Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1789, do pádu Bastily schází jen několik dní. Bohaté šlechtice však straší nejen vzrůstající nevole lidu, ale zároveň muž v masce, který po svých loupežích nechává za sebou známou vizitku – černý tulipán. Jediným úspěchem policie je to, že je postrach aristokratů poznamenán na tváři sečnou ranou. Velitel policie má své podezření a nyní jen čeká, že se mu přede všemi potvrdí. Netuší ovšem, že Guillaume de Saint-Preux má mladšího bratra, který jako by mu z oka vypadl. A tak na slavnost přichází „Guillaume“ s tváří a úsměvem nevinného chlapce… Slavný přepis neméně slavné literární předlohy Alexandra Dumase natočil s Alainem Delonem v titulní dvojroli režisér Christian-Jaque. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátá láta, 70mm plátno v pražské Alfě, vlevo Delon v bílé košili, vpravo Delon v černé košili... i kdyby byl ten film úplně hloupý (což není!) pro mne je jedním z těch, na který se nezapomíná a v dodnes při každé repríze v televizi se na něj ráda podívám.Francouzi lehké a romantické komedie, zasazené do historie, vždycky uměli! ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. Fascinuje mě, jak ve mně dokáží hodinu a půl opakovaně probouzet záchvaty smíchu tak 'ušlechtilým' způsobem. Ach, takový film už by dneska asi nikdo nenatočil. Jen mě mrzí, že v příběhu ustoupil do pozadí ten charismatický, větrem ošlehaný, pohledný, zkušený, rozumný, inteligentní, pragmatický, okouzlující,..., vtipný, uchvacující Černý tulipán a místo na něj jsem se musela většinu času koukat na malého brášku, co mu možná v závěru filmu začal sahat po kotníky. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná role Alaina Delona. Bez nostalgie by možná některý humor a akce tolik nefungovaly, ale i tak to je po půl století skvělé dílo. Autor předlohy - Dumas. Pěkné ženy a pro ženy neodolatelný Delon. Je to vtipné, slušné jsou i šermířské souboje a na rok početí bych čekal větší obtíže se zobrazením dvojrole. Po možná dvaceti letech, co jsem film viděl naposledy, jsem se divil, že mi v paměti kromě závěru nejvíce utkvěla scéna, kde se snad deset minut pěkně tlachá a potom přijde na řadu prozrazení starého rodinného výpadu. Moc hezké. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Další z rodu Tulipánů, kterého můžu horem spodem :) a opět krásný, charismatický chlap! Jak já se těšila vždy, když šel v televizi. Škoda, že takovýchto filmů není víc... ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Další z příběhů Alexandra Dumase, který se stal nesmrtelným díky filmovému zpracování. Pro mě rozhodně jeden z filmů který poznamenal mé dětství a založil mou lásku k historicko-dobrodružnému žánru. No uznejte, jaká malá slečna by nemohla nemilovat mladého Alaina Delona (samozřejmě jenom toho hodnýho) a jeho věrného koně Voltaira. Na rozdíl od mnoha jiných filmů které jsem viděla v dětství ale tendle pro mě neztratil nic ze svého kouzla ani dnes (snad jen ten Delón už mě tolik nebere :-D). Má to švih, má to kouzlo, má to humor a nadsázku aniž by to ubralo na takovém tom reálném vzezření, úžasný kostými a zapamatovatelnou hudbu, kterou si člověk nechtěně prozpěvuje ještě tejden. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem miloval už jako kluk. Nejsem sice Delonův fanda, ale tentokrát se mi v dvojroli zamlouval a celý film je prostě paráda ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Jistě benefiční film pro pana Delona.Silná romantika, dvojrole a .....a vůbec.Není třeba se více rozepisovat.Co si víc může herec v Delonových tehdejších letech přát.... ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Delon perlí ve dvojroli tohoto francouzského snímku, který se tvůrcům docela povedl a vznikla tak nadprůměrná komedie plná poměrně vtipných situací! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Delon, po kterem silely zeny vseho druhu (a dokonce i nekteri muzi), ve vrcholne kondici sarmantniho hrdiny. K tomu nadherna Virna, francouzsky nadhled a lehky humor. I po tech letech stale svezi a prijemny filmek. 5- ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

