Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátiletý spisovatel Vili se roku 1973 v New Yorku díky svému dospívajícímu synovi poznává s ženou, která mu připomíná jeho osudovou lásku, krásnou belgickou Židovku Colette, s níž se seznámil před třiceti lety v koncentračním táboře v Osvětimi. Bohužel, Vili nebyl jediný, komu Colette padla do oka. Neurvalý zájem o ni projevil i velitel přidruženého osvětimského tábora zvaného Kanada, bezohledný a cynický Weissacker. Colette podvědomě cítí, že je vystavena jeho zvůli, a že pokud chce přežít, musí se mu podvolit. V kruté fabrice na smrt ale klíčí i další vztahy, ať už vězeň, nebo kápo, blízkost někoho druhého je jednou z mála radostí a tou největší nadějí na přežití. S postupujícím časem se ruská fronta blíží, ale osvětimské pece polykají své oběti po tisících a fašisté tuší, že jim nezbývá příliš mnoho času. Je nutné jednat. Je myšlenka na útěk bláhovým snem, nebo jedinou reálnou šancí na přežití? A jak velkou roli v našich životech hraje náhoda či něco, co bychom mohli nazývat osudem? Colette je velký příběh o útěku za svobodou, film se silnou a bezprostřední katarzí z právě viděného a prožitého. Zdůrazňuje nadčasové etické hodnoty, jakými jsou láska, svoboda, zodpovědnost za svůj život i nutnost bránit svou integritu vždy a za všech okolností. Colette není dokumentem, ale fikcí sestavenou z mozaiky skutečných, historicky doložených příběhů. (Česká televize)

(více)

Recenze (458)

laurence 

všechny recenze uživatele

Milostný příběh je spíš úsměvnou pohádkou o vytrvalém chmatákovi a jeho (platonické) lásce. Film má spoustu slepých míst, špatných herců, ale hlavně je na něm hrozně moc vidět, jak málo peněz na jeho tvorbu filmaři měli. Úvodní scéna z barrandovských ateliéru by snad byla lepší i v průměrném americkém animáku... ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený silný příběh lásky pod čadícími komíny smrti. Bohužel až moc jsou zdůrazňovány symboly, prostředí koncentračního tábora je až moc dokonalé, čeští herci do něj vůbec nepasují. I když je Mádl výborný, role židovského vězně v jeho podání není uvěřitelná. A hollywoodský happyend ještě méně. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Němečtí vojáci a veškeré osazenstvo koncentračního tábora s mezinárodním obsazením, kteří celý film mluví anglicky nebo česky (podle toho, jakou zvukovou stopu si na DVD vyberete) sráží celkový obstojný dojem na úroveň plytkého dokumentárního béčka. ()

SZYslak 

všechny recenze uživatele

Mel jsem velka ocekavani, bohuzel film je takovy nijaky. Madl samozrejme nadstandardni vykon. Ovsem zacatek - Emma Podmasli a jeji importovany zidovsky bojfrend, co vypada jako opice zkrizena s transkou tomu nasadili korunu. Postsynchrony a zvuk celkove hruza des. Dabing Erica Bouwera z jeho postavy udelal totalniho idiota a ac jej namluvil pan Teply, ja slysel Vaska Vydru. Jediny nacek jak ma byt byl Michal Dlouhy. Suma sumarum, Pramen zivota je o tridu lepsi a takova Dablova dilna napinavejsi. Trochu zklamani. ()

Stuck 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velmi dobrý snímek zachycující kruté podmínky vyhlazovacích táborů. Ač jsem slyšel negativní ohlasy na Mádla, musím naopak tohoto našeho jihočecha velmi pochválit. Obával jsem se xichtění z jeho předešlých komedií, ale on se do té role opravdu uměl ponořit a dostat to ze sebe. Jediné co bych asi ve snímku vynechal je ten začátek a konec kdy Bára Kodetová a další vzpomínají jaké to bylo.. Navíc Emma Smetana neumí vůbec hrát! ()

AnysekMel 

všechny recenze uživatele

Film jakožto čekání na zcela předvídatelný šťastný konec hodící se k tématu holocaust jako abstinence k Miloušovi Zemanovi, jemuž dlouze předcházela chabá snaha o zasazení do silného historického prostředí. ()

Ace.A.T.L. 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavej film. Na poměry ČR je to hodně pěkně udělaný a zpracovaný. Děj zajímavej, herecký podání skvělý a nevím jak vy, ale já toho Weissackera fakt měl negativně pod kůží. Zahrál to pěkně slizce ten Eric. Plno záběrů nahánělo až husí kůži(márnice). Podle mě je to velice kvalitní počin. Za mě 4* a VŘELE DOPORUČUJU ()

Neo007 

všechny recenze uživatele

Když to vezmu globálně a budu se dívat na českou tvorbu posledních let, je tohle věc jedna z těch opravdu podařených. Dějově dobré, nenudil jsem se, herci odvedli dobrý výkony a na to, že je to naše tuzemská tvorba, nic si to nezadá s tvorbou zahraniční. Navíc téma koncentračních táborů je vděčné a určitě dobré si ho připomínat. Takže nelze jinak a 80% ()

Veru210 

všechny recenze uživatele

Krásný film o tak hrůzné době, zpracování je neuvěřitelně přesvědčivé. S Lidicemi tvoří asi nejlepší české historické filmy. Překvapilo mě, jak mě tenhle český snímek chytil za srdce. U tohoto filmu jsem snad ani nedýchala. Představa, že se tohle někdy dělo je k pláči a zamyšlení. určitě bych tomuto snímku dala 5*. A zároveň podle mého nejlepší a nejkvalitnější film od režiséra Milana Cieslara. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Je mi moc líto, ale musím v 99% souhlasit s liborek_: "Po filmech jako je tento bude také každý "znát" Osvětim, ale jen jako jakýsi tábor z jedné špatné pohádky... " Autoři nám tu vykrádají několik samostatných autentických příběhů z lágrů. ()

anti.rybka 

všechny recenze uživatele

Řekla bych český průměr, evropský podprůměr a celosvětově zanedbatelné. Už začátek nám ukazuje, že si s některými záběry tvůrci nelámali moc hlavu. (Jejich rádoby New York). Mádl si po 30 letech vůbec není podobný, hlavní hrdinka docela jo. Co se týká námětu... Je jich už opravdu moc, jsem docela cíťa na filmy s tématem holocaustu, ale tady jsem po celou dobu filmu byla v klidu. Dokonce jsem se ani nerozčilovala na Němce, jako například u filmu Lidice, kde jsem měla po shlédnutí chut nějakému náckovi rozbít čumák. Herecké výkony? Clémenc hrála skvěle, Mádl jako Anti herec ( takže jako vždy). Eric vynikající výkon, asi bych řekla nejlepší... Dabing je naprosto šílený, jak kdyby to nadabovala amatérská společnost. Sečteno a podtrženo... Za tři hvězdy, ale chtěla jsem dát dvě... ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

Jsou momenty, kdy je to takové jakoby nahrané divadlo, ale momenty, kdy třeba Vetchý roní slzy na oběšeným kamarádem, to jsou momenty, které sevřou divákovi nohy v pěst. Příběh byl o slzách, broušeném kameni, ostrých střelbách, nabroušené žiletce, a hezké obětavé Colettce ... Síla příběhu se nezapře, síla momentu, síla pravdy ...Není co neuvěřit, není v co nedoufat ... bylo, a v celku dobře, že se připomnělo, nebylo by dobré, aby se zapomnělo ... ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh filmu je tvořen vzpomínkami Viliho na čas, který prožil v koncentračním táboře Birkenau a především vzpomínkami na belgickou židovku Colette. Od filmu jsem čekal více, ale ten mne příliš neoslnil. Především mi chyběla atmosféra. Tak závažné téma, o jakém film vypráví, by mělo diváka zasáhnout způsobem, který by mu vháněl slzy do očí a zasáhl jeho duši. Toto se u mne nedostavilo. Těžko se dají popsat důvody, proč tomu tak je a ani nedokážu určit nějaký konkrétní aspekt, který by kazil celkový dojem. Vše funguje OK - kamera, hudba, herci (kupodivu včetně Jirky Mádla, který, byť rozhodně nebyl skvělý, nebyl ani špatný). Jenom ta atmosféra a emoce nefungovaly tak jak měly, což je ale důležité. Proto nehodnotím výše. 60%. ()

StanaB 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám podobné filmy vcelku ráda, tenhle mě moc nebere a kdyby se náhodou stalo, že bych se na něj dívala znovu, tak snad jedině v anglickém originálu, dabing tedy není nic moc. I když, jak už zde zaznělo, angličtina v koncentráku? Divná to věc. Dílo lehce nadprůměrné, tedy až na "současnost", a díky dabingu nemůžu dát víc, než lepší dvě hvězdy. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Scénář je výborný - škoda jen, že se ho nepodařilo moc dobře převést na plátno. Ale i tak se jedná o silnou podívanou, jen mít trošku lepší herecké obsazení. ()

Reklama

Reklama