Reklama

Reklama

Před půlnocí

  • USA Before Midnight (více)
Trailer 2

Jesse a Céline mají dvojčata Ellu a Ninu a končí jim prázdniny na jižním Peloponésu, kde s nimi byl i Jesseho syn z rozvedeného manželství Hank. Chlapec právě odletěl a dvojici po rozlučkové hostině s tamními přáteli čeká romantický večer v místním hotelu. Ten se však po slibném začátku změní v nelítostně upřímnou diskusi a bilanci, v níž hlavní slovo má výřečná Céline. Oba mají své kostlivce ve skříni, oba mají obavy z budoucnosti a oba se potýkají s realitou všedního dne... (Česká televize)

(více)

Recenze (460)

tempus 

všechny recenze uživatele

Ta erotika rozvrací všechno, co jí předcházelo i navazuje na ní. A vlastně to takové bylo i u zbylých kousků v této volné trilogii (ale na konci jedničky to je trošičku správné). ... nebo režisér měl namysli lidi odlišné povahy či věku, když tohle točil. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Before Midnight nepřechází jen z romatiky do každodenní vztahové rutiny, ale také až příliš košatí dialogy, jejich témata i účastníky a to na ploše o třicet minut delší než je možné plnohodnotě procít...Kdybych chtěl bych být cynický, zeptám se, proč jsem se musel dívat deset minut na Juliiny ňadra...70% ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Strhující završení této trilogie, ze které se stala nejen úžasná studie vztahu mezi můžem a ženou, ale i studie života jako takového. Julie Delpy se spolu s Ethanem Hawkem přirozeně potýkají se ztrátami svých snů a iluzí a načínají témata, která se dotýkají skoro každého z nás. A to vše opět v jednom působivém a skvělě vystavěném rozhovoru. Na povrch opět vyplynou klasické zásadní rozdíly mezi mužem a ženou, tentokrát v rámci dlouholetého partnerského vztahu a rodičovství. Ethan Hawke a Julie Delpy rozhodně nehrají typický pár, jeho problémy jsou ovšem stejně typické, jako ty vaše. A je zajímavé, jak si oba, sofistikovaní lidé nového věku, s těmito problémy poradí. A to vše tak přirozeně, že máte pocit, jakoby film ani nebyl režírovaný, dokud si neuvědomíte, jak náročné muselo být tyto dlouhé přirozené dialogy natočit. Film se neschovává za žádnou formu, vše důležité je řečeno přímo postavami a právě tím, jak sledujete danou konfontaci bez filmové nápovědy je film ještě působivější. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Strašně mě mrzí, že tentokrát musím s hodnocením dolů (možná druhá projekce), ale jakoby všechny ty konverzace mimo Jesseho a Celine byly jaksi lehce patetické a hlavně děsně brzdily funkčnost celého filmu (rozhovor o chystané knize, v kuchyni, u oběda) a zejména dvou předchozích, které byly jaksi v napětí okamžiku, kdy není moc času, ale "užijme si ho, dokud je'". Naturalismus a humor byly opět nepřekonatelné, chemie mezi hlavní dvojicí - nikdy jsem nikde jinde takovou neviděl, ale to bych se jen opakoval. Julie Delphy i ve svém věku zcela bez studu ukazuje kozy a i já jako mladík musím říct, že bych si přál mít takovou ženskou v takovým věku - náruživou, zralou, vášnivou, šílenou... a nebo ne, nevím. Je to trochu filmové, že i po takové době by spolu ti dva byli schopni takhle mluvit a užívat si, ale zatím jde o jednu z nejlepších trilogií, co znám, nejen v žánru, ale vůbec. Sledovat ty dva, jak si jen povídají. Jak Celine hraje blbou blondýnku "Oh, you're so smart." a Jesse inteligentního, to přímo zbožňuju. ____ Dalších devět let tedy uteklo a já sám jsem ve svém životě teprve před prvním dílem. Devět let je dlouhá doba. Doufám, že v roce 2022 uvidím další pokračování. I když jsem na "sérii" narazil teprve, jak známo, předloni, pustil si film s přítelkyní a po chvíli ho vypl, protože se mi nechtělo koukat na anglický film bez titulků a dal tam něco svižnějšího. Přitom by se nám to oběma líbilo. Teď už jsem sám a možná že o to víc si "Before..." užívám. Třeba bych ji tím byl býval dojal jako Jesse Celine na konci tohohle filmu a vše by bylo jinak. Kdyby, kdyby. Každopádně to bude dlouhé čekání, ale jsem si jist, že nakonec uteče jako voda a hlavní trojka zase s něčím přijde. ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je hlavní hrdinka taková hysterická a vztahovačná kráva, která dokáže jenom pořád plkat o emancipaci, třebaže jí její práva očividně nikdo nebere. Ale chápu, že bez toho by nebyla půda k mnoha konfrontacím snímku. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho... podprůměrného. Přes první dva ne moc záživné "díly", jsem se po několika letech podíval i na třetí. Formát zůstal stejný a obsazení také. Bohužel ani tentokrát se výrazný posun nekonal. Jiskření mezi hlavní dvojicí jsem už nečekal, bohužel mé sympatie k hlavním postavám ještě klesly. Céline je ženská na zabití a vyloženě mě celý film štvala. Jesse se stále plácá v podivných dialozích a neví, jak z nich ven. Třetí části nakonec dám jednu hvězdu navíc, protože přes spoustu výhrad jsem nakonec všechny tři filmy viděl a něco na nich bude, i když přesně nevím, co to je. ()

