Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1789, do pádu Bastily schází jen několik dní. Bohaté šlechtice však straší nejen vzrůstající nevole lidu, ale zároveň muž v masce, který po svých loupežích nechává za sebou známou vizitku – černý tulipán. Jediným úspěchem policie je to, že je postrach aristokratů poznamenán na tváři sečnou ranou. Velitel policie má své podezření a nyní jen čeká, že se mu přede všemi potvrdí. Netuší ovšem, že Guillaume de Saint-Preux má mladšího bratra, který jako by mu z oka vypadl. A tak na slavnost přichází „Guillaume“ s tváří a úsměvem nevinného chlapce… Slavný přepis neméně slavné literární předlohy Alexandra Dumase natočil s Alainem Delonem v titulní dvojroli režisér Christian-Jaque. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

golfista 

všechny recenze uživatele

Můžu jenom potvrdit, že na takové filmy, plné romantiky a odvahy se jen tak nezapomíná. Dva bratři, každý jiný, ale jako Černý tulipán oba stejně neodolatelní. Alain Delon ve své nezapomenutelné dvojroli. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jo, to byly časy. Černý tulipán - to byl akční hrdina mého dětství. Dodnes svěží dílko, plné akce, romantiky a jemného francouzského humoru. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak to stručně shrnout...Černý Tulipán je update Zorro mstitele říznutý Robinem Hoodem, který se odehrává v době Velké Francouzské revoluce. Ale k věci - Delon byl a je charizmáč od hlavy k patě, ženy jsou krásné, souboje patřičně dramatické, a tenhle příběh má ještě navíc zajímavou zápletku a celkový nápad (Dumas, že...). A Voltaira:) 80%, byť je to taková typická naivní romantická dobrodružnost... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když tam vrazili tu francouzskou revoluci, přišlo mi to trošku zbytečné a podezřelé, protože tam nemá žádný zvláštní význam a celý film nebyla podstatná, ale nebylo jí moc, takže mohu dát plné hodnocení. Kvalitní dobrodružná zábava jako vystřižená. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,000,000║ Film nám ponúka klasické šermovačky, čo bol dlhodobý štandart v predvádzanom štýle po dobu 60-70 rokov, v podstate lepšie povedané bez krvi a zbytočných jatiek, ďalej dialógy sú obohatené odľahčeným vtipom, niekedy aj vydareným čo stojí za pousmiatie, trošku zaužívaný šablónový scenár ale zas sympaťák ako Alain Delon to svojím šarmom zachraňuje a dej povytiahne na stráviteľný. "Taký slušný priemer čo neurazí ani po 40rokoch od svojho vzniku." /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Paul Andréota, Christian-Jaque, Henri Jeanson .. Zajímavé filmové zpracování historiky zapomenuté postavy Francouzské revoluce. Alain Delon je ve své roli zkrátka kouzelně šarmantní. Svižná, vtipná podívaná s nezaměnitelnou atmosférou. Pouze je k ní dnes vhodné přistupovat s nostalgickým nadhledem. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tohle je film mýho dětství. dokonce jsem kvůli němu chtěl nosit takový ty culíky jako můj hrdina. Podle mě je to Delonova nejlepší role (a upřímně řečeno, jako že jsem chlap čistě na ženský, není tu nádhernej?), žádnej jeho film už mě nikdy takhle neuhranul, i když jsem většinu viděl už jako malej. Takhle si tu dobu představuju, hrdinné souboje, zlí royalisti, hodní revolucionáři, Černý Tulipán jako obránce lidu. Semtam štiplavý vtípek na adresu zlýho royalisty. Kdybych měl říct, jakej francouzskej film považuju za nejlepší, dlouho bych váhal mezi Fanfánem Tulipánem (ne ta nová sračka, ale to s Gerardem Phillipem), Černým Tulipánem a Profesionálem (neznalcům Belmondo) a pak bych s kroutěním hlavy postavil na piedestal všechny tři vedle sebe, jako rovnocenné partnery. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chci tvoji mrtvolu, dokud je ještě teplá. Bůh má naspěch. Okamžik, Pane, už jde." Černí tulipáni byli dva, ale podle prince de Grasillacha je Černý tulipán rajče. A podle legendy zavinil Černý tulipán pád Bastily. Je to prostě zamotané a já jsem se přitom skvěle bavil. Bratři de Saint Preuxové jsou totiž ozdobou postele každé markýzy, Plantin je neobyčejně zábavný revolucionář, o bojovné Caro lze snít nejeden mokrý sen a o tajném rodinném výpadu z dílny strejdy Porthose se snad ani není třeba rozepisovat. Prostě tohle je jedno z nejzábavnějších dobrodružství mého mládí a já na něj nedám dopustit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

