Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ashley je dospívající dívka, vyrůstající v typické americké rodině na kalifornském předměstí. Má dvě mámy, dva dědy, dva strýčky a mladšího bratra. Zamiluje se do svého spolužáka, což je proti všemu, čemu byla v životě učena. Žije ve světě, kde "normální" a "menšinový" je prohozené a dívka tak čelí faktu, že je heterosexuální ve světě párů stejného pohlaví. Nepopiratelná přitažlivost k jinému pohlaví z ní dělá neustálý terč verbálních a fyzických útoků, které vrcholí tragédií. Šikana dospívajících a sebevraždy kvůli sexuální přitažlivosti, kterou cítí, jsou absurdní a tento snímek bez milosti ukazuje celou krutost současné společnosti. (TroiMae)

(více)

Recenze (66)

hellstruck

všechny recenze uživatele

Základ u tohoto filmu je přistoupit na myšlenku, že "celý svět" je homosexuální a heterosexuálové jsou bráni jako podivní úchyláci, což mi popravdě moc nešlo a viděla jsem na celém tom konceptu spoustu logických děr a mezer. Na druhou stranu chápu, co se film snaží říct. Mně se ale ta forma a nápad nelíbil. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

I přes nějakou tu mezeru v logice má převrácené hlavní téma přesně ten dopad, jaký by mít mělo. V první desetiminutovce jsem se cítil cize, smutně a nepochopitelně odmítaný jako hlavní hrdinka. Ta opatrná touha, kterou okolnosti dusí v zárodku, v tu chvíli zkrátka byla ve mně. Jenže i když forma jede na maximum až do konce, je druhá polovina příliš cíleně vyhrocená a je víceméně jen o tom dát očekávaným závěrem co největší facku. A to při téhle délce tak úplně nejde. Celovečerní verze se buď rychle utopí v jednoduché moralitě nebo mi ukáže geniální generační výpověď. Na zjištění, která varianta to bude, se ale těším už teď. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je opovrženíhodné pro ženu lehat s mužem mimo rozmnožovací cyklus." Tak to řekla papežka Johanka VII. naprosto přesně. Prostě fotbal je pro holky, kluci mají divadlo, pro muže je hřích toužit po ženě a mně bylo z této šikany lehce nevolno. Asi si najdu chlapa, abych nebyl obviněn z úchylné heterosexuality. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Je naprosto přijatelné, pokud tento nápad připoutá k sobě tolik pozornosti a na konci této cesty divák pochopí, že se nemusí vyrovnávat s nějakým obráceným fenoménem, ale s mnohem prostším a důležitějším problémem, kterým je šikana. Překvapivě. Protože pokud nepřežijete dětství, nemá smysl řešit otázky dospělého života. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Spracovanie celovečerného, rozvitejšieho snímku by bolo určite o dosť zaujímavejšie. Takto mi to prišlo všetko príliš nakopené, rýchle a nedostatočne vypilované. Ale za zhliadnutie stojí, myšlienka dobrá. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Málokdy se najde krátkometrážní film, který by dokázal mít tak silnou tématiku a způsobit velké pohnutí. Tohle je určitě jeden z nich. Navíc hlavní dětská herečka to zahrála velmi přesvědčivě. Možná jen příliš krátká stopáž na to, abychom celému tomuto převrácenému světu dokázali přijít na chuť a plně se sžít s problémy hlavní postavy, ale cílený dopad to určitě má. Mám ráda filmy, které mají co sdělit světu. ~(4,2)~ ()

mat.ilda odpad!

