Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pierre Niox je vášnivým sběratelem a obchodníkem se starožitnostmi, které však nehromadí a navíc o ně v okamžiku, kdy je získá, ztrácí zájem. A to jen proto, aby vyhledal nový objekt svého zájmu, za kterým se bezhlavě vrhne, ať již jde o starožitnosti nebo o ženy. Vášeň Pierra Nioxe začne zcela pohlcovat a donutí ho k vysokému životnímu tempu, urychlování, odmítání všeho, co nemůže mít hned. Na aukci se objeví velmi vzácná starožitná váza, která před mnoha lety Pierrovi na aukci unikla. Okamžitě se rozhodne, že jí chce za každou cenu. Cena je však velmi vysoká a ještě větší cenu zaplatí Pierre Niox. (borsalino)

(více)

Recenze (36)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Námět je bezpochyby originální, leč bez špetky přidané hodnoty. Molinaro k filmu přistoupil rutinérsky a též mu nic nepřinesl. Tento zapomenutelný snímek může být přínosný pro obdivovatele Darcové a milovnice Delona, z tohoto pohledu se na film hezky kouká. (Viděno během Challenge Tour Speciál 2015: Filmový lov.) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Delča tady měl snad trysky u prdele. Vlastně on celej film utíká jak poslanci pro úplatky. Zato z hlavy pak odchází jen velmi, velmi pomalu. Nádhera, originalita, preciznost a dokonalá filmařská jedinečnost. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Upřímné drama, které srdnatě bojuje s moralizujícím podtextem a díky úžasnému Delonovi ve mně nechává hlubokou stopu. Pierrův oheň v očích, když se snaží cokoli a kohokoli získat nebo jeho nezastavitelná odhodlanost - to jsou aspekty, které z paměti jen tak nezmizí. Ten důraz na všestrannou lidskost a nevyzpytatelnost umí francouzská dramata minulé generace dodat na počkání. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Z maniakálně uspěchaného sběratele Pierra jsem byla zpočátku trochu zmatená, protože jsem měla chvíli dojem, že se dívám spíš na komedii než na drama, ale po chvíli jsem to uchopila za ten správný konec a výsledkem je atypicky zpracované drama o muži, který toužil mít víc a víc, což se mu dařilo, ale za jakou cenu......a za jaký život......Po skončení musím konstatovat, že na některé výroky a situace asi nikdy nezapomenu. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Film o stavu narušeného muže-sběratele-obchodníka sevřeného v kleštích své vlastní uspěchané mánie.! Skvělá hudba podněcuje vyjímečný dramatický zážitek z tohoto filmu končícího tragicky. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, silné obsazení, atraktivní prostředí, inteligetní hlavní motiv, co si lze přát víc. Jednání všech postav je zcela pochopitelné, i přes rozumnou míru karikatrury, se s každou z nich lze ztotožnit. Profesionalita dovedená do samozřejmosti. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem z toho cítil Delonovu produkci, což ostatně v poslední době bylo hned u několika filmů s ním, které jsem viděl. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že si svoji postavu ve scénáři ještě poupravoval a dostylizoval. Jako hlavnímu hrdinovi se mu tady nedá nic vytknout, jedná přímo, čestně, s ničím se neloudá, je jako chlap ješitný a jako opravdový sběratel pošetilý. Osudová žena Mireille Darc nejprve nepůsobí dojmem správně vybraného typu herečky, aby se nakonec ukázalo, že neměla být osudovou. Tehdy si začnete lámat hlavu, skončí to dobře, nebo špatně? Neprozradím. Viděno v solidním dabingu Novy 1995, kde už se začíná objevovat nešvar více postav pro jednoho dabéra (hlavně Knop, Klapka). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film o muži, který chce vše, ale zároveň z ničeho nemá radost a chce stále víc. Zajímavý nápad a výborný Delon. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Z Delona vždy sálal ľadový pokoj, postava uponáhľaného vášnivého zberateľa a obchodníka so starožitnosťami by skôr pasovala inému hercovi. Chyba ! Delon opäť potvrdil, že je výborný herec, svojej postave dokázal vtlačiť vášeň pre vec, jeho roztekanosť a chorobná zarputilosť bola obdivuhodná. Krátka minutáž snímku svedčí, hudba je pekná a nevtieravá. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Překrásně vykreslený filmový snímek, ve kterém Delon ztvárnil roli sběratele a obchodníka se starožitnostmi, kterého vpřed žene neutuchající vášeň mít okamžitě to, po čem zatouží, zejména pokud se jedná o starožitnosti, ale také o ženy. Jeho vášeň je však tak silná, že jej zcela pohltí a nutí jej všechno urychlovat, odmítat vše, co nemůže mít hned a nutí jej se bezhlavě vrhat za vším novým. Na aukci se objeví velmi vzácná starožitná váza, kterou se rozhodne mít a udělá proto všechno na světě... Všechno dokáže ovlivnit, popohnat, urychlit a dosáhnout, aukce se vyvíjí podle jeho představ až do osudového konce... Perfektní snímek, doporučuji! ------------------------------- Obsah tohoto filmu jsem napsal někdy v průběhu roku 2008. Nyní v roce 2009 Hollywood CE použil tento text na přebal stejnojmenného filmu, aniž by se alespoň zeptal... (podívejte se sami a porovnejte si to...). ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Takový filmový náhled do dnešní podnikatelské uspěchané duše. Chamtivost, tedy honba za penězi či za majetkem dohání některé z nás na hranici života a smrti. Tato ne příliš dobrá vlastnost člověku zůstane už asi napořád. Jistě, ... tento film nám má stále co říct, dokonce i po více než třiceti letech. Z filmu se uvolňuje jakási nervozita a napětí, které se přenáší i na diváka. Třeba to byl záměr autorů. Tedy alespoň já osobně jsem se necítil při sledování filmu zcela "v pohodě". Kladu si otázku: "Je to dobře nebo špatně?" Asi dobře, protože film, který nějakým způsobem nepohne divákovým nitrem není zajímavý. Pokud to opravdu byl záměr, pak se to autorům v mém případě podařilo dokonale. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Trochu banálny záver, ale Alain Delon nikdy nehral lepšie! Alebo nikdy nedostal tak dobre napísanú postavu? [70%] ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Spíš než uspěchaný muž bych řekl roztěkaný pošuk. Zajímavý příběh, dobře zahraný, ale přecejen bych víc věřil tomu, že takto hektický způsobem žije kdokoliv jiný než sběratel starožitností. Má to překvapivě i humornou vsuvku (Delonův telefonický rozhovor s porodnicí) a pěknou Mireille Darc. Ale jestliže Delonovy filmy 70. let v komerční úspěšnosti těžce pokulhávaly za těmi Belmondovými, ani se nedivím. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Asi by to chtělo znát román Paula Moranda z roku 1940, aby si člověk udělal představu jak realistický může být umělecký pohled na uspěchaného sběratele, ovšem viděno filmovou kamerou je to spíše pohled na psychotika než sběratele starožitností. Nevím jestli románová předloha byla alegorií materiálního světa, ale tady se to celé míjí účinkem, je to nevěrohodné, bez přidané hodnoty kterou bychom od Molinara mohli očekávat a nakonec ani ne moc zábavné. 50%. Adel Productions ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Pro Delona, tak, jak ho máme zaškatulkovaného, docela netypický film. Ale ona ta škatulka není přesná, je dána tím, že řadu jeho filmů prostě neznáme a objevujeme je se zpožděním. Tady zahrál velmi dobře. Film samotný ve mně zpočátku vzbuzoval spíše rozpaky, ale pak jsem se chytil a jak se tempo zrychlovalo, docela mě to chytlo a musím konstatovat, že oproti původnímu očekávání jsem viděl snímek až podmanivý a docela silný. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi to připadalo jako kdybych normálně sledoval komedii. Dokonce jsem si i trošku naivně věřil, že to sklouzne k bláznivé taškařenici. Ale postupně vám samozdřejně ta tvůrčí myšlenka naskočí a já už sem poté pouze napětě sledoval, co se bude dít dál. Tenhle film mě fakt dost bavil. Jak prostě postupem času odhlalujete tu mrazivou myšlenku a vidíte kam může dojít lidská absurdita. A opravdu jsou takoví hamižníci obchodníci a tak uspěchaní lidé. Místy se může zdát, že už je to chování hlavního hrdiny přehnané. Ale tak to není, ono to opravdu trefně a řekl bych i obdivuhodně vystihuje rysy těchto lidí. A přitom je to 39 let starý film, jeho téma je ovšem čím dál aktuálnější. A dost se divím tomu podezdřele malému počtu hodnotících.. Protože tohle je síla. Lidé, co nelezou po stromech a jdou takzvaně s dobou by řekli: wau. Lepší volbu filmu jsem na páteční večer zvolit nemohl. Ale jak to vlastně dopadne, to narozdíl od ostatních radši ani nenaznačím. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Řekl jsem si, že bych mohl shlédnout také nějaký dobrodružný film. Vybral jsem si tento, ne kvůli Delonovi, ale podle poměrně vysokého hodnocení na čsfd. Nebyla to ale trefa do černého; dokonce jsem si uspěchaný film místy ještě trochu urychlil. Adrenalinový šarmantí Delon může sice být vzorem či prototypem dnešních hektických manažerů (sám jsem jich poznal celou řadu), ale sotva něčím víc. Samotný děj je plochý, účelový, příliš vyhraněný... Ostatně, etruská váza z 6. stol. před Kristem se mi také velice líbila, také bych dal za ní těch ca. 25 milionů franků, ale ani o floka víc. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Delon ako obchodnik zo starozitnostami ma hodne do seba, zenske su tu vyborne a krasne, len ten stred sa dost vlecie a ma dostatok nudy, to nie je dobre : 77 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Pierre se nikdy nezastaví. Kupuje, prodává i miluje za běhu. Jeho zrychlený život je díky vášni jménem sběratelství. Nedělá rozdíl mezi sbíráním sochy nebo ženou. Jeho vysněná meta, starodávná váza, je pro něj vše. Dokázal by pro ní i obětovat cokoliv ... cokoliv ! Zajímavý námět, kde život je jen skluzavka a člověk se snaží co nejdříve dostat na konec. ()

Reklama

Reklama