Reklama

Reklama

Smrt darebáka

  • Francie Mort d'un pourri (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další noci a dni. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí „čistí“ tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny. Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenou nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

Lima 

všechny recenze uživatele

Film čast uváděný na našich televizích. Delon se snaží pomstít smrt svého přítele, navzdory silnému protivníkovi, který se rekrutuje i z řad nejvyšších politických činitelů. Mírně překombinovaný příběh, který po skončení rychle vyprchá z hlavy. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Áááááá, tady se nám Delonek zapletl s politickým spektrem čili český daňový poplatník ví díky našemu politickému spketru přesně o co jde. O velké prachy, lži a intriky. Jsou tam i vtipné scény třeba když Delon ofocuje dokumenty kde jsou záznamy politiků a jejich pochybné činnosti a říká "koukej jsou tady všichni a jak hrabou." Pane Delone, že většina byla z České republiky ? Vlastně nééé, já zapomněl, že u nás jsou přece všichni politici nevinný, že to je jen opoziční hra. Pane Delone, nechcete přiject sem ? Tady na každého slušného občana, vychází jeden politický darebák, dokonce s možností výběru politické strany. Pane Delone, tady by jste se nenudil a za každou smrt jednoho našeho politického darebáka by vám slušní občané zatleskali stejně od srdce jako diváci na premierách Vašich krásných filmů. Popřemýšlejte o tom, pane Delone. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Standardní francouzská detektivka, která potvrzuje svůj ročník a kvalitou ji ještě tradičně stvrzuje Alain Delon. Téma je více než oblíbené - tedy politické - a jediné, co mě mrzí je závěr, který mě víc nešokoval. Myslím si ale, že vůbec není podstatné, co si o filmu myslím, jako že vůbec můžeme být rádi, že existuje. Tedy myšleno vzhledem k tomu, že ve filmu hraje Klaus Kinski. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Charismatický Alain Delon se snaží jak může, ale ani tento film (opět okolo 2 hodin, francouzi jsou nepoučitelní!) nedokáže utáhnout ani s přispěním dalšího charismatického herce, Klause Kinskiho. Po delší době se ve filmu s Delonem střílí a za to jsem rád, protože mám v hlavě zapsaného Delona pouze s pistolí (a dívkou v druhé ruce). Přesto nijak zázračný film, který je lehce k zapomenutí. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zde se opravdu plně ztotožním s Limovým komentářem..Tento politicky laděný thriller obsahově plný zkorumpovaných politiků, zabijáků, násilí, korupce a vyšší moci působí opravdu utahaným dojmem, je bez větších akcí, opět chladný Delon jen průměrný. Co je však jisté, tak opravdu rychle vyprchá z hlavy, zrovna jako těch pár akčnějších momentů, líto mi bylo např. mladičké Ornelly Mutiové (Valérie). Scénář k filmu vychází nejen z románu Rafa Valleta, ale i ze skutečného příběhu jistého politika de Briglieho, který byl zastřelen v roce 1976. Ačkoli byl původce dopaden, pozadí události nebylo nikdy odhaleno. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nezavěšuj! Když budou střílet, prostřu jen pro sebe." Musí být příjemné pohybovat se mezi takovými krásnými ženami, jako je praktická Françoise či bystrá Valérie. Xavier si to však evidentně neužil. Já tedy ano, ale já jsem na rozdíl od něj nemusel hbitě kličkovat mezi poletujícími auty, kulkami, mrtvolami a thiopentalem sodným. Xavier Maréchal svou partii přesto zahrál velmi slušně a já tímto žádám všechny, kterým se nějakým řízením osudu dostal do rukou Mrázkův deník či cosi podobného, aby naše milované a nezkorumpovatelné politiky poslali nejkratší cestou do tepláků. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ani přítomnost osvědčeného Delona nemůže zabránit poznání, že scénář je překombinovaný a nevěrohodný, navíc s problematickým etickým vyzněním. Bojovníkem za spravedlnost má být člověk, který sám chladnokrevně lže a kryje vraždu spáchanou svým přítelem. Delon je ve své roli příliš nezranitelný, je až úsměvné, když po několikáté vyleze z vraku automobilu nezraněný právě on. Kladem snímku tak zůstává především herecké obsazení, ať už ženské či mužské role jsou obsazeny hereckými osobnostmi. Celkový dojem: 50 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Žák prvního stupně Maréchal ne zcela náhodou vlastní sešit známého delikventa z osmičky Serrana, jeho podobně založení spolužáci z druhého stupně ho chtějí zpět (vězte, že ne kvůli dopsání zameškaného učiva), učitelé vyšetřují incident po svém a ministr školství se třepe, jestli ho to nebude stát místo.. Škola korupce, mocichtivosti a morálního úpadku, od Lautnera opentlena i nadčasovou kritikou společenských poměrů (viz. závěrečný proslov k Pařížanům). Delonově postavě, stavící kamarádství nad spravedlnost, nešlo pro její stoický klid a inteligenci nefandit a někde od chvilkového zatčení na policejní stanici jsem nabyl dojmu, že si svou situaci neúplatného, tvrdohlavého muže pátrajícího po jménu vraha svého přítele, snad i užívá.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Při posuzování kvality této klasické detektivky hodně záleží na zvoleném úhlu pohledu. Typově a žánrově je jasným předchůdcem Moulinů, Navarrů a dalších zcivilňujících seriálů z přelomu století na jedné a paralelně současníkem společenskokritických thrillerů typu ČERNÝ TALÁR PRO VRAHA na straně druhé. V specifických delonovských filmech patří DAREBÁK k tomu nejlepšímu. Abstrahujeme-li od všech těchto východisek, vidíme slušně natočený, nápaditý film z rozhraní lehčího ("béčkového") a vlastního uměleckého žánru hraného filmu. I tak ovšem nabízená výpověď odpovídá rázu doby a hranicím možností jedince. Český dabing té doby opravdu byl třídou už proto, že byl profesionálně zadáván a také profesionálně odváděn. Angažovali se v něm špičkoví herci se zájmem odvádět i zde špičkové výkony. Ve filmu nejenže neruší, ale naopak navozuje poměrně přesvědčivě dojem, že Delon natočil pro potřeby našeho diváka zvláštní českou mutaci francouzského originálu. Dobré řemeslo je ve výsledném účinku vždy lepší než nezvládnutá umělecká ambice. Pohled filmu na společenskou skutečnost je pohledem "preapostmodernitním". ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film si po celý čas udržuje nezpomalující tempo, které je sice pomalejší, ale to filmu neubližuje. Napětí je celkem dost, akce je nám předkládána decentně a s citem. Alain Delon zde podává vynikající herecký výkon v úloze bývalého legionáře, který mstí smrt svého přítele, vraha hledá mezi policií a politickou mocí. K jeho chladnosti a přesvědčivosti přispěl také výtečný dabing Eduarda Cupáka z dob, kdy byl český dabing na vemi vysoké úrovni. Ze závěrečného monologu mrazí v zádech. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Korumpuješ, korumpujeme, korumpujete. Nik nie je lepší. Veď len kuknite na hlavného hrdinu v podaní Alaina Delona, fešáčiska, predvádzajúceho okrem seba samého i utešenú kolekciu oblekov, košieľ a sák, nezabúdajúc na neformálne odievanie, lovecký úbor ani na decentnú nahotu. Takže tento spravodlivo rozhorčený lobista alebo čo vlastne je (to sa nejako bližšie nerozoberá), tak ten uprostred noci prijme skorumpovaného poslanca, inak takto kamoša, ktorý sa mu prizná, že zavraždil iného strašne skorumpovaného poslanca. Delon ho zakryje, dosvedčí polícii jeho alibi v čase vraždy, vraj u neho a jeho ženy spolu žrali pekingskú kačku. Problém nastane, keď zavraždia aj kamoša. Z Delona sa stáva naštvaný pomstiteľ. Všetko v mene úplatného hajzlíka. Je tak jasné, že sa stretne s plejádou ďalších zmrdov, vysokopostavených biznismenov a politikov, ktorým velice záleží na zachovaní nepoškvrneného mena. Korupcii sa nevyhne ani polícia. Záver úspešne odhaľuje vraha, no skeptický komentár rozprávača naznačí, že napriek tomu sa veľa nezmení. Brodenie sa bahnom korupcie pomedzi buržoázny vysokopostavený sliz, často slúžiaci ešte mocnejším zmrdom spríjemňuje prítomnosť troch krásnych dám: Ornelly Mutiovej, Stéphane Audranovej a Mireille Darcovej. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se znovu podíval a zvedám hodnocení o jednu hvězdu. Ne žy by tohle politdrama s kriminálním podtextem bylo až taková bomba, ale protože je neuvěřitelně nadčasové. Když vidím, jak se v naší vlasti vesele krade, lže a podvádí (za posledních dvacet pět let jsme dali světu jen jedno ostudné slovo - tunelling), pak se tenhle příběh může odhrávat klidně tady a teď (ne že by to bylo za komoušů lepší, ale přeci jen se čekalo, že to bude lepší po nich....i když oni jsou u moci stejně pořád, jen si říkají jinak). Delon si mé sympatie nezískal, vše ale vyvážil skvělý Cupákův dabing a nádherná O.Mutiová (ano, Darcová bývala také kočka, ale zde ji Ornella bez problémů zastínila, a to se ani nesvlékla). Film mne kupodivu vůbec nenudil...ps. ten saxofon mě fakt dostával... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Složitě zamotaný politický thriller s nepříliš poutavým dějem a koncem velice radikálním a očekávatelným. Leč původní nosná myšlenka je velice dobrá a na dnešní dobu více jak trefná.! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příliš zdlouhavý snímek, který má několik napínavých pasáží, jež diváka vytrhnou z neustálého mluvení - místy až nudného. Nejzajímavější scény byly ty, kde se objevovala po boku Delona hezká Ornella Muti (čekal jsem, že podobně jako i v jiných filmech s Alainem, tak i zde ona podlehne jeho šarmu a zažijí nějaké postelové dobrodružství). Smrt darebáka mě tedy příliš nezaujala svým nápadem, ale spíše herci a některými akčnějšími scénami (sledovačky, osobní auto mezi dvěma nákladními, "návštěva" v bytě Christiny,...). Přes všechny klady se ale nedostanu na vyšší hodnocení než 3*. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Politická kriminálka vytočená do thrillerových obrátek je v rukou Francouzů zárukou kvality. Začátek nenapovídá o nějaké zběsilé jízdě, ale výsledný počet mrtvol a pokusů o vraždu nedává divákovi se moc nudit. Na plnej to není, ale čtyřka je to pohlídaná. 75% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Delonova snaha točit Belmondovské filmy se opět nesetkala s úspěchem. Skvěle kritický námět se stal průměrným filmem kvůli nudnému zpracování. Delon nebyl ani mstitel, ani lovená zvěř, jen bloumal filmem a snažil se dokázat známou pravdu, že politici jsou zkorumpovaní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý hovorí o závažných veciach komplikovaným spôsobom, pretože tieto závažné veci sú tiež komplikované a hlavne neprehľadné. Delon tu chodí medzi všetkými ako vlniaci sa had, ktorý ak by trochu šťuchol niekoho okolo, hneď by bol mŕtvy. Mŕtvol je tu ale množstvo, treba však zabudnúť na nejaké zmysluplné vyšetrovanie, to v tomto svete politického a ekonomického slizu nie je možné. V záverečných desiatkach minút sa na túto tému dosť filozofuje a trochu prestrelená stopáž tak spôsobuje neudržateľnosť pozornosti. Trochu skrátiť, občas viac pritlačiť na pílu väčšou priamočiarosťou a film by to mohol byť excelentný. 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Priemerná detektívka, v ktorej scenárista v svojom komplikovanom výtvore rozdal karty tak, že ani charizmatický Delon a ďalší známi a dobrí herci s tým veľa nenarobia. Film je natoľko zabudnuteľný, že som si naň spomenul až po mnohých rokoch pri opakovanom zhliadnutí. ()

Reklama

Reklama