Reklama

Reklama

Co je správné, nemůže být nemožné. Historický příběh, inspirovaný neobvyklým obrazem z 18. století, vypráví o životním osudu Dido Elizabeth Belle Lindsayové, dcery urozeného bílého námořního kapitána a černé otrokyně. Dido vyrůstá společně se sestřenkou Elizabeth v láskyplném prostředí na panství lorda Mansfielda, strýce obou dívek a nejvyššího soudce Británie. Život plyne takřka bez starostí a na vřelý vztah obou děvčat nemá rozdíl v barvě pleti pražádný vliv. Když však přijde čas uvedení do společnosti, nastanou starosti. Najde se solventní nápadník pro hezkou Elizabeth, dámu s dobrým původem, ale žádným dědictvím? A co čeká Dido, která sice zdědila po otci slušné jmění i jméno, ale její smíšený původ je v 18. století stále pro většinu panstva nepřijatelný? Na pozadí těchto spíše osobních otázek lord Mansfield promýšlí důležité rozhodnutí v případu lodi Zong, které může změnit celkové nahlížení na institut otroctví jako takový. Kultivované kostýmní drama britské režisérky Ammy Asanteové, vyznamenané řadou festivalových cen, podává na pozadí autobiografického příběhu plastický obraz tehdejší britské společnosti a přibližuje důležité otázky, které hýbaly dobovou společenskou debatou. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Poklidně plynoucí film o lásce na pozadí dobových proměn. Líbí se mi snaha ukázat dobové dilema reprezentované v osobě nejvyššího soudce, k úvahám vybízí to, jak naše doba, kultura a společnost dávají jasné kontury našemu myšlení, milé jsou postavy a krásná, byť proměnlivá láska mezi nimi. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Normálně bych dal 3H, ale pro protiotrokářskou tematiku a že dobro a láska zvítězily nad zlem a nenávistí dávám čtyři hvězdy. Také proto, že jsem v Scone Palace, kde se příběh odehrál, byl před necelým týdnem. Jo, na nádvoří stojí Supermarine Spitfire, ale nepodařilo se mi zjistit proč. Do Zajímavostí tuto zajímavou informaci nedávám – určitě by se jevila jako nezajímavá. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi hezký příběh s jistým morálním přesahem. Nikdy mne nepřestalo udivovat, jak se někdo mohl hlásit ke křesťanství na jednu stranu a na druhou podporovat otroctví. Tyto paradoxy jsou výhradní záležitostí lidské rasy a je až s podivem, jak si v nich libujeme. Jinak samotný film je i přes lsadkobolné romantické prvky nesmírně pěkně udělaný, kostýmy krásné, dialogy i herecké výkony velmi kvalitní. Jednu hvězdu dolů za to, že příběh nešel víc do hloubky. Za mne 80%. ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla rozkouskovaně, ale pokaždé jsem byla nesmírně zvědavá, jak dopadne a hodně jsem o něm přemýšlela. Úplně mě nadchly hlavní postavy, častokrát jsem zapomněla, že se dívám na film, ne na skutečnost. Hrály výborně, některé scény byly skvostné. A pravda, že příběh je podle skutečnosti mě dorazila a já prostě musím dát pět hvězd. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Pekne, pekne :-). Vcera sme zhliadli zivotopis Margaret Thatcher (Zelezna Lady), a tak volako sa mi vidi, ze tato mulatka ovplyvnila svet viac, nez teta Margitka. Film je sice "romanticky", ale nie moc presladeny, aj ked urcitemu schematizmu sa nevyhne. Pricom: ono ten schematizmus je v podstate zivot sam, ved pretrval nezmeneny od pracloveka az dodnes - bohati/chudobni, dobri/zli, kariera/idealy... 4* v pohode ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Inu, překrásný snímek, ze kterého si za chvíli budu pamatovat nejen úchvatnou černošku a skvělého kněžského synáčka s hlasem mutujícího chlapce, ale hlavně že jde konečně o film, kde napasovali osobu černé pleti do doby, kdy ještě Londýn nebyl městem s největším rozpětím kultur a národností, tak, aby to nepůsobilo nepřesně a hloupě. Už jenom proto jde o skvělou podívanou s ne nijak výjimečným, ale za to výborně zpracovaným příběhem a stejně tak novými a zajímavými historickými reáliemi. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Film, který by neměl zklamat milovníky historických a romantických filmů. Sice se tu objevují některé postupy nebo témata, která už v podobných filmech byla, ale za prvé: je to podle skutečnosti, a za druhé: právě ty osvědčené nálady vyvolávají při filmu dobrý pocit. Film ještě o něco víc zvedl můj zájem, když jsem zjistil, že jednou z hlavních postav je lord Mansfield a s tímto rodem jsem se nedávno setkal v CZ dokumentárním seriálu Modrá krev. A Mansfield je zde druhou nejvýznamnější postavou Anglie, hned po králi. Moc pěkný příběh, dobrá romanťárna a krásné zpracování. ()

