Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátiletý spisovatel Vili se roku 1973 v New Yorku díky svému dospívajícímu synovi poznává s ženou, která mu připomíná jeho osudovou lásku, krásnou belgickou Židovku Colette, s níž se seznámil před třiceti lety v koncentračním táboře v Osvětimi. Bohužel, Vili nebyl jediný, komu Colette padla do oka. Neurvalý zájem o ni projevil i velitel přidruženého osvětimského tábora zvaného Kanada, bezohledný a cynický Weissacker. Colette podvědomě cítí, že je vystavena jeho zvůli, a že pokud chce přežít, musí se mu podvolit. V kruté fabrice na smrt ale klíčí i další vztahy, ať už vězeň, nebo kápo, blízkost někoho druhého je jednou z mála radostí a tou největší nadějí na přežití. S postupujícím časem se ruská fronta blíží, ale osvětimské pece polykají své oběti po tisících a fašisté tuší, že jim nezbývá příliš mnoho času. Je nutné jednat. Je myšlenka na útěk bláhovým snem, nebo jedinou reálnou šancí na přežití? A jak velkou roli v našich životech hraje náhoda či něco, co bychom mohli nazývat osudem? Colette je velký příběh o útěku za svobodou, film se silnou a bezprostřední katarzí z právě viděného a prožitého. Zdůrazňuje nadčasové etické hodnoty, jakými jsou láska, svoboda, zodpovědnost za svůj život i nutnost bránit svou integritu vždy a za všech okolností. Colette není dokumentem, ale fikcí sestavenou z mozaiky skutečných, historicky doložených příběhů. (Česká televize)

(více)

Recenze (458)

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi tento film hodnotí, velice těžko. Chtěl bych tomu dát i čtyři hvězdy, ale mé druhé já by chtělo jen dvě. Mádl hrát umí, ale čekal sem víc. Hlavní představitelka Colette mě vůbec nechytla, zaprvé dabingem a za druhé, že s Madlem vůbec neladili. Vetchý standart, jako všichni ostatní. Německý důstojník kvalitně zahrany, ale tak trochu hrající si na Amona Getheho... Zkrátka není to špatné ale ani dobré. Prostě průměr, a to u takto silného tématu zamrzí... ()

Hunadarik 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nemusel žánrovo takého filmy , ale na apel kamarátov som si pozrel. No , ako prvé by som ocenil výkony našich hercov , myslím že dosť slušné .. rovnako ako príbeh alebo vlastne celý film. Nemám nato nejaký odborný názor , pozrel som , páčilo sa .. ale ak by tam nehrali naši herci , film by som nepozrel.Napriek tomu , som rád že po Love prišiel ďalší dobrý film. ()

Shaleman 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem byl trochu zklamán. Veškeré vypjaté scény, kdy by měl divák přivřít oči, totiž nakonec zkazí sami tvůrci. Takových scén bylo bohužel nespočet. Například snaha Erica Bouwera zahrát co největšího a nejúlisnějšího hajzla končí u zbytečného přehrávání, takže nakonec mu nevěřím ani pihy na břiše. Psychicky vypjaté scény s Ondřejem Vetchým, který se do nich vůbec nehodil. A když ho vysvlékly do půl těla a já viděl jeho postavu, určitě v koncentráku nemohl nějak trpět. I postava Jiřího Mádla mi nešla pod vousy. Chvílemi mě připadal jako Švejk co se připletl do špatného filmu. A pak ten stupidní závěr jako vystřižený z Venezuelského seriálu a několik až naivně znějících scén... Film má co říct (určitě to ale nebude do uší bijící špatná angličtina českého osazenstva), pouze volí špatnou formu a mě ta doba, ta látka a to téma nepřijde tak hrozné, jak mělo vyznít, což dávám za veliký mínus. Na druhou stranu nechám 3*, protože i když filmů na podobné téma je dost, nikdy jich nebude tolik, aby jsme zapomněli na hrůznou tvář koncentračních táborů a to je dobře. A ať se točí dál, výborné i pokulhávající jako tenhle, ať nezapomenou ani naše děti. ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Z filmů na toto téma asi zůstane ještě dlouho nepřekonaný Pianista a Benigniho Život je krásný. V tomto provedení mě furt něco chybělo a unavovala neustálá tklivá hudba kterou je celý film podbarvený a otřesný dabing. No a ten konec? Plytký, jakoby vypůjčené z podřadné mexické telenovely. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Trochu nuda. Pokus o vážné téma moc nevyšel, Mádla mám celkem rád, ale tohle jsem mu prostě nevěřil.. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Nevím nakolik se pan Lustig inspiroval ze skutečného útěku v Osvětimy, ale v mnoha směrech mi to právě tento příběh připomínal (útěkář je zapisovatel, útěk plánoval skrze dřevo - ve skutečnost se v něm ukryl, ale trochu jinak a skutečně utekl). Je toho víc, ale nebudu to prodlužovat, Mádl hraje celkem přesvědčivě, dokud je v Osvětimy, jakmile prodává diamant a nebo hledá Colette, je to hůř uvěřitelný. Vetchý je jeden z mých oblíbenců a jeho osud, kdy musel sledovat smrt syna mě zasáhla asi víc než hlavní dějová linie. Emma Smetana, tu raději nebudu komentovat, možná uvádí dobře bulvární noviny na Nově, ale herectví je o něco horší. Celkový dojem je za tři, jelikož mě trochu zklamala kamera, která si hraje na to, že je z USA a taktéž titulky, kde mě až nasralo, že jsou v angličtině. Jsem člověk, kterej bere západní styl života jako správnou cestu, ale tohle mě vážně zhrzelo. ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Příběh špičkový, zpracování mi přišlo dost kýčovité. Některé záběry (hlavně racci!!) jakoby to filmu vůbec nepatřily. Mám z toho takový rozporuplný dojem, protože ani Mádl mě moc nepřesvědčil. Asi jsem viděla už lepší zpracování tohodle tématu. ()

