Reklama

Reklama

Co je správné, nemůže být nemožné. Historický příběh, inspirovaný neobvyklým obrazem z 18. století, vypráví o životním osudu Dido Elizabeth Belle Lindsayové, dcery urozeného bílého námořního kapitána a černé otrokyně. Dido vyrůstá společně se sestřenkou Elizabeth v láskyplném prostředí na panství lorda Mansfielda, strýce obou dívek a nejvyššího soudce Británie. Život plyne takřka bez starostí a na vřelý vztah obou děvčat nemá rozdíl v barvě pleti pražádný vliv. Když však přijde čas uvedení do společnosti, nastanou starosti. Najde se solventní nápadník pro hezkou Elizabeth, dámu s dobrým původem, ale žádným dědictvím? A co čeká Dido, která sice zdědila po otci slušné jmění i jméno, ale její smíšený původ je v 18. století stále pro většinu panstva nepřijatelný? Na pozadí těchto spíše osobních otázek lord Mansfield promýšlí důležité rozhodnutí v případu lodi Zong, které může změnit celkové nahlížení na institut otroctví jako takový. Kultivované kostýmní drama britské režisérky Ammy Asanteové, vyznamenané řadou festivalových cen, podává na pozadí autobiografického příběhu plastický obraz tehdejší britské společnosti a přibližuje důležité otázky, které hýbaly dobovou společenskou debatou. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Od čtyřhvězdičkového hodnocení mě odrazuje snad jen fádní kamera, přeslazený závěr a - dle mého mínění - nemastné, neslané herectví Rachel Portman. Jinak se jedná o čistokrevné historické drama s výborným obsazením (Wilkinson, Watson) a několika strhujícími dialogy (rozhovor u krbu v podání zmíněné dvojice). Asantová je už teď dobrá scénáristka, pokud vypiluje ještě režisérské řemeslo, budeme se mít na co dívat. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si jenom potvrdil, že mě prostě historické filmy nebaví a je jen několik málo těch dramaticko-romantických filmů, které mě skutečně dostanou. "Belle" rozhodně není "Pýcha a předsudek", a i když se herci snaží a jejich herecké výkony vyznívají skutečně dobře, zůstává pro mě film strojenou a křečovitou podívanou. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Docela se mi to zamlouvalo, ale na 4* to nemá díky své naivitě. Všechno bylo hrozně předvídatelné a přeslazené a skončilo to až moc dobře po všech stránkách na to, aby to byla pravda. Neříkám, že chci smutné konce, ale jako kromě smrti jejího otce někde na začátku filmu jsem tam nezaznamenala nějakou větší obtíž nebo něco tragického. Na jednu stranu se chovala jako v jejím postavení, ale na druhou to někdy zase přeháněla, i když na třetí to chápu, že si chtěla vytvořit respekt náležijící k jejímu postavení, ačkoliv ji většina vnímala jinak. No prostě jo jsem z toho celá pomatená, a nevím přesně, jak na Belle zareagovat. Každopádně to byl moc příjemný a dobrý snímek, který stojí za to vidět - ale jen jednou. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Drama založené na skutečných událostech. Gugu je opravdu velký objev a máme se s ní určitě na co těšit. Moc se mi líbilo, jak se podařilo zachytit náladu tehdejší doby a Tom Wilkinson byl naprosto skvostný. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Začátek konce otrokářství ve Spojeném království. Pěkné herecké obsazení dodává této historizující limonádě na atraktivnosti. Zaujal mě mj. 26letý Australan Sam Reid (nápadník John Davinier). ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Príjemný film, s hlbokými morálnymi myšlienkami. No tie boli bohužiaľ bezohľadne zadusené romantikou, ktorá z možnej hlbokej drámy robí obyčajný sladký film. Celkom milá Gugu Mbatha Raw sa snažila, našťastie ju zachraňovali E. Watson s T. Wilkinsonom, ktorí boli naozaj brilantní. Za jedno pozretie to určite stojí. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak napokon milé prekvapenie, hoci v prostrednej časti filmu som sa obával postupného úpadku. Začiatok bol veľmi sľubný, no potom sa dej začal neustále točiť len a len okolo toho istého, z čoho som mal naozaj zlý pocit. Našťastie smerom k záveru sa celá úroveň filmu ešte dokázala pozdvihnúť a získať si postupne upadajúci záujem. Zaujímavý príbeh podľa skutočných udalostí. O niečom takom som veru netušil. Mňa osobne však oveľa viac zaujímala dejová línia ohľadom potopenej lode ako tá o Didinom problematickom spoločenskom postavení. Ale napokon sa obe navzájom ovplyvňovali, takže v konečnom dôsledku veľmi schopný a pútavý film, teda až na niektoré fázy, najmä v prostrednej časti filmu. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Krásně vizuálně pojaté. Skvělé interiéry, kostýmy, prostředí. Povedená hudba, sympatické obsazení a silný příběh. Trochu jsem se bála, že to bude jednoduché a předvídatelné. Nějaké velké překvapení se tedy rozhodně nekonalo, ale nemůžu říct, že by mi to vadilo, možná proto, že ten příběh jakkoli byl předem jasný a možná trochu přeslazený, tak se nedá tvrdit, že to co ukazuje je hloupé, bez podnětů k zamyšlení, nebo umělohmotné . Slabší čtyři hvězdičky. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Historická romantika, to je moje :) Chtěla jsem vidět Belle kvůli dvěma důvodům, a to byl Tom Felton a to, že jsem byla v Kenwood House, kde se první půlka filmu odehrávala, a chtěla jsem vidět příběh, o kterém jsem tam slyšela. Zas jsem o něco chytřejší, i když je mi jasné, že tohle zpracování oné story je zidealizované. Ale tak herci byli fajn, britský výkvět, a dopadlo to dobře, takže za mě spokojenost. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Elegantná a decentná Belle je skutočným príbehom o účinkoch otroctva na Anglicko 18. storočia, ktorý je rozprávaný v štýle rozsiahlej romantickej ságy od Jane Austenovej alebo sestier Brontëových. 7/10 ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

