Reklama

Reklama

Země pod vodou

  • Velká Británie Earth Under Water
Velká Británie, 2010, 50 min

Režie:

Tilman Remme

Scénář:

Tilman Remme

Kamera:

Ed Mash

Hrají:

Philip Bretherton (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Co se stane, až se hladina světových moří zvýší o 70 metrů?! Tento filmový dokument vám doslova vyrazí dech; pojednává o tom, s čím je nutné počítat, jestliže bude obsah CO2 v atmosféře stoupat i nadále nynějším tempem. Klimatolog Peter Ward na základě modelů vypracovaných za účasti dalších významných expertů nastíní divákům možné následky. Oceány začnou před našima očima zaplavovat souši, ale seznámíme se i s vědeckým pozadím těchto jevů a budeme si moci udělat i předběžnou představu o jejich vlivů na budoucí osud lidstva... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Marze 

všechny recenze uživatele

Ona se hladina oceánů zvedne ani ne tak táním ledovců, ale prostou telenou dilatací, zvětšením objemu. Nyní po deseti letech si změn klimatu všímá už každý a nejde to utajit sponzorováním ropných a jiným společností vědců. Změny klimatu již nadělaly větší škody než obě dvě světové války dohromady. V dokumentu se chlubí povodňovou ochranou New Orleans. Co spíše zastavit růst obyvatel v USA , Africe, Arábii a východní Asii jako hlavní příčiny devastace planety? ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Jeden z dokumentů, které se vezou na vlně záliby v katastrofických filmech. Není nutné panikařit, ale je dobré vědět co naši planetu, zřejmě nevyhnutelně, v (ne)daleké budoucnosti čeká a prozatím alespoň teoreticky by se mělo lidstvo na tuto situaci připravit. Dokumentariské se zabývají variantami ochrany lidských sídel před stoupajícím oceánem pomocí přehrad na řekách i v mořích. 80% ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument, který nepřehání a neudává šílené představy, že se budeme za padesát let brodit v moři. Naopak udává mnohem reálnější vize o vzestupu hladiny, také ukazuje jaký to bude mít dopad na svět, populaci a jak bychom se mohli bránit. .. Ale jedno mě tam nesedí. A to, že za vše může jen CO2, které vypouští lidé do ovzduší. Autoři se pozapomněli zmínit i o takových věcech, jako pohyby země okolo slunce, které se jednou za několik desítek tisíc let mění (země se přiblíží nebo oddálí od slunce) a tak nastává doba ledová či naopak. .. I přesto si myslím, že tento snímek zahrnuje hodně zajímavostí. Proto má ode mě čtyři hvězdy :) .... HODNOCENÍ: 75% (4*) ()

Cheeker 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat SPOILER: Další dokument, který má spíše lidi vystrašit, než jim přinést něco užitečného. Vystraš je a oni budou ovlivnitelní. Kdo z nás bude v roce 2100 ještě naživu? Jak může někdo vědět, že se to bude jenom zhoršovat a lidstvo nepřijde s něčím novým? Navíc půlku času mluví o zvýšení hladiny o 75m. To je opět ten krajní scénář. Navíc padla zmínka o vybudování hráze v Gibraltarském průlivu. Jak? Gibraltarský průliv má hloubku až 1180m. A takových otázek by se dalo vymyslet víc. Proto k takovým dokumentům bývám skeptický, podle mě má být dokument o něčem, co se stalo, existuje atp. Přesto neříkám, že mě to nezaujalo. Například animace a ukázky zatopeného světa a různých měst byly opravdu povedené. Zlatá ČR, která má k moři (zatím) daleko. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

No to byl zase jednou úspěšný den. Nejen že mi nejdřív cpali v jakémsi dokumentu o Zemi za sto let, že všechno všude vyschne a poušť bude pomalu i v našem sklepě, v zápětí mi tenhle dokument vypráví, že né, přijde potopa. A já si naivně myslel, že to bude o podvodních krásách naší planety. Zatímco v tom prvním díle všechen led roztaje někdy v roce 2029 (nebo tak nějak), tady ledu neubývá a ten taje léta, desetiletí, staletí a jestli neumřel, taje do dnes... ehm. Stručně řečeno: nic moc. Taková agitka sleš horor s pokud možno neostrými okraji, převážně ohraničenými jedním (supr)modelem vývoje. Vyloženě katastrofa to není, ale doporučím raději romány Johna Creaseyho Sucho a Potopa, pobaví rozhodně lépe. Nicméně jako obyvatel místa 400+ m nad mořem beru tu potopu, budu to mít blíž k moři. ()

bagger95 

všechny recenze uživatele

Jo, je to jen dokument, a v mnoha ohledech jde proste do extremu (nutnost pro laickou verejnost, kterou fakta moc nebavi), vyvoj globalniho klimatu uz ale ukazal, ze extremni zmeny mu zas takovy problemy nedelaj. Na dokumentu mi vazne vadila jen jedna vec: stejne jako vsichni ostatni pouziva vyrazy "kdyby se to stalo" misto "az se to stane". Asi vsechny studie se shoduji, ze narust o nekolik metru je strednedobe realny. Kdyby se puzivaly fraze "az se to stane", mel by dokument uplne jinou vahu. ()

Reklama

Reklama