-Paul Belmondo - rošťácký, cool, mazaný švihák, mají v hrsti všechno nebo nic. Vybrušují a dekorují vintage módou a kloboučnickými orgiemi ducha doby a filmové estetiky. Vzájemně se vyvažují, přičemž nepřekračují a nepůjčují si z hereckého šatníku toho druhého. Klenotníci šarmu okoření jedinečnou ceremonii glamour hereckého charakteru. Elegantnost sama flámu gangsterského prší z každého detailu šibalských kratochvílí. Diskrétně, leč důrazně. "Avanti!" ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Marseille v roce 1930. Hvězdné obsazení. Dokonalé účesy a dokonalá saka na míru. Příběh poměrně komplikovaný, sem tam nesrozumitelný a moc dlouhý. Začátek příliš moc komediálně laděn, což filmu nesvědčí. Konec napopak masakrózní. Vcelku vkusná gangsterka ale Borsalino a spol se mi líbil víc. A abych nezapomněl, původní znění s titulky je výborné. Belmondo má normální hlas, velice sympatický. Krampolovy zácpové steny již přestávám snášet. ()

drederik 

všechny recenze uživatele

Belmondo s Delonem k sobě pasují jako Newman s Redfordem. Škoda, že obě dvojice natočili jen dva filmy, ve kterých společně ztvárnili rovnocenné hlavní role. ()

