Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lost River je temný pohádkový příběh o lásce, rodině a boji o přežití tváří v tvář nebezpečí. Billy (Christina Hendricks), svobodná matka dvou dětí, je v opuštěném městě Lost River vedena do hrůzného podsvětí ve snaze zachránit své děti a domov. Její dospívající syn Bones (Iain De Caestecker) odhalí tajemství o původu Lost River, které vyvolává zvědavost a uvádí do pohybu nečekanou cestu... (Digi_cz)

(více)

Recenze (61)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling dal dohromady talentované tvůrce (obzvláště hudba Johnnyho Jewela z mých oblíbených Chromatics) a natočil blábol. Přitom prvních 20 minut je velkým příslibem... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Oukej... Ryan po spolupráci s Refnem dal do kupy dojmy z polorozpadlýho Detroitu, pár zajímavých herců a kameramana ENTER THE VOID nebo SPRING BREAKERS (obojí je tu znát), aby "odvyprávěl" zvláštní temnou polopohádku města duchů a ztrápených postav, hypnotických ohňů, která funguje spíš jako mixtape než film co má mít smysl. Ale jako debut vůbec není tak zlý jak se strašilo, snad se nedal odradit. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Jeden nemůže vládnout všem. Goslingův debut není zdaleka takové wtf jako Refnovy díla, ale právě možná díky tomu, že není tak silně zaklíčovaný, působí jeho příběhová stránka trochu nedopočeně. I tak si lze v téhle atmosférické art housovce něco najít a nepůsobí to na mě jako rychlopečený blaf. Cením hlavně silné obsazení méně známých tváří, působivý visuál, atmosféru a scenerii chřadnoucího Michiganu a Goslingovu spacehedskou direkci. Až se mu příště podaří napsat příběh, který bude spojovat víc nitek, bude to určitě stát za to. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Pozerám, že všetci sú tu zase rozhľadení a múdri jak Šalamúnov úd, takže radšej budem len stručný... Vizuálne pohltivo natočená pocitovka, ktorá sa (možno zámerne a možno nie) zastavila niekde medzi mystery artom a post-apo rozprávkou. Myslím, že Ryan môže byť so sebou spokojný, aj keď ostatní nebudú. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Ryanovi Goslingovi sa evidentne zapáčili filmy, v ktorých sa v poslednej dobe objavil a tak sa rozhodol natočiť si svoju vlastnú artovku, ale nevyšlo mu to až tak dobre. Vizuálne je to v poriadku, aj napriek nie až tak atraktívnym lokáciám je tu dostatok pôsobivých záberov, aj keď častá inšpirácia od iných tvorcov je predsa len výrazná viac, než by bolo vhodné. Ale po ostatných stránkach je to už horšie. Spočiatku to vyzerá dosť nádejne, pôsobí to ako zaujímavý mix fantasy, postapo, rodinnej drámy a to celé podporené príjemným rozprávkovým nádychom, ale už čoskoro sa to celé vytratí. Dej nakoniec ani nie je ničím výraznejšie zaujímavý, iba si tak plynie odnikam nikam, pričom za tým ani vôbec netreba hľadať nič viac, čo by bolo ukryté pod povrchom, ako to od artoviek očakávam. A tak sa film stal pre mňa časom hlavne čakaním na tie spomínané atraktívne obrazy, prípadne celé scény, no takú som si tu našiel len jednu, tanec v strednej časti, na čom má okrem dobrej kamery podiel hlavne perfektná hudba, toto sa mi dosť páčilo. A rozporuplne na mňa pôsobí obsadenie, to mužské vrátane hlavného hrdinu a záporáka nestojí prakticky za nič, ale ženské je v poriadku, tu ma potešila hlavne moja obľúbenkyňa Saoirse Ronan, aj keď tu hrá predsa len jednu zo svojich menej zaujímavých úloh, ale nesklamú ani Christina Hendricks a Eva Mendes. Takže celkovo si myslím, že si Gosling týmto projektom hanbu neurobil a ak sa ešte niekedy pokúsi o niečo podobné, šancu mu určite dám, len by mohol skúsiť nájsť svoj vlastný štýl a hlavne scenár prenechať niekomu inému. 61% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Fascinující. Oheň a voda. Zpočátku zvolna a líně plynoucí příběh má to, co dělá film filmem - výbornou kameru a skvělou hudbu. Řada obrazů by se dala rámovat, pro mne jeden z mrazivě úchvatných je Barbara Steeleová s televizí a ohněm. Dokonalé spojení hudby a obrazu je pak v podzemní taneční scéně, z níž sálá život a čiší smrt současně. Všechny překážky a zátarasy na cestě končí očistou. Žánr fantasy bych vypustil, ale na druhou stranu jde o snímek do určité míry fantaskní, magický a mysteriózní. Barevně a kompozičně bezchybné, herecky zdařilé. Z krvavého divadla má největší sílu stahování kůže z obličeje a asi nejtajemnější je noční jezero. Film rozhodně není pro běžného mainstreamového diváka. Uvítá ho spíše okrajové publikum. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mňa somára nalákala obľúbená herečka Saoirse Ronan a réžia vraj od Ryana Goslinga. Tak v prvom rade neznášam tú "dokumentárnu" kameru. Nemáte pocit, že sledujete film, ale nejaký TV program na Discovery Channel. Za druhé to bolo jedno veľké utrpenie. Neviem či bol Ryan na speede alebo som sa ja často škrabal na zadku, ale pointa snímky mi vyfučala. V neposlednom rade bol príšerný zvuk. Mal som stiahnutú super 1080p verziu, ale hercom očividne chýbali mikrofóny, lebo som hovno počul. Musel som si to riadne zosíliť, ale akonáhle sa zmenila scéna napríklad na búranie domu, tak mi skoro vybilo okná, lebo ostatné zvuky boli na maxime. Jedna hviezda za Saoirse, ale to som sa sakra premáhal, aby som ju dal. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Gosling je síce audio-vizuálne celkom zručný a najal si aj skvelého kameramana, no ako rozprávač je ešte horší než Refn a to nehovoriac o budovaní atmosféry, kde je medzi nimi rozdiel niekoľko líg. Prečo väčšina tvorcov týchto vizuálne podmanivých filmov s dôrazom na atmosféru takmer v zásade kašle na príbeh? 5/10 ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

