Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1980. Před světovými médii se objevuje záhadný muž Max, který přináší světu dosud neznámé důkazy a dokumenty, týkající se plánovaného atentátu na velkou trojku, který se měl uskutečnit v Teheránu, roku 1943. Spolu s ním se objevuje vlna násilí a zločinu. Někdo nechce, aby se tyto skutečnosti dostaly na povrch. Někdo, kdo celou operaci naplánoval a po válce se vyhnul zaslouženému trestu za své četné zločiny. Spolu s ním se objevují agenti veteráni, stějně jako pamětníci z dávných dob, aby se po letech opět setkali a uzavřeli staré dluhy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Teherán 43 byl kdysi u nás promítán v rámci československo-sovětského přátelství na školách a hodnotím jej s odstupem dlouhé řádky let. Byl to především hodně nevyrovnaný snímek, kdy šlo o typický koprodukční produkt: západoevropské společnosti dodaly peníze a několik hereckých hvězd a hvězdiček, sovětský štáb doma film natočil. Projevuje se v něm řada nedostatků typických pro sovětskou filmovou školu, tedy především nesmylsně přetažená stopáž. Západní producent by nemilosrdně 3/4 hodiny filmového materiálu vyházel. Snaha natočit napínavý politický thriller s řadou akčních prvků navíc přes veškerou snahu místy vypadá v sovětském pojetí trošku legračně. Na druhé straně je zejména pro fandy filmové historie snímek zajímavý svým obsazením - u nás prakticky neznámý Armen Džigarchanian byl neobyčejně pozoruhodný herec, Kurt Jürgens tuším hrál Churchilla. Celkový dojem: 45 %. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, dost své a Delon jedna z hlavních-vedlejších postav, nevýrazný. Zajímavé téma. Málokdo se odvážil zpracovat. Jde až příliš znát ruka ruského autora, škoda... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý ale zbytečně pomalý a zdlouhavý snímek ve kterém je občas problém se orientovat. Pokud však patříte mezi příznivce starých špionážních filmů určitě si v něm něco najdete. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Špionážní thriller, v němž tajemný muž chce říct a dokumenty prokázat, jak to bylo v roce 1943 s jedním atentátem v Teheránu. Na tiskové konferenci se ho však někdo pokusí zabít, a tak začíná pátrání, kdo by ještě dnes (rozuměj v 80. letech minulého století) měl na podobných dokumentech a jejich zničení zájem. Ruským producentům a tvůrcům se podařilo angažovat mnohé zahraniční herce, i když slyšet Alaina Delona v ruském dabingu je poněkud komické. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Namísto inzerované "originálnosti" a "zajímavosti" jsem se zde setkal jen s toporným pohybem postav časem, jehož bezradnost až zarážela. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Někdy je mi hvězdičkové hodnocení úzké. Tahle historka o nepovedeném atentátu a jeho dozvucích po pětatřiceti letech je tak na sedmdesát procent. Způsob vyprávění je docela rafinovaný, ale aby byl dostatečně působivý, potřeboval by dodat více dynamiky, místy to působí poněkud utahaně. Ale tady je třeba brát v úvahu, že je to starý film, dnes jsme zvyklí na poněkud svižnější styl. Co mě nejvíce iritovalo, byly ty jejich masky. To je pro sovětské filmy typické, třicetiletý herec hraje sedmdesátiletého a je tak nemožný, že je to až směšné. Tohle pak film docela shazuje. (Spravedlivě musím ale uznat, že Noodles v Tenkrát v Americe vypadá stejně, a tomu filmu jsem dal plný počet. Takže se musím ve své kritice trochu držet zpátky, abych byl objektivní.) Když jsem v titulcích viděl jméno Alaina Delona, čekal jsem, že bude hrát poněkud aktivnější roli, ale jeho přítomnost ve filmu je pouze dekorativní, Rusové si to odehrajou sami. Možná to mohlo být trochu kratší. Jinak celkem fajn, pokud na to máte chuť. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velice dobry namet, horsi to uz je se zpracovanim a s velice pozvolnym tempem... Nejhorsi na celem filmu vsak jsou herecke vykony vetsiny predstavitelu se spoustou nesmyslnych a az trapnych rozhovoru. Nepovedene dilo dle me. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Teherán 43 má být špionážní velkofilm. Pustila jsem si ho kvůli Delonovi a moc jsem nečekala. Obávala jsem se nepochopitelného děje, hloupých dialogů, záplavy nesympatických postav, šílené stopáže, a že Delon nebude moc dobrý – pokud tam tedy vůbec bude. A představte si: mé obavy se do jedné vyplnily! To není špionážní ani velkofilm, to je uspávací droga. --- P.S. pro ty, co se chtějí na film podívat ze stejně nízkých pohnutek jako já: Delon se tam mihne v 5. a 42. minutě první části a v 1., 9. a 31. minutě druhé části. Nic víc a nic míň. :) ()

hipis

všechny recenze uživatele

Československá televízna premiéra čst 1 bola Nedeľa 27.11 .1983 Hod.20:05 na slovenskom okruhu , réžia slovenského znenia : Svätopluk Šablatura. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý historický snímek, kterému škodí to, že je neskutečně dlouhý a rozvleklý. Myslím, že řadu scén, třeba tu pětiminutovou kde ženská jede tramvají a hraje hudba nebo další scény, kde se nic neděje a jen hraje hudba si soudruzi klidně mohly odpustit. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Historický film ... Spolitizovaný film??? Neviem posúdiť .! Videl som ho už dávno v Tv. Prekvapivé herecké obsadenie v ruskom filme z 80tych rokov. 60%. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od toho nečekal ale nakonec to bylo dost slušné...ukrývaní zbraní do kamer a jiné chytré vychytávky z filmu dělají dobrou podívano s několika momenty které vyrazí dech...(telefoní budka,závěrečný výstřel) ()

1860 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí si připadám, jakoby mi něco uniklo.. A myslím, že to nebylo kojí vinou.. "Mám pro Vás dobré zprávy. Úřady slibují, že splní všechny naše podmínky.." ()

Reklama

Reklama