Reklama

Reklama

Charles je po pěti letech propuštěn z vězení. Hodně se toho změnilo, z Paříže se stalo jedno velké staveniště a ani ve zlodějské branži už to není, co to bývalo. Charles si ve své vězeňské cele vše promyslel. Chce udělat poslední velkou loupež ve svém životě, aby zabezpečil sebe a svou věrnou ženu na stará kolena. Pro svůj plán vyloupit největší kasino v Cannes potřebuje parťáka. Francis je sice trochu mladý, zbrklý a ještě se neumí chovat, ani oblékat, ale rychle se učí. Charles z něj udělá elegantního šviháka a jeho počestného švagra přemluví, aby jim dělal řidiče. Jeho plán je promyšlený do posledního detailu, jen nesmí nikdo udělat chybu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (124)

mortak 

všechny recenze uživatele

Je to sice jen žánrovka, ve které je hlavní atraktivitou luxus letoviska Cannes s hotely a casiny, ale na rozdíl od dneška mají hrdinové určité pozadí (Charles manželku toužící po spokojeném stáří, Francis hysterickou matku, jen ten jeho švagr je psychologicky nevěrohodný). Gabin spíš než hraje, prostě je, Delon klackuje a ukazuje kondičku a Verneuil prokazuje režisérskou zručnost. Ta závěrečná desetiminutovka je opravdu ... cool. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Elegantná zlodejčina so všetkým, čo k tejto žánrovke patrí (t.j. klasické schéma predstavenie hrdinov, zháňanie partnerov, príprava akcie, realizácia, zkomplikovanie a stačí - záver býva už podľa konkrétneho režiséra). Tento film to ponúka v typickom dávkovaní a mal som pocit, že sledujem ďalšiu poctivú snímku ala Score či Ocean´s 11. Až nato, že čiernobiela dávala tomu väčší noir šmrnc, jazzová atmosféra k tomu skvele pasovala, ústredná dvojka bola kvalitne zohraná (ďaľšia charizmaticky nonšalantná buldočia kreácia Jeana Gabina a Delonov mladícky šarmantný prejav) a grandiózne finále. A najväčší podiel na mojich cca.85% má práve to finále. Do záverečnej scény som bol zato, že sledujem slušnú ľahko nadpriemernú klasiku, ale po finálnej desaťminútovke, ktorá je jedným z vrcholov zlodejského žánru (atmosféra a napätie sa tu dávkujú s takou gradáciou až mi to pripomenulo Morriconeho westernové závery), konštatujem, že toto je jedna z najlepších vykrádačiek akú som doposiaľ videl. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že mě mnohem více bavil o deset let mladší Lelouchův Šťastný nový rok. Plán krádeže byl promyšlenější a tudíž vtipnější. I ten závěr se mi jevil mnohem zdařilejší. Hereckým výkonům pánů Gabina a Delona nelze nic vytknout, jen když spolu sehráli dojemný part ve filmu Dva muži ve městě (mimochodem také za deset let), dokázali mě zkrátka zaujmout mnohem více. I Verneuili má na svém kontě mnohem lepší filmy, než Melodii podzemí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tvůj díl dám bokem. Dám ti ho za tejden, když to vyjde. Nebo za 20 let, když to nevyjde." Je to smutný, ale filmy o fikaným vyloupení bank, casin či trezorů CIA prostě stárnou. Mají atmosféru, ale stárnou. Jsou prostě pomalý a k úspěchu stačí štípačky se samopalem. To byly krásný doby. Nikde žádná kamera, čidlo ani zařízení k rozpoznání sítnice. To se to kradlo. Ale zpět k filmu. To plánování mě bavilo. A taky postřehy, že z osobní iniciativy vždycky kouká lapák. Ovšem samotná akce mě na zadek neposadila. Nicméně konec byl originální. Ani nevím, jestli dobrej nebo špatnej, ale rozhodně originální. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Všechny zlodějské filmy o vylupování bank a casin gentlemanským způsobem mají základy právě zde. Jak už jsem kolikrát zmínil, Henri Verneuil prostě nedokázal natočit špatný film. Jeho lupičský opus magnum "Melodie podzemí" oplývá velice promyšleným a chytrým scénářem, ač působí celkem jednoduše. Navíc nic zbytečně nenatahuje a ani příliš nemotá. Jean Gabin coby rozvážný a moudrý Charles a Alain Delon v roli mladého a nevybouřeného Francise se navzájem kontrastují a zároveň doplňují (i když těch společných scén na obrazovce příliš nemají). Oba byli výteční. Perfektní stylová kriminálka ze zlatých filmových šedesátých let, která voní Francií a poctivou filmařinou. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Film získal v USA cenu Zlatý glóbus pro nejlepší cizojazyčný film. (Rosalinda)
  • Zbraní použitou při přepadení je francouzská MAS-38 (7.65x20mm Longue, zbrojovka St. Etienne). Stejnou zbraň použili partyzání k atentátu na diktátora Benita Mussoliniho (nocturne)
  • V závěru filmu má Alain Delon na sobě džíny a černé triko. Stejně byl oblečen ve velké části filmu Dobrodruzi. (sud)

Reklama

Reklama