Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sešlý vysoužilý zloděj (Lino Ventura) a mladý lupič (Jean-Paul Belmondo), který je mu k ruce - dva hlavní charaktery filmu, který je skrytým pokladem francouzké kinematografie. Po 45 letech je tento archivní snímek mnohem čerstvější, než jiné z této doby. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (52)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Máme tu dva lupiče. Jednoho vysloužilého a jednoho mladého s tváří Lino Ventury a Jeana-Paula Belmonda. Jeden je na útěku před italskou policií, druhý plný ideálů a svých představ. Hlavní postavou je právě Abel Davos (Lino Ventura), který je tahounem celého, velmi dobře zpracovaného příběhu z oblasti podsvětí, které na své výjimečnosti nic neztrácí ani dnes. Klasický francouzský černobílý gangsterský snímek mající ve svém žánru vše podstatné. Že prý francouzský noir. Ale jo, proč ne, potenciál na to má. Předností však je, že je snímek natočen tak, že dokáže oslovit i dnes. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Ventura a Belmondo jsou jedinými pozitivy. Scénář, a asi se to týká i předlohy, není moc propracovaný a pracuje s náhodami (přestřelka, setkání v lese), děti jsou úplně bez citu, protože jim absolutně nic nevadí (ani smrt blízké osoby), a hlavně je to celé natočeno nevzrušivě a bez jakékoliv invence. Ani se nedivím, že to nikoho při premiéře nezaujalo. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se s odstupem dvou let na Velký risk podruhé a ustálil jsem se v hodnocení na třech hvězdičkách. Tenkrát jsem ho viděl s příšerným rychlodabingem, dneska jsem si vychutnal originál v krásně restaurované kopii, ale dojmy jsou spíše stejné. Věřím, že José Giovanni původně napsal určitě duchaplný příběh a viděl jsem, že Claude Sautet natočil řemeselně dokonalý snímek. Bohužel ve výsledku o dost hůře koncipovaný... Prvních 20 minut představuje strhující akční podívanou, v níž vystupují tři důležité postavy. Když jsou pak velmi brzy dvě z těchto postav zastřeleny a film přejde z akčního ražení do převažně komorního stylu, znamená to ze strany autorů skutečně velký risk, pokud chtějí udržat plnou pozornost diváků po tak prudké změně. Pokud tvůrci začnou záhy rozvíjet romantickou zápletku mezi dvěma úplně novými postavami, přidávat další a další rozehrané motivy i postavy, zatímco jediný přeživší hrdina z původní sestavy pravidelně ze scény odchází nebo v opačném případě se stává jeho konání tak rozporuplné (viz. kruté fackování nevinné holky v kanceláři), že mu chvílemi přestáváte fandit a začíná vám být jeho osud lhostejný, je jasné, že tenhle tvůrčí risk tak úplně nevyšel. Jenom stěží jsem dokázal po celý čas být stejně nadšený tak jako během těch úvodních scén. Film ve mě vyvolal jen málo silných emocí a mj. potenciál dílčího dramatu dvou kluků, jenž přišly o mámu a život jejich táty-gangstera je hodně nejistý, zde zůstal nevyužit. Možná na diváky v době vzniku zapůsobil celý film jinak, ale dnes již Velký risk coby jeden z prvních tzv. „neo-noirů“ působí spíše jako něco, co ty opravdové klenoty svého druhu teprve mírně předznamenává. Víc než rozvláčné tempo neodpustím Sautetovi podání závěru příběhu, který se dozvíme během nicneříkající scény na základě dvou vět řečených vypravěčem. Protože místo všech těch romantických povídaček, které zbytečně brzdily napínavý děj, bych ocenil tu silnou závěrečnou scénu, která natočena nebyla... 50% ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem neznal. Giovanni píše prostě dobře, takže se spolehlivě můžete dívat na všechny jeho filmy, ani tohle není výjimka. Film má ještě takovou starou fazónu, poznáte to na střihové skladbě i na zvuku. Ruchová stopa není tak propracovaná a věrohodná. Mladý Ventura je skvělý a mladičký Belmondo už se taky vykresluje - kdyby nebyl tak špatně nadabovaný, možná by mě bavil ještě víc. Líbila se mi i hudba, zvlášť v úvodu. Příběh s typickým Giovanniho rukopisem. Navíc ta linka s těmi dětmi, to mě překvapilo - taková citová nástavba. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zajímavá kriminálka, která mi ale nijak zvláště k srdci nepřirostla. Belmondo se zde ukazuje jako ochránce žen i jako velice statečný mladík. Ostatně takto si jej pamatujeme z jeho filmů. Kariéra Lino Ventury mi není zase tolik známá. Ale zahrál určitě na výbornou. Bohužel film neudržel tempo po celou svou stopáž. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v talianskych mestách Miláno, Sesto San Giovanni a francúzskych mestách Nice a Paríž. (dyfur)

Reklama

Reklama