Reklama

Reklama

Noční návštěva

(TV film)
Československo, 1990, 50 min

Obsahy(1)

V komorním dramatu podle původní rozhlasové hry Petera Karvaše se ocitáme v bytě pana Hofera (Otakar Brousek) během nastávající noci. V tuto dobu se k němu dostaví nečekaný návštěvník (Vladimír Ráž), jenž se zajímá o jeho minulost v koncentračním táboře. Od těchto událostí už uplynulo téměř 50 let, přesto se zdá, že i obyvatele bytu okrádají o klidný spánek. Během rozhovoru vychází najevo, že pan Hofer měl co do činění s umisťováním vězňů do transportů, v němž privilegovaná skupina byla nahrazována jinými osobami. Mezi oběťmi této výměny, za níž však nestály zištné či osobní zájmy, byla i návštěvníkova matka. Mezi starými muži se rozhoří konflikt, z něhož vyplývají otázky mravních postojů v mezních situacích a odpovědnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

dyfur 

všechny recenze uživatele

......čakal som veľké drama na malom priestore....žiaľ.....napriek kvalitným hercom sklamanie.Prečo: ? námet by ešte bol fajn,ale herecké výkony boli-nno môj dojem - rozpačitý...hlavne V.Ráž miestami až prehrával  a ani O.Brousek -i keď herecky bol lepší- sa nejako moc nesnažil.... a tá hudba to dorazila. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace, která díky těžkému tématu morálky a hereckému umění pánů Vladimíra Ráže, Otakara Brouska strčí do kapsy kdejaký velkofilm. Hudba trochu rušivá, ale jsou horší případy.  Viděno poprvé před lety a pak po létech a stálé je to dobré. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Karvašova původní rozhlasová hra je brilantním dialogem dvou mužů o hodnotách lidského života a práva rozhodovat o něm. K tomu, aby byl rozehrán dokonalý psychologický a názorový souboj autorovi stačí minimální prostor a pouze dvě postavy. Síla výpovědi potom spočívá v propracovaných dialozích. A samozřejmě na hereckém mistrovství, v tomto případě Otakara Brouska a Vladimíra Ráže. Škoda, že tak vynikající dílo kazí zcela nevhodná hudba (Michal David), která se sem absolutně nehodí. ()

darjeeling 

všechny recenze uživatele

Takhle pos*at dobrý scénář, to je hrozný. Kamera a celkově celá dramaturgie byly hodně nezvládnuté. A ta hudba? Totální odpad!!! Vůbec se k inscenaci nehodila, vlastně ani nevím, k čemu by se tyhle zrůdné pazvuky (nebo jak to nazvat) hodily. Naopak herecké výkony obou protagonistů tuto inscenaci zachraňují a dávají ji jistou vážnost, kterou se ale za každou cenu snaží podkopat ty příšerné podkresy Michala Davida. ()

Monggol 

všechny recenze uživatele

Mňa tak napadlo, že dnes by si s podobným problémom (výčitky svedomia) už nikto nelámal hlavu. Spravili by si mediálne PR a svedomie by bolo čisté ako čerstvo napadnutý sneh. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Jistě zajímavý námět, ovšem scénář trpí řadou slabin, které snižují věrohodnost jednání obou postav, což jen do určité míry mohly zachraňovat jinak výborné výkony obou protagonistů. Nepomáhá ani zcela nevhodná hudba. Ovšem nastolené otázky stojí za zamyšlení a odpovědi ani nemohou být jednoznačné. V tom je film přínosný. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Noční návštěva aneb dialog dvou mužů, kteří byli poznamenaní koncentračním táborem. Oba mají své důvody. Jeden se jimi brání, druhý obviňuje a žádá vysvětlení. A obojí jsou logické. Pochopit můžete oba ale který má vlastně pravdu a kdo má právo to rozhodnout? Těžko říct. Nikdo z nás si hrůzu koncentráku neumí ani z poloviny představit, takže soudit nelze. Samozřejmě, že Vladimír Ráž cítí právem křivdu. Na kupčení se životy je třeba žaludek. Ten pan Hofer evidentně měl, ale bylo jeho počínání vlastně k něčemu? Zdá se, že ne. Oba herci jsou kvalitní a dnes již legendární, ale ta hudba byl totální úlet, který pokazil celou inscenaci. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Slušná TV inscenace, komorního rázu vše umocňují herci Brousek a Ráž, hudba je slabší a moc se mi zde nehodí jde vidět že 90’tá léta nastupuje a tato hudba byla typická pro končící filmování TV inscenací. ()

adnov 

všechny recenze uživatele

Dobře zahraná psychologická hra. Donuti vás to zamyslet se. Neseděla mi pouze hudba a časový nesoulad - návštěvník tvrdí že se zdrží jen hodinu a něco, přesto trvá než se dostane k věci, když už se zdá, že min 50min uplynulo, chce kávu, což samozřejmě opět musí zabrat nějakou minutu, vše muži říkají konají dělají pomalu rozvážně, tudíž mě to vážně rušilo. Stále jsem si říkala, to není možné, že ještě stíhá. Ovšem jinak dobré. Dobré si připomenout, jak to bylo, být mohlo a uvědomit si to vše kolem. Odsoudit je jednoduché, ale kdo nezažil, nepochopí. Zkusme to však. A kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Každému šlo hlavně o sebe, o rodinu, o přežití. Chápu obě strany. ()

MartinCS 

všechny recenze uživatele

Výborné. Jediné, k čemu mám výhrady, je ten hudební doprovod během filmu. Typický zvuk počátku devadesátých let u nás, který z toho dělá skoro žertovnou taškařici a vůbec se tam nehodí. Škoda, moc škoda. Herectví obou pánů geniální. //edit: teď se dívám, že za hudbou stojí Michal David, proboha!!! HNUS! ()

Reklama

Reklama