Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1789, do pádu Bastily schází jen několik dní. Bohaté šlechtice však straší nejen vzrůstající nevole lidu, ale zároveň muž v masce, který po svých loupežích nechává za sebou známou vizitku – černý tulipán. Jediným úspěchem policie je to, že je postrach aristokratů poznamenán na tváři sečnou ranou. Velitel policie má své podezření a nyní jen čeká, že se mu přede všemi potvrdí. Netuší ovšem, že Guillaume de Saint-Preux má mladšího bratra, který jako by mu z oka vypadl. A tak na slavnost přichází „Guillaume“ s tváří a úsměvem nevinného chlapce… Slavný přepis neméně slavné literární předlohy Alexandra Dumase natočil s Alainem Delonem v titulní dvojroli režisér Christian-Jaque. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Historický dobrodružný film s odlehčenými dialogy. Chvílema spíše komedie s několika zapíchnutýma strážníky. Delon podal své role bratrů velmi věrohodně a to dvojrole moc nemusím. Příjemná podívaná z francouzské revoluce. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Ak sa nemýlim, v titulkoch sa film prezentuje ako spracovanie rovnomenného románu Dumasa st., čo je s ohľadom na počet spoločných rysov oboch diel buď omyl (sebaklam) tvorcov alebo prejav ich cynizmu. Inak vcelku príjemná záležitosť a nápad s dvoma bratmi, z ktorých každý pristupuje k reálnemu základu činnosti Čierneho Tulipána značne odlišne, posúva inak (zvlášť na tú dobu) zrejme rutinný historicko-dobrodružno-romantický námet za hranicu priemeru. Na dnešnú dobu trochu naivné (v súčasnosti by väčšina scén musela byť omnoho dramatickejšia a humor okresanejší), ale ako pamätník z rokov aspoň osemdesiatych nemám to srdce nedať Čiernemu Tulipánovi štyri tulipány, teda pardon: hviezdičky (ako ostatne asi väčšina hodnotiteľov). ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Jsem si říkal-tohle je nejlepší francouzský western!A pak mi došlo,že je tam vykradená muzika z How The West Was Won,ta tenhle pocit ještě násobí.... ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Černý Tulipán je představen jako odvážný bojovník, svůdce a dokonalý alfa samec. Bohužel je hned v úvodu filmu nahrazen svým beta/podpantoflákem dvojníkem, kterého od té doby sledujeme (Bait & Switch), a tvůrci divákovi tlačí svou levicovou politiku. Vrchol je, když původní černý tulipán, najednou cynický a zklamaný vším, obětuje svůj život za ideály svého bratra. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Romantická dobrodružná klasika,spousta šermířských soubojů, šlechetné činy, velké ideály- kde je tomu konec... ()

Evis 

všechny recenze uživatele

Připojuji se ke všem uživatelům, pro které je Černý tulipán romantickou srdcovkou jejich dětství. Mladý a nádherný Delon, jeho chytrý kůň Voltaire a otravný La Mouche. Dabing mám spojený s panem Ladislavem Lakomým a Jiřím Tomkem. A na Černého tulipána jsem si hrála i já s kamarádkou...:-) Prostě milovaná klasika, nemůžu jinak než za 5* ()

Trixi 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh dvou bratrů, kteří si jsou podobni jako vejce vejci a přesto je každý jiný. Mám tenhle film ráda už od dětství a Alain Delon jako Černý tulipán byl moje první filmová láska. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Jéé, ten Alain byl tak pěknýýý. Jsem ho milovala, fakt :-). A navíc, ten film má šmrnc a vtip a Virně Lisi to opravdu moc sluší. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od většiny zdejších uživatelů jsem se s Černým tulipánem setkal teprve včera a upřímně, byl jsem spokojen. Příjemné prostředí, dobrodružství, Velká francouzská revoluce, krásné ženy, intriky, meče, dvojrole Alaina Delona... Zkrátka klasický francouzský dobrodružně romantický film šedesátých let, který má i přes svoje stáří stále co nabídnout. Byla to příjemná stominutovka, tedy až na ten závěr, kdy byl pověšen Gulillaume (nebo Julien? ;))... Moc příjemný film se špetkou příjemného humoru. ()

ZnalecH 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říci, že by se mi film nelíbil, ale naopak mě ani nezaujal. Jedná se o takový oddychový a jednoduchý film z období Velké francouzké revoluce. Kdyby tam nebylo toto téma a tito herci, tak by se jednalo o podprůměrnou komedii. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Alain Delon naprosto na pána. Teď už to šílenství kolem Alaina Delona chápu, ten muž byl na vrcholu sil neskutečný. Film jsem si pouštěl v rámci Encyklopedie akčního žánru a moc jsem nečekal. Naopak trochu jsem byl připravený, že mě Černý Tulipán bude od začátku do konce nudit. A místo toho jsem dostal parádní, zábavný, dobrodružný film s krásnými ženami a Delonem v dvojroli během Velké francouzské revoluce. ()

GOGO3000 

všechny recenze uživatele

Z mého hlediska je to film, na který se rád podívám několikrát i s odstupem času, přesto neztratí nic na svém kouzlu. Kromě toho Alain Delon se v hlavní roli ukázal ve skvělé formě. ()

kyLuke 

všechny recenze uživatele

Skutečný kus francouzské historie . Pocta jaksepatří . Výborný Alain Delon , výborná hudba a dobrý scénář . ()

Brumlak 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dospěláckých filmů, které jsem měl v dětství rád. Mělo to svůj humor, akci a lehký nádech romantiky, který jsem neodsuzoval. Tento film mě už kdysi dokázal udržet ve sledování a to je co říct. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Ten film si pamatuju z dětství, milovala jsem ho a jak jsem zjistila, některé repliky si pamatuju slovo od slova. Po tolika letech a stále je to skvělý oddechový film. Krásné lokace (netušíte někdo, kde je to náměstí?), mlaďoučký Delon hnedle dvakrát, prima hudba, svižný děj - co víc si přát. Včera jsem měla svátek, takže tímto děkuji ČT2 za milý dárek. ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Film je bohužel zcela pokažený novým a pak ještě novějším dabingem. Už tam není to pravé kouzlo!!! V tom původním Delona nadaboval nedávno zesnulý Ladislav Lakomý!!!!!!!!! ()

LeChouan odpad!

všechny recenze uživatele

Černá proti bílé, jiných barev není, Dobro proti Zlu, Pravda proti Lži. Komu by ono neskutečné zjednodušení vadilo? Zvláště ženské části publika asi sotva :-). No - to je mi ale hrdina, tak krásný (jen ho postavit do vitríny), a tak neotřesitelně kladný. Jak jinak, když po boku spravedlivých se bije proti špatnosti. Film již neuvádí, zdalipak mu po slavném vítězství lidu také neukončí jeho čistý život pozemský „Madame guillotine„. To se občas idealistům po vítězství jejich Ideálu stává. Mimochodem - nikdy nepochopím obdiv k loupežníkům (od Spartaka k Nikolu Šuhajovi). To jak strašlivě jsou adorování ti, kdo prý jen bohatým berou a zabijí-li, muže, ženu, dítě, tak je to vždy spravedlivé. Já hádám, že z platonického obdivu k takovýmto spasitelům, by zbyl jen krutě realistický útěk, či alespoň pokus o něj. ()

Reklama

Reklama