Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sešlý vysoužilý zloděj (Lino Ventura) a mladý lupič (Jean-Paul Belmondo), který je mu k ruce - dva hlavní charaktery filmu, který je skrytým pokladem francouzké kinematografie. Po 45 letech je tento archivní snímek mnohem čerstvější, než jiné z této doby. (oficiální text distributora)

Recenze (52)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto skvěle zahraná krimoška, mlade Bebel je stejně bezchybnej jako vždycky a role beztarostného frajera co nenechá v průseru chlapíka co se na něj jeho kupmáni vysrali, mu sedne parádně. Děj nepostrádá tempo a spád, řekl bych skutečný klenot.Bohužel totéž se nedá říci o DVD.Silně odsuzuji bonusy v podobě reklamy na politické strany!!! Je to odporné! A distributor tím udělal skutečně velký risk. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem velkým fanouškem chvil, kdy se gangsteři mezi sebou organizovaně vraždí a udávají. A rád bych jim na souboje, pobyt ve vězení či příjemně strávené chvilky na popravišti přidal nějaké drobné ze svých daní. Pro mne tedy bylo hodně těžké si v tomto snímku najít hrdinu, protože gauneři byli křiví a inspektor taky moc sympatií nepobral. Takže nakonec jsem si našel svého oblíbence v belmondově Starkovi, který měl charisma, pomohl ve správnou chvíli, nic špatného neudělal a i jeho vztah s Liliane měl něco do sebe. Hlavní hrdina venturovský Abel měl sice taky své kouzlo, tvářil se lidsky, mstil se ve svižném rytmu a asi by taky nebyl větší problém dopřát mu otcovské chvíle s dětmi, ale nejeden jeho výstřel svědčil o tom, že to s jeho charakterem zase tak růžové nebude. Naštěstí to dopadlo podle mých představ, ale přesto u mě zvítězil pocit, že vlastně vůbec netuším, proč Stark Abelovi pomáhal, jak dokázali Italové tak rychle postavit zátarasy a proč o tom vůbec někdo točil film. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zajímavá kriminálka, která mi ale nijak zvláště k srdci nepřirostla. Belmondo se zde ukazuje jako ochránce žen i jako velice statečný mladík. Ostatně takto si jej pamatujeme z jeho filmů. Kariéra Lino Ventury mi není zase tolik známá. Ale zahrál určitě na výbornou. Bohužel film neudržel tempo po celou svou stopáž. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Můj milovaný autor opět spáchal dokonalý námět, jak taky jinak, z prostředí francouzského podsvětí. Režisér, který si vždy vybíral do svých filmů jen mimořádné talenty, si napsal scénář a svou pevnou rukou profíka vedl Venturu a Belmonda. Neboť to byl jeho teprve třetí film, občas se ta ruka roztřásla a ztratila na pevnosti. A pak vznikaly v příběhu nudné dírky. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, pro tyhle starší snímky mám slabost. Stejně tomu je v případě charismatického Lino Ventury a zde mladičkého J.P. Belmonda. Méně známý Sautetův snímek, ale rozhodně ne nepovedený! Silné 4*! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se s odstupem dvou let na Velký risk podruhé a ustálil jsem se v hodnocení na třech hvězdičkách. Tenkrát jsem ho viděl s příšerným rychlodabingem, dneska jsem si vychutnal originál v krásně restaurované kopii, ale dojmy jsou spíše stejné. Věřím, že José Giovanni původně napsal určitě duchaplný příběh a viděl jsem, že Claude Sautet natočil řemeselně dokonalý snímek. Bohužel ve výsledku o dost hůře koncipovaný... Prvních 20 minut představuje strhující akční podívanou, v níž vystupují tři důležité postavy. Když jsou pak velmi brzy dvě z těchto postav zastřeleny a film přejde z akčního ražení do převažně komorního stylu, znamená to ze strany autorů skutečně velký risk, pokud chtějí udržat plnou pozornost diváků po tak prudké změně. Pokud tvůrci začnou záhy rozvíjet romantickou zápletku mezi dvěma úplně novými postavami, přidávat další a další rozehrané motivy i postavy, zatímco jediný přeživší hrdina z původní sestavy pravidelně ze scény odchází nebo v opačném případě se stává jeho konání tak rozporuplné (viz. kruté fackování nevinné holky v kanceláři), že mu chvílemi přestáváte fandit a začíná vám být jeho osud lhostejný, je jasné, že tenhle tvůrčí risk tak úplně nevyšel. Jenom stěží jsem dokázal po celý čas být stejně nadšený tak jako během těch úvodních scén. Film ve mě vyvolal jen málo silných emocí a mj. potenciál dílčího dramatu dvou kluků, jenž přišly o mámu a život jejich táty-gangstera je hodně nejistý, zde zůstal nevyužit. Možná na diváky v době vzniku zapůsobil celý film jinak, ale dnes již Velký risk coby jeden z prvních tzv. „neo-noirů“ působí spíše jako něco, co ty opravdové klenoty svého druhu teprve mírně předznamenává. Víc než rozvláčné tempo neodpustím Sautetovi podání závěru příběhu, který se dozvíme během nicneříkající scény na základě dvou vět řečených vypravěčem. Protože místo všech těch romantických povídaček, které zbytečně brzdily napínavý děj, bych ocenil tu silnou závěrečnou scénu, která natočena nebyla... 50% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv film láká na Belmonda je to spíše film Ventury. Poutavý příběh dvou zlodějů a jejich cesty, která nemůže dopadnout dobře. Pomalé, ale herecky velice slušné a i mladý Belmondo ukázal co od něj můžeme očekávat. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