civalII 

všechny recenze uživatele

Jediný co mi na filmu vadilo, byly směšně natočený bitky, které překvapivě i v podání JPB vypadali jak ze Slunce, seno... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Dvojice Delon Belmondo je výborná, skvěle se doplňují a charizma rozhazují vidlemi. Příběh dvou darebáčků, kteří se dostanou až do první ligy, jelikož si nechtějí nechat diktovat co smějí a nesmějí, je především díky hlavní dvojici, výborný zážitek. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak mi tento snímek zachycující podsvětí Marseille třicátých let, mohl takovou dobu unikat. Navíc, když si hlavní role střihli mí oblíbenci Jean-Paul Belmondo a Alain Delon. Gangsterský film s takovýmto hvězdným obsazením zkrátka nemohl dopadnout špatně a taky nedopadl. Oba zmiňovaní herci podávají bravurní výkony a do svých rolí se skvěle vžili, přičtou-li se k tomu výborné výkony vedlejších postav, tak je divákovi servírováno doslova umělecké dílo. Ano příběh není nikterak oslnivý a v různých pasážích dosti pokulhává, nicméně režisér Jacques Deray ukázal, že šlo natočit slušnou retro gangsterku odehrávající se také na evropském kontinentu a zrovna Marseille se pro tyto účely více než hodilo. Snímek má poměrně slušnou atmosféru, jenom je škoda, že se režisér až příliš snažil do některých scén zakomponovat humor, čímž mnohdy zkazil slušně se vyvíjející dramatickou zápletku. Pochopitelně se Borsalino nevyrovná svým nejslavnějším americkým bratříčkům, ale rozhodně se jedná o skvělou gangsterskou podívanou. Moje hodnocení 75% ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Skvělá výprava a styl, plus okouzlující dvojice lumpů v podání dvou největších francouzských es. Jsou k sežrání a slušně mezi sebou vtipkují a hraní si vysloveně užívají. Ale scénář jsem občas nechápal, jednou tu, střih, a jsme jinde, vysvětlení žádné...Poliho dcera se s Belmondem dá jednou do řeči a další setkání už mají skoro před svatbou...Navíc se to místy dost vleče, stopáž je skoro moc. Někdy jsem měl skoro pocit, že sleduji parodii. Ćekal jsem rozhodně víc. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Borsalino je naprosto klasická gangsterka evropského střihu. Není to žádný Kmotr a podobnost nehledejme ani v americkém filmu Podraz. Zde se jedná o gangsterku, která od začátku dokonce prostě odsýpá a žádné velké scénáristické brikule se zde nekonají. Film je postaven na spolupráci Belmonda a Delona. Je to taková celkem nenáročná zábavná podívaná. Vše zde funguje, ovšem přesto si myslím, že druhý díl je výše. Celý filmový projekt Borsalino, tedy i druhý díl je totiž stvořen hlavně pro samotného Delona. Né že by se sem Bébel nehodil, ale je znát že prvotní impuls a záměr točit Borsalina pochází z Delonovy hlavy. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Stretnutie dvoch veľkých hviezd hereckého neba dopadlo dobre, obaja dostali viac-menej rovnako veľa priestoru predviesť sa. Už úvodný súboj je symbolom rovnocennosti. Povrchný prístup k postavám aj deju je ako jednorazové nosenie oblekov. Tvorcovia sa vykašľali aj na dialógy, nemohli ani bitky, akcia a rošťácka hudba. Vzostup dvoch mafiánov a sila ich priateľstva sa dá určite interpretovať inak, než cez slabý náčrt charakterov. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hmm, tak todle teda nevyšlo... Kámen úrazu je hudbě. Celou dobu hraje písnička jak někde z cirkusu a to i při "vypjatých" situacích, který tím naprosto degraduje. TAky se mi nelíbí spojení Belmondo - Delon. JE z nich cejtit, že to mezi nima není kdoví jak přátelský a jeden se snaží zahrát líp než ten druhej. Zápletka pozvolná a hodně utahaná. JEdiný, tak asi ten konec, přecijen kdy se poštěstí vídět Belmonda na plátně umřít... Ale celkově to na mě nechalo špatnej dojem... ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Dva velikáni francouzské kinematografie, respektive světového filmu, společně v rovnocenných rolích na stříbrném plátně. Je vidět, jak si na plátně dobře sedli a skvěle fungují jako rivalové i společníci. Dva bezvýznamní podvodníčci se snaží vybojovat svůj boj o místo na slunci, které je zasvěceno zločinu a je zahaleno hustým tabákovým dýmem. Jejich první setkání tváří v tvář neskončí jinak než pěstním soubojem o krásnou Lolu a samozřejmě bez vítěze. Soupeření se tak mění v přátelství. Jean-Paul Belmondo jako François Capella hraje roli, která mu sedí přímo na tělo, vždy veselého chlapíka, který se neváhá otočit za každou hezkou tvářičkou. To Alain Delon hrající Rocha Siffrediho je jako rub stejné mince, jeho postava je věčně zadumaná a vážná. Prohnilá Marseille třicátých let minulého století se tak stává kulisou pro příběh mocenského vzestupu. Oba hrdinové společně roztáčejí kolo osudu a musejí se rychle naučit chodit v prostředí hazardu, intrik, šedé zákulisní politiky a nájemných vražd. Výtečné kriminální drama, které zjemňují humorné podtóny a celým filmem se line výrazná linka vtíravého klavíru z vykřičeného domu od Clauda Bollinga. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Veselý - učesaný - kabaretný, taký je film Borsalino a presne taký typ gangsterky nevyhľadávam. Zamrzelo to najmä, keď sa pri pohľade na obsadenie tešíte na veľkolepú udalosť a dostanete rozpoltený film, ktorý nevie akou cestou sa vydať. A tak miesi odľahčené pasáže s tým žánrovo čistými v akých môže inak pútavý príbeh dvoch gangstrov čo ovládnu Marseille, pracovať naplno. Zaujímavé je tiež sledovať ako sa dve veličiny bijú o svoje miesto na plátne, žujú tabak, mračia obočie, hádžu frajerské pohľady, vyťahujú drahé kvádra. Remíza sa ale nekoná, Belmondo Delona prehral herecky i charizmou a nič na tom nezmení ani najšialenejší plavkový úbor čo Jean-Paul na pláži vytiahol. ()

Reklama

Reklama