nojo Delon, co by ste chtěly, ovšem děj je docela dobrý, ale pokud se na ot dívate z dnešní doby, tak vám to přijde apsolutní propadák... Ale je to známý film, takže kdo to neviděl tak honem, ať nejste pozadu... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Čierny tulipán bol populárny film. Pre mňa je to len priemerná dobrodružná komédia, ktorá akurát zapadla do doby vzniku filmu.....60%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Historicko-dobrodružný snímek s tehdejším (snad ještě i dnešním) idolem žen. Jako kluk jsme tento film doslova žral, dnes s odstupem času se na to dívám střízlivěji, nicméně nutno uznat, že se jedná o velmi dobrý film s vynikajícím A.Delonem v hlavní dvouroli. Do jisté míry historický snímek s notnou dávkou romantiky a dobrodružství, celkový umělecký dojem za 4*, no 4 a něco. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Hrdinove a mstitele jako Zorro nebo Robin Hood jdou s lidmi od nepameti. A tahle franc. verze podle A. Dumase podobne cerpa z one loupeznicke romantiky, prestrelek, souboju, milenek a koreni to lehounkym franc. humorem a historickymi realiemi, ktere vymysleny pribeh zasazuji do obdobi Velke fr. revoluce, kdy se na venkove slechta boji tajemneho zbojnika, ktery za sebou nechava misto podpisu Cerny tulipan. Fesak Delon v povedene dvojroli, chytry konik Voltaire a naivni, ale roztomila romantika dava tomuhle snimku punc nadcasove oddechovky. Akcni sceny jsou uz z dnesniho pohledu sice usmevne, ale je to zkratka retro. Kdo ma rad Tri musketyry, Angeliku apod. dobrodruzne-romanticke zalezitosti, najde to i zde. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po Fanfánovi Tulipánovi jsem si pustil i další vzpomínku na mládí, tentokrát Černého Tulipána z roku 1964. Přiznám se, že jsem si jej vůbec nepamatoval a rovnou i dodám, že i teď se mi líbil nejméně. Myslím v porovnání s Fanfánem a Cartouchem. Pořád jde o dobrý film, který vás přenese do kouzelné Francie za tradičním dobrodružstvím jednoho … vlastně rovnou dvou hrdinů. Alain Delon si tady střihl dvojroli. Opět ale musím dodat, že Jean-Paul Belmondo i Gérard Philip se mi líbili více. Alain Delon je jistě výborný herec, do podobné role se mi ovšem nehodí. Jeho občas zasmušilý výraz je vhodnější spíš pro Dva muže ve městě, než na podobného hrdinu. Možná mi taky nesedly zrychlené šermovačky. Možná mi chybělo více humoru, Černý Tulipán často hraje na vážnější notu. Taky mi chyběla postava Noëla Roqueverta a klasická složka s armádou. :-) Jak jsem psal, je to dobrý film. Nicméně pokud si můžu vybrat, volím ze dvou Tulipánů raději Fanfána. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Tohle Francouzi umějí (nebo uměli). Kostýmní dobrodružný film s vtipem a elegancí. Alain Delon samozřejmě exceluje. Divák si dokonce může vybrat, kterému z dvojice hlavních hrdinů bude fandit. Prostě to nemá chybu. ()

Theraphosa 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Černý tulipán jeden z těch filmů,na které sem jako malej koukal donekonečna.Alain Delon podle mě nehrál v lepším filmu než je tento a film samotný se perfektně rozvíjí. ()

Reklama

Reklama