Reklama

Reklama

V hlubinách

  • Norsko Pioneer (více)
Trailer 1

Na začátku 80. let se v Norsku rozmohl doslova ropný boom. Nová naleziště ropy a plynu skýtala netušené možnosti a bohatství, které se odpovědné úřady snažily vytěžit z 500 metrové hloubky Severního moře. Petter, profesionální potápěč, a jeho bratr Knut mají potřebnou disciplínu, sílu a odvahu, aby se vydali na nejnebezpečnější misi na světě – na dno Severního moře. Avšak nenadálá tragická nehoda vše změní. Petter je vyslán na riskantní cestu, na které ztrácí přehled o tom, kdo tahá za jeho nitky osudu a postupně zjišťuje, že tato mise je nad jeho síly a že v sázce je jeho život. (Film Europe)

(více)

Recenze (48)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si přišel jak v nějakém retro filmu ze sedmdesátých let. Vlasatý a fousatý námořníci. Filtry jak ze starýho Jamese Bonda a všude kolem voda, kterou obepíná jedna ropná plošina. No a do jednoho vcelku zásadního milníku se promítne kopa konspiračních teorií, které by mohly být zbytečné a moc mě nenadchly. Čekal jsem od toho daleko víc. Viděno na základě Challenge Tour 2015 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Erik Skjoldbjærg je brilantní všude tam, kde může uplatnit svou schopnost přesně popsat určitou dějovou proceduru a vystihnout atmosféru prostředí - prvních dvacet minut je proto bezmála strhujících a i když se liší poněkud konzervativnějším přístupem od skvělého doku-thrilleru NOKAS, má v nich Pioneer přinejmenším stejný drive. Jenže pak přijde spletitá konspirace a perspektiva hlavní postavy s narušeným vnímáním (vzpomínka na Insomnii) a tady se v Pioneerovi dostává do konfliktu solidní subjektivní rovina (přeludy, paranoia) s konspiračním thrillerem, který trpí dost neobratným dávkováním informací a místy taky trochu kostrbatou režií (scéna s autem v tunelu vypadá hodně útržkovitě). Ambice je tu dost vysoká - morální kritika "norského ekonomického zázraku", který z pohledu filmu stojí na porušování základních lidských práv. Výsledek? Rozpačitý. Jako milovník podmořských sekvencí ale nutně přihazuju hvězdu nahoru. Tohle se muselo líbit i Cameronovi. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MUSÍM SE DOZVĚDĚT, CO SE STALO!…“ /// První ponor a hned trága – Petterovi umřel brácha. A ten teď chodí a dělá všechno možný i nemožný, aby zjistil, co se stalo. To se ale nelibí … však víte – takovej ten thriller, kdy jedinec bojuje proti bohatý společnosti. Ovšem tady jsme v Norsku, a tak jde ještě o něco víc… Spíš takový vyprávění, než že bych si vožíral napětím konce prstů. Jakoby to snad ani nebylo určený cizím lidem, ale jen těm potápěčům a osobám, zainteresovaným ve stavbě ropovodu. Žádný emoce - a nakonec abych vlastně pochyboval i o motivu. V závěru se snažej šlápnout na plyn, ale furt to šíří spíš takovou tu informační hodnotu, jako mělo třeba Hluboko, jen tady jde víc o thriller. Thriller vo tom, jak Norové chtěli postavit ropovod bez Amíků a vo jedný žalobě. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen ,,kusy“ podle skutečnosti. 2.) K orgáči mě přivede jen Norská vlajka na dně mořským (ztopořená samozřejmě!). 3.) Thx za titule ,,sizok“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Je poněkud symbolické, že nový Skjoldbjærgův film se k nám dostal právě v den, kdy byl v Norsku na svobodu propuštěn odsouzený z minulého režisérova filmu (také natočeného podle skutečných událostí) NOKAS. A také v den, kdy byla příslušnými norskými institucemi zamítnuta žádost uvést Pionéra v dubnu 2014 na Dnech evropského filmu, neboť je příliš nový. :-) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Smůla. Mělo to velice zajímavej rozjezd spojenej z náhledem do atraktivního potápěčského prostředí. Úvodní dramatická sekvence pod vodou nemá chybu a navíc se tu na nic nečeká, takže hned na začátku potká naše hrdiny i pořádná osobní tragédie. Bohužel jaký má film rychlý start o to dříve mu dochází dech a to přesně ve chvíli kdy