TECHNICKÁ POZNÁMKA: Dajte si prosím pozor na sprasené DVD od spoločnosti MIDO FILM. Obraz je 4:3, originálny zvuk je taliansky príšeroidný synchrón (!!!), české titulky tu vôbec nie sú, a ako bonus nájdete namiesto ohlasovaného traileru a fotogálerie (čo už je samo o sebe hnus) Renčov spot na ODS. Vrcholom odpadu je ale český dabing, ktorý vyrobili v BRNE a je na zblitie (z toho teda vyplýva, že BELMONDA nedabuje ani KRAMPOL a ani TŘÍSKA). (8.9.2006) ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Klasická noirovka a perfektně zpracovaná, výborný Bebel i Lino Ventura. Od začátku mi bylo jasné, že příběh nemůže skončit dobře, a jak už to tak v žiivotě bývá... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ je ten film čerstvejší, než ostatné z oných čias (oficiálny text distribútora sa výnimočne strafil), tak potom hlavne kvôli pomalej, smutnej rezignácii hlavného hrdinu v podaní nenahraditeľného Lina Venturu. S takým sa divák stotožní v každej dobe. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Francouzská kriminálka staré školy u které od začátku víte, že jednoduše nemůže skončit dobře. Vřele doporučuji hlavně kvůli skvělé ústřední dvojici Lino Ventura a mladý Belmondo. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

On je v podstatě velký risk na tenhle snímek kouknout, neb Lino Ventura dává zlodějského zabijáka s takovou lehkostí a uvěřitelností, že jsem se přistihla, jak se mi kroutí palce u nohou nervozitou a moc jsem mu přála, aby se z té šlamastyky nějak dostal. Mladinký Jean-Paul Belmondo, jediný ochotný podat pomocnou ruku psanci, působil nadmíru sympaticky, líbil se mi. No a že mám slabost pro tyhle staré černobílé kousky, přimhouřím očičko a dám plný počet.. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Do předposlední minuty jsem byl přesvědčen, že dám čtyři hvězdy, ale ten useknutý konec to celé pokazil. Jinak je to velmi solidní pokoukání, jen musím upozornit ty, kdo se těší na Belmonda (jako já), že si ho moc neužijí a že hlavní je tu opravdu Lino. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

V době vzniku se tento film sice dočkal ohlasů v zahraničí ale ve Francii nezaznamenal nějaký velký úspěch. A dnes už je teprve pasé. Možná jsem příliš ovlivněn českým DVD na kterém je podivný novodobý český dabing a místo originalu dabing italský, což je taky prasečina. Mezi oběma verzemi jsem všelijak přepínal a ani jedna se mi nelíbila.  Snad to nic nemění na tom, že i když mám rád staré francouzské filmy, tak tahle černobilá gansterka s doznívajícich padesatých let už prostě zestárla moc.  Prostě mě moc nebavilo, takže jsem si hrál s DVD a počítal minuty do konce. Ještěže vím, že se můj oblíbený José Giovanni podílel pouze na předloze a ne na samotném scénáři. Páč příběh o muži, co je stále na útěku a všechny jeho činy ho postupně dohání v sobě určitě měl velký potenciál. Ale asi se mělo ještě pár let počkat, protože tohle vážně není drama. Postupně mi vlastně bylo jedno, co hlavní hrdina dělá, protože mi vlastně nebyl ani moc sympatický, ačkoliv se Lino Ventura snažil sebevíc. Ale vlastně ani nedostal příležitost. Zpracování je totiž velmi nudné a mohl bych souhlasit jen s tím co výjmenovali ostatní komentující. Různá spoléhání na náhody, strašně zastaralé vypravění a velká únylost. Vypadá to jakoby bylo vážně tvůrcum jedno, jak to dopadne a hodně tomu chybí nějaké emoce, které by tam papírově být měly. Je hezké, že je příběh doplněn o mikrorodinnou linku s dětmi ale jejich postavy jsou strašně pasivní. Před očima vidí smrt vlastní maminky a ani se nerozpláčou. Vyřízování účtů mezi ganstery mě taky neoslovilo. Tak alespoň především Belmondo, byť na malém prostoru a před všemi svými následujími většími filmy, již dokázal v několika pasážích ukázat svou jiskru. Škoda, že to k lepšímu výsledku nestačilo, protože nic o tom filmu nevypoví vic než to, že to nejzajímavější z celého příběhu vám poví v posledních pár vteřinách vypraveč. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Tento film byl podle mne velkou příležitosti pro Lina VENTURU. Vždyť J.P. Belmondovi bylo v roce 1960 -vzniku filmu- teprve 27 let a byly to jeho filmové začátky. A nyní k dabingu : přečetla jsem si strašné kritiky na dabing a musím říci, že jsem byla šíleně zvědavá, co to bude za hrůzu. Ale kromě komisaře (který se chválabohu ve filmu objevil pouze 2x), jsem neměla výhrad ! Je pravdou, že Belmonda nedaboval Jiří Krampol a ani nemohl ! V roce 1960 se u nás filmy nedabovaly (měly jenom titulky) a dnes, kdy byl firmou MIDO nadabován, tak by 70.letý Krampol nemohl namluvit svým chraplavým hlasem 27.letého mladíčka. To zaprvé. Za druhé : role Belmonda byla celkem malá a moc toho nenamluvil, takže mi vůbec nevadilo kdo ho mluvil. Jeho hlas se poslouchal příjemně. Co mi ale na filmu vadilo byla šlendriánská práce střihačů nebo kdo se stará, aby zmizely titulky. Chvílemi byly sem tam na filmu italské titulky a chvílemi francouzské ale po většině filmu žádné. Takže nikoliv dabing, ale nepozornost toho, kdo to na DVD připravoval a upravoval. Děj filmu - nic moc - ale vydržela jsem a i s konečným řešením jsem se spokojila. Nakonec bych ještě chtěla podotknout, že mám DVD od fa MIDO pod čís.76/2008. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

