Reklama

Reklama

Bazén

  • Francie La Piscine (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Alain Delon, Romy Schneiderová a bazén plný lásky, zášti a žárlivosti... Novinářka Marianne prožívá dovolenou v luxusní vile na pobřeží Středozemního moře s přítelem Jean-Paulem, neúspěšným spisovatelem, který nyní pracuje v reklamě. Vilu jim půjčili přátelé, kteří na léto odjeli do zahraničí. Marianne a Jean-Paul jsou spolu již přes dva roky a zdá se, a na první pohled je jejich vztah harmonický. Na neohlášenou návštěvu přijíždí Harry s osmnáctiletou dcerou Penelopou. Harry je úspěšný, modrooký krasavec, bývalý Mariannin milenec. Je přirozené, že se Jean-Paul neubrání žárlivosti. Napětí stoupá, zejména, když se Jean-Paul začne sbližovat s Penelopou. Ta mu otevřeně řekne, co si o něm její otec myslí: že je budižkničemu, který to nikdy nikam nedotáhne, že mu Marianne přenechal, když… Krásná letní atmosféra je pryč, je to návštěvou Harryho nebo si to Jean-Paul s Marianne nesou v sobě. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

andrii 

všechny recenze uživatele

V bikinách, v mini. Horké léto, horká těla. Dokonale opálená. V plném slunci. Dobronzova. Charisma Romy a Alaina sálající jedna báseň. Stoupající do hlavy, jako bublinky z dobře vychlazeného "šáňa." Honosné letní sídlo, opájení línou dovolenkovou idylou slastného nicnedělání, požitkářství mimo realitu všedních dní, spalující žár, žhavé milenecké souznění, průzračné vodní vlnky. Bazén jako ochlazující lázeň, relax, oáza, jako katalyzátor chvilkového vyšplouchnutí mysli... Rajský "ostrůvek" mileneckých radovánek je náhle nalomen příjezdem sebevědomého a chlubivého "vetřelce" a jeho dcery, která svou nevinnost, plachou atraktivnost, ukrývá pod unuděným, pohrdavým chováním vůči svému otci. Postupné spojenectví a sbližování snílkovských "rozervanců" protne tětivu blízké vzdálenosti. Psychologické tahy variability črtají obrazec postav, obrazec zahořklosti, žárlivosti, zrady, amoku mileneckého provinění. Zneklidňující tíže nevyřčeného, pohledové "výkřiky," tiše vkrádající se indicie rozčarování, hutně dusná, našponovaná atmosféra."Prst na spoušti" v impulsu provokace. Rivalský vztek umlčen slabošským sobectvím. Slunečná dovolená zpřetrhána v bažině hněvivé podezíravosti. Oddanost za každou cenu chrání svobodu na vlásku. Rány osudového štěstí v prověrce intenzity vztahu. Nánosy tragických jizev ve tváři nitra odplouvají na vlnách finálního usmíření. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto nehoraznej mega opruz a totalni nuda od zacatku do konce. Pribeh absolutne o nicem, neco malo se zacne dit az po 90 minutach, herci, ackoliv je na ne peknej pohled, tak nemaj prakticky co hrat a tak jen tak divne zamyslene cumi. Obcas sice nejaka fajnove natocena eroticka scena, celkove film solidne natocenej, ale proste sledovat dve hodiny par postav, co posedavaj a polehavaj okolo bazenu je k nepreziti. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V prvom rade psychologická dráma, časom aj detektívka, kde sa ale ten psychologicko-dramatický prvok ešte viac umocňuje. Asi som vzhľadom na popularitu filmu očakával viac, Bazén sa cez tie dve hodiny niekedy tiahol, ale zase sme mohli o to viac obdivovať výkony všetkých hercov, predovšetkým Romy bola veľmi presvedčivá. Chápem, že na konci 60. rokov bola celá Európa hotová z toho, že v jednom filme hrajú Deloin a Schneider milencov a obnažujú svoje telá, samozrejme v rámci normy. Inak ide o príbeh nevyrovnaného playboya, ktorý nevie, ako si vyriešiť vlastné komplexy. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Jacques Deray je mistr nejen akčních záležitostí, ale i nervy drásajících dramat (obojí později dokonale propojil v legendárním Profesionálovi). Nádherné prostředí vily s bazénem versus složité vztahy jejích obyvatel. Odporně sebevědomý cápek Harry (Maurice Ronet), neúspěšný spisovatel Jean-Paul (Alain Delon), oddaná Marianne (Romy Schneider po sérii slaďáků konečně v pořádné roli) a nevypočitatelná Penelope (Jane Birkin). A opět můj oblíbený Paul Crauchet ve vedlejší roli. A ten konec… Víc si snad ani nelze přát. (více zde) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na Derayův film je možné nazírat z několika hledisek. Je to tak trochu horor, o poznání víc detektivka, ještě více klasický thriller, ale současně také dost přesvědčivě zpracovaná psychologizující studie čtyř charakterů ve svým způsobem mezní "ponorkové" situaci. Přepychové prostředí, do jehož kulisy je vlastně statický příběh zasazen, lze považovat za zdařilé mimikry postupně vystupujícího dramatického oblouku. Hororovému nádechu odpovídá pečlivý výběr herců, jimž již tehdy dominovali Delon a Schneidrová; pomyslná partie je v tomto čtverci vášní rozehrávána s jejich pomocí s až chladnou důrazností. Neméně zajímavý je mravní, "postmodernistický" posun námětu i scénáře v závěru příběhu. Odražení policisty se mění v obnovu jižjiž uzavřeného vztahu. Není sporu o tom, že použité mikroměřítko je patrně hlavním důvodem toho, že film stál za rekonstrukci a v tehdejší dobové módní vlně vytvořil osobitou kreaci, která si svou zajímavost zachovává i dnes, více než čtyřicet let od svého premiérového uvedení, svěžest a podnětnost. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (25)

  • Úryvok z filmu bol použitý v kolínskej reklamnej kampani domu Christian Dior pre parfém Eau Sauvage, ktorá odkazovala na Alaina Delona. (Arsenal83)
  • Práve počas nakrúcania tohto filmu vypukla Markovićova aféra. Telo Stevana Markovića, Delonovho bodyguarda, bolo objavené na verejnej skládke v dedine Élancourt, Yvelines, 1. októbra 1968, pričom tlač Delona so smrťou spájala. (Arsenal83)
  • Francúzsky návrhár André Courrèges vytvoril pre film mnoho vlastných kúskov, ako napríklad plavky, ktoré nosili Schneider a Birkin. (Arsenal83)

Reklama

Reklama