Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá naprosto skvěle. Alain Delon je jako správný policajt prostě klasicky dobrý, ale Jean-Louis Trintignant je jako grázl naprosto skvělý. Bohužel tím jak snímek graduje, se z toho... no vlastně ta gradace se z toho vytrácí a finále mě spíše zklamalo a ty pocity mi vydržely především. Škoda. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Chyť mě, když to dokážeš." Schod za schodem, v rytmu stylovém, s cigaretkou v koutcích úst, v oparu nikotinovém. Oheň, popelníček, pane Delone? Alain oblékl kabát policejní. Kabát, který je v jeho podání slušivý a který se nikdy neobnosí. Jean - Louis oblékl širák charismatického zloducha, stojícího na druhém břehu. Neústupný buldok detektivní kanceláře, snaživý muž zákona s pomádou ve vlasech, vyhlašuje hon na lovnou zvěř, na zabijáckého pistolníka se škraloupem. Alain pálí jednu za druhou. Jean-Louis jednoho po druhém. Všechny ty, kteří mu zrádně vstoupí do cesty. Správný odhad. Kostky jsou vrženy. Smetanu slízne jen jeden. Klasický trik kdo s koho, který nestárne. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Typická francouzská kriminálka s Alainem Delonem, který kouří jednu za druhou. Vcelku solidní i po letech. Přirovnal bych to k českému Panoptiku nebo Schimanskemu. Takový druholigový, ale přesto nápaditý film, kterým lze v klidu zaplácnout večerní posezení se sklenkou vína a dokonce ve vás zanechá dobrý pocit. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pomerne klasická francúzska krimi, kde policajt celý čas naháňa vraha, až kým ho nedostane. Šablónovitosť ozvláštňujú dve veľké hviezdy, vďaka ktorým sa na to všetci pozeráme. Nie každá kvázi legendárna fr krimi je natočená príťažlivo a bez zádrheľov, Poviedka o policajtovi však ubieha veľmi plynule a celkom rýchlo. Niekedy nechápete, čo vlastne polícia robí, že jej to tak dlho trvá, ale je to tým, že to má na starosti jeden človek so svojim mini týmom. Prečo sa do toho neobula celá francúzska polícia, keď bol zabitý jej člen, vie iba scenárista. Ten svojim sociálno-politickým podtextom osloví iba miestnych divákov, ktorí vedeli, ako to vo Francúzsku 50tych rokov chodilo a aká tu bola spoločenská klíma. No a keď chystáte pascu na gangstera, tak do nej zapojíte osobne aj svoju priateľku, pretože máte radi adrenalín a možno ju chcete zachrániť v poslednej chvíli! Trintignatove oči a Delonova prilepená cigareta sa zdajú byť v tomto filme symbolmi, neviem však čoho... ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Ten film považuji za jeden z Delonových nejlepších. Stylová výprava, výborná hudba Claudea Bollinga, co teprve herci, protože všichni podávají znamenité výkony, včetně Maria Davida a Henriho Guybeta, kteří většinou hrají spíše v komediích. Velice vydařený je i český dabing, kde Delona nedabuje Pavel Trávníček, jak bývá zvykem, ale Josef Abrhám, který narozdíl od Trávníčka stíhá s Delonem udržet herecký krok. Tvůrci filmu chtěli navázat na film další adaptací Bornicheova románu. Film Gang se ale tak nepovedl. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné autobiografie, kterou napsal francouzský policejní detektiv Roger Borniche. (Terva)
  • Delonův výkon byl natolik přesvědčivý, že ho ocenil i v té době ještě žijící skutečný inspektor Borniche. (Hans.)
  • Alan Delon film sám také produkoval. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama