Reklama

Reklama

Gen D

(TV film)
  • Česko Gen D - Za světlem tmou (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Představte si, že soused z vašeho blízkého okolí, dosud normální slušný pán, zkrátka takový obyčejný člověk, se začne z ničeho nic měnit. Občas ho popadnou záchvaty zuřivosti. Somnabulně se potuluje po okolí. Zbělá mu pleť a odpadávají mu šupiny kůže. Vyblednou mu rty a dásně, které začnou ustupovat, takže to vypadá, že se mu zvětšují zuby. Postupně přestává vycházet na denní světlo a ven vychází pouze za svitu měsíce. To, že nesnáší česnek a zrcadla, a že mu naopak dělá dobře přísun čerstvé krve, ani nemusíte vědět. Co Vás napadne? A co napadne ostatní lidi ve Vašem blízkém okolí? Určitě o tom spolu začnete mluvit, každý přidá část vlastní interpretace, jednotlivé fantazie se zapojí do práce a kolektivní představa s vlastní legendou – pověst – je na světě. Tento dokumentární film z produkce HBO vypráví příběhy lidí ze současnosti, postižených porfýrií genu D, tedy vzácnou krevní nemocí, která dala vzniknout světoznámé legendě o upírech. (HBO Europe)

(více)

Recenze (5)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Lidé ať jsou jací jsou (kteří tady teda jsou), tak nikomu z nich tuto nemoc nepřeji (a teda ani žádnou jinou a už vůbec ne horší, aby bylo jasno). Lidé jsou zde různí - světlí, tmaví, chudí, nezodpovědní až flegmatičtí, jednoduší, pracovití, sportovně založení, kudrnatí, vousatí, tlustí, hubení, pobožní, nemocní, malí, velcí, s rodiči, od kterých to zdědili, s rodiči, kteří jsou příbuzní - a tady najdeme různé kombinace takových lidí. Jeden to bere s nadhledem (protože se mu to ještě nerozvinulo), druhý se dočká transplantace jater (a tím se mu to zlepší) a třetí mluví jak Jolanda (a její temný princ s nejhorší diagnózou se uzdraví). Zajímavé je, že ani jednou v dokumentu nezazní žádná zmínka o upírech. Nejvíc symbolické mi přijde okopávání míčem správně démonické bubákovité postavy, která je nakreslená uhlem na zdi starého kostela, nebo smažení volských ok. Každý si tam ale tu symboliku musí najít sám, chch. Škoda, že nám neřeknou o tomto onemocnění více faktů - uniklo mi, proč se to jmenuje Gen D. Spíše sledujeme, jak se jednotlivé rodiny snaží s touto nemocí vypořádat. A pak si i trochu zapánbíčkaříme. ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Obsah je napsaný zbytečně tajemně a vůbec nic neříká o tom, co vlastně uvidíte, snad až v poslední větě. Dokument přibližuje dědičné onemocnění ze skupiny porfyrií, poruchy metabolismu krevního barviva poměrně srozumitelným způsobem. Téma dokumentu je velmi zajímavé a podané na různých případech několika lidí, kteří ke svému onemocnění přistupují svébytným způsobem. Můžeme vidět zodpovědnou matku, která nemoc dítěre přijme a přizpůsobí mu život a bydlení a pak je osudem královsky odměněna. Ale také třeba poznáme muže, který svou nemoc popírá a naopak se chová ke svému zdraví zcela nezodpovědně. Zajímavé poučení a pohled do světa lidí, kteří přichází do života s kuriozním a smutným handikepem, kdy nepřítelem je naše jinak životodárné Slunce. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Nemoc je to nepochybně hrozná a nikomu bych ji nepřál, ale vypovídající hodnota dokumentu je nízká, dotýká se témat které tam vůbec nepatří a scény jsou zbytečně natahované, až nudí. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být natočeno lépe, takto se člověk o tom moc nedozví, spíše je to taková agitka na jednu úspěšnou léčbu či další, ale kolik úspěšných není? Hodnocení: 50 % ()

Reklama

Reklama