Reklama

Reklama

Final Cut - Dámy a pánové

(festivalový název)
  • Maďarsko Final Cut: Hölgyeim és uraim (více)
Trailer
Experimentální / Drama / Romantický / Komedie
Maďarsko, 2012, 84 min

Režie:

György Pálfi

Hrají:

Brigitte Bardot (a.z.), Alain Delon (a.z.), Bruno Ganz (a.z.), Greta Garbo (a.z.), Rita Hayworth (a.z.), András Kozák (a.z.), Tony Chiu-wai Leung (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Opravdový zamilovaný film vypráví příběh „opravdového" muže a „opravdové" ženy. A jaký je opravdový muž? Šarmantní jako Marcello Mastroianni v Dolce Vita, ale i svalnatý jako Brad Pitt v Klubu rváčů. Chlapecký jako Leonardo di Caprio v Titanicu... nebo spíš jako Alain Delon V Roccovi a jeho bratřích, jen trochu vyšší – spíš jako Belmondo. Ohromující jako Clark Gable, rozhodný jako Sean Connery... A jaká je opravdová žena? Určitě nevyzpytatelná a živočišná jako Lollobrigida, přitom křehká jako Audrey Hepburn. Dívčí jako Aurdey Tautou, přitom však odtažitá jako Greta Garbo. Bláznivá jako Julia Roberts, ale s úsměvem Avy Gardner. Ví, co chce, jako Sharone Stone.... Páni, co když se ti dva potkají? Film sestříhaný ze 450 děl světové kinematografie. (Současná filmová tvorba – Střední Evropa)

(více)

Recenze (154)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Enšpígl, který se směje, když jde do kopce, protože ví, že za chvíli půjde s kopce, hezky říká: "když někdo dává filmu svou lásku, tak já mu za to vždy budu oplácet stejnou mincí." Ze začátku to vypadá stoprocentně, ojedinělý, neopakovatelný nápad. Později však přece jen koncentrace a zájem opadá, vypadá to jako hraní si s herci (kteří vypadají spíš směšně než jinak), koláž se mění v komiks, příběh v banalitu (jaký jiný příběh by asi šel takto zpracovat)... Paralela tu přese všechno přece jen je. Myslím na filmy Slavoje Žižka, který filmové epizody také spojuje, i když jiným, účelovým, a pro mě více objevným způsobem. Tím Enšpígla nepopírám, jenom se snažím něco dodat. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Lovestory sestříhaná z bezmála 500 filmů světové kinematografie (včetně té české, což vždycky potěší), české titulky přeložil můj kluk. Co víc si přát. Veliká paráda. ()

Martpod 

všechny recenze uživatele

Zábavná fesťáková blbina, dost krátká na to, aby vydržela relativně bavit po celou dobu. Mít v ruce seznam všech použitých filmů a moct si odškrtávat, které jsem viděla, bavím se o něco víc. ()