LilyDeLarge 

všechny recenze uživatele

Jednoho hezkého dne jsem se rozhodla zkouknout úúúplně všechny filmy s Tomem Feltonem (joo, joo, mladej Malfoyovic kluk). No a i když tady nemá velkou roli, já se zamilovala do Gugu. Krom toho tyhle historický dramata jsou moje srdeční záležitost a pan Wilkinson mě donutil dát jednu hvězdu navíc. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Jde v podstatě o obyčejnou romanťárnu, šmrncnutou historickými skutečnostmi (nutnost vyšší aristokracie uzavírat sňatky se sobě rovnými, finančně co nejlukrativnější + obchodování s otroky) a velmi významně podkreslenou otázkami o zákonnosti otroctví (jde hlavně o případ lodi Zong), které se však chopila černošská režisérka s týmem, který film posunul na vyšší level. Scénář je velmi vkusně napsaný, nezapomíná divákům připomínat důležité okolnosti, ale zároveň nezatěžuje přílišnou filozofičností či komplikacemi v ději. Na všechny se tady moc pěkně kouká a pokud nebudu omílat chválu na mnohokrát oceňované hvězdy Toma Wilkinsona či Emily Watsonovou, myslím, že Gugu Mbatha-Raw či Sam Reid vypadají moc sympaticky i normálně, v reálu. Skutečně se mi tento počin jeví víc jako historicko-společenský vzkaz, než jako povrchní melodramatická zábava, přestože Dido ve svém 18. století mohla být sotva stejná jako Gugu. Onen obraz, jenž se měl údajně stát prvotní inspirací: https://en.wikipedia.org/wiki/Dido_Elizabeth_Belle, je sice pokrokový tím, že obě dívky mají na obraze téměř stejnou pozici, jakoby se procházely spolu, přesto musí být Dido poněkud v pozadí a v ruce nemůže mít knihu, nýbrž košík s ovocem, jak se na člověka tmavé pleti slušelo a patřilo. Za jistý úspěch se snad dá považovat to, že poslední známý potomek Dido zemřel až v roce 1975 v Jihoafrické republice a dnes můžeme o vzdělané, tmavé schovance uvažovat jako o jednom z dost pádných důvodů, proč se rasová segregace začala stávat nevkusnou a nehumánní. ()

kockodan 

všechny recenze uživatele

Skvělá fabulace a zromantizování pravdivého příběhu o kterém můžeme z historických pramenů zjistit pouze suchopárná fakta tak max. ze 30%. Zbytek je opravdu jen domněnka a hypotetické fantazírování, zcela odvislé od filmové a umělecké licence tvůrců, v tomto případě režisérky Ammy Asante a scénáristky Misan Sagay. Myslím, že vzhledem k tomu co nám po Dido Elizabeth Belle z konce 18. století zbylo (obraz a pár textových záznamů) se úkolu zhostily naprosto skvěle. Opravdu by nás bavilo se dívat jak se Dido stará o kuřata a drůbež v hospodářské části patřící ke Kenwood House (o čemž s jistotou víme z dobových zápisů, že to byla její práce, a ano, na takovémto odlehlém panství daleko od města si služebnictvo pěstovalo a chovalo vše co prošlo kuchyní a skončilo u pánů na stole, neboť Tesco a Lidl ještě nebylo vynalezeno), počítá a zapisuje vejce, nebo jak jí Lord Mansfield, Lord Chief Of Justice diktuje dopisy a ona zapisuje? Asi moc ne, což? Ale z jiného soudku. Film měl na mě i jiný než historicko-naučný dopad. Při tom jak mi bylo u celého filmu mírně na zvracení z vykreslení poměrů v Anglii konce 18. stol. jako otrokářské velmoci, jsem s trpkým pousmáním vzpomínal jak jsou Britové z historického hlediska na sebe hrdí, kterak se s ostatními spojenci postavili o 160 let později Hitlerovi a jeho zrůdné ideologii nacismu, jak kvůli nim židé a spousta ostatních nemuseli trpět, jak měli odvážné letce, atd.. a jak to hlavně všude vyzdvihují, jak oni byli na té správné straně a pomohli Evropě a světu vyhrát válku a porazit ty nechutné fašisty. Přitom jejich Britské impérium, celé jeho bohatství a prosperita stojí na základech staletí kolonizace, zotročování, vraždění a nechutného vykořisťování celých národů! A oni sami se vysmívají němcům za Hitlera? Oni sami by se měli stydět za svou nechutnou minulost. Jejich "Don't mention the war" z Monthy Pythonů je opravdu trošku trapný humor přes čáru, když si nalhávají, jak jejich civilizace a kultura je podle nich lepší než ta německá. Jakoby otrokářtsví, násilná kolonizace mnoha kontinentů, drancování, zotročování a vykořisťování místních obyvatel Brity mělo být něco, co už je promlčeno jenom proto, že se to stalo dřív než WWII, a tudíž už se to nemusí zmiňovat a v tichosti můžeme zapomenout, a novodobí Britové se za své předky před 160 lety už nemusí stydět. Ale hlavně se budeme strefovat do Němců a jejich fatálního klesnutí národa před 70 lety. Proto jsou takové filmy jako Belle potřeba! Za mě rozhodně slušných 95%. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Příjemně podaná červená knihovna se sice ohání sociálními myšlenkami a důrazem na vážná témata, ale romantická linka zůstává stěžejní, a nutno říci, že to ničemu nevadí. Některé střety postav jitří i u diváků mé odtažitosti jisté emoce a závěrečné vyvrcholení - byť vlastně stojí na vedlejší postavě - bralo dech. Nemohu si také odpustit paradigmatickou odbočku: Domnívám se totiž, že takto pojatý příběh (nakolik je podle skutečnosti, ještě neposoudím) je společensky mnohem přínosnější nežli škrobené roubování herců dle jakýchsi nevyslovených kvót. ()

FandaF 

všechny recenze uživatele

Řekněme si to na rovinu. Je to jen další progresivní srajda natočená v časech úpadku (trvá dodnes). Historicky samozřejmě nesmysl. ()

Mukade 

všechny recenze uživatele

Objektívne je to lepšie ako nejaké úbohé 3* . Je to na úrovni The Help a aj na IMDb to má len o 0,6% slabšie hodnotenie. ()

opiumka 

všechny recenze uživatele

Hezký příběh, zromantizovaný (jako skoro každý film tohoto ražení z této doby), ale hezký. Musím souhlasit, že hudba udělá mnoho, stejně jako talent herců a jejich uchopení postav. Romantický konec? Ano, ale není to přesně to, co hledáme? Každý by chtěl ten svůj konec, dobrý konec. Pohádka pro dospělé. Hvězdičku jsem ubrala proto, že mi nepřišlo rozhořčení, snižování a neuznání původu Dido (Gugu Mbatha-Raw) dostatečné. Jediný, kdo se přiblížil mé představě o tom, jak se dříve stavěli k osobám jiné barvě pleti ti movitější, byl Tom Felton. Nemůžu si pomoct, ale tihle záporáci mu prostě jdou... ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Místy konverzačně drsný a syrový, někdy naopak dojemný pohled na dobové konvence Británie 18.století. Krásné kostýmy, interiery i exteriéry a k tomu oduševněle nádherná Gugu Mbatha-Raw. Historický film, který má však hodně co říci dnešku, speciálně českému. Namátkou: rasové předsudky a domnělá nadřazenost primitivů... Nebo dopad chování elit čí také "elit" na formování veřejného mínění a směřování společnosti. ()

Verilla 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba se silným příběhem a výbornými hereckými výkony. To vše natočené na základě pravdivých událostí. Co víc si člověk může přát? :) ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se to zdá jako válka klanů, postupně začíná děj zrát a ke konci je vygradován do silných emocí. Konečně po dlouuuuhé době romantický film, který není umělý, ale přirozený a má krásný konec.... ()

Reklama

Reklama