Reklama

Reklama

100 000 $ na slunci

  • Československo 100 000 dolarů na slunci (více)
Trailer

Obsahy(1)

Castigliano vede spediční společnost na samém okraji pouště v jižním Maroku. Najme nového řidiče k přepravě tajného nákladu v hodnotě 100 000 dolarů. Rocco (Jean-Paul Belmondo) se o plánu dozví a uprchne s náklaďákem i s kořistí. Castigliano nabídne nejlepšímu šoférovi své společnosti (Lino Ventura) velkou odměnu, pokud se mu podaří ukradený náklaďák získat zpět. Jeho cesta vede přes marocké pohoří Atlasu, světem, kde se nikdo neptá na víc, než potřebuje vědět. Honička začíná! (MIDO FILM)

(více)

Recenze (141)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to jeden z nejlepších Belmondových filmů. Neni to až taková komedie, ale spíš dobrodružný film z drsného prostředí marocké pouště. Právě prostředí trochu připomíná jiný Belmondův film - Mrchožrouti. Navíc tady hodně prostoru dostal i Lino Ventura a několik dalších charismatických herců. Ještě bych ocenil tu část filmu, kde se naháněj 2 Berliety po klikatých horských silničkách. To určitě potěší srdce každýho milovníka starý techniky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z každého jejich gesta, z každého jejich úsměvu, z každého jejich slova, ale především, z každého jejich činu, byl zřejmý jeden jediný nesporný fakt, že právě ONI jsou ti nejlepší a nejopravdovější chlapi, co jsem v životě poznal a když si k tomu ještě připočtu konec filmu, který je doslova nejkrásnější oslavou sympaťáckýho chlapáctví, co jsem kdy na plátně viděl, tak mě během titulku FIN začala být jasná jedna věc, moje srdce právě dobyli ONI, první chlapi na světě. Ano, ONI.........Jean Paul Belmondo a Lino Ventura, rošťáci se smyslem pro humor a drsňáci se smyslem pro život. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála těch černobílých příběhů, ve kterých se Belmondo objeví, na okraj také jeden z těch nejlepších, ve kterých vůbec kdy hrál, tedy mně to tak přijde. Hlavně díky dobře vybraným hercům, kteří jemu slušně sekundují, především tedy Lino Ventura a také díky příběhu a okolí, ve kterém se odehrává. Přeci jenom jsem ale udělal chybu, že jsem si k pohovce nepřibalil z lednice čerstvě vychlazené pívo, páč vyprahlá Sahara došla v průběhu filmu až ke mně. --- Kdyby nebylo úvěrů, Afrika by byla dávno zbankrotovala. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Westernové schéma aplikované na francouzské šoféry náklaďáků v Maroku roku 1963. Mužně upocený film plný drsných charakterů, prachu, písku a špíny. Lino Ventura je kabrňák a "ucho" Belmondo je... Prostě klasicky výtečný Belmondo. Navíc je to famózně natočeno. Všechna čest Henrimu Verneuilovi. Kupříkladu minimalistická stíhací jízda skrze serpentýny je nasnímaná (nejen) na rok 1964 přímo neskutečně. Bez sebemenších problému by i dnes byla ozdobou jakéhokoli snímku. Nemluvě o hudbě. Takže zapněte si větrák, pusťte klimošku naplno a vydejte se spolu s touto drsnou "rošťáckou" cháskou do výhně a dusna marocké pouště. A třeba, ale opravdu jenom třeba, na vás na konci bude čekat těch stotisíc dolarů. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Sto tisíc dolarů je směšně nízká částka. Ne, není řeč o současné krizi, ale o ocenění chlapáctví, sympatičnosti a zábavnosti, jakou disponuje ústřední dvojice, se kterou by autorka komentáře, mající jinak notorický odpor k vedru, ochotně havarovala klidně i uprostřed Sahary, akorát by se to potom muselo jmenovat Jako rybě na suchu je Faidře v pouštním pelechu a Faidru by víc než jakékoli dolary zajímalo, kde je nejbližší oáza a jak se chytají dva zajíci, aby člověk lapil oba. Ovšem sto tisíc dolarů na slunci (protože pak se člověk může vymluvit na to, že se jedná o fatu morganu), celé království a půlka princezny (páč takovej nelida, abych se někomu vnucovala celá, zase nejsem) by mohla být adekvátní odměna pro osobu, která mi osvětlí, jak se rozpůlit, abych u podobných filmů neřešila permanentní dilema, komu fandit. Nebo už sakra někdo domluvte Belmondovi, Delonovi a do nebe zaběhněte domluvit Gabinovi a Venturovi, ať koukaj ve všech filmech svorně a bratrsky (nebo radši půl na půl) táhnout za jeden provaz. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Šofér, kterej si nechá ukrást mašinu, může jen jedno ... chcípnout." Rozjíždělo se to pomalu, ale když to nabralo rychlost, tak mě to začalo bavit. Ten adrenalin, to chlapáctví, ty burácející motory, to přátelství, ale co ta genderová nevyváženost? Všechny ženský byly děvky! Některý hodný, jiný vypočítavý, ale pořád děvky. Možná to tak kdysi v černobílý Africe vypadalo, tak to nechám bejt. Co mi ale vadí je to, že ta závěrečná bitka je mimořádně trapná. Ale co jsme si, to jsme si a hlavně, že to mělo grády. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Je to drsné, je to chlapské. Ona ta profese a prostředí ani nic jiného neumožňuje. Přijde mi to ale až příliš roztahané a Belmondo moc velkého sympaťáka nehraje, závěrečná konfrontace mezi Venturou a ním potěší stejně jako občasné vtipné anabáze Bernanda Bliera. Chybělo mi nicméně větší sepětí s příběhem a více napětí. Přirovnal bych to k poušti, občas duna, občas laguna, ale jinak monotónnost. P.S. Tříska je podle mě lepším Belmondovým dabérem nežli Krampol. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klasicky obsazený a odvyprávěný dobrodružný příběh zasazený do rozpáleného prostředí západní Sahary, kde dávno předtím, než vznikla proslulá Rallye Paříž-Dakar, sváděli neúprosný závod s časem, kilometry a především se svým soupeřem řidiči nákladních kamionů v podání Lina Ventury a Jeana-Paula Belmonda. Kladem i záporem je vlastně totéž - člověk dostane přesně to, na co je zvyklý a co očekává. Nebude tedy zklamán, protože muži jsou praví chlapi, co se umí porvat s nepřízní osudu, přírody i s úklady nepřátel. Na druhou stranu nebude ani příjemně překvapen, protože tenhle kousek důsledně sází na jistoty. Jen trochu zkušenější divák záhy odhadne, jak do dopadne s nákladem i s přátelstvím obou mužů na opačných stranách barikády. Dvojnásob zamrzí nevyužitý potenciál u Venturova spolujezdce - muže s tajemnou a patrně i dost špinavou minulostí. Tady (ale i jinde) mohl být scénárista mnohem vynalézavější a odvážnější. Celkový dojem: 65 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spolu s oběma Mzdami strachu kult filmů o náklaďácích a jejich olejem a potem páchnoucích odvážných šoférech. Natočit něco tak sexistického by dnes už neprošlo, protože ženy jsou tu jen za coury, co mají udělat večeři či nabídnout tělo a co si budeme nalhávat, ten chlapské kamarádství utužující konec jim na kreditu také nepřidal. Kromě akčních scén to samozřejmě stojí na hereckých výkonech. Lino Ventura je vizáží přímo předurčen pro řidičák C+E, domestik Blier má cisternu naplněnou vtipem a Belmondo v roli rošťáka Rocca je prostě Belmondem (dabing Jana Třísky nádherně zvýrazňuje to uličnictví). Škoda, že finanční možnosti nedovolily barvu, protože marocké scenérie by v ní byly poutavější a nemuseli bychom přes dvě třetiny filmu čekat na to, až nám Hervé řekne, že ten fungl nový fešácký náklaďák značky MacGuffin je červený.