Reklama

Reklama

Opice v zimě

  • Francie Un singe en hiver (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Gabriel Fouquet přijíždí do pobřežního městečka na návštěvu dcery, která studuje v místní internátní škole. Ubytuje se v penzionu postaršího manželského páru Alberta a Suzanne. Gabriel se s pomocí alkoholu snaží zapomenout na své životní trable. To se příliš nelíbí Albertovi, který se za války zapřísáhl, že se pití nikdy nedotkne. Alkohol a životní útrapy tak oba hrdiny pomalu sbližují. Společně pak řeší i Gabrielův nelehký úkol: najít odvahu k návštěvě dcery. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jak tady ctu ty komentare, tak mi pride, ze vsichni cumeli na nakej jinej film. Tohle neni zadny psychologicky drama, pouze film o jednom netradicnim pratelstvi bejvalyho alkoholika a aktivniho alkoholika, ktery je misty dojemny a misty vtipny. A kdyz se nalejou, jeden si mysli, ze je matador ve Spanelsku a druhej, ze je vojak nekde ve Vietnamu. Vetsinu casu se ve filmu nic moc nedeje, nekdo s nekym obcas pokeca, utrousi naky to moudro, kdyz se nalejou, tak se povede nakej vtipek a do toho ozvlastneni v podobe linie s dcerou. A takle film pomalu, ale docela pohodove plyne az k dost divne s dcerou zakoncenymu finale. Z prumeru to tak vytahujou herci, extra vyzranej Gabin je perfektni a Belmondo vubec nepripomina Belmonda a podava naprosto civilni vykon. Celkove prijemnej film, ale na vic jak 3* to nebude. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Snímek, který zaujme vysokou profesionalitou a jednoduchostí a krásou dialogů, které vznikají v hlavách dvou ústředních "opojených" pánů světového filmu. Jeden z njedlidštějších obrazů "Staré Francie" kdy natočený. :-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Všeho jako by trošku chybělo, aby to bylo skvělé. Dramatičnosti, humoru, zápletek i myšlenek. Dokonce i u obou protagonistů vzpomínám na filmy, kvůli kterým tomuhle nemůžu dát pět hvězdiček. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Příjemný, poklidně plynoucí snímek, kde charismatická hlavní dvojice využívá alkohol jako prostředek k úniku z šedivé reality do vybájených končin, ať už je to nostalgií přibarvená vzpomínka na Čínu v případě Gabina či toreadorské Španělsko u Belmonda. Kouká se na to hezky, ale i přes svůj kladný postoj k opileckým výstřelkům si to znovu asi jen tak nepustím. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Bídně piješ - bídně se opiješ!" Krásný tragikomický film z prímorského prostredia západného Francúzska. Aj napriek smutnej téme alkoholizmu by som snímku úplne nenazval psychologickou drámou, dokonca aj v úvodnej "kapitoly" z obdobia 2. svetovej vojny to len prekypuje absurdným humorum: hlavne scéna, keď pán Albert v podaní majstrovského Jeana Gabina zaháňa pitím v sklepe pocity hrôzy z okolo padajúcich výstrelov a to jednou sklenkou za druhou. Osudové stretnutie bývalého alkoholika po rokoch s mladým svojráznym pijanom avšak neznamená pre neho iba nežiaduci návrat k "metle ľudstva", ale súčasne možnosť nad bilancovaním, zmierením sa s vlastným osudom. Film je to vďaka skvelo napísaným dialógom nielen miestami vtipný, ale aj dojemný, v momente bujarej oslavy s polnočným ohňostrojom možno až trochu príliš optimistický. Záverečný pocit premárnenosti i nostalgie u hlavného hrdinu hovorí ale za všetko... Celkovo by som vedľa J. Gabina vyzdvihol aj mladého Jeana-Paula Belmonda v jednom zo svojich (podľa mňa) najlepších výkonov a nádhernú kameru, ktorá na čiernobielom obraze do filmu vnáša priam poetické kúzlo. 95% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dávní barrandovští dramaturgové věděli, které filmy vybrat a kterým se raději vyhnout. Ani možnost vidět JPB a Gabina pohromadě (a chlastat) nevyváží fakt, že film je kokotina. Nejvíc se mi líbil Josef Carda v dabingu Modrovouse, kramáře a obchodníka. Pavel Rýmský výborně chraplákem namluvil Gabina, a kupodivu mi nevadil ani Lněnička na Belmondovi. Ale scénář je zoufalý, a asi mám odpor k filmům, opěvujícím ožralky. Normandie musí být za trest. