Reklama

Reklama

Líbánky se odehrávají v čase dvou dnů svatební oslavy. Nevěsta a ženich – Tereza (Anna Geislerová) a Radim (Stanislav Majer) tvoří půvabný pár, navzdory tomu, že oba již prošli manželskou zkušeností a odnesli si z ní své šrámy. Tereza zklamané srdce, Radim dospívajícího syna. Jsou však odhodláni zkusit to znovu, jsou přesvědčeni, že tentokrát to vyjde. A zdá se, že svatební oslavy, které probíhají v prosluněném dni v rodinném kruhu v sídle nevěstiných rodičů obklopeném romantickou krajinou, budou skutečně nejkrásnějším začátkem společného života. Ovšem... kdyby se na svatební hostině náhle neobjevil nezvaný host. Jan Benda si brzy získává náklonnost přítomných. Maminky i tetičky mu podstrojují, muži mu bodře nalévají. Kdo to však vůbec je? A odkud se vzal? Je to jen neškodný vetřelec, který se obvykle vmísí do davu s cílem zadarmo se najíst? Nebo se vynořil z minulosti někoho ze svatebčanů? A koho? S Janem Bendou u svatebního stolu dostává romantika trhliny. Toho chlápka je třeba dostat co nejrychleji pryč. Některá tajemství by prostě neměla být prozrazena! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

Phex 

všechny recenze uživatele

Film se rozviji tak, ze se mi darilo spoludivaky v obyvaku (mladsi a neznajici Hrebejkovu tvorbu) mystifikovat, ze toto drama je sci-fi. Naznaky ze Honza Benda aka Ales Klima je vlastne mimozemstan, zabiraly. Protoze se rozuzleni celkem tahne, film je na obsah dlouhy, moje mystifikace chytre zivena nad misami s chipsy, zila. Kvalitne remeslne udelany film srazi krom te prepalene minutaze jeste doslovnost a podil nahody. Preci jen to bylo ale lepsi nez zcela vyfabulovana Nevinnost po niz jsem s Hrebejkem na dlouho skoncil. ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Solídny snímok, v jednoduchom príbehu sa skrýva mnohé. Emócie prichádzajú postupne a sám divák sa presvedčí, že v posudzovaní ľudí na prvý dojem robíme častokrát chyby. Film možno radiť k tým s nižším rozpočtom, ale hľadiska emócií ponúka pomerne sýtu porciu. ()

Eire 

všechny recenze uživatele

Prva 1/2 hodina o nicom a posledna 30 min uplna p.c.v.na... 25% film. Hrebejk ide od NEVINNOSTi dolu priam 2. Kozmickou rychlostou🙄🤨😑 Ani jednu z 5 nominacii nedokazal film obhajit... Biiida s nouziii...🤪 ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Zejména první půlka dokonalá, pak už to trochu začíná ztrácet, ale ten motiv typu - kdo to je, co tady dělá, o comu jde - je prostě perfektní, stejně jako vizuál filmu. V dnešní době bídných filmů, přeceňovaných jak tvůrci tak oněmi porotami plyšákových cen to představuje vysoký nadprůměr. ()

Fericious 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film. Keď si človek uvedomí, že je český, a keď si uvedomí aj fakt, že je neporovnateľne lepší než mnohé americké "Ačkové" filmy, ktorými sme zaplavení, tak sa musí len a len potešiť. Film nemá na 5 hviezdičiek, to je pravda. Bráni mu v tom určitá kostrbatosť, ktorá sa konštante objavuje v dialógoch, a nejaké maličkosti v deji a réžii. Takisto aj to, že je to síce veľmi príjemný film na pozeranie, dokáže vo vás prebudiť vinu nad minulosťou, ale aj tak si naň asi po čase nespomeniete. Napriek tomu si ho pozrite. Bude sa vám veľmi páčiť. Skvelo vybratí herci, veľmi dobre zahrané role, vážnosť aj odľahčenie, veľmi príjemné lokality, réžia, ktorá ak náhodou nepokrivkáva, tak si to šinie úplne super,a dokonalá remeselnosť. Martin Štrba je kameraman par excellence. Jeho zábery, pohyb postáv po scéne, geniálna farebnosť scény a osvetlenie... ten film by mohol mať aj 5 hodín a stále by sa bolo na čo pozerať. Je to pastva pre oči. Alebo aj pasca pre oči. Chytí a nepustí. Hudba príjemná, takmer si ju ani neuvedomíte. Fakt veľmi príjemné prekvapenie. Teším sa zo stúpajúcej kvality lokálnych filmov. ()

johnnie78 

všechny recenze uživatele

Z námětu by se mohl vyklubat solidní psychothriller, jenže na něj nemá v Česku nikdo koule, a především Hřebejk ne, tak se oklikou dostaneme opět k přiblblému moralizujícímu slepenci na téma "šikanování homosexuálů is bad, mmkay". Přes to přese všechno film obsahuje jednu scénu, při které se mi doslova rozbušilo srdce a opravdu mě chvíli přinutil bát se. Ale jen na chvíli. ()

