Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"To jsou u vás ztráty? Vždyť jsme neztratili ani celých devět lidí z deseti." Podobnost s Kellyho hrdiny čistě náhodná? O tom upřímně pochybuji. Akorát tady je to v opačném gardu. Jede se totiž po trase banka-zlato-cesta. Ono je to však úplně jedno. Jediné podstatné je, že se sehraná parta kolem Henri Verneuila po dvaceti letech vrací natáčet do Afriky (škoda, že bez Ventury, sedl by sem). Mrchožrouti mě příjemně šokovali hned v několika ohledech. Čekal jsem válečný film ve stylu "zastřel si svých sto bezejmenných nácků" a to celé říznuté komediálním tónem produkovaným především Villeretem. A přitom výsledek je celkem komorní snímek souboje několika vychcaných drsňáků o zajištění budoucnosti s nemálo cynickýma hláškama. Nelze v tom nevidět inspiraci ve westernech. Charaktery tady mají typově blízko k nejmenovanému Leonemu majstrštyku. Také každý kuje pikle na každého. Jednapadesátiletého Belmonda tento film zastihl v pětiletce kdy točil své snad vůbec nejlepší kusy (Profesionál, Bezva finta) a čtyřiašedesátiletého Verneuila stále v nesenilním stavu. Mrchožrouti fungují ve všech svých složkách a od maximálního hodnocení je dělí skutečně málo. Vlastně jen prostřední pasáž. Úvod totiž nadchne, pak se tempo na nějakou dobu zvolní a přibližně čtyřicet minut před koncem na scénu napochoduje zlato a najednou to nabere neskutečné grády. K tomu nějaký ten nečekaný zvrat, přestřelky, chytlavý hudební motiv, drsná cháska a především řádná chlapácká zábava. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jean-Paul Belmondo je tak zábavný, okouzlující a chlapácký, až se divím, že ty zlaté cihly v malé tuniské bance, které Belmondíček chce ukrást, za ním nejdou samy. Zlatá cihla je přece taky ženského rodu, ne :) ? Ve slejváku zábavných scén a hlášek / Ten se teď někde fláká. Jestli je teď s Vaší manželkou, tak se určitě nefláká./ občas zahřmí velmi vážná bouřka. Je až neuvěřitelné, jak kvalitně se s takovou kombinací dokázali vyrovnat všichni herci, kteří působili v obou polohách naprosto důvěryhodně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $8,400,000║ Má to pár slušných scén ale prevažne sa to nesie/ plandže bez výraznejšej šťavy. /40%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pod tou slupkou belmondovského šarmu a nenucenosti se jedná o dost drsnej příběh plnej intrik, převlékání kabátů a nečekaných úmrtí. Každopádně pobaví spolehlivě. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My skrejeme zlato Francie, aby ho nevzal nepřítel. Copak neslyšíš ten kus vlastenectví, co v tom je?" Já ho tam slyším, seržante Augagneure. A jsem ochoten s Vámi zachránit francouzské zlato pro naše osobní potřeby. Budu s Vámi vykrádat banky, řídit německé tanky, souložit proradné manželky bankéřů i měnit zlaté cihly za 68.000 dolarů, termosku čaje a tři loupáčky. Na mě se můžete spolehnout, protože mě to s Vámi dost bavilo. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Belmondo jako řízek z francouzské cizinecké legie nakopává zadek Němcům, Tunisanům a taky i Francouzům. Tvůrci měli smysl pro mírnou nadsázku a humor (ale ten hlavně dodal dokonalý Jean Paul Belmondo) a přišlo-li na vážnou strunu, ani chvíli to nevypadalo nepatřičně nebo komicky. Výborná tragikomedie, kdy se stírají rozdíly mezi vojáky a lupiči. Film využívá podobného příběhu jako americká taškařice Kellyho hrdinové, která se už bere pramálo vážně. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že zápletka je trošku přitažená za vlasy, ale to se v rámci dobrodružné válečné komedie, která si nehraje na nic víc, než příjemný a ryze oddechový kousek v pohodě ztratí, zvlášť když je výborně obsazená a dobře vypointovaná. Hodně pomáhá přítomnost Jeana-Paula Belmonda v hlavní roli, který si střihl tradičně charismatického sympatického hrdinu, který má nejednoznačnou polohu mezi statečným vojákem, příležitostným lupičem, cynickým svůdcem a kamarádem. Přihrává mu skupina dobrých herců v čele s Jacquesem Villeretem, je to obecně film, kde i malé role hrají velcí herci. Chytré dialogy a řada nečekaných zvratů spolu se zajímavou pointou dělají z filmu nadčasovou podívanou. Není to na čistokrevných 5*, ale ve srovnání s tím, jak si komedii představují dnešní filmaři, se k té páté hvězdičce nakonec přikláním. Svou roli hraje i kvalitní dabing z časů, kdy byl považovaný nejen za řemeslo, ale za svým způsobem umění. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Svižná, napínavá a vtipná francouzská podrazácká válečná komedie s neodolatelným Belmondem. Hravý ústřední hudební motiv si budete pískat ještě pár dní potom. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Francouzská komedie s Belmondem vyloženě nemůže nijak zklamat. Já si myslím, že jen díky němu u mě tento film neskončil se zhruba trojkovým hodnocením. Zápletka byla víceméně zvláštní a tak nějak jsem zde vnímala určitá nudná, hluchá místa. Snímek má komediální nádech díky Belmondovi a humorným dialogům, ale ve skutečnosti je děj příběhu dramatický. Pochválit musím samozřejmě typický a velice kvalitní dabing. U těchto starších filmů se na něj skutečně těším. U nich si nedokážu představit, že bych si je někdy poslechla v originálním znění. Za mě spokojenost. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

