Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátiletý spisovatel Vili se roku 1973 v New Yorku díky svému dospívajícímu synovi poznává s ženou, která mu připomíná jeho osudovou lásku, krásnou belgickou Židovku Colette, s níž se seznámil před třiceti lety v koncentračním táboře v Osvětimi. Bohužel, Vili nebyl jediný, komu Colette padla do oka. Neurvalý zájem o ni projevil i velitel přidruženého osvětimského tábora zvaného Kanada, bezohledný a cynický Weissacker. Colette podvědomě cítí, že je vystavena jeho zvůli, a že pokud chce přežít, musí se mu podvolit. V kruté fabrice na smrt ale klíčí i další vztahy, ať už vězeň, nebo kápo, blízkost někoho druhého je jednou z mála radostí a tou největší nadějí na přežití. S postupujícím časem se ruská fronta blíží, ale osvětimské pece polykají své oběti po tisících a fašisté tuší, že jim nezbývá příliš mnoho času. Je nutné jednat. Je myšlenka na útěk bláhovým snem, nebo jedinou reálnou šancí na přežití? A jak velkou roli v našich životech hraje náhoda či něco, co bychom mohli nazývat osudem? Colette je velký příběh o útěku za svobodou, film se silnou a bezprostřední katarzí z právě viděného a prožitého. Zdůrazňuje nadčasové etické hodnoty, jakými jsou láska, svoboda, zodpovědnost za svůj život i nutnost bránit svou integritu vždy a za všech okolností. Colette není dokumentem, ale fikcí sestavenou z mozaiky skutečných, historicky doložených příběhů. (Česká televize)

(více)

Recenze (458)

Stydlivka 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem se na ní těšila, že o to víc jsem byla zklamaná. 2 hvězdičky jsou bohužel jen za prostření, protože téma koncentračních táborů mě vždycky zajímalo. Po shlédnutí tohoto filmu má pak člověk pocit, že celý Auschwitz byla flákárna, téměř snadno se dalo něco ukradnout a následně tím někoho podplatit. Nevím, jak to skutečně bylo, ale myslím si, že zrovna tohle by film o takové hrůze připomínat neměl. Posledním hřebíčkem do pomyslné rakve mu bylo to, že člověk hercům vůbec nevěří to, co hrají. A o dabingu už ani nemá cenu mluvit. Pro mě to bylo veliké zklamání, film si podle mě zasloužil víc. ()

weelska 

všechny recenze uživatele

Čekala bych víc emocí, ale pár záběrů tenhle můj deficit dost vyrovnalo, hlavně díky fantastickýmu hereckýmu výkonu Erica Bouwera, v určitých okamžicích vážně dechberoucí kamera, aneb zásadní okamžiky pod rouškou symboliky Třetí říše. Přesto ale nejdu s hodnocením moc vysoko, obsazení Mádla v těchto typech filmů je pro mě úplně stejně paradoxní, jako E. Wood jakožto "Maniak", nebo "psychopat" v Sin City, Elijah Wood zůstane navždy Frodem Pytlíkem a Jirka Mádl navždy Snowboarďákem, já vím, jsem konzerva.. asi osud :). ()

Sumichalek 

všechny recenze uživatele

Pravdupovediac, nečakal som od tohto filmu veľa, lebo som si myslel, že som toho na podobnú tému už videl dosť a tak to zase môže byť len o tom istom. No ono sa ukázalo, že som sa trošku mýlil, Colette predsa len zvládol to čo si predsavzal a príbeh o láske v koncentračnom tábore je pútavý aj napriek menšej intenzite s akou sa dostával do mojej mysle. Asi až na konci filmu mi naozaj došlo o čom to celé bolo. Realita koncentračných táborov na dlani a o láske, ktorá sa nenaplnila lebo ktosi medzi Francúzskom a ČR musí všetko zprasiť. Pekný príbeh, dúfam, že raz už niekto natočí film aj o slovanskom utrpení behom vojny, lebo Slovania si to odniesli ešte o čosi viac ako židia, aby na to svet tiež nezabudol (aj keď o tomto tento film primárne nebol, skôr o ohavnosti, ktorej je každý z nás schopný). ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Působivé. Film ve mě něco zanechal a to je jeho velké plus. Jednu výhradu ale mám a to k postavě Andreje Hryce. Teď nemám na mysli filmovou postavu kápa, ale hercovu tělesnou schránku. Koncentrák jsem samozřejmě nezažil, ale z dobových fotek a dokumentů mohu s jistotou konstatovat, že takhle vyžraného zajatce koncentračního tábora jsem nikde neviděl. ()