v celku príjemná anglická romantická sladkosť, kde dramatičnosť príbehu bola stavaná na zvyklostiach spoločnosti, v ktorej vládli "maniere vyšších vrstiev" a otroctvo nebolo zrušené. Napokon všetko dobe dopadlo (ako aj to otroctvo) :) ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Hmmm...rozhodně skvělý film na zamyšlení. Bavila mě výprava a prohlášení, které mi od Dido přišla až nadmíru vzdělaná a inteligentní. Ale ta myšlenka - že byla vlastně společensky více postavená než "bílá" dívka, která by jinak byla ideální partií na vdávání. To byla taková absurdita, že je to až nadmíru zajímavé se podívat na to, jak to dopadne. Herecké výkony - to je taková krása, že se tomu nedá nic vytknout. A nepřehlédnutelný "cejch", který měla Belle - chtěla bych to vidět v reálu, jak na to pohlížela společnost ;) ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

So predictable. Ten film bol jednoducho neskutočne čitateľný a hercom som neveril takmer nič, hlavne hlavnej predstaviteľke. Hudba bola pekná a kostýmy už tradične tiež a morálne posolstvá tiež silné. Ale forma na nič, slabo sa to predalo. Škoda. 50% ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Příliš jednoduchoučké, příliš romantické. Starší garda - Emily Watson, Tom Wilkinson a Miranda Richardson jsou samozřejmě herecky dobří, i výprava je přesná, ale jako celek je snímek příliš zidealizován. 2*. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou se nám vyrojily emancipační velkofláky a musím říct, že na tomto se mi nejvíc líbilo dobře zachycené prostředí a samozřejmě hudba od Rachel Portman. Hlavní představitelka hrála hrozně, Tom Wilkinson měl málo prostoru (což je imho velká škoda) a třeba taková postava reverendova syna v podání Sama Reida byla napsána tak dementně, že jsem chvílemi čekal, kdy se z reverendova syna stane skutečná reinkarnace Ježíše (viz třeba závěrečná scéna u soudu, kdy poučuje svoje kolegy - to je jak scéna vykradená z kázání na hoře). Anyway, pro nenáročný večer to nebylo úplně zlé, takže dávám 60. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Čert vem historickou (a dějovou) přesnost, je to milé a poplakala jsem si jak dlouho ne. Prostě netypická romantika s typickým dějem ze které bych se do dějepisu neučila, ale nemůžete mě vinit, že obdivuji tehdejší róby, klobouky i dnešní neokoukanou hereckou generaci, ač výsledný dojem nese na bedrech hlavně ověřená dvojice Wilkinson-Watson. Navíc mám za to, že jsem ještě nikde neviděla tak pěkně a krutě upřímně sehrané dohazování debutantek. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film vykazuje všetky znaky červenej knižnice, naviac kostýmovej, pričom obom tymto žánrom sa vyhýbam. V tomto filme je to ale výborne skombinované so zápletkou s bojom proti otroctvu, rovnako výborne zahrané a podložené hudbou, že som hltal každú scénu. Možno by to chcelo trochu skomplikovať pribeh, aby všetko neprebiehalo tak hladko, a bolo by to za plný počet. Ale aj tak som nadšený z tejto kostýmovej drámy, čo sa mi asi ešte nestalo. –––– Netušila jsem, že bude tak... černá. –––– Uvědomila jsem si, že jsem byla obdarena svobodou hned dvakrát. Jako černoška, a jako žena. –––– Zákony, které haní lidskost kohokoliv, nejsou žádné zákony. Jsou jen rámcem zločinu. –––– Staň se spravedlnost, a nebesa ať se zřítí! ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

To byla krásná pohádka! A dle skutečných událostí! Takovéhle zajímavé příběhy Ulunka ráda. K tomu výrazné plus za přenádherné kostýmy. Poutavé, jsem ráda, že jsem se rozhodla pro shlédnutí. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

myslím,že příběh je opravdu neobvyklý.Otrokářství kvetlo jako vyhledávaný biznys.Některé země EU se opravdu za svoji minulost mohou stydět. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Gugu Mbatha-Raw byla pro mě velká opora pro tenhle snímek. Přiznávám, že je Belle spíše pohádkou a velkou romantickou duší, ale tak čistou a upřímnou, že, mě to dojalo. ()

Reklama

Reklama