O režii ani tak nejde. Problém je scénář, přijde mi, že ani žádný nebyl. Smysl i příběh filmu mi celou hodinu a půl unikal a nebyla zrovna zábava ho hledat. Gosling je pěknej chlap, umí se prodat i herecky a já ho budu i nadále preferovat spíš před tou kamerou, kde mu to jde mnohem mnohem lépe. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ja som dnes prišiel z poobednej šichty nejaký uťahaný a mal som chuť si pustiť niečo, avšak telo sa búrilo a zásadne odmietalo. No a skúsil som toto a akosi mi všetky tie farby, ten soundtrack a vôbec celá tá extravaganza urobili dobre. Hladili mi moje ubolené zmysly, akoby som zrazu nemal telo. Dokonca mi nevadil ani ten odporný ksicht Doktora Who... ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling by rád šel ve šlépějích Nicholase Windinga Refna a Dereka Cianfranceho jako svých velkých režijních vzorů, bohužel se mu ale nedaří uspořádat směsku různých stylů a vlivů do kompaktního a fungujícího celku. Tato ambiciózní snaha kopírovat a napodobovat jde až tak daleko, že Lost River při sledování připomene hned několik filmů z poslední doby - nejvíce však magický realismus Divokých stvoření jižních krajin, který opět využívá bezmála postapokalyptického prostředí zuboženého kraje (zde vydatně suplováno sociálními problémy sužovaným Detroitem) a realistického zachycení života lidí nižší sociální třídy, typického Refnova samoúčelného a estetizovaného násilí, jenž nemá ve filmu výraznější funkci, a postav jako pouhých žánrových figurek. Ve výsledku vlastně trochu jako Jen Bůh odpouští s rozdílem v tom, že tady absentuje druhá vrstva hry s konvencemi uměleckých filmů, a na povrch vyvstává spíše režijní nevyzrálost, v níž je sice zachyceno několik zajímavých nápadů či scén, ale spíše jde jen o audiovizuální fetiš a exhibici než plně soustředěné vyprávění s potřebným přesahem. O Goslingově debutu více v recenzi... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Vizuálně zajímavé, ale jen pár efektů s kamerou a barvou film nedělají. „Rodina má držet při sobě“, a jak tato věta zazní, je jasné, kudy se film bude ubírat. Nakonec z celé té rádoby fantasy záhady zbude jen jedna sice hezky natočená, ale jen jedna výprava na jezero, kdy se rozsvítí lampy (asi nejlepší scéna ve filmu, a žel jediná). Mezitím deprese, opuštěná města a domy, chlípníci, do podivného světa nezapadající krvavé divadlo orgií (ocenil bych něco míň dekadentního, protože pak nefunguje ta rádoby poetika Bonese a Rat), a Frankie, kterého celou dobu nikdo nehlídá, nepotřebuje jíst, ale objeví se ve scéně, když je potřeba pro silnější emoce. Fuj, normální hra na existenciálno v tajemném hávu, ale je to normální podvod, asi jako když vám mají servírovat mandlovou paštiku, ale dostanete jen kus obarveného sádla. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Haleluja, napotřetí jsem to konečně dorazil... Tedy ne že by to byla taková srajda, ale nějak nebyl čas ani energie nebo co. Takže: "Matka zachraňující svoje děti" jest anotace, při které se mi spolehlivě uzavírá pylorická záklopka a na rukou mi naskakují bílé pupínky, protože reálně hrozí možnost zvratkopudného patetického škváru. Ale naštěstí je všechno jinak, Gosling se nezbláznil ale naopak příjemně překvapil, a já nemusím na jeho místo do své top tenky vracet Belmonda. Na scénáristickou i režijní prvotinu skvělá práce. Jeho rukopis je osobitý a výrazný, jeho vidění světa bizarní a neradostné, jeho postavy často divné nebo rovnou deviantní, děj filmu je lehce psychedelický a tak trochu jakoby nízkorozpočtově experimentální, použitá hudba je skvělá, celý Lost River na mě působil jako takový derivát starého dobrého Lynche z jeho zlatého období (ještě než úplně "znesrozumitelněl"...) Nadrženě se těším na dalšího Goslinga! Jen ještě jeden dovětek - před časem bych býval nevěřil, že něco takového jednou napíšu, ale začínám mít neodbytný (a nepříjemný) dojem, že na jisté tklivě a unyle se tvářící irské holčině je ze všeho nejzajímavější její křestní jméno a až hodně hodně za ním její herecký projev. ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Gosling se snaží být originální, nezávislý a surrealistický, ale je jen nezáživný a hloupý. K ruce měl sice solidní tým a dobré herce, ale stvořil zatím suverénně nejhorší blábol, jaký jsem letos viděl. Zatím to vypadá, že i on patří k hercům, kteří na režisérské stoličce nemají co dělat. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Film absolutně nedává smysl a věci v něm se dějí tak nahodile, bez větší logiky a to platí především pro první nudnou polovinu. Samotnou pointu skomírajících města jsem nepochopil, neboť jednání zoufalých postav pochází z kosmíru nebo úplně jiné dimenze. Všichni hrdinové do jednoho jsou prazvláštní a napsaní tak, že Vám na nich nezáleží. V druhé polovině se rozjede úchylné peklo, které zneklidňuje a určitým způsobem hororově znechucuje. Gosling hrál ve filmech Refna a mám pocit, že se snažil plno věcí kopírovat, ale přece jen není tak ostřílený a kromě hudby mu toho funguje málo.......4/10 ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Hrozná škoda. Gosling se obklopil skvělým týmem (Gasparův dvorní kameraman) měl ohromně zajímavý námět, sehnal příjemné herce ale ve výsledku to za moc nestojí. Aspoň za tu řemeslnost a skvělý vizuál ty 3* dám. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Only God Forgives in Lost River. Ryan Gosling trávil na pľace Nicholasa Windiga Refna až príliš mnoho času a tak sa rozhodol, že si jedného takého „Refna“ natočí aj sám. Vizuálne to zvládol, aj keď sa mi žiada skôr uviesť okopíroval, na jednotku. Lost River hýri farbami, štýlovým hudobným doprovodom, nesie sa v snovej, temnotou nasiaknutej atmosfére (ale s fantasy nemá nič spoločné, nenechajte sa zmýliť chybne uvádzaným žánrom na čsfd) a podarilo sa vykresliť aj depku v chudobou poznačenou prostredí amerického predmestia a jeho ľudí z nižšej sociálnej vrstvy, ktorí sa snažia pretĺkať životom. Bohužiaľ sa mu to celé nedarí spojiť do zmysluplného celku. Zameriava sa výhradne na spomínaný vizuál a atmosféru, ale zabúda na všetko ostatné. Jeho debutu tak chýba potrebné katarzia, smeruje od nikam nikde, jeho príbehové motívy vyplynú do prázdna a postavy v ňom nejakú výraznejšiu funkciu. Dokonca aj tá občasná brutalita alebo pokus o sexuálnu zvrhlosť (scény v druhej polovici v bare) sú skôr samoúčelné, než by mali pre samotnú story zmysel. V podstate typický Refn, akurát tento krát zrežírovaný Groslingom. Chápem, čo sa Gosling snažil svojim debutom dosiahnuť a režijné kvality v ňom určite tkvejú, akurát v prípade Lost River to je až také prílišné, ale hlavne prázdne napodobňovanie v jeho už podaní videného, akurát v prípade Drive a Only God Forgives iba pred kamerou. Jeho premiestnenie za ňu neprináša nič špeciálne, má síce pár zaujímavých scén, depresívnu atmosféru a temný vizuál, ale vo výsledku to je len o niečo menšie sklamanie než z Refnovho Only God Forgives. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Vtahující, uhrančivé, hypnotické. Debut Ryana Goslinga se i přes pár šrámů na kráse povedl. Pomalu, ale poctivě vykreslované postavy v plíživé depresivní atmosféře příběhu, který není příliš divácky vděčný, ale díky hypnotickým záběrům a neotřele nasnímaným scénám, kterým převláda červená s fialovou, a poutavému hudebnímu doprovodu, který míchá temné elektro s karaoke výstupy herců, mě nakonec ve své snovosti a nevysvětlenosti pohltil. Na filmu je hodně patrná inspirace tvůrci jako je N.W.Refn nebo D.Cronenberg a to hlavně, co se týče násilných scén, originální kamery a tajemného příběhu ve kterém si každý něco najde a vysvětlí si ho po svém nebo si naopak řekne, že to vůbec nedávalo smysl. Všichni zúčastnění předvedli patřičné výkony a nejednou jsem měl při sledování hlavního aktéra Iaina De Caesteckera dojem, že sleduji mladší verzi R.Goslinga, to však nemyslím nijak ve zlém a jeho výkon mě zaujal ze všech nejvíc. V důsledku mi tak nejvíce vadí některé nedosvětlené akce postav či v některých fázích nezcela fungující příběh, ale i přesto R.Gosling předvedl, že má nemalé nadání a že od něj ještě můžeme čekat velké věci. 7.5/10 ()