La Tulipe Noire. Ať s jizvou, či bez, vždy hladce oholen, ke klátění vdaných dam a loupení naladěn, za vestu strachu metajíc kostky ledu, nebezpečí směje se do tváře.. Romantický Double Delon Impact plný šermu, jemného nádechu parodie, aristokratických paruk a nadržených zvonů revoluce. Bohužel jej však řadím o stupínek níž, než Cartouche - už jen proto, že Belmondo v rámci budování image neplenil záhonky s holandskou národní chloubou.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

I po desetiletích je ČERNÝ TULIPÁN, ta rozverně hravá veselohra s lehkým dotekem westernu, klasikou tzv. lehkého žánru, která v Jaquově skvělé režii přináší úlevnou, osvobodivou podívanou. Věrný kůň Voltaire, čiperný, k boji připravený třetí stav i celá galerie feudálních atrap, dosud schopných boje, to všechno v odlehčeném tónu dává ožít Francii osměho desetiletí 18. století, jak by to dnes už bylo takřka nemožné. Klasické je vždy svěžím. Zkrátka evropská revoluční romance po francouzsku a současně trochu jinak. S Delonem. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nádherný šermířský film, jeden z nejlepších, jaké kdy byly natočeny. Mladý Alain Delon už tehdy byl výborný herec a jeho dvojrole je naprosto úžasná. Spoustu krásných žen, šermířských soubojů a komických situací dodává tomuto filmu jeho patřičný půvab, který nevimizí, ani po bůhví kolikátém shlédnutí. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

První film, který naše rodina nahrála na VHS... a první film, na který si pamatuju. Neviděl jsem to spoustu let, ale zážitek naprosto nezapomenutelný - do paměti se mi zažrala skvělá hudba a strhující scéna s popravou. Těším se až to někde splaším...´ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Slavný francouzský historický film Alaina Delona, ve kterém si hlavní hrdina s grácií střihl parádní dvojroli. Snímek jsem viděl poprvé, jako malý kluk, takže mě k němu váže silné nostalgické pouto, ovšem Černý Tulipán je jeden z nemnoha případů, kde kvalita a zábavnost nezmizela ani po mnoha letech. Je to nadčasový skvost. Dodnes si pamatuji můj smutek v závěru filmu, když... a své následné nadšení, když... Pokud existuje někdo, kdo ještě tohle dílo neviděl, ať to určitě napraví. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná jízda v historickém prostředí s dávkou humoru a šarmantním Alainem Delonem ve dvojité porci. Černý Tulipán je film, který se velmi dobře sleduje, scény ubíhají, šermovačky mají šmrnc a romantické pasáže zpříjemňují už tak fajn podívanou. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Hrdina mého dětství, Černý tulipán. Dneska je mi to k smíchu, když si vzpomenu, jak jsme s klukama vyváděli a sekali se klackama. Možná proto, že šerm byl značně nebezpečný, jsem si hrál raději na vojáky nebo na kovboje:-)) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Úžasně naivní filmařina a musím přiznat, že toto přirovnání zní docela zvláštně, když si vzpomenu, že každá žena je tu nadržená jak mrouskající se čičina, vábíc do červeného salónku promiskuitního černého kocoura. Tělesná schránka by sice Delona opravdu spíše předurčila spíše k práci v květnářství Černý tulipán než práci na plný úvazek v nulté platové třídě pro bandu revolucionářů, ale čert to vem. Kolik tulipánovitých parchantů běhalo za barvy týmu francouzské trikolóry v době, kdy vyhráli turnaj o Bastilu, těžko říci, každopádně jeden z nich ten maskovitý fetiš zdědil a stal se z něj Zorro. A tak se Porthos nevědomky stal praotcem lidí, kteří mají lechtivé šimrání v podbřišku, když si nasadí masku přes oči, která je maskuje asi tak, jakoby si zakryli zadek lopuchem, a vyrazí v ústrety plebejcům, co si naivně myslí, že jim jejich práce dává právo k zaplacení, pche.... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jedna z nádherných pohádek pro dospělé šedesátých let s okouzlujícím Delonem, krásnými ženami, romantikou, napětím a šťastným koncem, o kterém není třeba v žádném okamžiku barvitého děje pochbyovat. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tento film miloval, přičemž pří scéně s věšáním mi máti vždycky zakrývala oči. Alan Delon v dvojroli jako den a noc parádní. 75% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekná pripomienka na detstvo, avšak v dospelosti a po dlhých rokoch už tento film v mojich očiach trocha stráca, čakal som väčšiu zábavu. Ale to vešanie na konci bolo rovnako emotívne, na dlhý sobotňajší večer celkom fajn. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Reklama