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Podle mého nejlepší film s Belmondem za mlada. A po Mrchožroutech nejlepší film Henri Verneuila (a že je z čeho vybírat). Film od začátku do konce je zajímavý, napínavý a zábavný. Belmondo je neodolatelně rošťácky šarmantní a obratný nejen za volantem kamionu, ale i v přítomnosti dam. Lino Ventura je chlap jak se patří a já nevěděl komu z nich mám fandit. Oba jsou tak velcí sympaťáci, že mi to nebylo ani na chvilku jasné. I po těch letech možná nejlepší kamioňácký film. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Šéf je zderský odporný tučko. Chod svojej nízko nákladovej prepravnej firmy kryje sloganmi o jednej veľkej rodine. Tam, kde boss potrebuje oddanú otrockú pracovnú silu pracujúcu zadarmo alebo za almužnu, to zaberá. Na určitý čas. Kým sa z poslušného otroka: šoféra nestane vzbúrený rebel, túžiaci po lepšom svete. Rozhodne sa vziať dlho odopierané platové bonusy vcelku a tak šlohne kamión s nákladom. Naloží doň aj frajerku a sníva si sen o lepšom živote. Lenže na prísľube štedrej odmeny pracuje aj zlodejov kamoš, ktorý sa nechá zaplatiť štedrou ponukou lakomého šéfa-zdierača. Ponúkne mu milióny ak mu prinesie ukradnutý nákladiak aj s nákladom. Začína stíhací súboj púšťou, v ktorom sa v mene chiméry peňažného raja a naplnenia si životných snov prostredníctvom veľkej hotovosti súperí na hrane života a smrti. Púšť okolo hrdinov, piesok v v ich hlavách, pobláznených miliónovým snom. Na konci sa obaja aktéri omlátia takmer na smrť. Otlčení, krvaví a zbití si uvedomia márnu hlúposť celého svojho nenávistného naháňania sa. Ale len a len preto, že chiméra vyprchala spoločne s prefíkanou kočkou kamsi ďaleko, za hranice piesočného pekla menom Sahara. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"I kdyby si měl pravdu, já mám sto krát větší. Mám karabinu..." Mladučký Belmondo poteší, ale ešte viac chlapácky Lino Ventura. Veľmi dobrá road movie, ktorá mi celý čas strašne pripomínala francúzku nesmrteľnú klasiku Mzda strachu. Tá ostala neprekonaná, ale herecké duo, prašné cesty a hlučné motory to vynahradia. Výborný záver vo fontáne...Videné na STV 1 s dobrým českým dabingom. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ve stejném roce jako Muže z Ria natočil Belmondo, pro mne do této doby neznámý snímek. Překvapí akční scény (závod kamionů v horách), které opravdu nepostrádají napětí. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Takový táta heist filmů. Spíš je zajímavé pozorovat Maroko před půl stoletím a užívat si starý cs dabing než samotné zvraty ne zrovna kreativitou napumpovane road movie. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tento film je trochu jako roksový bonbon. Když máte chuť na sladké a nic jiného není v dosahu, udělá velkou radost. Ventura s Belmondem se potkali před kamerou již ve Velkém risku. 100.000 dolarů na slunci mě určitě bavilo víc, než Velký risk. Nepopiratelnou zásluhu na tom, krom ústřední dvojice, má i tradičně perfektní Bernard Blier. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem měl pocit, že jde o klasiku, kterou jsem od malička viděl nespočetněkrát. Pravda je ovšem ta, že jsem tento "film s Belmondem" viděl dnes poprvé. Působivá atmosféra, zajímavý děj s napínavými scénami, občas inteligentní bonmot a svým způsobem nečekaný závěr. Byl jsem i překvapen, jak je tento film moderně natočen (rozdvojené vidění, honička náklaďáků...). ()

Reklama

Reklama