Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1789, do pádu Bastily schází jen několik dní. Bohaté šlechtice však straší nejen vzrůstající nevole lidu, ale zároveň muž v masce, který po svých loupežích nechává za sebou známou vizitku – černý tulipán. Jediným úspěchem policie je to, že je postrach aristokratů poznamenán na tváři sečnou ranou. Velitel policie má své podezření a nyní jen čeká, že se mu přede všemi potvrdí. Netuší ovšem, že Guillaume de Saint-Preux má mladšího bratra, který jako by mu z oka vypadl. A tak na slavnost přichází „Guillaume“ s tváří a úsměvem nevinného chlapce… Slavný přepis neméně slavné literární předlohy Alexandra Dumase natočil s Alainem Delonem v titulní dvojroli režisér Christian-Jaque. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

STARKOVA20 

všechny recenze uživatele

Jak já ho jako malá milovala. On byl prostě nejkrásnější chlap a jako Gulillaume a Julien byl úžasnej. Legendární dvojrole. . skvělý humor a typická lehkost francouzského filmu. Plný počet *****. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 6,7/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer -?, Audience Score - 57% | FDb.cz - 79,6% | My jsme tento film naposledy viděli jako mrňata, a tak si ho už moc nepamatujeme. Ale to co si pamatujeme je to, že jsme cítili vzrušení a pocítili jsme lásku k této francouzské historické komedii. 75%... Hnedle, kdy to půjde, připomeneme si tento film, ale myslíme, že hodnocení nepůjde dolů, leda snad nahorů. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Černý tulipán obsahuje něco vtipných situací a rozverných dialogů, bohužel také dost prachobyčejných potyček a nudných šermovaček. Technické zpracování není na dobu vzniku vůbec špatné, Delon má charisma hvězdy nejvyšší svítivosti, nicméně tohle je již poněkud vyčpělý román. V tomto případě nelze být objektivní, jelikož kdo tento film viděl ve správné době, pokládá ho jistě nostalgicky za klasiku, podobně jako já Tři mušketýry, nebo třeba Vinnetoua. Viděl jsem ho ovšem až nyní, budu tedy přísný v hodnocení, protože mě to prostě moc nebavilo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ani není třeba obsáhle hodnotit staré dobrodružné francouzské filmy. Tyto mají neopakovatelné kouzlo nejen díky tomu, že byly natáčeny buď úplně bez nebo s minimem triků, ale též v nich hráli dnes již legendy. Alain Delon zde řádí ještě mladý a navíc rovnou ve dvojroli. Snad jen otázkou zůstává, proč je tohle přitažlivější než moderní Zorro nebo Robin Hood. Každá doba holt měla svého hrdinu. Snad proto, že i sebevětší produkce působila minimalistickým dojmem nebo že vše se dělalo ještě s mistrnou zručností a poctivostí. Hudba, kostýmy, herecké výkony. ()

DearS 

všechny recenze uživatele

Kdysi můj velký oblíbenec, ale s přibývajícím časem (a věkem) kouzlo trochu vyprchává (i když Alain Delon je i při x-tém shlédnutí pořád stejně 'sladký'). Rozdíl mezi C. t. a jeho starším bratrem 'Fanfánem' je dle meho názoru značný a Černý tulipán tento souboj nemůže vyhrát na žádné frontě. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie k Černému Tulipánu dávam 4* a musím jen říct že je jen škoda že se nenatači takové filmy, Alain Delon je výborný. ()