SMilan 

všechny recenze uživatele

Pri monológoch Jiří Černý vyzeral, že text číta, ale inak celkom podarený počin. Viac flashbackov z minulosti by tomu ešte určite pomohlo. Spokojnosť. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Vina, pravda, stín minulosti... Psychologické drama, které má značně pomalý rozjezd a bohužel i rozplizlý závěr, nezřetelné postavy, nevýrazné obsazení. Autoři zřejmě chtěli vytvořit něco silnějšího, ale záměr se nezdařil, a tak toto dílo zůstalo stát někde na polovině cesty. Je to škoda, Hřebejk a Jarchovský dokázali, že mají na víc, ale po úspěšném startu se jim dosud nepodařilo navázat. Třeba příště? ()

gu-staff 

všechny recenze uživatele

Nemlaťte mně, ale mně se to líbilo. Na Hřebejka slušný. Asi je to tím, že nechodím na katedru Filmové teorie, nemám uhry, mám ženu a nejsem zakomplexovanej požírač brambůrků, drbač na péru a odsuzovač všeho, kromě vlastního ega. ()

tucnakova 

všechny recenze uživatele

Takové Outů / televizní (děsná kvalita zvuku i obrazu mimochodem) nevěrohodné ... Doslovnost na konci pro nerozhodnuté ... Překvapivě Kristýna, alias napřed-ségra, se mi zdála celkem dobrá ... A jinak nic. Stejně divný, jako ten divnej sklep a divně zkosenej záchod .... ()

ProfiDivak 

všechny recenze uživatele

Spojenie dvoch rituálov: svadby a stredoškolskej šikany je pre mňa nové a objavné. Šikana ako antirituál vstupu do dospelosti je vlastne tiež akousi zvrátenou hostinou a aj nevesta bola po ruke ("Nastasja Kinsky"), čo sa potom na svadbe prepája. Pri šikane je "to krivé" vo svetle reflektorov, pri svadbe je naopak nežiadúce a rušivé, ale práve tu sa vynára a nedá sa umlčať. To, že film nepredostiera, kto je "dobrý" a kto "zlý" aj ja schvaľujem. Záverečná "vonTrierovina" aj mňa najprv zarazila, ale s odstupom času ju považujem za zaujímavé nadviazanie, pointa je taká istá ako v príslušných scénach Antichrista a zaujímavé je, že aj ako v Nymfomanke: rozkoš (oslobodenie) a smrť (bolesť) vedľa seba, dva svety, dva póly napätia. To, čo bolo ako zahrané alebo napísané, neriešim, u mňa film zabral. ()

Luciasek. 

všechny recenze uživatele

Tolik vaty ve filmu jsem asi nikdy neviděla. Sedmdesát minut ztraceného času zíráním na filmovou svatbu (oceníte pouze pokud zrovna plánujete svatbu na statku v přírodě), dvacet minut polodetektivní zápletky, po jejímž skončení si stejně budete muset vybrat, čemu budete věřit a zbytek času vezmou titulky. Na mě jako na diváka nepůsobila ani hra napětí/překvapení. Takže ty dvě * jsou pro Aňu, která je stále krásnější a výborná. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

NĚCO NA TOM JE .... TAKOVÁ ZVLÁŠTNÍ ZÁPLETKA , MUSÍM NA TO JĚŠTĚ JEDNOU HODIT OKO ... ALE FAKTEM JE , ŽE TO NENÍ ŠPATNÝ FILM ...SPÍŠE NAOPAK ... ()

VLADEK

všechny recenze uživatele

Typický hřebejkovský „midcult„. Jen by mě zajímalo kdo na to dal peníze, protože tohle si na sebe nemůže vydělat ani náhodou. A proti tomu na Nově Pán domu, který si na nic nehraje. Hodnotit to ale nebudu, na tohle ani "odpad" nestačí a odmítám to brát do úvahy jako autorské dílo. ()

Hamar 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce, co chce říká, Hřebejk pořád umí. Oceňuji, že si protentokrát vystačil i bez partičky kluků a holek co spolu chodí, z té obsadil jen herecky přesvědčivou Geislerovou a dal příležitost novým tvářím. Právě Majer s Černým mě zaujali herecky nejvíce. Kamera i hudba v pohodě. Snad si jen tvůrci mohli odpustit ten polopatismus v závěrečné scéně. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Člověk nikdy neví, kdy ho dožene minulost a hříchy mládí. Chvílemi se tedy film táhnul jako hrnečkový smažák od Ládi Hrušky, ale po dlouhé době je to konečně český film, který mě zaujal. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Ja nevim, prislo mi to takove nijake, misty az trapne... bez jakekoli rozumne pointy... Jiří Černý mi navic prisel herecky dost slaby a nepresvedcivy ve sve roli... jedina svou blbosti a buranstvim zabvanejsi vedlejsi postavicka byla ta co hral David Máj... ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

je mi celkem jedno, kde tento film nabíral inspiraci, pro mě je podstatné, že se mi tento sevřený příběh, odehrávající se během dvou dnů, s postupně budovaným napětím, opravdu líbil. Bylo to vlastně psychologické drama, takové filmy velmi často zápolí buď s nudou nebo jsou plné rádoby chytrých keců. Tento snímek ale vůbec nudný nebyl, naopak mě jeho děj vtáhnul a v první části mě opravdu zajímalo, jaké tajemství bude odkryto, v druhé pak zase, jak odkryté tajemství zamává s čerstvým manželstvím. Velmi dobře natočený film, kterému není příliš co vytknout, je zde vidět jistá Hřebejkova režie, kladem jsou i herecké výkony hlavních představitelů. Nedoceněný film, který stálo za to vidět ()

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama