Reklama

Reklama

Pravdivý příběh Juliana Assange

(TV film)
  • Česko Underground: Pravdivý příběh Juliana Assange (více)

Obsahy(1)

V roce 1987 sedmnáctiletý Julian Assange studuje na střední škole, jeho velkým koníčkem jsou počítače a programování. Pravidelně navštěvuje počítačovou burzu a zde se také seznámí s Traxem a Primem. Krátce nato začne hackovat pod přezdívkou Mendax. Po skončení studené války Assange v Melbourne vytvoří hackerskou skupinu International Subversives. S filozofií všude jen "nakouknout, ale nic neukradnout" se jim podaří proniknout do systémů největších korporací a důležitých světových organizací. V očích americké vlády však znamenají velikou hrozbu pro národní bezpečnost. Na žádost FBI vydala australská federální policie na hackery zatykač a zřídila speciální pracovní skupinu, aby je vypátrala. Ale v době, kdy většina australských policistů neměla počítač, bylo velice obtížné zahájit pátrání po mistrech v páchání internetové kriminality. (TV Nova)

(více)

Recenze (9)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Populárně naučný film. Ne, na televizní film dost dobře natočeno. Místy je tu fajn napětí, místy melancholické pojetí, ale důležité je, že se to vůbec navzájem nemlátí. Dost mě tato "true" historka zaujala a bavila. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Zachycení asi roku Assangova života, na přelomu 80. a 90. let, kdy začínal divoce hackovat, poznal první (?) přítelkyni a blížila se operace Desert Storm. Pozitivní je, že film má dostatečný spád, velmi dobrý hudební podkres a správné dávkování určitého napětí. Myslím, že by fungoval i bez reálných postav, přesto bylo k určité dramatičnosti té "true story" bezpochyby scénáristicky pomoženo. Klidně by to mohl být příběh na pokračování, Julian je velmi zajímavá postava "hackera s posláním". 70 % ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje Assageovy motivy obdivným způsobem. Není to žádná jeho hagiografie. Hoch s obtížným rodinným pozadím je idealisticky nadšen a je dosti arogantní a lehkovážný. Úplný revolucionář. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mezi dětmi koluje vtip. Hele, můj kámoš shodil hlavní server. Fakt? On je hacker? Ale ne, debil. 1) Témata z hackerského prostředí působí atraktivně, ovšem ve skutečnosti není moc na co koukat. Vidíme herce dramaticky zírat jeden na druhého, prst na Enteru se chvěje, čísla na obrazovce naskakují a divák se hroutí._____ 2) Navíc nemám jasno v tom, zdali mám Assange obdivovat či odsoudit. Silné důvody mluví pro prvou možnost, jiné silné důvody pro druhou. Se svými aktuálními znalostmi věci nejsem schopen zaujmout postoj._____ 3) A tak nakonec rozhodne obsazení. Sexy hercům vévodí Alex Williams (Julian Assange), přesný věk se mi nepodařilo zjistit. Rovněž 17letý Callan McAuliffe (Prime) je pěkný. I 24letý Benedict Samuel (policista v utajení Jonah, tuším) by stál za hřích. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Něco málo o nesmělých začátcích smělého zbojníka nového, digitálního věku ? Snad. Buď jak buď, stal se jedním z těch, kdož se znovu a znovu se střídavým úspěchem pokoušejí strhnout pokryteckou škrabošku z vyžilé tváře naší "západní" civilizace, která se tak ráda prezentuje jako neúnavná a neohrožená strážkyně a šiřitelka svých "hodnot" a svého pojetí "svobody a demokracie" ... jakožto té jediné pravé víry. Nicméně ... píše se červen roku 2019, a my se díváme stranou - s neutrálním výrazem politické korektnosti velice usilovně předstíráme, že se vlastně vůbec nic nestalo, že teoreticky ani prakticky vůbec o nic nejde ... stačí sfouknout smítko z jinak dokonale upravené fasády. A on ? Spadla klec ... a víte přece, jak obyčejně končívají zbojníci, kteří se vzepřou všemocné vrchnosti - a platným zákonům své doby. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Rozhodně stojí za shlédnutí, a to nejen počítačovými fandy. Víc než akční a dobrodružné je reálné a skutečné. 70%, ale na 4* to není. ()

Reklama

Reklama