Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temperamentnímu Hugovi Sennartovi koluje v žilách cikánská krev, což přináší nejednu potíž. Mladík poměrně záhy pochopil, že díky svému původu to nebude mít v životě vůbec jednoduché. Zatímco jeho vrstevníkům prošla kdejaká lotrovina, Hugo byl vždy náležitě potrestán. V mladém cikánovi proto postupně rostla nenávist ke všem úřadům i namyšleným boháčům, jimž dával za vinu veškeré příkoří, jež ho potkalo. Aby se jim nějak pomstil, začal je okrádat a všemožně jim znepříjemňovat život. Lup ale málokdy skončil v jeho kapse. Věci i peníze rozdával ještě větším chudákům, než byl on sám, a tak se stal během několika měsíců nejpopulárnějším zlodějem místního podsvětí, jemuž každý rád pomohl. Největší zastání před úřady však nalezl v Ninie, jež by pro něj udělala cokoli, jen aby mohla být v jeho blízkosti... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V dnešní době se kdejakej státem přeplacenej "profesionální humanista" snaží vysvětlovat bílé většině cikánskou mentalitu v neupřimné snaze získat image bojovníka proti rasismu. Těžko však můžu věřit a chápat cikánskou mentalitu z úst lidí, kteří svou image bojovníků proti rasismu rádi prodají za volitelné místo na kandidátce strany Zelených, nebo senátorský post. Opačná cesta je mě možná ještě odpornější. To třeba, když někdo usiluje o hlasy občanů této země a když je nezíská, jde za svými kamarádíčky v politice a cesta k ministerskýmu korytu je, jaký to div, volná ! A najednou slyšíme z úst člověka, který nikdy o soužití cikánů a bílých neřekl jediné slovo, jak ho problém soužití "bílé většiny" s cikány zajímá, zvláštní pane Kocábe, co ?? Jsem proto nesmírně rád, že existuje film, která se nesnaží vysvětlovat, který nezneužívá menšin pro vlastní bohatsví a kariéru a přesto dokáže velmi poutavou a napínavou formou ukázat cikánskou povahu v takových souvislostech, že si dokáže získat sympatie nejednoho gadži a za to vám patří moje velký uznání, pane Delone a pane Giovanni. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Příběhy jako naše vždycky končí za svítání..“ Hrozní fízlové a jejich nikdy nekončící házení klacků pod nohy těm, co jsou v jádru dobří, ale tuze zlý systém je donutil stát mimo zákon. Tentokrát i s etnicko-sociálním podtextem, že sice můžete dostat cikána z cikánského tábořiště, ale nedostanete cikána z chlapa.. Typický Giovanni s typickými hrdiny, byť tentokrát Alain až lehce parodicky představoval něco mezi Jurajem Kukurou a Oldou Kaiserem ve scénce Olééé. Ve finále ale rozhodně zajímavé tím, jak se Delon vzepřel očekávání (viz. úvodní citát).. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem příběh o utlačovaných cikánech, ovšem dostal jsem (dalo by se říci, že naštěstí) svižnou kriminálku, kde cikánská otázka hraje až několikáté housle. Ze začátku působí trochu zmateně, dvě dějové linie se zdají být zcela o něčem jiném, ovšem v druhé polovině se navzájem protnou. A jak už to u většiny Francouzských krimifilmů bývá, většina filmu stojí na hercích. Alain Delon málomluvného drsňáka Cikána zahrál velice přesvědčivě, Annie Girardot přes nevelký prostor dokáže (nejen) díky svému zralému půvabu zaujmout, stejně tak i veteráni žánru Marcel Bozzuffi, Maurice Barrier či Renato Salvatori. Trochu pozapomenuté, přesto kvalitní kriminální drama s jemným sociálním podtextem (ale opravdu jemným) a nevtíravě silným závěrem. 