Pangi 

všechny recenze uživatele

Kdyby existovalo CSFD v mých desti letech kdy jsem tento film viděl poprvé bez váhání bych dal 5*.Dnes s nostalgickou ohleduplností 3*. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Alain Delon se ještě jednou ukázal v dvojroli, i když vlasz'tně v jedné postavě, ňoumy a hrdiny - a to v Zorrovi. Ale ani náhodou se nepřiblížil tomuto skvělému historicko-dobrodružnému filmu z pera Alexandra Dumase. I pravnuk Portose by byl hrdý. :) Jó, to byla doba, kdy francouzi uměli točit tenhleten druh filmu bez bázně a hany. Za dnešní výstřelky ala remake Fanfána či Angeliky je je třeba už jen hanit a vzpomínat na dobrého věrného koníčka Voltaire. Dnes aby člověk pohledal onen černý tulipán. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Na 60. léta překvapivě dobré souboje, pěkné dámy, vtipné konverzačky i netradiční nepřehrávání, co nepřekvapí je dobrá hudba. Snaha o vytvoření mýtu, že francouzská revoluce vypukla i díky dvěma bratrům, kteří jsou podobní jako vejce vejci Alanovi Delonovi, se u mě setkává jednoznačně s pozitivním ohlasem, to já vždycky strávím líp, než když se to odehrává kdesi v časech kohosi. Takže příběh taky v pohodě, kdyby to nebylo v tom romantickým hávu, mluvil bych i o cynismu nebo syrovosti scénáře, kterej si se skvělým Delonem nepěkně pohrává. ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1789 a v okolí francouzského městečka Roussillon je místní šlechta ohrožována tajemným banditou, který si říká Černý Tulipán. Pod maskou se však neskrývá žádný chudý vesničan, ale samotný hrabě Guillaume de Sant Preux (Alain Delon). Ten je však při jedné potyčce zraněn na tváři, aby se vyhnul svému prozrazení, osloví svého idealistického bratra Juliena (taktéž Alain Delon), aby se za něj vydával... Snímek Černý Tulipán je krásnou ukázkou toho, jak by měl vypadat ten správný dobrodružný (historický) film. Začněme třeba u hlavního hrdiny, tedy u Černého tulipána, ten sice jako postava není dvakrát originální (vlastně se jedná o takový mix Robina Hooda a Zorra), ale zase jej ztvárnil Alain Delon (navíc hned v dvojroli), který dodal tu správnou dávku šarmu a charismatu. Samotný příběh, který se protíná se začátkem Velké francouzské revoluci se asi nedá nazvat dechberoucím, ale má tu správnou dávku akce, napětí, romantiky a humoru, takže nuda opravdu nehrozí. Herecké obsazení, možná není úplně hvězdné, ale záhralo si zde hned několik talentovaných herců a hereček, mně osobně se velice líbily herecké výkony Francise Blanche v roli Plantina a Roberta Manuela, který ztvárnil prince de Grasillacha, mužské oko však potěší také Virna Lisi. Je třeba dodat, že ke kvalitnímu diváckému zažitku příspívá také povedený český dabing. Nechybí ani zajímavá ústřední melodie a hudba obecně, o kterou se postaral francouzský skladatel Gérard Calvi. Zkrátka pokud hledáte napínavý a zábavný dobrodružný film, Černý Tulipán je trefa... inu do černého. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Tak to byl film mého mládí , Delonova dvojrole byla perfektní!! Je tam ale do očí bijící chyba!!! Při popravě "Černého Tulipána" velitel policie nemá na levé tváři jizvu(nebo je málo zřetelná), v následující scéně ji opět má(velmi výraznou)!! Je to dosti hrubá chyba!?!??????????? ()

Pathetic 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný historický film ,krásné prostředí ,romantika ,pěkné ženy ,plno kvítí (tulipánů) žádné množství kečupu.I po takové dlouhé době se nato pěkně dívá a dokáže to pobavit.Není jich mnoho co by stáli za řeč. ()

Delmondo 

všechny recenze uživatele

Alain Delon jako můj nejoblíbenější dětský hrdina, Černý tulipán. Na tenhle film se můžu koukat pořád a nikdy mě neomrzí. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Myslíte si, že Alain Delon musí nutně promlouvat hlasem Pavla Trávníčka? Pustťe si Černého tulipána v brněnském dabingu a skloňte se před výkonem Ladislava Lakomého i dalších herců. Pokud jste viděli obě dabingové verze, všimněte si, že oba bratři mluví v podání Lakomého jinak, zatímco Trávníček je dabuje téměř stejně. K tomu přidejte skvělou hudbu, dialogy plné vtipu a napínavý příběh okořeněný nápaditými souboji. A historické reálie předrevoluční Francie...může si příznivec historicko-dobrodružných filmů přát víc? Ne! Nejlepší scéna? Návrat velitele policie na ples...: "Kde jste byl celou tu dobu?" "Ve vězení. Zavřeli mě moji vlastní lidé...omezení, ale disciplinovaní..." ()

petr.al 

všechny recenze uživatele

Romantická nostalgie, která v dnešním filmovém světě asi příliš neobstojí, ale ruku na srdce, kdo z nás dříve narozených nechtěl být chrabrým hrabětem de Saint Preux, jenž tasí svůj dobře nabroušený kord v okamžicích, kdy je třeba ztrestat všechna příkoří. Krasavec Alan a dokonce 2x :-D. ()

Reklama

Reklama