se změní v tuctový konspirační thriller o souboji kladného hlavního hrdiny který chce dokázat pravdu, proti nemilosrdné korporaci. Tempo klesá z každou další minutou a i když se ještě pod vodu v pár atraktivních záběrech vrátíme, tak už to prostě nefunguje tak dobře jako na začátku. Skoro bych byl pro to, aby jsme dostali jenom napínavé civilní drama o lidech vykonávajících životně nebezpečnou profesi než další agitku ve stylu Mirek Dušín Vs hrabiví kapitalisté. Takže promarněná příležitost. Víc netřeba dodávat.40% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[SCANDI 2014] Vyťahovanie špinavého domáceho prádla z morského dna. Ľadový chirurg Skjoldbjærg je jednou z najzaujímavejších postáv súčasného nórskeho filmu a každým svojim ďalším filmom mi to len potvrdzuje. Medzinárodne koprodukovaný Pioneer sa však potkýna o vlastné ambície. Faktograficky hutný úvod do východzieho bodu zápletky je excelentný. Prvé minúty si ihneď získajú pozornosť precíznym remeselným prevedením a retro štylizáciou à la 80. roky (od rámovania záberov cez hudbu až po reminiscenciu temných konšpiračných thrillerov, dotýkajúcich sa závažných tém), no dejovo nastavenú latku dlho neudrží a očakávaniam nedostojí. Tam, kde štafetu z rúk dokonale ovládnutých technických kategórií a mrazivej atmosféry preberajú konvenčné modely rozprávania nastupuje klišé, rozpačité striedanie žánrových polôh, nerealisticky rýchle zvraty a skratkovité, umelo zostrihané scény. Režisérov audiovizuálne najpodmanivejší film si tak síce udržiava kompaktný vonkajší tvar, krásne pracuje s elipsovitými motívmi (zostup výťahu snímaný z výšky predpovedá hrdinov druhý zostup s potápačským zvonom) a prostredím, avšak podmorských scenérií je málo a vnútrajšok dejovej konštrukcie sa zrejme i vplyvom účasti piatich scenáristov chvíľami nepekne rozpadá. Na mieste je otázka, koľko z toho môžeme pričítať zjavným zásahom štúdia a skracovaniu materiálu do konečných 106 minút. Výsledok nie je zlý, no i vzhľadom na obsadenie (Hennie) nemôžem zatajiť sklamanie. 60% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Historicko-konspirační thriller o podmořské těžbě ropy v Norsku 70tých let, resp. úskalích podmořských konstruktérů, potápěčů. Příběh je odvyprávěn úspěšně, bohužel ne moc poutavě. Pod vodou jsme málo, hodně se mluví, po atributech jako napětí a atmosféra Pioneer jen pokukuje. Fakticky v pořádku, filmařsky už hůř. 55% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak od Nórov som čakal trocha väčšiu hĺbku. Skôr by sa to malo volať Na povrchu, pretože odhliadnuc od toho, že sa tu potápalo tak približne dvakrát a zvyšok stopáže pozostával z nezaujímavého pátrania po pravde, tak tomu chýbal aj väčší ponor do samotných postáv, aby si k nim divák mohol zaujať bližší postoj. Takto mi vlastne bolo jedno čo Petter vypátra a či vypátra, viac lákavejšia sa mi zdala vidina samotného konca. Skrátka bolo to nemastné-neslané, ani ryba ani rak, ani hore ani dole, ani dráma ani thriller. Nuda. 50/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pár krát ma počas sledovania filmu napadlo, že by som si radšej pozrel dobrodružný film o stavbe ropovodu na hladine mora, ako konšpiračný triler o stavbe ropovodu na dne mora. V hlbinách je fajnový old school triler, kde je jedinec sám proti všetkým, tí sa ho snažia zabiť, ale keďže je nesmierne chytrý, neúspešne. No a za druhé je komentárom k nórskej politike, americkej "pomoci" a samozrejmosťou je fakt, že nikomu z kruhov, kde sa točí ropovodným kohútikom , sa nedá veriť. Scenár bude skôr skutočnosťou inšpirovaný, akoby ju dejom kopíroval. 70%. Ako to dopadlo v tom Štrasburgu? ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to podle skutečné události, je to celkem slabě natočené. Hlavně mi to připadalo spíš jako dokument, než jako thriller. Rozhodně je tam co zlepšovat. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Téma poutavé a na thrillerové téma originální. Zpracování slušné, ale napínavý rozjezd nedokáže udržet dech až do konce. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tady mě můj oblíbený Sever zklamal. Podmořský úvod sice hodně navnadil, ale jakmile se hlavní hrdina dostal na pevninu, přešel film do obyčejného antikorporátního thrilleru, který neměl příliš co nabídnout, pokud nepočítám celkem solidní obsazení. Téma bylo hodně zajímavé, ale v tomto případě se jedná o promarněnou příležitost. Škoda. 30% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Spracovanie skutočného príbehu o ťažbe ropy kdesi na dne mora v Nórsku v 70. rokoch. Prvé minúty sú filmársky poctivo natočené, skutočne sa im darí zachytiť ten look sedemdesiatich rokov a morských thrillerov ktoré sa v tom čase točili (fúzatými námorníkmi, zrnitou kamerou alebo poctivými reálnymi kulisami bez rušivého CGI mi to na moment pripomenulo napríklad The Poseidon Adventure). Prvý ponor je tak príjemne atmosférický a v rámci možnosti pôsobí skutočne. To sa však bavíme o prvých desiatich minútach filmu. Zvyšných sto sa Erik Skjoldbjaerg pokúša a akúsi konšpiračnú krimi drámu. Že sa odklonil od podmorského thrilleru by mi vôbec nevadilo, keby toho zvyšným minútam nechýbalo mnoho. Ale čo z drámy ktorá nemá žiadne emócie, ani neumožní nahliadnuť na psychológiu postáv? Čo z krimi ktorá nevie dávkovať informácie a v prvej polovici divák v podstate netuší komu a o čo vlastne ide? A čo z konšpiračného thrilleru ktorý nie je ani sekundu napínavý? Navyše keď film nemá spád, ani žiadne tempo a aj na severský počin je až príliš chladný. Výsledok je tak skôr než akokoľvek zaujímavý, len útrpne nudný. Herecky to nie je zlé a aj technicky tomu nie je veľmi čo vytknúť, ale čo z toho, keď tá konšpirácia o ktorú sa tu jedná je podaná tak nezáživne, že to je divákovi tak akurát jedno. CELKOVO: 2* (4/10) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Nejdříve se tu něco rozjíždí, vzápětí se uděje zvrat a pak se všechno překlopí do až neskutečně protahované nudy vydávané za rádoby vlastní vyšetřování toho, co se stalo, jedním z účastníků, že jsem se díky té nudě začal v ději naprosto ztrácet. Byla v tom nějaká konspirace a politika a mě to nezajímalo a místo thrilleru jsem dostal křeč do nohy. Přeprodukčnělý film doplácející na zpackaný scénář, který mohl být zajímavý. Mohl. Ony skutečné události, na jejichž základě film vznikl: Existuje Norsko, ropa, ropovod, tahanice o zakázku, experimenty s hloubkovým potápěním. Scházel jen někdo, kdo dokáže na tomto základě vystavět skutečně zajímavý film. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že ty scény, které jsou pod vodou, nebo pod hladinou psychiky, jsou skutečně silné a celý film má pak depresivní efekt na diváka. Bohužel to je tak nějak všechno, co jsem z filmu měl. Nedokázal mě vtáhnout, jako kdyby si ode mě záměrně držel odstup. Přesto je prostředí zachyceno skvěle. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý příběh podle skutečné události, kdy v Norsku, během potápění do extrémních hloubek, dojde ve svařovací kapsli k nehodě, při které jeden zkušený potápěč chvilku zkolabuje a jeho bratr zahyne. A protože se snaží přijít záhadě na kloub, jak to bylo s plynem k dýchání, dostane se až k ohrožení svého života. Ono totiž velkým společnostem s americkou účastí při stavbě plynovodu není radno házet klacky pod nohy. Nějakého viníka si totiž vždycky najde. A jako pravil velký norský šéf -za dvacet let bude Knutův syn žít v jedné z nejbohatších zemí na světě. Jo, dvacet let uplynulo a Norsko tím je. Jen tak na okraj podalo žalobu k mezinárodnímu soudu pár potápěčů z Pioneera, kterým Američany upravený dýchací plyn poškodil mozek. Takže -příběh i zpracování dobré, nenudila jsem se, kamera mě nezklamala, tudíž čtyři hvězdy. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně vyrobený seversko-evropský thriller, kde se byznys podepisuje na tragice života. Scandi běží. ()

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (více)

Reklama

Reklama