Reklama

Reklama

Co je správné, nemůže být nemožné. Historický příběh, inspirovaný neobvyklým obrazem z 18. století, vypráví o životním osudu Dido Elizabeth Belle Lindsayové, dcery urozeného bílého námořního kapitána a černé otrokyně. Dido vyrůstá společně se sestřenkou Elizabeth v láskyplném prostředí na panství lorda Mansfielda, strýce obou dívek a nejvyššího soudce Británie. Život plyne takřka bez starostí a na vřelý vztah obou děvčat nemá rozdíl v barvě pleti pražádný vliv. Když však přijde čas uvedení do společnosti, nastanou starosti. Najde se solventní nápadník pro hezkou Elizabeth, dámu s dobrým původem, ale žádným dědictvím? A co čeká Dido, která sice zdědila po otci slušné jmění i jméno, ale její smíšený původ je v 18. století stále pro většinu panstva nepřijatelný? Na pozadí těchto spíše osobních otázek lord Mansfield promýšlí důležité rozhodnutí v případu lodi Zong, které může změnit celkové nahlížení na institut otroctví jako takový. Kultivované kostýmní drama britské režisérky Ammy Asanteové, vyznamenané řadou festivalových cen, podává na pozadí autobiografického příběhu plastický obraz tehdejší britské společnosti a přibližuje důležité otázky, které hýbaly dobovou společenskou debatou. (Česká televize)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (62)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Čtvrtá hvězda je hlavně za Toma Wilkinsona a Emily Watson. Je požitek sledovat takové herce prakticky v čemkoli, i ve filmu s "poselstvím" říznutém romantikou. Není to špatné, v žádném případě, dokonce člověk drží i pěstičky, aby to zamilovanému páru dobře dopadlo, a musí fandit i nebohé sestřenici, která je v komplikované situaci, nemajíc věna. Nicméně případ lodi Zong byl nedávno zpracován také v seriálu Garrowův zákon, a to lépe. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Od čtyřhvězdičkového hodnocení mě odrazuje snad jen fádní kamera, přeslazený závěr a - dle mého mínění - nemastné, neslané herectví Rachel Portman. Jinak se jedná o čistokrevné historické drama s výborným obsazením (Wilkinson, Watson) a několika strhujícími dialogy (rozhovor u krbu v podání zmíněné dvojice). Asantová je už teď dobrá scénáristka, pokud vypiluje ještě režisérské řemeslo, budeme se mít na co dívat. ()

Reklama

Marqta 

všechny recenze uživatele

Krásně vizuálně pojaté. Skvělé interiéry, kostýmy, prostředí. Povedená hudba, sympatické obsazení a silný příběh. Trochu jsem se bála, že to bude jednoduché a předvídatelné. Nějaké velké překvapení se tedy rozhodně nekonalo, ale nemůžu říct, že by mi to vadilo, možná proto, že ten příběh jakkoli byl předem jasný a možná trochu přeslazený, tak se nedá tvrdit, že to co ukazuje je hloupé, bez podnětů k zamyšlení, nebo umělohmotné . Slabší čtyři hvězdičky. ()

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Náhodou, tak špatné to zase nebylo. Přiznávám, že film jsem zhlédla kvůli tomu, že tam hrál Tom Felton, můj oblíbenec ze ságy Harryho Pottera. Bohužel se tam moc nevyskytoval. I přes to byl film vcelku podařený, z větší části musel těžit z toho, že se tu občas mihla nějaká větší umělecká jména. Příběh byl poměrně zajímavý, hudba na 1*. Jediné, co mi vadilo, byly místy přehnané romantické scény a jednoduchý závěr. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo. A více toho bylo než nebylo, trochu nechápu zdejší nízké hodnocení, protože z tohoto námětu podle skutečných událostí se mohla natočit daleko větší slátanina. Ale popořadě. Byl jednou jeden hlavní soudce, skvěle sehraný Tomem Wilkinsonem.. Ten dostal k malé neteři na výchovu ještě jednu. Po zhruba deseti letech jedna z nich má věno a druhá ne, byť ta movitá občas nemůže večeřet s rodinou, když mají váženou návštěvu. Protože je mulatka, žije v Anglii a osmnácté století se ještě nenachýlilo ke konci. Přiznám se bez mučení, že mě příběh chytil za srdce, byť by se z něj možná mohlo vymáčknout ještě víc. Každopádně i díky hodnocení zde dávám plný počet, u svého filmového boha si to zdůvodním :-). ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o první celovečerní britský film natočený v rozlišení 4K. (Cheeker)
  • Hudba k filmu byla nahrána v České republice, na hudbě pak spolupracoval mimo jiné i orchestr z Česka. (Pepinec)
  • Film je inspirován malbou z roku 1779, na které je zachycena Dido Elizabeth Belle se svou sestřenicí Lady Elizabeth Murray. (Cheeker)

Reklama

Reklama