Reklama

Reklama

Rozhovory před popravou

(TV film)
  • Čína Dead Men Talking
všechny plakáty
Čína, 2011, 52 min

Režie:

Robin Newell

Scénář:

Robin Newell

Kamera:

Robin Newell
(další profese)

Obsahy(1)

V Číně se i v dnešní době odsouzení popravují. Trest smrti je možné vynést za pětapadesát zločinů, od úkladné vraždy až po pašování zboží. Žádné oficiální statistiky se nezveřejňují, podle odhadů odborníků se však každý rok vykoná v této zemi několik tisíc poprav. Skutečnost, že pachatele těžkých zločinů popravuje, Čína nikdy neskrývala. Spíše naopak. Už více než 2 000 let se tamní obyvatelstvo zblízka seznamuje s vážnými důsledky, které postihnou ty, kteří překročí zákony. V Číně to považují za vhodný nástroj k udržení pořádku. V minulosti byli zločinci vystavováni na veřejnosti s velkými cedulemi na zádech, na kterých byla popsána jejich provinění. To se děje i dnes. Vedle toho se ale začaly používat mnohem modernější prostředky. V provincii Henan se například v televizi vysílá unikátní cyklus nazvaný „Rozhovory před popravou“, jenž pravidelně patří mezi nejsledovanější pořady. Se zločinci, odsouzenými k trestu smrti, krátce před vykonáním rozsudku hovoří novinářka Yu Dingová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jialing Pan (sudkyňa Vyššieho ľudového súdu provincie Henan): "Ľudské emócie sú veľmi komplikované, ale keď ide o spravedlnosť, nemôžu nahrádzať právo". "Rozhovory pred popravou" je dokument, ktorý divákovi z našich končín približuje jednu z najúspešnejších čínskych televíznych relácii "Dead men talking", za ktorou stojí renomovaná reportérka Yu Ding. Dokument vysvetľuje ako pracuje samotný systém práva tamojších súdov, vzhliadnuť možno autentické zábery z rozhovorov s rôznymi vrahmi, ich stretnutiami s rodinnými príslušníkmi tesne pred popravou, členov rodín zosnulých obetí, ale i zločincov, ktoré dostávajú priestor na akýsi zmier. Úvod je z môjho pohľadu veľmi depresívny, pričom divák miestami akoby súcitil s odsúdenými. Siahnuť niekomu na život v mene spravedlnosti, napriek zákonu ktorý to umožňuje, nemusí byť pre samotných "katov", ktorý stoja za rozhodnutím až tak "jednoduché" ako by si niekto mohol myslieť. Súhlasím s názorom, že ide o násilný cin, ale ... nepoznáme a nikdy sa nebudeme vedieť vcítiť do pocitov pozostalých, ktorý si prešli množstvom nočných mor či utrpením po strate blízkych. Ich totiž o možnosti nevyužitia nepísaného pravidla "oko za oko, zub za zub" len sťažka presvedčíte o opaku. "Dead man talking" je veľmi originálny počin, ktorý nemá obdobu, pričom len málo koho nechá chladným. Bez ohľadu nato že je zameraný na páchateľov. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Úděsné poslední vyznání-doznání vrahů před svou smrtí contra tvrdá reportérka s pořádně silným žaludkem a svědomím... Beru to jako dokument a nic více... to, že to v domovské zemi je stavěno jako výchovný a program těžké "represe" proti "vzbouřencům" proti společnosti, to je jiná. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, co by na to řekli - etičtí filozofové. Věděl jsem, že dokument bude vysílán, zachytil jsem na něj upoutávku. Zaujaly mě dojemné úvahy novinářky Yu Dingové, která si zachovala i odstup, i občas podlehla soucitu s odsouzenými... Čína je z pohledu tak malého národa jakým jsme my nutně i dosti nepřehledná krajina s neuvěřitelným počtem obyvatel, národností, a tudíž i problémů, které si v lidnatých zemích zpravidla vyžadují radikální řešení...Jistěže podobné dokumenty vyvolávají zájem, protože často vidíme odsouzené na smrt, kterou mají před sebou. Co mě ale zaujalo, tak byly podmínky kdy se trest smrti může změnit v doživotní žalář...Těžko říct, co je lepší. Jistí ale je, a to pro všechny lidi, že smrt si přijde pro každého, a tak asi většina z nás, co by podobným problémem musela řešit, tak by volila doživotí, protože stejně nic jiného člověk nemá, než život. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím říct, že jsem zastáncem trestu smrti. A nic se na tom nemění ani po zkouknutí tohoto dokumentu. Je otevřený a svým způsobem drastický. Nevím jestli bych se na Rozhovory dokázala týden co týden dívat. Zajímavý je i popis soudního schvalování trestu smrti, který IMHO minimalizuje možnost justičního omylu. Otázka druhá je, nakolik byl dokument sestříhán, aby odpovídal zájmům strany a vlády... Nesouhlasím s reditelkou v tom, že věta "každý by vás měl nenávidět" byla neprofesionální. I když možná byla, ale profesionalita musí někdy ustoupit lidskosti a v případě vraždy dvanáctiletého děvčete třemi dospělými chlapy byla naprosto na místě. Stejně jako potvrzený rozsudek smrti. ()