V komediálním hávu se tu ve skutečnosti odvíjí celkem drsná moralitka, ale logika příběhu příliš volně povlává a konec je pro anti/hrdinu příliš easy, než aby se to divákům zarylo nějak nebezpečně hluboko do s/vědomí. Těžko se mi ale věří, že pouhé dva roky předtím Verneuil natočil Tisíc miliard dolarů, novinářský krimi thriller servírující divákům syrově a natvrdo svíravou analýzu role peněz v destruktivním mechanismu dnešní globální ekonomiky, sdělení, před kterým už nejde tak snadno uniknout jako tu. Teprve nad tím u tohohle filmu kroutím pobaveně hlavou. *~ ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Mrchožrouti" jsou mojí láskou už od dětství. Přibližně od deseti let jsem si na oprýskané VHSce s nekvalitním obrazem z dob, kdy se TV Prima chytala dosti blbě, s velkou oblibou pouštěl tohle okouzlující chlapské dobrodružství plné napětí, černého až cynického humoru, rozpáleného Afrického písku a Jeana-Paula Belmonda. Kazeta se mi před pár lety zadrhla a pásek se zničil. Opětovné promítání filmu na TV Nova s úděsným dabingem, který nemilosrdně popravil všechny hlášky, bylo jen chabou útěchou. Až když jsem se dozvěděl, že film vyšel na DVD a kamarád pshimi mi potvdil, že vyšel s původním vynikajícím ČT dabingem (Krampol, Štěpnička, Moravec, Potměšil), neváhal jsem si vyprázdnit peněženku a pořídit si jej. A už od samého začátku, kdy legionáři přijíždějí do města kolem moře, mrtvých těl a spálených aut za zvuků nádherné hrdinské pochodové hudby, mé srdce zaplesalo. Jean-Paul Belmondo je neodolatelný. Jeho seržant Auganiére je sympatický bídák, dareba a hrdina v jednom. V každém případě ryzí Francouz. Nelze mu nefandit. Za zmínku též stojí hlavní záporák, zatvrzelý rotmistr ve skvělém podání experta na padouchy Michaela Constantina, tlustej zasranej kanonýr Jacquese Villereta a neodolatelně krásná žena ředitele banky Marie Laforet. Ryzí dobrodružství a nejlepší film Henriho Verneuila. Film, který dokáže i na bůhví kolikáté potěšit. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Výborně natočená akce, skvěle vyprávěný příběh, chytlavá ústřední melodie, vynikající český dabing a Belmondo tradičně v perfektní formě. Právě představitel hlavní role je zde zábavný, mužný i charismatický a jako obvykle táhne celý film. Mezi spálenými zdmi rozbitého města, se nám díky jemu a jeho zlatuchtivým kumpánům dostane kvalitní, komediálně laděné válečné podívané. Pokud máte rádi Francii, Belmonda, krásné ženy a máte smysl pro humor - jsou Mrchožrouti filmem přesně pro vás. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel tentokrát je to pane Belmondo za 3 hvězdy. U tohoto filmu jsem se tolik nebavil jako u jiných jeho kousků. Přesto se v žádném případě nejedná o špatný film. Je to stále přece Belmondo. 65% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrý film a dobré role šité na těla herců. Velmi zajímavě pojatý dobrodružný snímek z dílny geniálního režiséra minulého století... a jako čistou komedii bych to rozhodně nepovažoval....spíše drama, alebo když, tak tragikomedie....! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je takovej mladší bráška Kellyho hrdinů (1970). Belmondo (legionář) tu s manželkou bankéře a německým Tygrem udělá banku s vidinou poklidně prožitého života po válce. Věci se nakonec mají ale jinak. Komedie to sice místy je, ale tady už jde i o kejhák... * * * * ()

Reklama

Reklama