Nekroskop

všechny recenze uživatele

Poprvé nějaký film neohodnotím, nemůžu. Jak bych mohl hodnotit film o takovém nepochopitelném jednání, nad kterým zůstává rozum stát. Kdo ho neviděl, určitě se koukněte, nikdo by nikdy neměl zapomenout, čeho je člověk schopný. ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele

Další film s tématem zvěrstev druhé světové války. Tentokrát se podíváme téměř do našich končin (Osvětim přeci jen není až tak vzdálená) v téměř našem filmu (Nooo... jo). Bohužel celkový zážitek, který by nám tento film mohl nabídnout podstatně sráží jeho zprasenej polodabing, kdy i pětiletá Vendulka v čekárně u doktora čte varování o klíšťové encefalytidě s větším zápalem než zdejší herečky a herci. Rozhovory tak většinou působí dost chladně a sterilně. Co se týče hlavní zápletky je tu zde standardní vyumělkovaná love-story, která moc nedává smysl, ale o to ani tak nejde. O co jde už ale víc je naprosto zbytečná a otravná sekvence ze začátku a konce filmu, kdy sledujeme "současnost" a film by se krásně obešel i bez toho. Naopak by mu to dost prospělo i co se týče stopáže. Co se mi naopak líbilo bylo herecké obsazení, kdy i Kotkův sidekick Mádl dokázal, že to není jen ten komediální přicmrndávač, ale dokáže uhrát i charakterní role a samozřejmě Clemence, která se povedla hodně (až na ten divný dabing a na to, že se tam vyspala s polovinou koncentráku no...) a atmosféra, která byla dost hutná a ponurá, ale upřímně filmů s touhle tématikou je až podezřele moc (tím nechci tvrdit, že je to špatně, každý by se měl nějakou formou dozvědět, co všechno se tu dělo) a tím to tomu trochu ubližuje na atraktivnosti. Nicméně i tak je to jeden z těch povedenějších filmů z české koprodukce a za Colette se nějak stydět určitě nemusíme. Je to někde na pomezí 3 a 4*. 70% ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Není to zrovna můj šálek kafe, tenhle žánr. Přísně vzato, ani moc nevím, proč jsem to už před časem stáhnul. No a myslím, že jednou to bohatě stačilo. Celý to dění v koncentráku... mě to přišlo až takový nějaký podivný. Sám pořádně nedokážu popsat proč, ale to neustálé na pohled dost neefektivní pobíhání s dekama plnýma všeho možnýho (teda krom blech, vší a jiných nájemníků), kdy dozorci vězně neustále kontrolovali, mi moc nejde dohromdy s tím, kolik se tam při párání svršků dalo nakrást diamantů, peněz i dalších šperků. O potravinách nemluvě. A nemalá část dozorců v tom tak nějak snad tiše jela taky...?? Příběh jakéhosi židovského koncentrákového porna už je snad i trochu vedlejším detailem. Mimo jiné nesrovnalosti mě docela zaujaly ty komíny krematorií. To z nich vážně jako šlehaly plameny ještě několik metrů nad vrchol toho komína? Jak dlouho by to asi ten komín vydržel a jak by to vypadalo u té pece? Na mě to působilo spíš dojmem vysoké pece těsně před odpichem. Ale tak to je už asi detail. Zvuková stránka - dabing do češtiny byla taky dost hrozná. A Mádl - že by mi do role sednul, se taky moc říct nedá. Já nevím, pro mě je to dost neuchopitelná záležitost. Kdo mě zaujal, byla Helena Dvořáková. V první chvíli jsem si myslel, že se snad podařilo obsadit Cate Blanchett:). ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Nazývat tento film kýčem je buď snobství nebo debilita. V první řadě byl natočen podle známého románu a dále: kýč z koncentráku? Naopak je film natočen velkoryse vzhledem reáliím i postavám. Největším překvapením pro mě bylo, že nepůsobil „česky“, ale spíš zpracování připomínalo nějakou evropskou velmoc. A kolik českých filmů se právě o toto snažilo a dalo by se říct, že to nikdy nedopadlo. Za mě je film nadprůměrný a s tím ostatním dohromady velmi dobrý. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velmi dobře zvládnuté drama z nejtemnější kapitoly lidských dějin. Děj je dle předlohy pana Lustiga perfektně zpracován. Film nenudí, má dobré herecké obsazení a skvěle zahrané postavy, včetně Mádla, tomu sice role nešla ani za mák věřit, ale v celkovém vyznění filmu to tak nějak šlo překousnout a nevnímat. Mimo tohle není filmu snad co vytknout. 8/10. ()

Tosca 

všechny recenze uživatele

Dobrá kamera a hudba. Mádl docela překvapil. Problémy: žádná romantika a milostný vztah podivně chladný. Místy strašlivé dialogy! Ale hlavně: dojem z celého filmu mi podstatně zkazil dabing. Ne ani tak výkony dabérů, ale spíše celá jazyková stránka filmu, která mi přišla naprosto nelogická. Převládá čeština - i u Němců apod. - , ale Slováci mluví slovensky. Slovenština zní dokonce i v německém městě, kde Colette po válce porodí své dítě. Občas ale Němci utrousí něco německy (obligátní "Scheise!" apod.) nebo Francouzi včetně Belgičanky Colette zase francouzsky. Chápu, že kdyby všichni mluvili svými jazyky, byl by to galimatyáš a musely by tam být české titulky, ale on to v Osvětimi jazykový guláš asi byl a když už se používal nějaký jednotný dorozumívací jazyk mezi některými postavami, tak by to asi mělo být použito a s nějakým akcentem apod. Prostě tohle mi strašně vadilo. Stejně jako některé scény, např. když Mádl přijde do krematoria, do toho hrůzného prostředí, a s někým se tam vítá, jako by ta hrůza kolem ani nebyla! Nebo Colette, která současně souloží s Mádlem i s tím nacistou a pak se strašně diví, když se jí narodí dcera podobná zrovna tomu nacistovi. Také nefungují scény po válce se starší Colette a Vilim - herci dobře vybraní, ale hrají tak bez emocí a prázdně, vůbec v tom není žádná osudovost. Také některé věci, které byly v Osvětimi mezi postavami možné, mi připadaly trochu neuvěřitelné. Bohužel, zase jeden promarněný film, na jehož počátku je naprosto nepochopitelné věnování dvěma vězňům, jedním z nich je Rudolf Vrba, kterým se z Osvětimi podařilo uprchnout - že je příběh jimi inspirován. Proboha, v čem, když ten útěk ve filmu se nepodaří? Tak 50 %, 2 a půl hvězdičky, kdyby to šlo. ()

seeba10 

všechny recenze uživatele

Místy naprosto šílené dialogy, které narušují jinak i celkem napjatou atmosféru. "Obchodničina" v různých podobách v koncentráku jela, to je určitě zajímavé téma. Dalo se z toho vytěžit více - 3,5 hvězdy. ()

masekjc 

všechny recenze uživatele

I přes tragický dabing a dialogy to nebylo vůbec špatné..ba co víc, na české poměry výborné. Výkony J. Mádla nechám bez komentáře, ale je patrné že mu "válečné filmy" sedí víc než trhlé komedie. Celkově až na pár detailů velká spokojenost :) ()

cula2 

všechny recenze uživatele

Za mě je to tak na 75%. Protože když si vzpomenu, na to co jsem v poslední době viděl z našich luhů a hájů,musím dát 4*. Solidně obsazený a natočený snímek o utrpení....pro mě to utrpení nebylo ba naopak.Toť vše.Zajímavý koment-hippyman. ()

Marator 

všechny recenze uživatele

Až na laciný začátek a ještě trapnější konec, "vypasený" vězně (Mádl má na vězně trpícího hladem fakt dobrýho piváska), krásný, hladký záda Mádla (po tom co tam měl 3 cm rány po lynči a málem na to umřel), to je docela snesitelný film. ()

Megynka 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, hm? Mádla mám strašně ráda, takže díky němu super. Ale prostě ... je tam pár věcí, co jako za mě ne-e tedy. Ten konec byl trapnej. Nahradit je jinými herci byla podle mě chyba lávky. Navíc aby tam hrála Emma Smetana, i když jen chvilku, to tedy je katastrofální, nemůžu jí ani vystát. Nadabované to bylo také hrozně a dojemné to nebylo vůbec. Tak nevím, dám 4*, ale prostě zase jednu navíc přidávám jen za to, o čem to pojednává ... A co se týče Colette, ta mě také nepřesvědčila :/ ()

Reklama

Reklama