všechny recenze uživatele

Nepředbíhejme... A jinak, jaký že má mít ten nesmysl smysl? Něco jako "co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim"? Fajn, to by ovšem ten příběh musel mít nějakou základní myšlenku a ne jen zkopírovat a obrátit naruby, bez špetky logiky... a vůbec, odpradávna, kdo se odlišuje, je za to hloupými a zlými trestán, můžeme to odsoudit a spoléhat na to, že nás, co jsme schopni začít u sebe, bude vždycky většina, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat... Tak příště třeba o zrzavých, ju? Nejhloupější kraťas roku 2011, kterému jsem ani nedohlédla na konec. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý počin. Sice přitažený za vlasy a zpracování taky nic moc, ale přesto je působivý. Navíc, ač by se na první pohled zdálo, že má tento film pouze obhajovat homosexualitu, tak poukazuje stejně tvrdě na šikanu ve školách a taky na vymývání mozků amerického náboženství. Hlavně, že Bůh miluje všechny, že? Doporučuju ke shlédnutí i řadu dokumentů o náboženství (Jesus camp, Proboha a mnohé další - viz csfd) 70% ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za sympaticky civilní dětské herce. Ale poselství snímku, které má obrácenou formou upozornit na homosexuální šikanu mi přijde jako zbytečné dramatizování a parazitování na "problému", který ve skutečnosti v současné době minimálně u nás v podstatě již neexistuje. I osobně znám ze svého okolí několik spokojených homosexuálních párů, ke kterým se naopak lidé chovají spíš s křečovitým respektem, protože se bojí, aby náhodou nebyli vnímáni homofobně. Dokonce i legistativně už se situace ve společnosti mění, v USA začínají mít i podle nových zákonů homosexuální páry stejná práva. To, že v pubertě svoji orientaci nebo jakoukoli odlišnost od stáda ještě člověk nedokáže plně zpracovat a to, že děcka jsou samozřejmě zlomyslná stvoření, která si ráda smlsnou na jakémkoli outsiderovi, je věc jiná. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Neviem ako sa mám k tomuto filmu postaviť. Postavím sa zľava, sprava, alebo si k nemu čupnem aby som ho nediskriminoval? Aj tak sú všetci teplí, len ja som mesiáš tej chlípnej venuše! Škoda, že o tom nevedia aj ostatní. Šírte moje posolstvo! Keď bude treba, dodám aj vzorky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Už jen samotná myšlenka obrácených rolí je zcela nelogická. Člověk chápe snahu, co chce snímek říci, ale když to stojí na křivých nohách... Svět, kde by bylo normální být homosexuálně zaměřený, by totiž byl svět bez dětí. Od přírody homosexuálové děti nemají. Takže by neexistovala ani ona dívenka. Její sebevražda by se tedy dala brát i jako poukaz na svět plný 4% menšiny a bez dětí. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Poněkud násilně převrácenej svět. Takhle jednoduchý to prostě neni, no - však kdyby to snad mělo bejt tak normální, kde by se pořád braly ty děti? Takže jo, myšlenku chápeme všichni, i technická stránka působí správně naléhavě, ale přesto je to zkrátka nešikovně podaný. A už těch 19 minut mi přišlo moc, čili se s obavama ptám - ten film v souvisejících má bejt vážně UPLNĚ o tom samym?! ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Poměrně rozporuplný dojem. Sice slušné zpracování a bezesporu zajímavý námět, ale z výsledku mám poněkud zvláštní pocit. Ona to v prvé řadě není látka pro krátkometrážní film, protože zde není prostor pro pořádný příběh, rozvíjení postav či nějaké větší zamyšlení - a to je přesně to, co by snímek potřeboval. Takhle je to sice stále působivé, ale uspěchané, nedotažené... no a na můj vkus i přehnaně moc depresivní a tragické, ale během těch dvaceti minut to teda negativní emoce umělo vyvolat na výbornou. Jsem opravdu zvědavý, jak se s tím vším popere celovečerák - potenciál to má obrovský. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Pochopenie a tolerancia-premietnuté na plátne-ako cudzí pojem. Pohľad z iného uhlu reality. Všetko je relatívne, len láska, súcit a pochopenie musia byť absolútne! ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

"Táta říká, že Bůh heteráky nenávidí a že všichni shoří v pekle." Už jen tato věta ukazuje, jak je církev a náboženství dnes už jen podělaná propaganda a jediný její cíl je rejžování peněz na posledních ovcích, co tomu ještě věří. Dříve byly homosexuální vztahy a orgie naprosto běžné. Dnes? Dnes jsou za to lidé diskriminováni, šikanováni a zesměšňováni. A celé to církev podporuje a přitom pokrytecky dál hlásá, že "Bůh miluje všechny bez vyjímky". Kecy v kleci. Snímku musím dát plné hodnocení, jelikož se mnou hnul. Jeho podání, kdy je každou vteřinu dáván jasný důraz na problém, je exceletní. Všudepřítomná homofobie (v tomto případě heterofobie) je skvěle ukázána na nepochopení ze strany matek, školy a ze strany dětí se k tomu přidává ještě zesměšňování, urážení a samozřejmě i šikana. Nátlak na jedince, jak fyzický tak hlavně psychický, je v tomto případě nepředstavitelný a když se ještě jedná o dítě, tak až i neúnosný. Obzvlášť, když nenajde pochopení ani v rodině. "Řešení" je bohužel v hodně případech nevyhnutelné a konec byl pro mě silně emotivní. K tomu napomáhal super střih a celkově kamera a samozřejmě i režie. Celkově musím říci prostě jedno velké BRAVO! Jako materiál na ukázání problematiky a pocitů lidí je toto skvělé a podání z druhé perspektivy tomu dodalo ještě větší grády. Jsem sice hetero, ale homofobiky, stejně jako rasisty, jsem nikdy nechápal a až jimy pohrdal. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Obrátené stoly, čas na vcítenie sa do kože homosexuálov. Prevedenie môže byť (i keď sú v tom veľké logické diery), len sa mi ťažko verí, že situácia bola stále také zlá aj v roku 2011, pretože máme tu lgbt komunitu, pochody gayov a neviem čo všetko na podporu inak orientovaných. Dokonca, keď niekto zo šoubiznisu je gay alebo podporuje lgbt, tak je uctievaný. Takže sa mi ťažko verí, že homosexuáli sú práve tí, ktorí sú najviac utláčaní. Kebyže to bolo zasadené do minulosti, tak beriem. Skôr by sme sa ale mali venovať tomu, že vôbec existuje šikana. Snímok ale dobre ukázal, ako cirkev vymýva ľuďom mozgy.. Love is all you need? Veď nech si je každý aký chce byť (hetero/homo/bi/pan), vzájomná tolerancia osobnosti ale aj súkromia - keďže ja nepovažujem niečiu orientáciu za celosvetovo známe - je to každého osobná vec, a tak by sa to konečne malo začať vnímať! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Neznámé tváře dobré, hudba parádní, ale je vidět, že se jedná spíše o amatérský kraťas. Nápad ovšem tak brilantní, že bych uvítal celovečerák, kde by byly všechny logické i jiné nedostatky odstraněny. Rozhodně se mi nezdá, že by film cílil na homosexuály, spíš se snaží chytře poukázat na to, jak může být obecně lidská netolerance absurdní. ()

Reklama

Reklama