napomelon 

všechny recenze uživatele

Tohle se vůbec, ale vůbec nepovedlo. Nikdy by mě nenapadlo, že mě film s tak silnou tématikou jako je Holocaust, navíc odehrávající se v prostředí největšího vyhlazovacího tábora, nechá zcela chladnou. Absolutně nepřesvědčivé výkony a atmosféra. Tvůrci se spoléhali až moc jen na samotné téma. Možná je to Mádlem, který sice hraje celkem dobře, ale ten pocit, že si odskočil od nějaké snowborďácké pařby, ten mě neopouští. Jako by všichni tak nějak odříkávali text, ale skutečný prožitek žádný. Ale co hlavně, některé situace by podle mě byly ve skutečném koncentráku naprosto nemyslitelné, což na realitě taktéž ubírá. Každopádně filmů této a podobné tématiky (za předpokladu absence historických omylů) nebude dle mého názoru nikdy dost. ()

funesfilm 

všechny recenze uživatele

Drastické, kruté, realistické...Jiří Mádl však pôsobí komicky tak, ako v mnohých iných filmoch. Do prostredia koncentračného tábora sa jednoducho nehodil. Keď už chce niekto obsadzovať do jednotlivých úloh, nech to nie je len čisto ja neviem, z komerčného hľadiska? Skôr si v úlohe Viliho viem predstaviť jeho "parťáka" zo Snouborďákov, kolegu Koteka. Okrem toho mnohí väzni vyzerajú, ako dobre živení. No a v neposlednom rade Vili je za mlada menšieho vzrastu a vo veku staršom už sa mi zdá, že podrástol. Vo všetkom sa však môžem mýliť. To je ale ten filmový chlebík, že nie vždy všetko výjde na 100%. Mnohé veci môžu mať otáznik. Nie som historik a tak nedokážem posúdiť napríklad, či sa pri presúvaní obrovského množstva zajatcov z tábora, skutočne dokázali vzdať Nemci piatim či šiestim Kozákom na koňoch, ktorí nepohli ani prstom, aby oslobodili trpiacich. Napokon si pomohli sami. Film vznikol na základe skutočných udalostí, čo treba brať ako ponaučenie, ako to, čo sa naozaj niekedy stalo. Lepšie, keby mnohé bola iba fikcia. ()

damokles 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh podle scénáře A.Lustiga z prostředí koncentračního tábora v Osvětimi. Hlavním hrdinou je Vili Feld, který ve snaze o přežití je ochoten hodně riskovat. Dostává se do speciálního komanda, které zajišťuje obsluhu továrny na smrt. Z jednoho transportu zachrání dívku, která se mu zalíbila. Colette Kohenová se tak dostává z přímé cesty do plynové komory. Postupně se mezi nimi rozvíjí vztah, který je komplikován nejen tím, že je pod trestem smrti zakázaný. Zároveň v Colette nachází zalíbení vrchní dozorce Weizsäcker a tím se vytváří velice zvláštní milostný trojúhelník. Dva muže ve zcela nerovném postavení jsou přitahuje jedna žena. U Viliho převažuje láska, zatímco Weizsäcker je posedlý sexem. Rozuzlení příběhu je celkem překvapivé a vypovídá cosi o psychice ženy. Film názorně ukazuje jak byly se zvráceným smyslem pro řád využíván majetek, který zůstal po zavražděných vězních. Podrobně vykresluje společenskou hierarchii, jejíž pochopení dávalo výhodu v boji o život. Přes jistá omezení v podání postav a prostředí, kdy je nemožné angažovat dostatečně vyhublé představitele jednotlivých rolí s vězeňským vystupováním, se mi přepis Lustigova románu jeví jako zdařilé dílo. ()

lukas_flek 

všechny recenze uživatele

není to čistých 5 hvězdiček, ale vážím si každého filmu a každého člověka, který se na natáčení tohoto tématu podílí, protože na toto se nesmí zapomenout. a i když mi něco vadilo (sexuání scény, čisté zuby, dobré vztahy kápů a vězňů, ...), tak téma si plné hodnocení zaslouží ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Autentické drama z koncentráku se vším všudy co k tomu patří.Na české poměry úctyhodná výprava a kupodivu snesitelný Mádl. ()

DanP 

všechny recenze uživatele

No a pak že bylo v koncentračním táboře tak zle. No nevím, nevím. Řekl bych, že se autor snažil koncentrační tábor vykreslit tak, aby byl pro diváka co nejsnesitelnější, ale aby se zase nezapomínalo na to, co se tam ve skutečnosti odehrávalo. ()

