Reklama

Reklama

Bazén

  • Francie La Piscine (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Alain Delon, Romy Schneiderová a bazén plný lásky, zášti a žárlivosti... Novinářka Marianne prožívá dovolenou v luxusní vile na pobřeží Středozemního moře s přítelem Jean-Paulem, neúspěšným spisovatelem, který nyní pracuje v reklamě. Vilu jim půjčili přátelé, kteří na léto odjeli do zahraničí. Marianne a Jean-Paul jsou spolu již přes dva roky a zdá se, a na první pohled je jejich vztah harmonický. Na neohlášenou návštěvu přijíždí Harry s osmnáctiletou dcerou Penelopou. Harry je úspěšný, modrooký krasavec, bývalý Mariannin milenec. Je přirozené, že se Jean-Paul neubrání žárlivosti. Napětí stoupá, zejména, když se Jean-Paul začne sbližovat s Penelopou. Ta mu otevřeně řekne, co si o něm její otec myslí: že je budižkničemu, který to nikdy nikam nedotáhne, že mu Marianne přenechal, když… Krásná letní atmosféra je pryč, je to návštěvou Harryho nebo si to Jean-Paul s Marianne nesou v sobě. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já prostě podobný typ filmu miluju. Miluju, když dramatickou scénu nezvýrazňuje hudba, ale jen pohledy očí. Samozřejmě na tohle je potřeba herecký extratřídy, ale to v případě Alaina Delona a Romy Schneider je samozřejmost. Navíc jsou to nejen mimořádní herci, ale i krásní lidi. Při pohledu na Delonovu postavu jsem rád, že jsme se sprchoval před filmem, protože vidět se po filmu....no, prostě nerad chytám mindrák těsně před spaním. Stejně obdivuju holky, když koukají na Delona a pak jdou a dají pusu tomu svýmu nedelonovi v křesle, s lahváčem v ruce. A Romy ? Jak by řekl kůň "pffrrrr". Herecký koncert a dusnou atmosféru nedělají jen herci, ale i vynikající práce Jacques Deraye, vzpomeňme třeba na Povídku o policajtovi, on prostě tohle umí dokonale. Jacques Deray by totiž i z dvouhodinovýho záběru na hovno, dokázal udělat drasťák. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

"Francouzský Hitchcock" Jacques Deray se opět slušně předvedl. Překrásný bazén jako místo syrové katarze jednoho obtížného trojúhelníku. Alain Delon v dost nadprůměrné roli, Romy Schneider silná jako vždy a ani žabička Jane Birkin není k zahození. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto nehoraznej mega opruz a totalni nuda od zacatku do konce. Pribeh absolutne o nicem, neco malo se zacne dit az po 90 minutach, herci, ackoliv je na ne peknej pohled, tak nemaj prakticky co hrat a tak jen tak divne zamyslene cumi. Obcas sice nejaka fajnove natocena eroticka scena, celkove film solidne natocenej, ale proste sledovat dve hodiny par postav, co posedavaj a polehavaj okolo bazenu je k nepreziti. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pohodový film, nádherní mladí herci, nádherné exteriéry, slunce, voda, teplo. Delon na vrcholu, a Romy Schneider opět hvězdou francouzských filmových dramat v tomto případě na téma milostného trojúhleníku...Svého času hodně diskutovaný film a to především díky odvážným erotickým scénám v nichž se dva hlavní herci objevují a to navíc ještě několik let po jejich široce publikovaném a diskutovaném milostném vztahu...Své kouzlo a půvab i přes slabší chvilky a momenty má film i po čtyřiceti letech.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"On říká, že už si s Mariannou užil, že Vám ji nechá, ale že Vám ji může zase kdykoli přebrat." Milostný kosočtverec u bazénu mě bavil o dost míň, než jsem doufal. Ono se toho totiž dohromady moc nestalo, navíc to trvalo poměrně dlouho, ale Marianne s Penelopou mi ten čas opravdu zpříjemnily, takže až se budou chtít zase jednou vykoupat, tak mi mohou klidně brnknout a já jim přinesu ručníky. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Koukat na Romy Schneider v plavkách a občas i bez plavek sice nemusí bejt pro někoho úplná ztráta času, ale vyplnit tim skoro celou první půlku filmu je fakt trochu moc. První půlka je opravdu nudná. Pak se začnou ty na první pohled přátelský vztahy mezi postavama komplikovat a konečně to nabere trochu na obrátkách. My, znalci detektivek jsme teda kroutili hlavou nad tim, jak někdo mohl takhle blbě narafičit vraždu jako nehodu, protože třeba Columbo by tady odhalil vraha maximálně za 5 minut. Tady sice detektiv má jakýsi podezření, ale překvapivě rychle to vzdá, takže případ zůstane nevyřešen a celej film dojde k nejasnýmu a otevřenýmu konci. Nemůžu tomuhle dílu upřít, že je to hezky natočený, hezky se na to kouká a myslim si, že by z toho šel třeba sestříhat nějakej parádní videoklip. K hercům taky nemám výhrady a dokonce mám pocit, že tady opravdu mezi nima fungovala ta pověstná "chemie". Jenže dějově to je docela slabota. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Každá strana bazénu u vily na francouzské riviéře představuje jednu část milostného čtyřúhelníku, od zkoumání ladných křivek Romy a Maserati Ghibli až po finále, kdy dluh poslouží k zavázání, se často nedoslovný příběh líně povaluje v dusném horku a vy zjišťujete, že vás plavčík Deray, znuděně sedící na skládací židli, nenuceně dovedl přesně tam, kam potřeboval.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na Derayův film je možné nazírat z několika hledisek. Je to tak trochu horor, o poznání víc detektivka, ještě více klasický thriller, ale současně také dost přesvědčivě zpracovaná psychologizující studie čtyř charakterů ve svým způsobem mezní "ponorkové" situaci. Přepychové prostředí, do jehož kulisy je vlastně statický příběh zasazen, lze považovat za zdařilé mimikry postupně vystupujícího dramatického oblouku. Hororovému nádechu odpovídá pečlivý výběr herců, jimž již tehdy dominovali Delon a Schneidrová; pomyslná partie je v tomto čtverci vášní rozehrávána s jejich pomocí s až chladnou důrazností. Neméně zajímavý je mravní, "postmodernistický" posun námětu i scénáře v závěru příběhu. Odražení policisty se mění v obnovu jižjiž uzavřeného vztahu. Není sporu o tom, že použité mikroměřítko je patrně hlavním důvodem toho, že film stál za rekonstrukci a v tehdejší dobové módní vlně vytvořil osobitou kreaci, která si svou zajímavost zachovává i dnes, více než čtyřicet let od svého premiérového uvedení, svěžest a podnětnost. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny záběrů na bazén, polonahé plavce, nudné hry pro čtyři herce s naprosto neuvěřitelně pitomou zápletkou. Oni, Romy a Alain, jsou milenci, po chvilce laskání u bazénu jsou doplněni o jejího bývalého (a jeho přítele) a jeho dceru... Dvojice se promění, následuje vražda. Konec. A přitom se nestane vůbec nic. Alain neuteče za mladicí, není usvědčen. Romy se s ním nerozejde, ani mu neodpustí. Mladice si nevyřeší vůbec nic a pan mrtvola nezužitkuje ani poslední minuty svého života. Nejsem fanda ani Itálie, ani Francie, ani umělého vzhledu konce 60. let, natož té nijaké atmosféry ředěné naprosto otřesnou diskotékou. Delon se celý film promračil, Schneiderová zužitkovala akorát své extrémní opálení a dala veřejnosti opět všanc důkaz svého prvního útěku z Německa, i když tou dobou existoval už jenom na plátně (a v té době navíc šlo už o deset let starou avantýru) a na tom opět není ani zbla úžasného. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Bazén ako taký je príjemná zábava a osvieženie. Na chvíľu, ak je s kým k nemu ísť, a ak je na koho sa pozrieť. Trochu čosi vzťahové riešiť. Sem-tam si začľapkať. No na dve hodiny je tohto zúfalo málo. A tak sa letné prevaľovanie pri bazéne obohatilo o krimi líniu riešenia vzťahového štvoruholníka. Ale nestačilo to. Vo výsledku je bazén príliš strnulý, scenáristicky chudobný a celkovo tak prihlúply, že to celé nemohlo byť myslené ani vážne, ani ako irónia prázdneho prežívania. Jednoducho: priemerný film s ikonickými hercami svojej doby, ktorý za opakované pozretie nestojí. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krimidrama nahon podobné tomu Plein Soleil... Delon, Ronet bojují o krásnou divu a peníze. Dobře vystavěné, kvalitní krimi s hvězdami "francouzského nebe"... ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Bazén ako symbol letného relaxu a pohody. Nočné kúpanie v ňom je romantickým aktom zaľúbenej dvojice a osviežením v dovolenkovom čase. Podobné intro zvolil režisér Jacque Deray a nasadil do svojho filmu rovno 2 herecké ikony. Alaina Delona a Romy Schneider. Dovolenkujúci pár v luxusnej vile sa rozrastá o skromnú návštevu, bývalého partnera Romy a jeho mladučkú dcéru. Ich príchodom sa rozvíri partnerská vzťahová dynamika, rozbúria sa emócie, ktoré sú prehrávané viac prostredníctvom očných pohľadov a neverbálnych gest ako dramatických komunikačných výmen. Atmosféra je pokojná, až na zvuk Maserati, ktorý eskaluje na intenzite a rozvíri divákovu pohodu. Film je o jednom pevnom vzťahu a silnej väzbe dvoch partnerov, kde "činy z vášne" sú prejavom extrémnej žiarlivosti, vlastne lásky...lásky majetníckej a egocentrickej...a nejakým spôsobom aj trvalej a nezničiteľnej. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Alain Delon nikdy nepatril k mojim obľúbeným hercom, no po tomto snímku je možno čas na jeho prehodnotenie. Obsahová stránka je pomerne jednoduchá, vlastne celý príbeh sa odohrá v dome a pri bazéne, no to ako tu J. Deray dokázal narábať s atmosférou bolo úchvatné - pekne kontinuálna gradácia napätia a dusnoty medzi jednotlivými postavami, také niečo mám veľmi rád. K tomu treba prirátať jemný vánok ľahkého erotična, ktoré vyžarovalo z oboch žien a k spokojnosti už viac nebolo treba. Nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Deray na začátku zapálí malinký plamínek a postupně do něj přikládá a přikapává olej, až se z plamínku stane pořádný oheň. A snad jediný, kdo zůstává chladným a bez přívalů vášní, je hlavní hrdina - bazén. Crauchet v roli ušlápnutého Columba je k sežrání. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Jeeezis, koncentrovana nuda, vizualni prasek na spani, Deray jako uspavac hadu. Pardon, ale i hezky natoceny film muze byt pekne na nic. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V prvom rade psychologická dráma, časom aj detektívka, kde sa ale ten psychologicko-dramatický prvok ešte viac umocňuje. Asi som vzhľadom na popularitu filmu očakával viac, Bazén sa cez tie dve hodiny niekedy tiahol, ale zase sme mohli o to viac obdivovať výkony všetkých hercov, predovšetkým Romy bola veľmi presvedčivá. Chápem, že na konci 60. rokov bola celá Európa hotová z toho, že v jednom filme hrajú Deloin a Schneider milencov a obnažujú svoje telá, samozrejme v rámci normy. Inak ide o príbeh nevyrovnaného playboya, ktorý nevie, ako si vyriešiť vlastné komplexy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dlho som váhal medzi tromi a štyrmi hviezdičkami, ale nakoniec prevážilo vedomie, že nič tak mimoriadne ten film neobsahoval. Je pravdou, že v ňom hrali minimálne dvaja mimoriadni herci, že Jacques Deray dokáže majstrovsky stupňovať napätie. Ale tiež je pravdou, že ten rozbeh napätia bol mimoriadne pomalý, Jane Birkin bola strnulá a francúzsky Columbo bol málo pitbulovitý (aj keď o to ani tak veľmi nešlo). Takže tri hviezdičky považujem za spravodlivé. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama s nulovou psychologií postav. Nesnesitelně stoický styl vyprávění (ne)příběhu o (snad) lásce, žárlivosti a závisti navozuje podobný pocit vnitřní prázdnoty, jenž čiší z hlavních hrdinů. Dva muži, dvě ženy, nesympatické a neživotné entity neuměle se potácející v jakési Potěmkinově vesnici umělých emocí. Hezká těla v hezkém bazénu z ohyzdného filmu. ()

Reklama

Reklama