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po trochu dlhšom čase, keď som medzitým videl fakt niekoľko zaujímavých a podnetných filmov, aj keď zrovna nie v takom počte, ako som možno býval v minulosti viac zvyknutý, sa práve dnes odohrala jedna nevídaná vec... Áno, milí užívatelia, ako ste si už určite stihli všimnúť, že síce filmy pozerám, ale zase nie až tak často (čo by som chcel zmeniť), ale už keď si aj nejaký teda pozriem, tak si zvyčajne po jeho konci skrátka len poviem, že „stál za pozornosť a ďalej to už viacej neriešim”, no v tomto prípade nastala veľká zmena, pretože sa jednalo o neuveriteľnú radosť z celého pozerania Opíc v zime, keďže som bol priamym účastníkom nielen hereckého koncertu dvoch Jánov, t.j. GABINA a BELMONDA, ktorí patria vôbec k tomu najlepšiemu, čo z francúzskej kinematografie vzišlo, ale zároveň som bol mimoriadne spokojný i s technickou stránkou veci, čiže naozaj perfektnou, čiernobielou kamerou Louisea Pagea (prisámvačku sa jedná o naprosto famóznu kompozíciu obrazu), a to ani nehovoriac o pozoruhodnej réžii Henriho Verneuila (mám v pláne vidieť aj jeho ďalšie kúsky), ktorého považujem za veľmi šikovného režiséra (a to i napriek tomu, že som od neho doteraz videl len dva počiny), jednoducho to cítim v kostiach, že ešte mi má čo ukázať... Proste, tentokrát som konečne ohodnotil na úplné MAXIMUM, lebo si proste myslím, že si to tento výnimočný snímok jednoznačne zaslúži, keď ho súčasne odporúčam i ďalším divákom, ktorí by si mohli prísť na svoje, rovnako ako i ja. PS: V úvodnej pasáži dominujú priam dynamické sekvencie z okupovanej oblasti (neprezradím aké), že si hovorím, čo vlastne bude nasledovať potom, keď už bude po okupácii, no čuduj sa svete, našťastie sa tvorcovia hneď nevyčerpali, ba práve naopak, čím minúta za minútou naďalej plynula, tým to bolo stále lepšie, až to najlepšie nakoniec príde v samom závere, keď som bol už strašne dojatý, čo som to vskutku zhliadol, lebo viem, že sa to už opakovať nemusí... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ako dokázal Gabin strhnúť k hereckým výkonom Delona, tu sa mu to podarilo s Belmondom. Výborná psychologická dráma. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Opilecké taškařice mladého Belmonda a už postaršího Gabina jsou ze své podstaty smutné. Hlavně, když zjistíme, že důvod Belmondova pití je strach a podvědomá touha vyhnout se něčemu, k čemu ho naopak povinnost a svědomí nutí. Dva muži si opicí řeší své úzkosti a hrůzu z reality a doplácí na to jejich okolí. Jak jinak. Tahle alkoholická pouť ale naštěstí není bezcílná, a i když se klikatí, směřuje přece jen k naději. SHRNUTÍ: Jak se chlastačkou dostat do Číny a přitom zůstat na francouzském maloměstě. Jak někdy chycení za ruku může vyvolát větší strach než drak chrlící oheň. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Alkohol je benzínem vzpomínání, potažmo rekonstruování obrazu světa, který si člověk po celý život utváří svým pozemským pohybem i sněním. I asketický Otokar Březina připouštěl, že výjimečným jedincům může napomoci k velkým výkonům. Dvě takové osobnosti (jejichž jedinečnost vyvstává při srovnání s běžnými – duševně nebohatými, plebejskými – pijany) jsou v Opici v zimě představeny s mimořádným psychologickým vhledem (a nadto Gabinem a Belmondem dokonale ztělesněny). Jejich fantazie se v ebrietě rozvíjí, prožitý (utvořený) svět se sceluje, stává hmatatelným a spolu s ním se přetváří i vědomí sebe. Pijan se stává svým ideálem a sehrává svou vnitřně heroickou, vnějškově však spíše směšnohrdinskou roli. Osamocenost velkých fantastů ovšem časem mění „vin gai“ ve „vin diabolique“. Úchvatný ohňostroj však dává naději, že světlo nezhasne ani v té nejtemnější noci. ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Krásný poetický příběh, nejen o pití, zdaleka ne... O přátelství, snech, touze po svobodě a nezávislosti, vzpomínkách na "staré zlaté časy", ale i zodpovědnosti (a odvaze ji přijmout "se vším všudy"). Místy veselé, místy naopak (velmi) dojemné. To vše se odehrává v malebném francouzském přímořském městečku, kde podle světáka Bébela "chcípl pes" (musím vypíchnout komické (zároveň však i svým způsobem smutné) scény, kdy se ospalé městečko snaží trochu rozvířit - tu tancem, tu matadorským výstupem, jindy prozměnu ohňostrojem... :-))). Bébel dokazuje, že velkým hereckým talentem oplýval už v mládí. S Jeanem Gabinem tvoří skvělou dvojku (zprvu poněkud nesourodou, později krásně ladící :-)). Film navíc provází úžasná kamera a příjemná hudba. Skvělý filmový zážitek. ["Filmová Výzva 2019" - Willy Kufalt] ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Asi takhle.. příběh dvou zbloudilých "opic" s opicí se mi po herecké stránce zamlouval na pět hvězd, k tomu se mi líbilo to poetické kouzlo, snění (loď na baru) a lumpárny (ohňostroj), nicméně za střízliva mi to zpiťarství přišlo místy přes čáru (vpád do penzionátu dívek), ovšem hlášky skvělé.. "Moc mluvíme. Hrozí dehydratace. Jdeme se napít." ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tak na začátek by se možná mohla uvést jedna zajimavost. V době premiéry se film dokonce potýkal s cenzurou kvůli tehdejší ministryni zdravotníctvi, která film považovala za oslavu alkoholismu a chtěla ho stáhnout z distribuce. Och, z dnešního pohledu již velmi úsměvné. I když Opice zobrazuje alkohol minimálně na svou dobu velmi netypicky, snad právě o to více zajímavě. Sníměk alkohol výslověne nepropaguje, ale ani výslověně nemoralizuje . Spíše ho v tragikomickém svělte ukazuje jako dobrého sluhu a špatného pána, kdy nějaká ta sklenka dodává hlavní dvojici novou chuť do života, , odproustění se od reality, což si ale pak často nese své hořke následky. Ale ve své tragikomické poetické vnitřní snílkovité krásné atmosféře a v poklidném vyprávění malých lidských radostí a dramat je právě Opice jedinečná stejně jako v neposlední řade na první pohled nesourodou hlavní dvojící. Bývalého alkoholika se současným ve scénáři a vyzralého Jeana Gabina se začínajícím Jeanem-Paulem Belmondem na plátně, kdy je opravdu poznat, že si vyjímečně Gabin s Belmondem sedl i během natáčení a oba pánové ze sebe podali to nejlepší. Ze začátku to nevypadalo na nic přelomového, zobrazení války v černobilém filmu (navíc za využití zadních projekcí), už je přece jen trochu pasé, ale od časového skoku začaly postupně vynikat ony zmíněné nenápadné klady. I když se v ději na první pohled nic nedělo, atmosféra byla velká a pak to třeba zakončila velká akce s ohňostojem a dojímavé finále s holčičkou. I když jsem si třeba říkal, že, některé vesnické postavy jsou trochu karikatury, pak se zase vyloupla jedna nádherná karikatura prodavače, který v zapadlém městě nadšeně vlastní věci po dávné popkulturní ikoně. Takže jo, ono tady prostě všechno tak nějak dobře šlo a i ta (byť ještě) černobilá kamera) tady občas byla svým způsobem poeticka. Nakonec mi tady ani nepříjde, že bych zamýšlenou pátou hvězdou nějak moc nadhodnocoval a rád ji dám. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek je herecky dobrý, to by snad ani jinak nešlo, když se tu sešli velikáni, kterými jsou Jean Gabin a Jean-Paul Belmondo. Ale dějově to není až tak skvělé a místy to prostě jen připomínalo pijáckou komedii. Dobře zahranou, ale pořád jen pijáckou komedii, pod kterou musíte trochu více hledat tu hloubku. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Krásný, dojemný a nečekaně silný film. Silný a nezapomenutelný zážitek. Chvílemi velice dojemné, chvílemi k pousmání. Poutavá černobílá syrovost smíchaná s alkoholovou poezií. Sice nechápu, jak se takhle může někdo zřídit a přežít to, nicméně pánové to dávají tak věrohodně, že tomu snad uvěřím. Už úvodní nálet mě připoutal ke křeslu (na toto téma a téma války obecně jsem nějak citlivá) a celé mě to nepustilo ani o patnáct let později. Zůstala jsem celou dobu přikovaná, až jsem se z toho rozsvítila, jako ten ohňostroj ke konci. Zkrátka opomíjený zlatý klenot s osvědčeným Gabinem, který mne v této roli zaujal více než v jiných (asi proto, že byl trochu jiný), a mladý pan Jean-Paul Belmondo, který zde hraje ještě dosti civilně, nicméně jeho gesta a projev již předznamenávají jeho pozdější kariéru. Ale role mu skvěle sedne a je bezkonkurenční. Celkově směsice Verneuil, Magde, Gabin, Belmondo zafungovala naprosto bezchybně. A to víno s pivem, jak to zní hrozně, tak to snad zkusím. Dám vědět v PS... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

príjemný filmík pre každého, kto si rád vypije..... víno, calvados, dokonca som spoznal "špecialitu" miešanú Belmondom.... (tuším) tmavé pivo (1 diel) mixnuté červeným vínom (2 diely) ... ale radšej to skúšať nebudem :).... som rád že z toho nevzišlo nejaké moralizovanie voči alkoholikom.... to by sa ma totiž dotklo! :D ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Gabin pije a stretne mladeho belmonda, s ktorym sa da do reci. Zrovna bych to nenazyval psychopatologickou dramou, je tu hodne z komedie, ale herecke vykony su skvostne a dialogy sa daju pocuvat : 89 % ()

Reklama

Reklama