4/10 Lino je super vsude, kde se objevi, bohuzel tato krimoska se uplne nepovedla nejen kvuli Belmondovi a tolik prechvalovane sanitce. Prvni pulka je daleko lepsi nez msta v druhe - cele to ztraci tempo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Skvele zahrana krymy, ale Cheopszial len nudne a rutinersky zrezirovana, Klod Sotet ma asi najlepsi film Docela Obycejny pribeh. Ono totiz Belmondo a Ventura svoje ulohy zvladaju dobre, ale v strede sa odohra len kopa vatovo planeho plkania a je tu aj dostatok nudy : 60 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

José Giovanni byl nevyčerpatelnou studnicí gangsterských filmových námětů. Díky svým zkušenostem dokázal přirozeně a přesvědčivě přiblížit zločinecké prostředí. Claude Sautet patřil k těm tvůrcům, kteří tuto osvědčenou látku uměli strhujícím způsobem převádět na filmová pásma. Atmosféra je náležitě tísnivá a napínavá. Herecké obsazení a výkony patří k jasným přednostem. Psychologická hloubka postav, jejich pohnutek a skutků je věrohodná a podmaňuje si diváky svým stroze přesným a výstižným žánrovým duchem. Hlavní postavou příběhu je věčný a nekompromisní zločinec Abel Davos (skvělý Lino Ventura) na počátku konce svých sil, kdy i obyčejný život není předpokládaný a možný. Je to štvaná zvěř, která chce zajistit přežití svému rodinnému stádu a pomalu přestává věřit komukoli ze svého okolí. Ta beznaděj počínání se kompaktně valí z jeho tváře přes plátna ven do světa. Druhou hlavní postavou je mladý a sebevědomý zloděj Eric Stark (velmi dobrý Jean-Paul Belmondo) ve své bohorovné bezstarostnosti a bezprostřední nezištné pomoci. Život se labužnicky prožívá, pokud na něj máme zásobu kreditů. Hlavní ženskou postavou je atraktivní Liliane (zajímavá Sandra Milo), která je přitahována přirozeným šarmem a mrazivou zásadovou zdvořilostí mladého zločince. Z dalších rolí: okradený překupník s touhou po pomstě Arthur Gibelin (zajímavý Marcel Dalio), ctihodný, opatrný a bojácný bývalý Abelův parťák Riton Vintran (sympatický Michel Ardan), společensky seriózní a zrádný bývalý Abelův parťák Raoul Fargier (zajímavý Claude Cerval), odevzdaná Abelova manželka Thérèse Davos (Simone France), obětavý Abelův partner Raymond Naldi (Stan Krol), Gibelinova dcera ve stereotypu ochrany (půvabná Evelyne Ker), zaskočený majitel detektivní agentury (Jean-Pierre Zola), drzý soukromý detektiv (Sylvain Lévignac), jediný upřímný bývalý Abelův parťák Jean Martin (Philippe March), či statečně se držící malí synci Davosové Pierrot (Robert Desnoux) a Daniel (Thierry Lavoye). Je to realistický filmový snímek s jedinečnou vnitřní atmosférou a nestrojeným chováním postav. Vtáhne všechny do vichřice děje a nepustí, dokud se neocení noblesně prosté gangsterské drama marnosti. ()

Reklama

Reklama