Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V březnu roku 1984 otřásla Islandem šokující událost. Po nečekané prudké bouři se několik kilometrů od pobřeží potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jeden člen posádky však popřel veškeré fyzikální zákony a přežil šest hodin v Severním ledovém oceánu. Guli sám bez pomoci doplaval až ke břehu islandského ostrova a překonal i strastiplnou cestu přes pusté lávové pole. Ačkoliv lékaři podrobili Guliho řadě testů, dodnes zůstává záhadou, jak podobný nápor mohl vydržet. Silný a tajemný lidský příběh, který se na Islandu stal legendou, inspiroval slavného islandského režiséra, scénáristu a herce Baltasara Kormákura k natočení filmu Hluboko. Snímek vypráví jak celou nešťastnou událost, tak následující mediální smršť, kterou příběh zázračně zachráněného trosečníka vyvolal. Na pozadí celého dobrodružného příběhu se vine téma síly lidské vůle a osamění přeživšího. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (122)

zette 

všechny recenze uživatele

Nemyslim si, ze ma film nejakou slabinu nebo by se melo jednat o nejakou odu na islandske vlastnosti jejich obyvatel. Je to pribeh jednotlivce, ktery se stal. Pres az neuveritelny namet vsak filmu chybi nejaka vetsi jiskra. Na druhou stranu ale musim ocenit atmosferu, kde se nezapre seversky naturel a zpusob odvypraveni je chladnokrevny a temer bez emoci. O. D. Olafsson v roli Guliho presvedcil a divak nemohl hlavnimu hrdinovi nefandit, zvlast po takove dlouhe zime, ktera zde letos byla:-)! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kromě nudného úvodu ten film utíká celkem rychle a dokáže zaujmout, jenže mu chybí síla. Síla, kterou by tenhle film vyvolat měl, ale prostě mu chybí. A v tom je hlavní problém a kvůli tomu z něj mám tak průměrný pocit. Přesto si myslím, že ten film měl na víc a hlavně jsem si myslel, že se to většinu času bude odehrávat v moři, kde se hlavní hrdina snaží sám v tom moři přežít, ale celkově tahle část zabrala jen 20 minut. A i tak to místy působí utahaně. Prostě jsem čekal, že to bude silnější, že mě to víc osloví, a ne, že to bude "jenom" průměrný film. Každopádně jestli je to fakt podle skutečné události (nejspíš je, ale já jsem po letech k filmům podle skutečné události pojal takový přístup, že ve skutečnosti jsou od reality daleko - třeba Paranormal Activity, že jo...), tak ten chlap musel/musí být ve skutečnosti tulení vílák, jinak si to nedokážu vysvětlit. 3* ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako silnou stránku tohoto snímku beru skutečnost, že nás na tenhle příběh upozorňuje. Dokud se jedná o část s přežitím, je to místy docela silné, dobře natočené, skoro i strhující. Ale jakmile je to mimo moře, už to prostě tak strhující není a vlastně to i lehce nudí, stejně tak i flashbackové scény, které mi nic moc navíc nepřinesly. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Bergsteinn Björgúlfsson je skvelý kameraman. Natoľko pohlcujúce a do deja vťahujúce zábery, ktoré stavajú diváka do priameho stretu so všetkým, čo Guli prežíva, bez jediného ústupku surovej realistickosti, keď do nás necháva búšiť vlny, hľadieť na mŕtvoly klesajúce ku dnu, prežívať mučivé bolesti, cítiť tlak vody na hrudník, triasť sa od podchladenia, liezť po drsných kameňoch a zabodávať stvrdnuté horniny do nôh nenavyknutým divákom istotne otrasú. Chladná surovosť a precízna nádhera scenérií a námorných záberov sú postavené do priameho kontrastu, snaha zachrániť sa na otvorenom mori zdôrazňujúca miniatúrnosť človeka v súboji s prírodou však nemá tú silu, ako napríklad All Is Lost. 20-minútový úvod, ktorý má za úlohu nás zoznámiť s postavami (ale vzhľadom na to, ako rýchlo sú vyradené z hry je tak vykonané len letmo a veľmi zjednodušene) a polhodinu zmietania sa v mukách strieda záverečná tretina, v ktorej sú nám predkladané pokusy o objasnenie, ako to mohol prežiť (zbytočne a otravne prekladané fragmentami z minulosti). V tejto časti, zdá sa, Kormákur vyjadruje svoj osobný názor, keď až absurdne zosmiešňuje a banalizuje pokusy vedcov o zistenie pravdy, ktoré síce ako také v podobe, v akej nám ich servíruje rozhodne smiešne sú, ale tento dehonestujúci prístup a podkopávanie vážnosti témy mi nie je po chuti. Kormákur nepozná mieru, ani čo sa týka zlatej strednej cesty medzi chladnou severskou faktickosťou a tlačením na city. Inak však nie úplne všedný postup vykreslenia skutočnej udalosti, vynikajúca kamera a Ólafur Darri Ólafsson to trochu vytrhávajú z vôd priemeru. 65% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdilo známé toť mé pravidlo, že žádný film zadarmo v kině není špatný (škoda, že jsem nenavštívil projekci Twilight, ta by byla dozajisté za *****). Tyto veskrze neznámé snímky diváka mnohdy více překvapí či potěší, než dlouho dobu dopředu avizované trháky (a pokud jste obdivovatelem severské tvorby, tak se vám tenhle islandský počin bude náramně zamlouvat). Předně by chtělo vyzdvihnout Baltasara, protože prvních třicet minut se do dějin kinematografie zapíše tím, že počet vykouřených cigaret je s postupující dobou téměř exponenciálního charakteru (křivka samotná obsahuje body rovnováhy pro vztah cigarety/čas). Určitě jsem v kinosále nebyl jediný, kdo přemýšlel nad tím, jak se v "inuitské vesnici" vzal úchvatný MUSTANG, zatímco kolem brázdily cesty na pohled neatraktivní rachotiny. The Deep mi taktéž poskytl informace ohledně toho, čím se v budoucnu definitivně živit nechci a nebudu. Zima jak v chlaďáku v Bille, vlny zběsile doráží na trup lodi, pach rybiny či TV o úhlopříčce 10' rozhodně není důvodem k tomu, abych byl mořským vlkem či pirátem. Zvuková aparatura výborně reprodukovala údery vln převalujících se přes palubu. Kapitán zahlásí: "Black Hawk Down" a je nejvyšší čas opustit beztak prázdnou palubu. Jediný přeživší plave prsa na paní starostovou a zároveň verbálně komunikuje s racky. Být šest hodin ve vodách o teplotě 3 stupně Celsia a následně zdolat několik kilometrů skrz lávové pole na boso si zaslouží respekt. Vsunuté záběry z masivní erupce byla fantastické - jejich autentičnost způsobila, že každý v sále se byť na mikrosekundu zachvěl. Každopádně vše, co se zjevilo poté už bylo buď nudné nebo nekorespondující s předešlým dějem. Jediným homogenním prvkem zůstal hlavní aktér, jež z nepochopitelného důvodu jel dělat opičku do města na Temži. 82% /Aero/ ()

Galerie (26)

Zajímavosti (12)

  • Na dotaz, proč se ve filmu tak často kouří, odpověděl režisér Baltasar Kormákur: "V 80. letech na Islandu kouřil úplně každý." (chelseaman22)
  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry z Guliho osudné výpovědi. (SniperG1)
  • Hudba, kterou lze slyšet v závěrečných titulcích, je od islandské post-rockové skupiny Sigur Rós. (Cheeter)

Související novinky

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

20. Dny evropského filmu oslaví kulatiny

06.04.2013

V tomto roce vstupují 20. Dny evropského filmu do nové dekády - letos je to 20 let od vzniku filmové přehlídky. Program zahrnuje na 48 filmů z více jak 25 evropských zemí. Praha 11. - 18. 4. / kina… (více)

Reklama

Reklama