donvitoso 

všechny recenze uživatele

Nostalgické pohlazení po duši pro každého kinofila. Kde jinde se vám sejde pohromadě tolik oblíbených postav, hrdinů, herců, hereček, platonických lásek? :) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* filmová lahůdka, na které je vidět dlouhodobá a úctyhodná práce, za což si režisér pochvalu zaslouží. Vytvořená mozaika ze sestřihů tolik stovek filmů vypráví příběh, který není úplně hloupý a hlavně romantický tón osvěžuje občas velmi vtipnými vložkami. Rozhodně doporučuji a užijete si ho, když máte náladu na něco nenáročné, docela vkusné a oživující. To vše najdete v Posledním sestřihu. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nefunkční příběh, fungoval docela dobře, člověk by nečekal, že sestříháním několika desítek snímku dohromady, vznikne celkem zábavné dílo Maďara, o kterém slyším snad poprvé, kde taky jinde by něco takového mohlo vzniknout. Bavil jsem se ne dějem, který za moc nestál, ale spíš kolik snímků a herců poznám, co by mohlo přijít za další střih, našel jsem si v tom spíš zajímavou hru s filmem. 4* zcela oprávněně, bavil jsem se, zasmál a ještě jsem si procvičil paměť. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se, jak tenhle experiment bude vypadat, ale nakonec z něj jsem naprosto nadšený. Od Pálfiho jsem viděl tři filmy a dva z nich ode mě získaly plný počet, takže si jeho tvorbu budu fakt muset projet celou, jelikož možná skutečně je geniální režisér. Tohle kdyby bylo dotažené do naprostých, těch nejmenších detailů, byl by to snad ten nejlepší film všech dob. Jenže precizně sestříhané to je tak jako tak, navíc to funguje v mnoha směrech. Má to promyšlený příběh, dokáže to působit emotivně, bavilo mě v tom i hádání toho, z jakého filmu je jaká scéna a navíc to krásně ukazuje, jak moc si je spousta filmů různých žánrů a dějů úzce podobná v romantických scénách a dějových linkách. Tohle z toho vlastně vyplyne, když si použité scény spojíte s tím, o čem jednotlivé filmy (ze kterých ty scény jsou) vlastně jsou. Plus ta pocta filmům v tom samozřejmě je taky, o tom není pochyb. A i s těmi detaily se tu dost slušně pracuje - třeba za celý film je zde pouze jednou použito dvakrát to samé pásmo scén, ale má to tam svůj smysl. To samé výběr soundtracku - většinou se skládá z těch nejslavnějších a nejznámějších skladeb - opět s tím, že to tam má účel. Navíc Pálfi má asi hodně rád Lynche, použil tam totiž scény z většiny jeho filmů a zazní zde skladby Blue Velvet, Love Me Tender a dokonce i znělka Twin Peaks. Hrozně moc se mi to líbilo a ačkoli jsem se obával, že se mi to brzo okouká a od jisté chvíle se až do konce budu nudit, ale opak byl pravdou. Rád a s chutí si to někdy pustím znova, protože to je hrozně příjemný film a Pálfiho tvorbě se teď začnu věnovat o to víc, jelikož talent určitě má. 5* ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Každý filmový fanúšik by mal vidieť tento filmový experiment😉. Nikdy som o tomto filme nepočula, zaujal ma komentár jedného z mojich obľúbených čsfd užívateľov, takže ďakujem "nascendi" :-). Je možné, že som nevidela úplnú verziu (videné na YouTube v originálnom znení s maďarskými titulkami - maďarčine nerozumiem), nerozumela som úplne všetkým dialógom, ale pri tomto filme to nevadí. Obdivujem taký originálny nápad, wow!!! Muselo to zabrať nepredstaviteľne veľa času a trpezlivosti, klobúk dole. Veľmi sa mi páčilo, že vo filme sú použité aj animované filmy, páčil sa mi výber skladieb (asi okrem jednej) a z použitých filmov ma najviac potešil Titanic :-). Vidím, že mám ešte čo doháňať, pretože viac filmov som nepoznala ako poznala, asi aj preto nedávam plný počet. Možno sa k filmu v budúcnosti ešte vrátim a snáď sa už v tom budem lepšie orientovať. Na svoje si prídu aj fanúšikovia mladej Magdy Vášáryovej. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ta koncepce je opravdu jedinečná a dát něco takového dohromady musel tým filmových nadšenců, přičemž to muselo trvat strašnou dobu. Jako pocta filmu jako takovému to slouží ohromně, ovšem mě to kdovíjak nebavilo, protože od půlky už mi byly osudy dvou (set?) postav zcela ukradené. 60% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tohle sestrihat, to muselo dat obrovskou praci. Vysledek je ale uzasny, skutecna pocta svetovemu filmu. Divak ma celou dobu tendenci hadat, ktery dany strih je z ktereho filmu a pak..., ta hromada krasnych herecek, to jsem jeste v zadnem jinem filmu nevidel:-). ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Sen každého chlapa. Políbí jednu ženu a hned na to druhou, třetí, čtvrtou, pátou..... Já vím, jsem trochu cynická, protože obrazově je tahle koláž nádherná, nechybí jí ani náboj, jenže.... pořád je to jen koláž. Na své si přijdou milovníci obrázků, dobrého střihu, ale to já nejsem, já musím mít ještě něco k tomu. Filmu neubírám dobrý nápad ani precizní zpracování, ale je to jenom taková ta festivalová třešnička na dortu. Člověk se na ni na chvilku rád jukne, ale to, co ho láká mnohem víc, je ten dort pod ní. Takže pro mě nejzajímavější moment celého filmu byl už na začátku. Je příjemné vidět Vaška Neckáře ve společnosti světových hvězd. Co se týče hodnocení, patří Final Cut zase k těm filmům, u kterých si obhájíte jakýkoli počet hvězd. Takže to moje berte hodně s rezervou. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Neoriginálně navážu na řadu dříve komentujících: pokud je pro někoho film jednou ze životních lásek, pak takhle může vypadat vyznání. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Niekde som tu dočítal definíciu tohto ako "absolútny film". Absolútny súhlas. Bez zaváhania a preháňania dávam 10 z 5. Je mi jasné, že o príbeh tu primerane nejde, ten je "iba" fakt veľmi pekný. A s ohľadom na ten experimentálny rozprávačský koncept... Keď si tú story vybavujem, v živote nikdy by som neveril, že existuje pocit typu "prečítať si film". Hlboký zásah a keď sa z neho trochu otrasiem, určite sa moje hodnotenie potvrdí, keď sa začnem zamýšľať nad tým koľko za tým muselo byť mravenčej roboty v kombinácii s dokonalým citom a hlavne vášňou pre film ako taký. PS: Už som videl kadečo, ale Bollywoodsku superstar Shah Rukh Khana v maďarskom filme... No to mi poser Tatry. ()