85%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se na komerčním úspěchu filmu měli svorně podílet hvězdy populární francouzské generace fešák Alan Delon, charismatický Paul Meurisse a temperamentní Annie Girardot. Což by mělo stačit, aby se film těšil dobrému úspěchu. Nu, ale pojďme dál, zastavím se u slavného Alana Delona. Ostatně v kriminálních a dobrodružných žánrech se mu vždycky dařilo. Samozřejmě, že dovedl natočit i dobrou psychologickou polohu, kde jsem si cenil jeho nápaditost, profesionalitu a neodolatelný šarm, proto ho nechci srovnávat s jinými rolemi. Snad mu neukřivdím, když napíši, že mi zde chyběla jeho typická brilance nadsázky a lehkost. A právě tak i herecký výkon Paul Meurisse, jenž má na svém kontě dost zajímavých postav, které dokázaly zaujmout. Zde mi jeho postava k Cikánovi přišla jaksi vypreparovaná navíc a trochu mdlá. Annie Girardot není filmová kráska, ale má nádhernou ženskost a z jejího úsměvu či pohledu je cítit pokaždé velké herectví. Bohužel i její role je zde velmi chudá a větší prostor by nebyl na škodu. A ještě je tu pro film možná přitažlivý malý cikánský minisvět, kde se kamera snaží snímat onu přirozenou mentalitu jejich svobodného života s citem a to se myslím povedlo. Ačkoliv film jako celek působí rozporuplně, za zhlédnutí stojí. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělá krimi, kde přitmavený Delon s klidnou hlavou střílí do svých nepřátel a zrádců tak, jakoby si právě zapaloval cigáro.... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Připouštím, že jsem tento snímek lehce nadhodnotila, váhala jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami. Nakonec u mě zvítězilo hvězdiček pět. Již kvůli tomu, že mi, na rozdíl od mnoha jiných, vůbec nevadilo, že Cikán má modré oči. Delon hraje jak o život a já mu věřím každý nádech i výdech. A barva jeho očí mne během filmu fakt neinteresovala. A Giovanni je můj pan Autor. Zajímavé bylo i obsazení Meurisseho do role zloděje - gentlemana, takřka aristokrata, zkrátka přesně takového člověka, jakým Meurisse sám byl. Jen by mne zajímalo, zda neexistuje více českých dabingů (dabingforum uvádí jen jeden). Ten, který dělala v roce 1994 ČST, je výborný. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

První Giovanniho film, který mě vůbec nezasáhl, emočně minul a prošel jaksi mimo mě... Filmařsky dostatečně kvalitní, herecky dobře ztvárněné (asi nejvíc se mi líbil Renato Salvatori v roli jednoho z grázlů), díky slušnému tempu a napětí povětšinou ani nenudící, na druhé straně nám Giovanni tentokrát oproti většině svých filmů naservíroval postavy „čistokrevních“ regulérních zločinců, u nichž jsem nepostřehl žádný pozitivní úmysl, žádnou spáchanou křivdu na nich, vůbec nic, co by mě přimělo jim trochu fandit, nalézt k nim kus soucitu a případný sociální rozměr zůstal nevýrazný. Oproti zločincům stojí od pohledu odporný komisař s bandou dalších slizkých poldů a prakticky není komu fandit, protože s výjimkou Annie Girardot, která coby hospodyně má ale málo prostoru a spíše méně výraznou postavu na odlehčení, se tady prohání samé nesympatické a slizké karikatury na obou stranách zákona. Jediným skutečně světlým momentem, který na mě dokázal hlouběji zapůsobit, bylo Cikánovo setkání s doktorem, který dle svých pevně vybudovaných zásad pomohl ošetřit raněného pacienta bez ohledu na pacientovu totožnost. Pokud to vezmu v rámci dobových evropských kriminálek, dokázal bych vidět Cikána v jistých ohledech i jako mírný nadprůměr, ale od Giovanniho mi přijde jako hodně slabý film, kterému víc než 3 hvězdičky dát už jen ve srovnání se zbylou tvorbou pana režiséra a scenáristy nedokážu. [65%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Uspávající (a mezi námi, slabý) začátek a hodně povedený doběh, u kterého nečekáte nic než špatný konec. Prostředí přívěsu mi připomínalo maringotku na Smíchově, kam Fešák Hubet s oblibou chodil na kafe. No a v netypické roli Annie Girardot, která ústy paní Galatíkové hned v první větě řekne "šoustat". Jen mi nesedělo, že téma filmu dělá z cikánů utiskované chudáky, kterým majoritní společnost dupe po zádech (naštěstí hlavní postava Cikán/Delon se jako hrdina rozhodně nechová a sympatie diváka si ničím nezaslouží), aniž by jediná "nespravedlnost" byla ve filmu ukázána. Být volným a svobodným člověkem neznamená přiživovat se na úkor druhých. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Ve filmu Cikán probíhají základní dvě linie. První linie je spíše takovou sebekritickou sondou Evropy osmdesátých let, kdy nikdo nevěděl, co s cikány, než někoho napadlo, že je nutné je zbavit jejich životních návyků tím, že je seskupí, sestěhuje do paneláků a tím je převychová. Druhá linie je ve střihu kriminálního příběhu, kdy cikán Hugo Sennart (Alain Delon) přepadává transporty peněz a banky a ani v nejmenším se nerozpakuje zastřelit kohokoli, kdo by mu v tom chtěl zabránit. Ke všem těmto činům ho vede nenávist ke všem úředníkům a zbohatlíkům, které považuje za zdroj všeho svého příkoří v životě. Jde o docela zajímavý film, ale připadá mi trochu nedotažený, takže za tři. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Kdyby si někdo chtěl myslet, že Cikán je o cikánech, tak to ani náhodou. Snad dvě minuty na začátku a dvě na konci. Jinak je to dobře udělaná kriminálka s několika dějovými linkami, které se střetávají a zase míjejí, aby se nakonec v závěru úplně rozešly (proto dávám za čtyři, páč jsem čekal nějakej razantnější konec). K tomu inteligentní dialogy a pár pozoruhodných postřehů. Na Delonovi to úplně nestojí, což je fér, že ten film je dobře rozdělená šachová partie, kde každý dostane svůj prostor. I když, ukažte mi jinej příklad, kde je Annie Girardot uvedena v titulcích na druhým místě, přitom do děje vstoupí až po hodině. Roli má malou, ale pěknou, pro ni typickou. Dostaly mě dvě scény. Prvně Delonův úprk z hotelu, potom když titulní hrdina vstupuje do bytu konkurenčního gangstera (výborný Paul Meurisse) a pečlivě si očistí boty:-) A mimochodem, oficiální text distributora radši nečtěte, to je normální hovadina. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Alain Delon v životní formě, moc dobře se mi na něj koukalo a role Huga Sennarta, přezdívaného Cikán, mu parádně sedla, já jsem tomu samotářskému vlkovi uvěřila. Druhým kriminálním živlem tu byl Paul Meurisse, který sice patřil k jiné zločinecké bandě, přesto se jejich cesty protly. Annie Girardotová v menší roli oddané kamarádky z dětství mě potěšila a svou urputností vyloudila úsměv na rtech. Celkově filmová spokojenost, neb nahlédnutí do mně neznámého světa bylo zajímavé, poutavé, pěkně natočené a vše mi ladilo. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Chvílemi nudná kriminálka paralelně vyprávějící příběhy dvou grázlů (Delon a Salvatori), které vrcholí skutkem motivovaným kolegialitou kriminálníků. Giovanni natočil na sebe trochu slabší film, což je tak trochu způsobeno Alainem Delonem v hlavní roli. Cikána mu prostě vzhledově vůbec nevěříte a zvládl i lepší výkony. Salvatori mi byl také protivný, Girardotová by potřebovala víc prostoru. Pro mě je rozhodně nejlepší Marcel Bozzuffi, veterán žánru. Já osobně víc fandil inspektorovi v jeho podání než oběma hlavním "hrdinům". ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočená kriminálka, má opravdu styl. Tento málo známý film s ne zrovna komerčním názvem mohu jen doporučit. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tyjo, Delon jako cikán.  Přál jsem si dosáhnout moudrosti a nikdy nepoznat v životě rozchod, ale tohle  nééé.:D Takže já začnu po Belmondovsku: Tak jak se máme? Já se mám dobře, dneska skvělý den,  ale tohle byl pro mě slabší moment jarních prázdnin a filmové zklamání za ušmudlanou a hodně slabou trojku.  José Giovanni mě dokázal několikrát emociálně zasáhnout ale tady nebylo čím. Sociální rozměr filmu je málo nastíněný, na to abych dokázal hlavnímu hrdinovi fandit (či s ním nedejbože soucítít nebo ho litovat), když je to regulérní zločinec s nablbými kumpaný. Film jinak naprosto neefektivně přepíná mezí dalšíma dvěma dějovými líniemi o dalším (a podobně nesympatickém) zločinci a slizkém komisaří, který to jedinný trochu oživoval, protože podobníé postavy Giovanni uměl. Ale takhle míchat motivy a zápletky se mu vymstilo. Ve výsledku to bylo poměrně nezázivně a o ničem bez nějakého vnitního zážitku a vztahu k postavám. Dokonce jsem se u toho místy i celkem nudil. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Nikdy jsem nikoho neokradl- jenom stát," praví v jednom okamžiku titulní hrdina a v závěru posílá malého soukmenovce do školy, protože "jen tak budeme opravdu svobodní." Laskavý divák nechť si to přebere, ale akční scény jsou zrežírovány zručně a napínavě. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Alain Delon a jeho variacia na Ciganov a ich zivot. Sympaticke bolo najma to, ze co Hugo nakradol, vacsinu rozdal. Otazka do plena : Preco Hugo Sennart kradol bohatym ludom ? No asi preto, ze chudobe nebolo co, ze jo ..... takto sa spraval aj isty Juraj Janosik /1680 - 1718/. Reziser Jose Giovanni odviedol nadpriemernu pracu. 75 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Lítostivý pohled na osud cikána, který chce vymanit cikány (ne ROMY) z nuzného prostředí, aby nezažívali pohrdání lidí jako on za svůj život. Pěkně vykreslené cikánské prostředí. Zajímavý příběh o náhodě jménem BLBEC. Annie Girardot jako protestující podezřelá na policii je skvělá, Alain Delon a jeho vizáž cikána také. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zábavná a napínavá gangsterka. O dvou zločincích, jejichž cesta se proplétá. Náhodně, bez vzájemného vědomí jim připravuje horké chvilky napětí a touhy uniknout. U Hugo Sennarta alias Cikána (dobrý Alain Delon) jsou vykresleny pohnutky k jeho kriminální činnosti, vycházející z jeho nerovného původu a nejednoduché cesty životem. Nekompromisně se mstí všem, kteří se podíleli na příkoří jeho života, i těm, jež nedodržují nepsaná pravidla zločinců. Neohroženě se pouští do dalších zločinů a útěků před zákonem. S vděčností přijímá upřímně podávanou pomoc a užívá si vypjaté chvíle. Kasař Yan Kuq (zajímavý Paul Meurisse) nevyhledává nebezpečí. Vše sází na jistotu, profesionalitu a zástěrku spořádaného života. Z dalších rolí: Yanova kamarádka a ochotná pomocnice Ninie (Annie Girardot), policejní komisař pasoucí po obou zločincích Blot (Marcel Bozzuffi), horlivý policista Mareuil (Bernard Giraudeau), kumpáni Cikána Jo Amila alias Jo Boxér (Renato Salvatori) a Jacques Helman (Maurice Barrier), a bratři Rinaldiové pomáhající policii (Adolfo Lastretti a Rino Bolognesi). Příjemná gangsterka s atmosférou a prvkem náhody, který proplétá osudy a cesty dvou naprosto odlišných typů gangsterů. ()

Reklama

Reklama