erased 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Refnem Goslingův autorský debut nemá šanci ustát. K tomu mu i přes zjevnou podobnost chybí chytré využití veškerých dostupných technických prostředků k důmyslnému navození atmosféry, i opírání se o účelný hnus a násilí. Naproti němu se totiž zdá, že za rozvážným tempem a technickými hokusy nic promyšleného neleží, takže výsledek z větší části působí jen jako prázdná manýra, a tam kde tomu tak není, je účelnost až příliš okatá. Ovšem co se týče té většiny, je mi to vlastně nakonec jedno, post-apokalyptické předměstí Detroitu mě totiž i tak dokonale vtáhlo do děje a atmosféry. Ve zobrazení ošklivosti veškerého druhu se pak naštěstí Gosling držel příhodně při zemi, takže je Lost River docela neškodným hispterským pokusem o artovku. A já mu v takové formě nemám co vyčíst, ani nemusím být shovívavý kvůli skvělým výkonům Matta Smithe a Soirse Ronan. ()

Související novinky

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Ryan Gosling režíruje fantasy

Ryan Gosling režíruje fantasy

25.11.2012

Ale nečekejte hobity, elfy, čaroděje a meče. Režijní debut čím dál populárnějšího a uznávanějšího herce (brzy jej uvidíme v krimi The Place Beyond the Pine) je popisovaný jako „pochmurná moderní… (více)

Reklama

Reklama