dan.pacino 

všechny recenze uživatele

Pocta světovému filmu (a ani na český se nazapomnělo!). Dílo působí na diváka v mnoha rovinach a to, jakou rovinu vidíte, je jen vaše volba. Jedním z úhlů pohledu je dívat se na Ladies and Gentlemen jako na romantický příběh dvou lidí, kteří jsou dokonalí svou anonymitou, protože dávají divákovi možnost vytvarovat si je tak, jak chce, aby vypadali. Druhou možností je dívat se na film jako na prezentaci toho, co všechny filmy spojuje a v čem jsou odlišní. S úsměvem na tváří budete pozorovat, jak jsou scény z vašich oblíbených filmů, u kterých byste to ani nečekali, změneny v jedno pro filmového fanouška dokonalé dílo. A co vidíte vy? ()

griph 

všechny recenze uživatele

ᴰⁱˢ ˢʰⁱᵗ ᵐᵉʲ ᵏᵒⁿᵗᵉʲⁿ ˢᵃᵐ ᵒᶠ ᵈⁱ ⁱⁿᶠᵒʳᵐᵃᵗⁱᵒⁿ ʲᵘ ʷᵒⁿ'ᵗ ᵗᵘ ⁿᵒᵘ ᴶᵘ ʰᵉᵛ ᵇⁱⁿ ʷᵒʳⁿᵈ  Zajímavý nápad? Nostalgie? Jep, je to zajímavý, dalo to práci, aale.. zkrátka něco tomu chybí, a to život! Na nějaké dvacatý minutě, už mě z těch střihů a postav začíná bolet hlava.. Na konec bych chtěl evryvan, kteří byli v tomto fajnl katu a už nejsou mezi námi, popřát rest in píz, za to že věnovali svůj život filmu. :) ()

Script 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když máte mnoho dobrých či skvělých obrazů a rozřezáte je na malé kousíčky skládačky a pokusíte se ty kousky spojit s těmi ostatními rozřezanými kousky jiných obrazů? Vznikne jedna velká matlanina. Tenhle film je výsledkem toho příkladu s obrazy. Ze začátku jsem dal 3 hvězdy, ale pak jsem si to rozmyslel, protože závěr filmu mě přesvědčil o opaku. Prvních deset minut si řeknete že je to zajímavé. Máte tam snad stovky prostřihů z různých filmů, ale po těch deseti minutách si řeknete, že to není až tak zajímavé. Pak když už ten chaos delší dobu sledujete tak vás to přestane bavit. Závěr filmu je k nevystání a pouštěl jsem ho zrychleně abych ho přetrpěl. Za mě je to pěkně velká slabota. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Jako pocta, či vyznání díků kinematografii a jejim tvůrcům je to úžasné. Moc hezká mozajka tvořící navíc krásnou romantiku, která zkrátka zasáhne. Plus ta přítomná touha všech nadšenců poznat toho co nejvíce. Film, který si vlastně může udělat každý... ()

drella_lover 

všechny recenze uživatele

Co říct jiného, než dokonalý film. Cinefilní mokrý sen. Naprosto užásná a dokonalá podívaná. Zde nejde o příběh, ten je vesměs vlastně naprosto jednoduchý a klasický. Dostane se na snad úplně všechny žánry na světě. A když zrovna vidíte scénu z filmu, který znáte, tak vám Vaše cinefilní srdíčko zaplesá. Ano možná je to snobská podívaná a podívaná spíše pro opravdové nerdy. Ale je to prostě dokonalé. ()

Reklama

Reklama