Aileena 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale ta nehynoucí láska mi přišla děsně nepřesvědčivá. Nevěřila jsem jim ani na chvilku. A ty rádoby oduševnělé dialogy tomu taky nepřidaly... Za mě to film dotáhl na slabé tři, vlastně díky všemu ostatnímu, jen ne hlavní dějové lince. ()

bobstt 

všechny recenze uživatele

3 hvězdy dávám za Arnošta,jinak by byly dvě a to ještě s odřenýma ušima.Nemá cenu se v tom pitvat,ale prostě pan režisér si s tímto námětem moc neporadil,at už nevím proč použil americkou tmu,když se dalo točit večer,ale hlavně Eric Bouwer mě přesvědčil,že by spíše měl hrát někoho jiného,ale v žádném případě esesáka,je trapný jak Andrej Hric s tím břichem,že by tak vypadal heftling z lágru?? ale není to chyba Andreje,co už s tím.Film se vleče,napětí žádné,je to spíše insenace na plátně a to velmi chabá.Je třeba se ještě hoeně učit na toto téma od jiných a nemusí to být nutně Spielberg.To je všechno. ()

Necrophobic 

všechny recenze uživatele

Nemám sice moc rád válečné filmy ,protože velice reálně ukazují čeho je lidská rasa schopná.Ani zvěř nezabíjí jen tak pro zábavu.Ale zhlédnutí těch filmů by mělo být snad povinné ,aby se nezapomělo a nikdy se už nic podobného neopakovalo.Ikdyž se podobná zvěrstva dějí i dnes v menším měřítku a místo Cyklonu B používají třeba nože na podříznutí hrdel.Film sám o sobě je překvapivě dobrý a bavil mě celé 2 hodiny. ()

cartouche 

všechny recenze uživatele

Velmi uvěřitelná lovestory o belgické židovce, která hovoří plynnou češtinou, a po pár vteřinách se zcela zblázní do ničím nezajímavého českého žida, jenž jí na nádraží poradí, jak si zachránit život. Upřímně, film z nacistického koncentráku, kde se hovoří výlučně česky a slovensky, jsem měl chuť už po půlhodině vypnout. Mádl tu působil jako pěst na oko a už jsem jen čekal, kdy začne jezdit na snowboardu. Jediné, co mě tu zaujalo, byl vývoj milostného vztahu mezi Colette a esesákem, ale místo toho jsem se dočkal jen jejího souložení se židovským vězněm, atraktivně navoněným blátem a výkaly. ()

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je dobrý především námět. Pokud chce nějaký místní/koprodukční film uspět také daleko za hranicemi, těžko si dokážu představit přitažlivější téma, než je příběh lásky dvou mladých lidí na pozadí velkých historických událostí. A odehrává-li se přímo ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi-Březince, kde neustále přítomná hrozba smrti drsně vyjevuje opravdové charaktery lidí, je na pořádné drama zaděláno. Respektive mělo by být. Ale právě tento kalkul filmu asi ubližuje nejvíc. Je v něm všechno, co by "správné" drama z období holocaustu mělo mít, ale vše to probíhá tak nějak nezúčastněně, bez atmosféry, ani ty rádoby nejdrsnější scény nedokáží vyvolat silné emoce, alespoň tedy u mě ne, a to je u takového filmu velký, ne-li ten největší nedostatek. Hlavní záporák Eric Bouwer mě taky nepřesvědčil. ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Bych nejlépe popsal, jakou hlavní asociaci ve mně film vyvolal, musím vám povědět jeden velmi smutný příběh. Kdysi jsme dětem pořídili malé koťátko. Darovala nám ho jedna hodná paní z podhoří s tím, že jsme hodní lidé a koťátko se u nás bude mít dobře. Nešťastnou shodou náhod bylo do týdne po něm. Skonalo v noci, po pozření vánoční růže. Děti spaly a tak jsme je oblafli příběhem, ze kocourek dostal žlučníkový záchvat z bramborového salátu, je v nemocnici a brzy se vrátí. A já se vydal rychle shánět new kocourka. Povedlo se a za 14 dní se kocourek "vrátil" z nemocnice. Nejmladší děcko jej shlédlo a prohlásilo:"Hm, ten kocourek nám v té nemocnici ale vyrostl..." Přesně tohle se mi vybavilo, když jsem porovnával Mádlovo malé pivo a téhož jedince o pár desítek let později v podání pana Browna. To je asi tak k filmu vše. Jo a ještě, že to bylo smutné. Ale to víme přece všichni už dávno a taky, že to muselo být 100x horší... Nějak to vše sklouzlo po povrchu, škoda, tři hvězdy za téma. Závěrečnou svatební scénu komentovat nebudu, až takový cynik nejsem. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Silné téma, zaslouží silné zpracování. To se bohužel Cieslarovi ne zcela povedlo. Cenit se však musí samotná odvaha jít do filmu, který by samozřejmě měla táhnout silnější produkce než ta co byla režisérovi k dispozici. Bohužel jsem z filmu měl podobný pocit, který jsem již prožíval u Lidic. Tzn. jako nezúčastněný pozorovatel všeho toho svinstva co se na mne z obrazovky valilo. Čekal jsem větší zapojenost do děje, větší emoce, které by se mnou měly cloumat. Nic takového se nestalo. Film táhnou hlavně herci a to především oba hlavní představitelé. Za ty určitě pět hvězd. ()

Reklama

Reklama