Reklama

Reklama

Velká válka: 1914-1918

(TV film)
  • Francie 14-18, le bruit et la fureur (více)

Obsahy(1)

Počátkem léta roku 1914 ještě nikdo netušil, jaká tragédie se skrývá za dveřmi. Působivá výpověď prostého vojáka o válce, která měla být navždy tou poslední. První světová válka si vyžádala desítky milionů mrtvých či zmrzačených vojáků. Ti, co přežili, se již nikdy nezbavili vzpomínek na zákopy plné nemocí a špíny, zimu i všeničící jarní tání, nasazení bojových plynů a bezmocnou touhu řadových vojáků ukončit z jejich pohledu nesmyslné boje. Jak vnímali politické i válečné dění muži, kteří šli na frontu s vlasteneckým nadšením? A měla pro ně po čtyřech letech slova jako vlast, povinnost, čest, hrdinství, nenávist ještě nějakou cenu? Nebo tyto vznešené pojmy zůstaly pohřbeny v ruinách války, jež měla ukončit všechny další. Francouzský dokument nabízí strhující výpověď francouzského „neznámého vojína" o všech strastech i radostech, které jej v letech 1914 až 1918 potkávaly. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výtečně zrežírovaný dokument, který diváka prostřednictvím vyprávění "neznámého vojína" - v českém znění s hlasem Miroslava Táborského - provede celou první světovou válkou, tak jak ji viděli řadoví příslušníci francouzské armády sloužící na západní frontě. Promluvy hlavního hrdiny podkreslují naprosto neskutečně zrestaurované, většinou i ozvučené a kolorované dobové žurnály a propagandistické snímky, jakož i několikero ukázek z filmů hraných, natočených za minulých sto let o neskutečně zrůdné a nesmyslně vedené válce let 1914-1918. Tvůrci si museli dát s výběrem obrazového materiálu a jeho laděním s mluveným slovem neskutečnou práci. Aby také ne, když jejich dílo vznikalo k devadesátému výročí skončení první světové války. Tento dokument se zkrátka Francouzům (a Belgičanům) povedl - můžete proti němu namítat, že nejde o objektivní dokumentární práci, a že postrádá komplexnost pohledu na geopolitické, ekonomické a jiné souvislosti, ale jeho výpovědní hodnota a především působivost je obrovská. 90% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Za mě jednoznačně vede titul APOKALYPSA WW1 a vzhledem k tomu, že tady to taky běží z francouzský národní perspektivy, je značně rozsahově kratší a je i podobným stylem kompilovaný, nemám proč jakkoli rýpat nebo hanit - jen už prostě "pouhá" light verze opáčko. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Konečně kvalitní dokument o tolik opomíjené 1.světové válce, který bez servítek - očima běžného vojáka vypráví průběh a nesmyslnost první velké války. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vměstnat obrovské množství historických událostí od válečné předehry přes první velké ofenzívy, krvavá jatka zákopových pozičních bojů, deziluzi řadových vojáků, přes příležitostné návštěvy italského a ruského frontu, až po mírová jednání a poválečný vývoj do jediného celovečerního filmu znamená dokonale zvládnout umění zkratky, ale především mít schopnost vystihnout to nejdůležitější a nejcharakterističtější. Velká válka to prostřednictvím osobní zpovědi jednoho řadového francouzského vojáka, který u toho byl od začátku až do konce, zvládá až překvapivě dobře. Snímek založený na archivních záběrech je promyšlený, přehledný a přitom působivý, s jasným protiválečným poselstvím. Snad jen malá připomínka - jakkoliv se snaží film působit nestranně, příběh vyprávěný z druhé strany země nikoho by vypadal jinak. A podobně odlišné by bylo i líčení peripetií vojáka na ruské frontě. Celkový dojem: 90 %. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Ano, spousta pamětníků obou válek tvrdila, že první světová válka byla mnohem horší, než druhá, protože tehdy poprvé lidstvo opravdu zešílelo. Došlo k průmyslové revoluci války, povinné vojenské službě celé generace, obětování milionových vojsk, psychologické válce, nasazení válečných metod a prostředků, militarizaci celé společnosti, šílenství, které přeoralo celou Evropu a částečně svět. Vzniklo letectvo, tankové vojsko, motorizace jako taková, chemické zbraně... Pamatujíce si tu ztrátu zábran, které v do té doby lokálních válkách byly, mocnosti v druhé světové válce přeci jen trochu brzdily a snažily se o válku aspoň podle nějakých pravidel, na která v první nedbaly. Řada lidí také tvrdí, že světová válka byla jen jedna, 1914 - 1945, protože "mír" roku 1918 a poválečné urovnání bylo tak špatné, že pokračování bylo nevyhnutelné. /// Výborně vymyšlený příběh, který spojil dobové záběry, silné zejména tím, jak ukazovaly normální lidi (kolorování pomohlo přirozenému dojmu), kteří byli touto hrůzou pohlceni... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů o 1. světové válce který znám. Průběh války jakoby napsaný Remarquem a komentovaný fiktivním francouzským vojákem západní fronty, citlivě sestavený z unikátních restaurovaných dobových záběrů a filmů. Ne komplexní, ale ve své výpovědi nesmírně silný dokument. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Používali sme slová, ktoré už dnes stratili zmysel. Slová ako vlasť, česť, povinnosť, hrdinstvo, nenávisť...Kľúčové slová z ktorých sme zostavili slovo - VOJNA." Farebné zábery z prvej svetovej vojny!!!, to sa len tak nevidí. Ono obrázky sami o sebe aj keď akokoľvek vzácne, ešte nerobia kvalitný dokument. Tu to ovšem neplatí. Poviem na rovinu, že tak kvalitný dokumentárny film na tému 1. svet. vojny som nikdy nevidel. Možno je to i otázka vkusu, ale ja som sa pri sledovaní cítil akoby som čítal knihu a pred sebou som mal zábery, ktoré max. napĺňali moju predstavivosť. Obrovský podiel na tom má hlas rozprávača, ktorý nás sprevádza celým filmom a vlastne nahrádza hlas hlavnej postavy, ktorá to celé prežila. Prerozpráva nám všetky hrôzy, ktoré na fronte zažil, od nadšeného narukovania až po zhnusenie z politiky a vojny ako takej. Maximálne protivojnové a max. účinné. Na tému vojna asi ťažko budete hľadať niečo lepšie a to aj vrátane bohatej ponuky dok. filmov z . Svet. vojny. Super. 100% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Náš parket byl bitevní pole a pěkně v páru bodák na bodák! Rytmus tomu dávala děla a lítaly zčerstva šrapnely..(zpívá se v jedné punkové písni)... Jediné, co mi trochu vadilo, byl hlas Miroslava Táborského. Nic proti němu nemám, ale zde bych raději slyšel Alfreda Strejčka, Pavla Rímského nebo někoho, koho často ve válečných dokumentech slýcháme. To je ovšem pouze detail, který nijak neubírá na kvalitě tohoto dokumentu, jehož velikou devízou jsou cenné autentické záběry, ale také samotná výpověď řadového vojáka. První světová válka je sice poněkud opomíjená a přehlížená skrze hrůzy druhé světové, avšak nikdy by neměla být zapomenuta a já vítám každý film či dokument, který se do této doby vrací a přináší i rekapituluje události více či méně známé. Možná trochu symbolicky, právě v den, kdy je tomu 100 let od vyhlášení války Srbsku Rakouskem-Uherskem, dávám tomuto přínosnému počinu 5*. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pojať dokument o hrôzach prvej svetovej vojny formou intímnej výpovede očitého svedka udalostí - vojaka je výborný nápad. Fakty tak dostávajú nový rozmer, keď sú obohatené o rozprávanie o priateľstvách, nezriedkavých príhodách z fronty, viažúcich sa na skutočné udalosti, dopisoch či osobných tragédiách, ktoré sa stávali takmer každodennou rutinou. Dokument sa snaží byť objektívny a žiadnu zo strán nedémonizuje, naopak, držiac sa uhlu pohľadu človeka v prvej línii strieľa do vlastných radov, keď poukazuje na chybné rozhodnutia generality a členov veliteľského štábu, uskutočňujúcich zbytočné a neuskutočniteľné plány. Viem, že vyzdvihovať práve tento aspekt je diskutabilné, pretože práve to by si mal každý dokument s takouto témou pokladať za cieľ, ale práve vďaka dôkladne zvolenej forme mi neustále vyvstáva v mysli, čo je, myslím, veľké plus. Dôkladné zrovnávanie sugestívnych obrazov z fronty s vojnovou propagandou, ktorá je tu vykreslená aj ako nástroj na získavanie dobrovoľníkov bez ohľadu na to, či majú šancu uspieť alebo len idú na istú smrť, či hlúpe hračky vojenských inžinierov, ktorý situáciu videli len na mapách, ale zároveň aj ako snahu veľkých osobností pomôcť a prispieť svojou troškou k rýchlejšiemu koncu a dôstojníkov, ktorí javia o vojakov a ich potreby záujem, je rovnako zaujímavé a premyslené. Každého filmového fanúšika, ale aj obyčajného fanúšika histórie istotne potešia aj početné ukážky z významných vojnových filmov (Hearts of the World, All Quiet on the Western Front, Oh! What a Lovely War, Uomini contro a ďalšie), na ktoré nazerá z pohľadu vernosti zachytenia vojnovej vravy a šialenstva, teda hlavne autenticity a priblíženiu sa realite. Nemám veľmi s čím porovnávať, ale z toho, čo som videl o I. sv. vojne, je toto zatiaľ asi najlepšie. 85% ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý a potrebný dokument. Autorské riešenie v podobe pohľadu fiktívneho účastníka priniesla možnosť blízkeho kontaktu so všetkými hrôzami, ktoré táto vojna vyvolala, ale na druhej strane obmedzila historizujúce pohľady, pretože pri takejto forme nebolo možné venovať sa proporčne udalostiam na všetkých frontoch. Kombinácia autentických záberov s ukážkami hraných filmov, kolorovanie niektorých záberov dokument oživilo. Celkovo veľmi dobrý dojem, ale plný počet hviezdičiek sa zdráham dať. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že jde o takové dokumentární vyprávění o tom, jak vojáci v zákopech vnímali celou válku, což je svým pojetím dost neobvyklé. Pokud o první světové válce znáte nějaká fakta, pomůže Vám tento dokument dokreslit tu druhou, zásadní část války - totiž samotné vojáky, kteří proti sobě stáli hlavně proto, že se narodili v jiné zemi než že by se nenáviděli. Předpokládám, že za jiných okolností by spolu šli třeba na pivo. Překvapilo mě místy až amatérské vedení války. A o tom, že tato válka byla hrůza, netřeba ani psát. Velmi zajímavý počin. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Opäť zväčša západný front a opäť nerozobrané všetko, dokonca tu išlo skôr o vyrozprávanie diania z pohľadu akoby jednej osoby prechádzajúcej celou vojnou počas jedného celovečerného filmu, ktorý spojil v podstate akoby viac dielov z rôznych seriálov. Nie veľmi som z toho šťastný, no bolo to silne pacifistické podľa mňa a v rýchlosti na vysvetlenie tých nezmyslov dobré. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Dokument natolik působivý, že by pod jeho vlivem našinec hnedle nahnal všechny ty generály, politiky, pomazané hlavy, finančníky, preláty žehnající dělům a podobné škůdce do těch blátivých a zavšivených a ostřelovaných zákopů, a nechal by je tam hnít aspoň po čtyři léta, aby si vychutnali své "vlastenectví". ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších, né-li nejlepší dokument o první světové válce, který jsem zatím viděl. Je vyprávěn jedním francouzkým vojákem, který prožil celou válku na frontě. Vypráví nám své zážitky z té doby a jak vnímal celé tohle období nejen on, ale i ostatní muži na frontě. .. Povedený snímek, který nám dává informace z každého roku války od člověka co celý tento konflikt prožil. .... HODNOCENÍ: 95% (5*) ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší dokument o první světové, co jsem kdy, byť koutkem oka, zahlédl. Budete cítit spáleninu, rozkládající se mrtvoly, nohy ulepené od bahna, občas uslyšíte přeběhnout krysu...ano, bude to tak, i když si doma jednou za čas opravdu uklidíte a vysavujete. Přínosem je nejen vynechání všech možných i nemožných setkání ometálovaných pajduláků a důraz na život vojáka v poli, ale i vyvedené kolorování a solidní nazvučení. Kdyby tak frantíci uměli válčit, jak o tom umí točit dokumenty, možná by ty války dopadly jinak. Památná scéna: Záběry z blázince pro veterány hned na začátku filmu. O tom kývajícím pánovi se mi i zdálo. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Dlhé (trocha pridlhé) rozprávanie vojaka o utrpení, pocitoch a nezmyselnosti I. sv. vojny, životy vojakov na jednej i druhej strane a nezmyselné rozkazy armádnych generálov, pre ktorých vojak bol len figurkou. Rozprávanie bolo doplňované autentickými zábermi zo zákopov z bojov i z civilizovaného sveta. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Zpočátku trochu podivný styl vyprávění, ale postupem času získávající na zajímavosti a osobitosti. Dokument je v mnoha pohledech i objevný , přestože jsem četl všechny ty Hodiny mrtvých očí, Sbohem armádo, Obelisky, Kamarády a jiné romány. Chybí fakta ze štábu velení a jsou nahrazena popisem války z vnitřku zákopů. Válečné útrapy dostávají osobnější rozměr a je to tím nechutnější. Hodnotné poselství a varování pro budoucnost, že z velké průmyslové revoluce nemusí vždy vzejít jen lepší svět...80% ()

Reklama

Reklama