rikitiki

všechny recenze uživatele

Nehodnotilné a strašné. Tresty smrti jsou udělovány diktátorským režimem, takže nad jejich spravedlivostí (pokud vůbec je trest smrti obhajitelný) můžeme v některých případech s úspěchem pochybovat. Zláštní představa - jít se vyzpovídat do televize těsně před svou popravou. Nikdo svůj zločin nepopíral, někteří se i omlouvali - v čínské společnosti stále ještě platí tisíciletá pravidla odpovědnosti a viny. /7. 10. 13./ ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Tendenční dokument. Nemohu se zbavit dojmu, že v Číně tento pořad sledují jak večerní zprávy. Autorka je viditelně miláčkem šikmookých davů a vyžívá se v utrpení vinných i možná nevinných lidí. Nezajímá jí, jak se cítí lidé, kteří budou za pár okamžiků mrtví, ale jde jí o to sdělit odsouzeným, jací to jsou hajzlové, zrůdy a "co provedli čínskému národu". Po takové smršti kritiky, bych nejradši dal odpad, ale některá fakta byla přeci jen zajímavá.. to, že o rozsudku smrti rozhoduje rodina zavražděného mi vyrazilo dech. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Ani to nebyl špatný dokument jen to není záležitost s kterou bych soucítla. Je pravda, že rozsudek smrti je krutý ovšem v naší zemi by se hodil alespoň jako taková motivace, aby ty sv*ně neměly tak volnou ruku. Například dát menší trest lidem co někoho zabili než těm co něco vytunelovali nebo vykradli atp. je absolutně nepochopitlené. Sama sebe se ptám jak je možné, že je pořád v našem státě něco špatně? Proč máme tolik představitelů státu, když by bohatě stačila polovina a i to je na takový státeček uprostřed "ničeho" dost. Sami si tímto špatným rozhodnutím děláme díry do rozpočtu,který vlastně ani jiný než děravý není. Nikdy nepochopím jak je možné, že se u nás děje tolik zla a česká justice to není schopna zvládnout. Dokonce i v Číně kde je mnohonásobněji více obyvatel to mají uspořádanější. No celkově bych to hodnotila průměrně, jelikož je to zase věc co spíše než jako výstraha pro mě působí přespříliš citově a nikdy nepochopím zvyklosti tamnějších obyvatelů asi pro tu mentalitu či klanění a nářky... ()

wafc odpad!

všechny recenze uživatele

Reportérka v rýži libující si, je naprostá vypočítavá svině, které jde jen o fejm a tak velmi empaticky vypovídá vězně odsouzené k smrti. Ok, whatever, taky chci prachy a sjíždět obě dírky nosní, vrchol ovšem přichází v dobu, kdy se na scénu dostává k smrti odsouzený gáj a reportérce je velmi nekomfortní s ním hovořit. Došel jsem tedy k poměrně jednoznačnému a striktnímu resumé. V Číně žijou žluťáci. V Číně se nepenetruje do mrtvé ženy. V Číně se veřejně homofóbuje. V Číně se bežně dostává propagandistická mrdka do TV. V Číně má každej kamaremana na ejčDý kémru, ale na auto ne. Nechci být nepřející, ale doufam, že se okolní mocnosti spojí a v čele s Nepálem a Mongolskem Čínu zničí! ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Toto je jedna z mála věcí, kterou číňanům plně schvaluju (pohybujeme-li se tedy v rovině závažných násilných trestných činů) - západní společnost na tu svou pseudohumanitu jednou krutě dojede. ()

Yeosol 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak otevřený dokument. Chvílema mi tuhla krev v žilách a nevěřícně jsem sledoval co se děje. Jak to vypadá pár hodin před samotnou popravou čínských kriminálníků, o tom pojednává tenhle dokumentární film, plný zpovědí lidí, co provedli něco závažnýho a jsou za to čínskou vládou odsouzení k trestu smrti zastřelením. Tohle by měl vidět každý, jak to v Číně chodí. ()

reditelka 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si rozšířila obzory o čínském soudnictví a politické zaujatosti čínských dokumentů. Docela mi vadila redaktorka se zbytečnými otázkami typu "Jak jste to jen mohl udělat?" a neprofesionální větou "Zasloužíte si, aby vás lidé nenáviděli." Pro odlehčení nechyběl pohled na její vlastní spořádanou rodinu u večeře. I přesto nabídl dokument kromě emotivních scén i spoustu zajímavých informací a jiný pohled na problematiku trestu smrti. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Dokument, na který se mi nechtělo dívat, ale přesto jsem ho dokoukal do konce, protože zpracovává téma, které dráždí. Nebudu hovořit o tom, jak na mě působily samotné rozhovory s vrahy a následné záběry na jejich trpící rodiny, přestože to často bylo velice emotivní. Spíš bych se zaměřil na samotnou redaktorku, která se takto již setkala s více jak dvěma stovkami odsouzených k smrti. Nechápal jsem, kde tato žena bere sílu se stále tak blízce konfrontovat se zlem a lidským utrpením. Je zřejmé, že řada případů se jí dostává pod kůži, jak dlouho to může zvládat, toť otázka. Každopádně zvláštní, nepříjemný dokument o pořadu, který u nás naštěstí běžet nemusí. A dokument, který znova určitě vidět nechci. Ne proto, že by byl špatný, jen nemám potřebu se dívat tak z příma do očí zlu a utrpení. ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Ve spravedlivost čínského soudnictví nevěřím ani po zhlédnutí tohoto tendenčního dokumentu. Soudci rozdávají tresty na základě vůle rodiny oběti? To je teda zvláštní právní řád. Je tu dobře vidět, jak se asijské uvažování a morálka hodně liší od našeho. Jen ta moderátorka jako by vypadla ze zpráv na Nově, je naprosto neprofesionální s otázkami jak pětileté dítě, zřejmě se snahou vyždímat co nejvíc emocí. ()

Mustaffa 

všechny recenze uživatele

Ono to není ani vyloženě dokument o samotných popravách v Číně, ale spíš dokument o pořadu, který se v Číně vysílá a jeho tématem jsou rozhovory s odsouzenými k trestu smrti před popravou, a který se teší celkem velké popularitě. Je pravda, že je to v mnoha případech děsivé, není moc příjemné se dívat na lidi, kteří mají pár minut před smrtí ať už udělali cokoliv. ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Promémem trestu smrti v Číně je, že nemůžu věřit, zda některý z těchto lidí nebyl politicky odstraněn. Dokud to nebudu vědět tak 1-2* ()

Terr.ka 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, jestli to neni spíš převážně dokument o novinářce Yu. Nicméně to celkem ušlo... Musim se přiznat, že celej život trpim dojmem, že Číňany a zbytek těchto "okatejch" prostě nemám ráda. Ale to bude zřejmě tim, že je vážně ráda nemám :-) Co vás napadne, když se řekne Čína ? Mě okamžitě krutý vraždy, pojídání zvířat, který v ČR běžně chováme, 85% zboží na trhu, co vydrží jen do doby, než to vytáhnete z obalu, nebo jednou vyperete a hodně, hodně, hodně špatný porno,..... když se opravdu zamyslim, tak až někde v dáli mě napadnou smažený nudle a jarní závitky. Zkrátka ve spojitosti s nima mě nenapadá nic kladnýho a proto ani tohle se mnou nijak zvlášť nehlo. Jsem seznámená s tim, že jsou to bezpáteřní krysy a ani v tomhle dokumentu mě nic nepřekvapilo. Jinej kraj - jinej mrav, ale jejich morálka a myšlení jsou prostě KO, jako tenhle dokument. Škoda. Tak třeba jindy :-) ()

Reklama

Reklama