SheenaStaley 

všechny recenze uživatele

Rozhodla som sa okomentovat celú trilogiu naraz pri tretej časti... Námet sám o sebe by mohol byť pre mňa určite štvorhviezdičkový. Mohla to byť naozaj príjemná konverzačka, ktorá si povodne vystačila iba s dvoma hercami ktorí sa rozprávajú o ničom a o všetkom - mohlo sa mi to naozaj páčiť. Ale už prvé dva diely som hodnotila len tromi hviezdičkami, pretože zatiaľ čo z Jesseho strany to pre mňa fungovalo, od začiatku mi škrela nervy Celine... najprv som si hovorila, že to asi bude moj všeobecný problém s francuzmi(A francuzkami specialne) ale v tretej časti už sa naozaj vypracovala do toho čo som v nej od začiatku videla. Odporná vzťahovačná, hysterická príšera, ktorá viní každého na svete za jej nenaplnenú hlúpu rozprávku aj keď vlastne mala omnoho viac ako by si zaslúžila, nenávidiaca v prvom rade samú seba (očividne), pri tretej časti už som musela strhnúť ďalšiu hviezdičku, pretože počúvať jej, s prepáčením, sračky a pozerať sa na jej zatrpknutý ksicht ma vytáčalo do takej miery, že som to musela niekoľko krát stopnúť a zvážiť či to vlastne chcem dopozerať - a asi som ani nemusela. Naozaj odporná postava, neviem či mi niekto niekedy vo filme bol až takto odporný. Obdivujem Jesseho naozaj nepodmienečnú lásku a že sa pri tých všetkých urážkach nielen že udržal aby ju nezabil ale ešte sa jej po tom všetkom prišiel doprosiť on... Škoda tohto naozaj. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nedám ani čtyři. To, že jde o pokračovatele mého nejoblíbenějšího romant. filmu, neznamená, že vůči němu budu nekritický. Naopak, o to větší nároky na něj mám. (To je, jako když trénujete vlastního syna v ligovém týmu.) Všichni kolem říkají, jak je to hrozně pravdivé, že přesně takhle to je... To se tedy mám za nějaký tucet let na co těšit! Vždyť je to tak nepříjemné jenom sledovat... tím mi to připomnělo Allenovy Interiéry. Hodně scén je povedených, např. dlouhý záběr při jízdě autem, jehož délku si, jak jste do scény zabraní, ani neuvědomíte... tak přirozeně působí. Ale co následuje? To už rozhodně není ta pohoda a bezstarostnost z prvního dílu. (Ostatně v tomhle věku už by asi taky vypadala nepařičně.) ***spoiler*** A moje hlavní výhrady? 1) Štve mě hlavně, když někdo někomu řekne, že už ho nemiluje, pak stačí pár slov a za pět minut už je zase všechno v pořádku a div spolu neskočí do postele. To potom přece ta slova nemají žádnou váhu, ztrácí na důvěryhodnosti. A přitom to jsou právě slova, kterejma se zase všechno vmžiku udobří. To prostě nejde. 2) Dál je nesnesitelné ustavičné vytahování dávných věcí... Když už se někdo rozhodne různá drobná i větší příkoří snášet, tak je má snášet, a ne si je kumulovat do zásoby, do pytle, který se jednou jejich vahou protrhne, a všechna se vysypou. Má o nich ten člověk mluvit hned (pak po deseti letech s tim už ten druhý těžko něco udělá), jinak je to dost podpásový a... destruktivní – to může vést jedině ke spirále trumfování se výčitkama. (Jo a vybalit na svého živnotního partnera, že celá ta léta je sex s ním neuvěřitelná nuda, a ještě ho u toho napodobovat, to je trochu silná káva...) 3) Vrcholem je Juliino lascivní olíznutí po pokřižování se v kapličce... brrrr. Jako nemusí jim být všechno svatý... ale tohle je vyloženě nechutný. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Musím se podívat ještě jednou. Film, který postupem času roste. Odstup je důležitý. Generační záležitost pro zasvěcené. 90% ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý konec doposud skvělého triptychu. Linklaterovi se rozklížil původní intimní koncept vyprávění izolovaného na oba protagonisty a v první polovině snímku tak sledujeme velmi jalovou a nebetyčně zbytečnou "celospolečenskou" půtku, kde hlavní roli hraje "Skype" (bohužel jsem nepočítal, kolikrát) a celá se odehrává na ukázkově zploštělém pozadí současného Řecka. Druhá polovina filmu poněkud šroubovaně (ale zároveň naštěstí - tady je namístě požitek z nekoherence) najede na linku původních Before, tedy nastane toužebně očekávané verbální jiskření - tentokrát s pravdivě bolestnou katarzí. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Z trojice filmů je tento jednoznačně nejlepší. Je vidět, že trojice která za celou touhle trilogií stojí, čím dál líp ví co a jak, a na filmu je to vidět. Scénář tentokrát naštěstí (stejně jako druhý díl) postrádá intelektuální žvásty, kterými byl prošpikován první díl. I když se ve filmu pořád jen mluví, rozhodně to není nuda. Teda znám dost lidí, kteří by se mnou nesouhlasili, ale pro ně tenhle film nikdo netočil. Rozhodně nejvyzrálejší film z celé trilogie. Uvidíme, co bude za dalších devět let. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Linklaterova lahůdková odpověď na otázku "Co se po 9 letech stane se všemi beznadějně zamilovanými páry". Měl jsem strach, že tenhle třetí díl bude možná až příliš romantický a nostalgický, ale zbytečně. V rámci žánru tahle trilogie nemá konkurenci. 9/10 ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Celkově se tam nic moc neděje a je to takové pomalé, ale ty rozhovory jsou naprosto úžasný. Velice jsem se bavil a film utekl jako voda. Teď koukám, že to je třetí díl, takže jdu dohnat první dva. 80% ()

ti88na

všechny recenze uživatele

Vlastne som ani nevedela, že ide o trilógiu, ale každopádne som po prvej polhodine zaspala a tá polhodina ma nezaujala tak, aby som film dopozerala. Príliš ukecané, príliš nudné, ale hodnotiť nebudem. ()

kukuuuc10 

všechny recenze uživatele

Dialogově propracovaný exemplář, který není vůbec "americký"! Což oceňuji. Moc hezké prostředí, kde se film odehrával podtrhuje pravdivost tohoto snímku. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

[Kdosi]: Ten film je o tom, že někdy musíš zvládnout žít s krávou. Before Midnight: Jak prozaikům chutná život. Především to nejsou žádní děvkaři - když už, spustí se na turné s knihou, jež pojednává o soužití s komplikovanou manželkou. Doma si drží furt tu jednu francouzskou feministku. Má to blahodárný vliv na sloh - musí držet krok s jejím tlacháním, je chytrá jako opice. Především oceňuji Linklaterův smysl pro realitu. Jiní by se možná drželi zajetých úspěšných kolejí romantického kvákání prvního "vídeňského" dílu, on ve stínu olivovníků na rodinné dovolené nechává rozevřít brány manželského pekla. Jistě, dialogy opět šustí trochu papírem a kavárenským intelektuálstvím, ale divák na oplátku dostaně rozhovory tak hutné, jak jen mohou být - bez vycpávek běžných partnerských rozhovorů. Hawke s Delpy proberou na ploše hodiny čtyřicet minut tolik, co se mezi běžnými pragmatickými vsuvkami nepromrská ani za týden. I když jeden ze sociálně uvědomělejších uživatelů IMDb označuje témata hovorů trefně za problems of the first world, na rozdíl od něj si menyslím, že by tím utrpěla autenticita. Takovými chudáky řada z nás nutně je. ()

kolemjdouc odpad!

všechny recenze uživatele

něco tak neskutečně stupidního a užvaněného jsem už dlouho neviděla.A ani nemám potřebu se na to podívat ještě jednou jestli jsem příběh opravdu nepochopila. Nuda!!!!!! ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Film pro me zacina az v druhe pulce. Klaboseni u stolu me nudilo a ani tam nemuselo byt. Jak ale ustredni dvojka vyrazi do hotelu, zacne to byt zajimave. Dialogy se pomalu zacnou zarezavat, aby to vygradovalo do opravdu existencialni vztahove depky a zpet. Tleskam, prvni pulku zapominam a davam si Before trilogy do topky trilogii vsech dob. Strasne moc bych si pral dalsi dil pristi rok. ()

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama