Reklama

Reklama

Jack Ryan: V utajení

  • USA Jack Ryan: Shadow Recruit (více)
Trailer 1

Vzhledem k nízkému věku toho má Jack Ryan za sebou poměrně dost – těžké zranění z války v Afghánistánu, které ho málem doživotně zmrzačilo, náročnou rekonvalescenci, doktorát z ekonomie a práci ekonomického analytika v CIA, kterou před svým okolím a dokonce i před vlastní ženou (Keira Knightley) úspěšně tají. Když zachytí nestandardní operaci provedenou ruským finančním gigantem, pošle ho jeho řídící důstojník (Kevin Costner) do Moskvy, aby na místě zjistil, co se děje. Jack se hned po příletu musí proměnit z finančního úředníka v akčního hrdinu se vším všudy, protože jeho přítomnost v ruské metropoli není vítaná a jeho původně přátelský průvodce mu to dá dost jasně najevo tím, že se ho pokusí zlikvidovat. První kolo Jack přežije a postoupí do druhého – k setkání s oligarchou Viktorem Čerevinem (Kenneth Branagh), který osnuje plán, jenž může zásadně otřást světovou stabilitou. Zdánlivě má k dispozici všechny trumfy, včetně Jackovy ženy, která se impulzivně rozhodla manžela na moskevské služebce překvapit. Pokud má Jack Ryan zachránit svět i svou Kathy, bude se muset z roztřeseného zelenáče proměnit v chladnokrevný stroj, který se nebude bát myslet a střílet najednou. (CinemArt)

(více)

Recenze (498)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Snímek Jack Ryan: V utajení k nám přichází z trochu jiných časů a s poněkud odlišnou poetikou, než jsme dnes v kinech zvyklí. To může být na jedné straně vnímáno jako negativum, protože nepřináší očekávaná žánrová potěšení, a zároveň vyvolává povýšené úsměvy nad naivitou některých situací. Na druhé straně ale můžeme tytéž aspekty kvitovat s nadšením, protože přináší žánrová potěšení navázaná na špionážní dobrodružné filmy ze staré dobré studenoválečné éry, a zároveň si je naivity s tím spojené dobře vědom a dělá si z toho legraci. Více Douglasovy poznámky. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Film se sice "opírá" o jméno Jack Ryan, ale kdo zná předchozí filmy o analytikovi CIA, ten bude dost zklamán. Pokud by tenhle film neměl "Ryana" v názvu, prošuměl by asi kinem bez většího zájmu. Průměrný snímek, kterému hvězdičku navíc přidává pouze Kevin :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nový Jack Ryan chce byť Ethanom Huntom i Jasonom Bournom, ale nepriblíži sa ani Peacemakerovi. Špionážny thriller s rokom výroby 2014 bez jedinej akčnej atrakcie, zaujímavej lokality či nečakaného zvratu. Evidentne tu mal fungovať rešpekt a strach z hlavného záporáka, ktorý by z pouhého napájania sa do jeho kompu vyvaril napatie. Ale nefunguje. Divákovi je jasné, že tak šablónovitý scenár by si nedovolil ublížiť Jackovej milej. Pre Branagha jednoduchá a lukratívna hollywoodská zakázka, ktoru vyťažil z dvoch kresiel, to je celé. Ideme ďalej. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Strašnej průšvih. Jeden z nejnudnějších a nejzbytečnějších agentských thrillerů hollywoodské historie. Už Thorem začal Branagh upadat, po téhle pohromě a ohyzdných trailerech se tuplem děším jeho přebarvené Popelky. Trapný konec shakespearovského matadora. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na americký film nezvykle deziluzivní zkušenost. Koeppa a Zailliana jsem před novým Jackem Ryanem řadil mezi současnou scenáristickou špičku a Branagh pro mne byl velmi zdatný režisér inteligentních snímků. Jejich společný počin je ovšem ukázkou té nejhorší scenáristické i režijní fušeřiny. V hrubých obrysech scénář sice drží pohromadě (kruhová struktura vyprávění, obstojné propojení vztahové a pracovní linie, ekonomické využití rekvizit), ale jednotlivé scény odhalují zarážející lenost tvůrců při vymýšlení toho, kterak určitou postavu přimět udělat určitou věc. Počet podpůrných konstrukcí, jež před námi vinou nedomyšleně rozehraných situací a natvrdlého jednání hrdinů vyvstávají, exponenciálně roste a jedinou adekvátní reakcí na finálních dvacet minut, kdy všichni náhle projeví zázračnou jasnozřivost a schopnost být ve správný moment na správném místě, je jeden nepřetržitý facepalm. S výjimkou syrové hotelové rvačky, ještě udržující při životě naději, že by mohlo jít o slušný paranoidní thriller à la pozdní Hitchcock, je akčním scénám vlastní tuctovost a nepřehlednost. Přesunout pozornost od režie a scénáře k hercům znamená vykročit z bláta do louže, protože postavy jsou zaměnitelné a obsazené převážně necharismatickými herci. Dvojitá (nebo dokonce trojitá?) expozice pouze naznačí, že by mohlo jít o „origin story“ sledující zrod hrdiny. Ve výsledku není návrat do minulosti využit k možnosti sledovat dlouhodobější vývoj protagonisty, který se de facto nevyvíjí (Pineův výraz je na konci naopak ještě vyjukanější než na začátku), ale slouží především k zesílení pro-amerického akcentu vyprávění: musíme bránit své území, hodnoty a – hlavně – peníze. Podobně se zprvu zdá, že Ryan bude od jiných akčních hrdinů odlišen využíváním intelektu namísto svalů (třebaže Pineův herecký typ je s něčím podobným naprosto neslučitelný), ovšem hlavní, mimochodem dost debilní, infiltrační akci vymyslí někdo jiný a veškeré posuny vyprávění jsou řešeny fyzicky, nikoli sběrem a analýzou dat. Ryan se nakonec jeví jako inteligentnější postava hlavně díky tomu, že je obklopen samými idioty, kteří nedokáží naplánovat operaci nezaloženou z velké části na náhodě. Velkou posilou ansáblu není ani samotný Branagh, jehož zarputilý ruský patriot s jaterními skvrnami a eko-žárovkou by se lépe vyjímal v některé studenoválečné bondovce. Oněm bondovkám ovšem nechyběl nadhled, jehož naprostá absence Jacka Ryana, urážku špionážních thrillerů a jejich diváků, definitivně zabíjí. Pro svou lacinost (nikoli rozpočtem, nýbrž vším ostatním) jde o záležitost použitelnou leda jako Film týdne (nebo jak to dneska nazývají) na Nově. 50% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V téhle naivní až blbounké špionážní pohádce jsem vyčenichal dva silný prvky, hudbu Patricka Doyleho a pak jeden špicozní herecký výkon, ale to jméno si musíš najít sám brouku, jen napovím, nebyl to ani Chris Pine, nebyla to ani Keira Knightley (tu film zastihl hodně mimo formu) a nebyl to dokonce ani ten, který tančí se CIA. Film měl spoustu ha ha efektů, kterejma by tvůrci neuspěli ani u obyvatel pařezové chaloupky ale jeden byl tak gogo, že ho tady prostě musím napráskat, odehrává se v okamžiku, kdy Jack musí rychle analýzovat situaci, teroristu a potencionálně ohroženou oblast, jako ty vole, tomu by moh konkurovat snad jenom univerzální český genius Jára Cimrman. Já měl pocit, že Jack nám odpoví i na otázku jestli bylo dřív vajíčko nebo slepice. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nečakane priemerné. Réžia sústredená, miestami fajn atmosféra, ale to je všetko. Herci na pol plynu, scenár bez jediného prekvapivého zvratu, akcia bez nápadu a lokality skoro všedné. Napätie som nepostrehol. Navyše ku koncu začnú pribúdať WTF momenty typu žiarovka a bitka v dodávke. Veľká škoda. 5/10 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Úplný kolaps to není, jak se všude říká, ale těžko rozhodnout, kdo na téhle „nevýhře“ má větší podíl, jestli Cozad s Koeppem, plnící studiové zadání módního restartu značky, nebo Branagh, jemuž snaha o starou školu proplouvá mezi prsty, kde sice umí vystihnout na minimu prostoru postavy i interakce (ten pohled na Keiru při večeři je scéna, kterou si s chutí zrežírujete a ještě raději zahrajete), ale thrillerový koncept mu uniká do žánrově zaměnitelné podívané bez větších ambic. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podezřívám Kennetha Branagha, že tento film natočil jenom proto, aby celému světu ukázal, jak umě dokáže mluvit anglicky, coby slovanský oligarcha. Jinak vůbec nechápu, proč do takového průměrného špionského béčka s vysloveně špatnou akcí nakvartýroval tolik fajn herců. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $50,577,412Tržby Celosvetovo $135,511,030Tržby za predaj Blu-ray v USA $7,946,229Tržby za predaj DVD v USA $7,540,027║ taký skromnejší thriller, ktorý sa viac drží pri zemi, dokonca aj záver nevyznie tak vypäto ako by v konečnom výsledku mal, režisérsky v pohode, herecky tiež, škoda že film nedá niečo málo na vrch takto zapadne v priemernosti /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Postava a film, které v současné konkurenci nic nenabízejí a vyhlížejí bezradně a zastydle lapené v kostnatém clancyovském univerzu bez napětí, přesahu a dynamiky. [55%] ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Do půlky se mi to strašně líbilo, ale od chvíle co začali vyzrávat na skvělého padoucha Kennetha Branagha, to u mě postupně ztrácelo kredit. Přišlo mi, že padouch takového formátu prostě nemůže naletět na tak školácké triky, jako že do něj kolemjdoucí vrazí a sebere mu hyperdůležitou přístupovou kartu a pak mu jí stejným způsobem vrátí. A ta brilantní dedukce teroristického plánu během asi pěti minut v letadle si vyloženě říká o parodování. Občasné myšlenkové pochody ani nedávaly smysl viz. "Odvádí pozornost! Obraz v Cherevinově pracovně je podle Napoleona. Je to Waterloo! Nejede k budově, jede pod ní!" WTF?! Co to s tím má co společnýho? Kór, když ten obraz navíc zobrazoval napoleonovo tažení v Rusku. Každopádně natočené je to dobře, nenudil jsem se a Chris Pine i Kevin Costner hrají dobře. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Agentským franšízám se s výjimkou jediné daří velmi dobře. "Bondovky" patří mezi jedny z nejdelších vůbec (pokud ne tu vůbec nejdelší), "huntovkám" vychází spoléhání se na hvězdný status protagonisty a odlišné pojetí každého dílu díky oslovení jiného režiséra, "bournovky" zase svými pokračováními dokáží nastolit trend, který napodobují, anebo se vůči němu vymezují druzí. Onou výjimkou jsou právě "ryanovky", které lze definovat pouze jejich odlišením od výše zmíněných, což dělám v BD recenzi Jack Ryan: V utajení. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUDETE PRACOVAT V ŘADĚ SOUKROMÝCH BANK NA WALL STREET, KDE VYUŽIJETE SVÉ POZICE K TOMU, ABYSTE ODHALIL DOTOVÁNÍ TERORISTŮ. VAŠI ZAMĚSTNAVATELÉ NEBUDOU VĚDĚT, ŽE DĚLÁTE PRO NÁS. LIDÉ, KTERÉ MILUJETE, JAKBYSMET. BUDE TO OSAMĚLÉ, ALE TAKHLE TO DĚLÁME...“ /// Myslím, že i špionážní film by mohl udržovat svižný tempo a vyvážit množství keců solidní (nebo aspoň nějakou) akcí. Jasně, pokud se zrovna nejedná o závažnej geopolitickej problém, na kterým je všechno postavený… ale zabránit nástupu další hospodářský krize?… nu což, stalo se. I tady je pár solidních okamžiků, ale na většinu si musím vyčkat tu první hoďku, která mě moc (ani ze špiónskýho pohledu) nenadchla. Nadšení z toho, že ,,ruská mise“ nabírá na tempu, trochu kazí zjištění, že ani scénáristicky se nejedná o žádnej zázrak. Navíc ten Chris Pine - bez kosmickýho skafandru, není žádnej charismatickej nadsamec. Takovej skautík s vlastnostma, který mu ani nevěřím. Akce zrychluje, ale i tady jde spíš o kvantitu, než o kvalitu, a přestože to většinou moc neřeším, tak úsměv na mým ksichtu nepředstavuje nadšení. Film nakonec neposílám do naprostýho propadliště dějin, ovšem Branagh by se měl držet Šejkspíra, nebo se aspoň mrknout na toho správnýho agenta Jacka. Reachera. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Dílo Toma Clancyho je moje Alfa. A Ω. 2.) Páč tajnejch agentů, co bojujou proti Rusku, není nikdy dost. 3.) Thx za titule ,,-OverLord-“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Průměrný politický a špionážní thriller, který Mission Impossible wannabe, ale nedaří se mu to. Akce zde příliš nenajdeme, příběh mě příliš nezaujal, zřejmě proto, že v ekonomice a politice nejsem doma, ale naštěstí jsem netrpěl. Na jedno zkouknutí OK. 55% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Je až škoda množství vynaložené snahy k tomu, aby Jack vypadal podobně jako jeho žánroví příbuzní. V kontaktních soubojích jako Jason Bourne, v padouchových plánech jako James Bond a v osobním zakomponování partnerky pak jako Ethan Hunt. Jenže když se tyhle tři díly sečtou, zůstane sice příjemně staromilská špionská jízda, která nemá problém stát na vlastních nohách, ale vlastní tvář nezíská ani na chvíli. A to je neštěstí o to větší, že Pine v rolích tápajících hrdinů pořád boduje naplno. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Filmové ryanovky (o knižných nehovoriac) šli vždy mimo mňa, ale videl som všetky a tá s Benom Affleckom bola skvelá a mrazivá. Od reštartoprequelu som očakával nemalé veci. Ktoré sa však, bohužiaľ, nedostavili. Pine nebol úplne nemožný kandidát na túto postavu, Keiru Knightley mám rád, Jackovho mentora si zahral Kevin Costner, ktorý pod správnou režijnou taktovkou vie byť značne parádny a tá režisérska taktovka tentokrát vyzerala nádejne: Branagh je dobrý herec i režisér a tu si navyše strihol ústredného zlosyna. Nanešťastie, Jack Ryan: V utajení je brutálne nezaujímavý, miestami až hlúpy, protivne nudný a plný mdlých postáv. K tomu málo (a zlej) akcie. Celé zle (vrátane tržby: celosvetových 135 miliónov pri 60-miliónovom rozpočte). ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tak nějak si představuju, že všechny ty akce probíhající v reálu musí být hrozně nudné, pomalé a přesné - v tomhle případě by ten film odpovídal realitě. Problém je, že já radši tu zábavu. Nebo alespoň šanci, se v příběhu orientovat. Jenže to mi Ryan prostě nenabízí, Chris Pine (ačkoliv ho mám velmi rád) tu prostě pobíhá a hraje si na amerického Bonda, kterému chybí důvtip, jistota a plán. Zde se hraje na náhodu a nelogické posouvání příběhu dál a to mě zkrátka nebaví. Pár elementů ujde, proto hodnotím průměrně, lepších filmů by jste ale se stejným tématem našli imho daleko více, proč ztrácet čas tímto? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pokud zjistíš pravdu, uvěříš jí?" Zlí Rusové se zase jednou rozhodli zlikvidovat tu hodnou Ameriku, která by nikdy, ale skutečně nikdy, neřešila svoje zadlužení vyvoláváním válek po celým světě. A tomu je třeba zabránit, k čemuž má USA dostatek tajnejch služeb i jejich agentů. Vznikl z toho špionážní snímek, kterej je pro mne svou pohodovou naivitou tak svižně zábavnej, jak jen to je za danejch okolností možný. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příjemně oldschool špionážní záležitost, která je půvabná hlavně díky detailům a sympatickému obsazení. 70% ()

Související novinky

Filmový Rainbow Six je na cestě

Filmový Rainbow Six je na cestě

17.01.2023

Studio Paramount čerstvě oznámilo novou adaptaci Toma Clancyho. Tentokrát se bude jednat o román Rainbow Six, jenž bude navazovat na snímek Tom Clancy: Bez výčitek a tudíž se v něm vrátí i Michael B.… (více)

Rainbow Six obsazuje hlavního hrdinu

Rainbow Six obsazuje hlavního hrdinu

21.09.2018

Herec Michael B. Jordan (Black Panther, Creed) získal hlavní roli v chystané sérii filmů podle knih Toma Clancyho od studia Paramount. Jordan by tak měl ztvárnit postavu Johna Clarka, a to nejprve ve… (více)

Akční klasiky míří do televize

Akční klasiky míří do televize

04.10.2015

Vyjmenovat všechny nadcházející televizní rebooty by trvalo zatraceně dlouho. Na malou obrazovku se v současnosti hrne spousta starých seriálů a sem tam se objeví i snaha o transformaci filmové látky… (více)

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Reklama

Reklama