Reklama

Reklama

Co je správné, nemůže být nemožné. Historický příběh, inspirovaný neobvyklým obrazem z 18. století, vypráví o životním osudu Dido Elizabeth Belle Lindsayové, dcery urozeného bílého námořního kapitána a černé otrokyně. Dido vyrůstá společně se sestřenkou Elizabeth v láskyplném prostředí na panství lorda Mansfielda, strýce obou dívek a nejvyššího soudce Británie. Život plyne takřka bez starostí a na vřelý vztah obou děvčat nemá rozdíl v barvě pleti pražádný vliv. Když však přijde čas uvedení do společnosti, nastanou starosti. Najde se solventní nápadník pro hezkou Elizabeth, dámu s dobrým původem, ale žádným dědictvím? A co čeká Dido, která sice zdědila po otci slušné jmění i jméno, ale její smíšený původ je v 18. století stále pro většinu panstva nepřijatelný? Na pozadí těchto spíše osobních otázek lord Mansfield promýšlí důležité rozhodnutí v případu lodi Zong, které může změnit celkové nahlížení na institut otroctví jako takový. Kultivované kostýmní drama britské režisérky Ammy Asanteové, vyznamenané řadou festivalových cen, podává na pozadí autobiografického příběhu plastický obraz tehdejší britské společnosti a přibližuje důležité otázky, které hýbaly dobovou společenskou debatou. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězda je hlavně za Toma Wilkinsona a Emily Watson. Je požitek sledovat takové herce prakticky v čemkoli, i ve filmu s "poselstvím" říznutém romantikou. Není to špatné, v žádném případě, dokonce člověk drží i pěstičky, aby to zamilovanému páru dobře dopadlo, a musí fandit i nebohé sestřenici, která je v komplikované situaci, nemajíc věna. Nicméně případ lodi Zong byl nedávno zpracován také v seriálu Garrowův zákon, a to lépe. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Belle představuje příklad dokonale protikladného filmu, který nastavuje divákovi dvojí tvář. První ukazuje vysoce profesionální produkci se silnou hereckou sestavou a tomu odpovídajícími hereckými výkony, skvělou výpravou a celkově šlapající řemeslnou stránkou projektu. Druhou, méně sympatickou tvář snímku naleznete v dokonalé předvídavosti filmu, kterou si můžete představit jako primitivní dětské puzzle. Objeví se nová postava a vy ji hned přiřadíte příslušnou roli - to je chlípný svůdce, to je ctitel s ryzím srdcem, který odvede hrdinku k oltáři, a tak by se dalo pokračovat, přičemž se prakticky nikdy nemýlíte a scénář snímku byste mohli psát klidně sami, prakticky nic vás nemůže zaskočit a překvapit. Tři hvězdičky jako vyšité, čtvrtou si dokážu představit u ctitelů Emily Watson nebo Toma Wilkinsona. Celkový dojem: 60 %. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Belle je jedním z těch filmů, které se opírají o životy skutečných lidí z minulosti a skrze něj vyprávějí takový příběh, který je důležitý dnes. Nejsou v něm tedy důležitá fakta 1:1, ale poselství. Dido Elizabeth Belle (1761–1804) skutečně žila a dohledat také můžeme společný portrét s její sestřenkou Lady Elizabeth Finch-Hatton (1760-1825), který hraje určitou roli v tomto filmu. Přesto je výsledkem průměrný film s neskutečně špatným závěrem. Konec nemá daleko k přeslazenému kýči, bohužel. Ale to připisuju tomu, že se během pár let téma Belle naprosto vyčerpalo. Po výstavě dvojportrétu v Kenwoodu v roce 2007 vyšlo nejméně 6 knih a 7 dalších dramatizací, ať už pro film nebo divadlo. Není možné v tak krátké době jeden životopis přepisovat tolikrát, aniž by se úplně nerozmělnil. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Belle udělala Rachel Portman. Udělala ji svou kouzelnou skladatelskou hůlkou, což za celou dobu nedokázal ani jeden z těch kašparů, kteří kolem černošské kočky přešlapovali jako Sáblíková v zatáčce. Jenže precizní hudební maskování ještě není všecko a nepřesvědčí mě, že jsem viděl něco víc, než jen další serenádu na téma "jak to kdysi bylo těžké, když jste měli na každý den jiné šaty a jak to bylo ještě těžší, když jste byli černí." (Dunedin, NZ) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Něco tak anglického jsem už dlouho neviděl ! Je to film z doby, kdy Anglie byla skutečnou velmocí a vládla mořím. Osmnácté století bylo z hlediska etikety pro šlechtu velice komplikované. Kdo o tom něco ví, musí se až děsit jak se člověk musel složitě učit všechny ty protokoly kdy ten a ten člověk v tom a tom postavení mohl tohle a tamto už nesměl. Zapomenout něco z toho či chovat se nepatřičně mohlo znamenat skandál a doživotní ztrátu cti. Šlechta si toho byla dobře vědoma a proto své děti už od útlého věku učila etiketě a předepsanému chování. O co více to musela mít složité mulatka v roli bohaté dcery anglického kapitána na jednom bohatém anglickém sídle, o tom se snad ani netřeba rozepisovat. Film se odehrává v době, kdy se navíc řešilo otroctví. Většina pokrokově smýšlejících lidí jej odsuzovala, otroci ale byli zároveň v rámci ekonomiky nezanedbatelná ,,komodita''. Svým způsobem se toto téma řeší i ve Vévodkyni (2008) a oba filmy mi přišly, že se skvěle doplňují. Ten závěr mi přišel trochu jako pohádka. Manželka nejvyššího sudího v té době mu jen asi hodně těžko mohla radit a ten závěr trochu připomínal nějakou pohádku. To je také důvod, proč jsem nedal pátou hvězdu. Ohledně zpracování ale nemám co vytknout a opravdu jsem si spokojeně mlaskal, protože takhle to prostě v roce 1790 v Anglii vypadalo. Opravdu jsem si užíval i skvělého Toma Wilkinsona, z něhož moudrost přímo čišela. Skvělá byla i hudba R. Potrmanové! Velká spokojenost! Dávám roční důchod 4 000 Liber! * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nič nové v tejto dobe, iba srdcervúci plač nad utláčaním čiernych bielymi. Ale pozitívum je, že na rozdiel od mnohých iných filmov s touto tematikou, tu neboli všetci bieli iba fuj fuj. Dve hviezdy za výpravu, nič viac film divákovi neponúkne. 40/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V Belle sa prestavuje značná časť britskej hereckej smotánky a v dobrom aj zlom zmysle slova sa to prejavilo aj na filme. Za prvé vidíme kvalitné herecké výkony a ich účasť zabezpečila asi aj slušný rozpočet, za druhé je Belle presne tak nalešteným a konvenčným filmom, ako sa aj na prvý pohľad javí. Pritom sa druhá hlvaná dejová línia zaoberá zaujímavým prípadom zavraždenia otrokov ich utopením v mori. Osobne si myslím, že by filmu prospelo začať práve touto epizódou, pridala by trochu špinavosti a realistickosti do filmu, ktorý vyzerá ako sled obrazov z 18. storočia. Ale v globále spokojnosť, tí herci a sila témy sú dostatočným argumentom pre to, aby si film zaslúžil dostatočnú pozornosť. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jsem tak nějak vnitřně rozpolcen. Ani šťastný, ale ani smutný. A přesně takhle na mě tenhle film působil. Výprava, kostýmy, to je všechno na vysoké úrovni, bral bych i dobré herce, ale přece jen tomuhle příběhu, podle skutečnosti chybí více drajvu a napětí. Jako televizní film OK, ale jako něco, na co bych snad měl jít do kina, rozhodně ne. Na Dwejna místy moc sladké, až přecukrované. A on přece tak k smrti rád proteiny! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Mne sa táto romantická dráma z Británie páčila ... krásna hudba, moja obľúbená Emily, výborný Tom a prekvapil ma aj Sam Reid ... príbeh tiež celkom zaujímavý ... a negatíva? ... našli by sa nejaké, napríklad hlavná hrdinka mi extra nesedela. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

I beg your pardon? Divím se oblíbenou frází lorda Mansfielda modrému zabarvení zde... neboť u mě sklidil tento obrazem inspirovaný, historický snímek svým čistým stylem, vizuální líbivostí, krásnou hudbou i zajímavým protiotrokářským námětem velký úspěch... nemluvě o nezbytných peripetiích okolo sňatků z rozumu (či spíše z postavení a věna) i romantických vzplanutí, které sem určitě patří - zde bez austenovských kudrlinek a natěšeného švitoření, zato s podnětnými připomínkami k době konvencí a předsudků, ale zároveň i době, kdy výraz "změnit svět" ještě nebyl mrtvý... nebo směšný. Viděno v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov, jako úkol č. 3 - film, který režíruje žena. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo. A více toho bylo než nebylo, trochu nechápu zdejší nízké hodnocení, protože z tohoto námětu podle skutečných událostí se mohla natočit daleko větší slátanina. Ale popořadě. Byl jednou jeden hlavní soudce, skvěle sehraný Tomem Wilkinsonem.. Ten dostal k malé neteři na výchovu ještě jednu. Po zhruba deseti letech jedna z nich má věno a druhá ne, byť ta movitá občas nemůže večeřet s rodinou, když mají váženou návštěvu. Protože je mulatka, žije v Anglii a osmnácté století se ještě nenachýlilo ke konci. Přiznám se bez mučení, že mě příběh chytil za srdce, byť by se z něj možná mohlo vymáčknout ještě víc. Každopádně i díky hodnocení zde dávám plný počet, u svého filmového boha si to zdůvodním :-). ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

„Koukni, tady na zdi visí takový zajímavý obraz – elegantní dáma a další elegantní dáma, jenomže ta je černá! Co za tím může být?“ Fascinující příběh černé lady je ale podaný bez velkých emocí. Je příliš uměřený. Navíc se mi zdálo, že vynechával důležité části příběhu a rovnou skočil k jejich vyřešení. Bezmocnost žen tehdejší doby – přitom obě byly velice privilegované, jen jedna neměla správnou barvu a druhá dostatečné věno – je podaný něžnými pastelovými barvami, jako ten jejich dvojportrét. SHRNUTÍ: Na klidné odpoledne k čaji. ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Náhodou, tak špatné to zase nebylo. Přiznávám, že film jsem zhlédla kvůli tomu, že tam hrál Tom Felton, můj oblíbenec ze ságy Harryho Pottera. Bohužel se tam moc nevyskytoval. I přes to byl film vcelku podařený, z větší části musel těžit z toho, že se tu občas mihla nějaká větší umělecká jména. Příběh byl poměrně zajímavý, hudba na 1*. Jediné, co mi vadilo, byly místy přehnané romantické scény a jednoduchý závěr. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Protiotrokářská záležitost, ale tentokráte ne z jižanských plantáží, ale ze staré dobré Anglie a v podání Britů, tudíž ta humanistická nota nebyla tak protivná a podlézavá. Zároveň film posoužil i jako zajímavá sonda do Anglie 18.století. Ostrované sice byli konzervativní co se barevných týče, ale na druhou stranu mnohem tolerantnější, než zbytek bílého světa, což podle mě Belle, byť možná trochu bezděčně, ukázala. Snímek, kromě příjemného zpracování, může nabídnout výborné herecké výkony v čele s Tomem Wilkinsonem a neokoukanou Gugu Mbatha-Raw a také nádhernou hudbu Rachel Portman. Jestli se dá něco označit za "hezký film", tak je to Belle. 80% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nastoupila jsem do tohoto filmového vláčku, nazula romantické střevíčky, nechala se unést do 18. století a dopadlo to dobře.. Příběh dvou mladých dam (sestřenic) mě zaujal i bavil, Tom Wilkinson úžasný, Emily Watsonová tradičně skvělá a musím zmínit Mirandu Richardsonovou, to je úchvatná fúrie, hned bych ji kopla pod koleno.. Pochvalu ode mne zaslouží krásné kostýmy a výprava celkově, nádherné interiéry i exteriéry, půvabný hudební podmaz, no nevidím důvod, proč nedat slušné čtyři hvězdy.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Belle je dcerou černošské otrokyně a mladého lorda. Matka jí brzy zemře a Belle vyrůstá několik let v chudobinci. Jednou si pro ni přijde její otec a odvede ji na vychování ke svým příbuzným, kteří už vychovávají stejně starou schovanku. Přestože patroni uznali krev Belle, stále nemá stejná práva jako ostatní členové rodiny. Hlava rodiny je nejvyšší soudce v Anglii a zrovna řeší velký případ smrti otroků na zaoceánské lodi. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Opět stojím nerozhodně rozkročená mezi 2 a 3 hvězdami. Od vyššího hodnocení mě tentokrát odrazuje nejen to, že je toto historické drama poněkud mdlé a bez napětí. Působí fádně, ačkoli téma je zajímavé, což bylo příčinou i mé mírné nesoustředěnosti a občasné nepozornosti. Mám i jiné výhrady a to ohledně podezření z přikrašlování faktů. - O míšenku Dido Belle, která zdědila po otci nejenom značné bohatství i slušné jméno, ale bohužel po matce (černé otrokyni) tehdy ve vysoké společnosti bohužel i podle tehdejších měřítek nepřijatelnou barvu pleti, se navzdory dobovým předsudkům a diskriminaci zajímají dva muži. Obávám se, že ve skutečnosti hrály v zájmu o dívčinu ruku a její srdce velkou roli finanční zájmy a touha po lepším postavení. Oba dva muži si potřebovali přilepšit, každý jinak. Jednomu sňatek z rozumu zhatil kromě jiných okolností i nepřející bratr, který budoucí snoubenku bratra fyzicky napadl a urazil. Nechtěl mu dopřát ženu s bohatým věnem a „zostudit rodinu.“- Druhému nápadníku bylo poté dopřáno sladké lásky a ten zde hraje roli nezištného milovníka, který k ženě vzplanul upřímnou láskou. Navíc mu jako začínajícímu chudému právníku jde o blaho tehdejších otroků a spravedlnost při pojišťovacím podvodu, což z něho dělá ještě bohulibějšího člověka. I on má však vlastní zájmy, o čemž film mlčí. Potřebuje sehnat jisté důkazy, ke kterým má přístup právě mírně zmanipulovaná míšenka Dido Belle, která se může svobodně pohybovat mezi soudními spisy ve strýcově pracovně. (Dívka vyrůstá u strýce, který je nejvyšším soudcem Británie a v tomto soudním případu může hrát velkou roli). Milovník, stojící na začátku kariéry, potřebuje získat důkaz o špatném zacházení s otroky, navíc touží po lepším postavení a navíc jistě nemá nic proti získání dobrého místa. Hezké povolání u soudu nakonec jako její nastávající dostane. Podle filmu mu však jde jen o krásu dívčiných očí a aby si Dido muž vážil i přes tehdejší předsudky.- Nemám ráda, když si příběhy ze života hrají na sladká přikrášlená melodramata, i když nepopírám, že se mladému muži mohla exoticky působící Dido Belle líbit a že se k ní pravděpodobně choval lépe než druhý nápadník, už vzhledem k vlastní vratké společenské pozici. – Navíc vyšuměla do ztracena dívčina sestřenka, která tam zpočátku hrála větší roli. Takže další mínus. Jinak ovšem líbivé prostředí, šaty, atakdále. ()

Reklama

Reklama