Reklama

Reklama

Líbánky se odehrávají v čase dvou dnů svatební oslavy. Nevěsta a ženich – Tereza (Anna Geislerová) a Radim (Stanislav Majer) tvoří půvabný pár, navzdory tomu, že oba již prošli manželskou zkušeností a odnesli si z ní své šrámy. Tereza zklamané srdce, Radim dospívajícího syna. Jsou však odhodláni zkusit to znovu, jsou přesvědčeni, že tentokrát to vyjde. A zdá se, že svatební oslavy, které probíhají v prosluněném dni v rodinném kruhu v sídle nevěstiných rodičů obklopeném romantickou krajinou, budou skutečně nejkrásnějším začátkem společného života. Ovšem... kdyby se na svatební hostině náhle neobjevil nezvaný host. Jan Benda si brzy získává náklonnost přítomných. Maminky i tetičky mu podstrojují, muži mu bodře nalévají. Kdo to však vůbec je? A odkud se vzal? Je to jen neškodný vetřelec, který se obvykle vmísí do davu s cílem zadarmo se najíst? Nebo se vynořil z minulosti někoho ze svatebčanů? A koho? S Janem Bendou u svatebního stolu dostává romantika trhliny. Toho chlápka je třeba dostat co nejrychleji pryč. Některá tajemství by prostě neměla být prozrazena! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

cist 

všechny recenze uživatele

Strašně špatné herectví (zvlášť Jiří Černý), jakoby snad scénář dostali herci minutu před klapkou. Scénář osciluje mezi groteskou (aby divák pochopil, že zeť je komická figura, tak z něj v každém záběru vydolujeme maximum), hrou na civil ála skupina Dogma a recitováním pouček o zneužívání. Režie nenechá snad jediný záběr v klidu (až na Černého přiznání) a a snad každá věta je rpostříhána všech možných úhlů, takže herci nemají možnost se do svých postav ponořit. ()

vade_mecum 

všechny recenze uživatele

Určitě by to mohlo být lepší, každopádně zajímavé téma, kamera super, nicméně některé dialogy zbytečné - naopak některé monology bezva. Pro mě to silné bylo - hlavně mi to otevřelo staré rány - co tam se dělo na SŠ, u mě se naštěstí jen v menší míře dělo na ZŠ. Naštěstí mě agresoři dneska normálně zdraví a neignorují mě - ale stejně jako agresor ve filmu shazují až ignorují vážnost toho, co se dělo... Ale docela dobré bylo, že až do poslední chvíle zbývala kapka pochybnosti... ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Náhoda jako blbec. Nečekaně potřebujete do nejbližší optiky a narazíte na chlápka, co se na vás připravuje dvacet let. Vážně nevím, jestli zaokrouhlit nahoru kvůli kameře a režii, nebo to zkrouhnout dolů za scénář. Jistotu, se kterou Hřebejk se Štrbou přecházejí od svatební selanky k ryzí paranoie, jsem v českém filmu nezahlídnul hodně dlouho. Tedy zhruba do chvíle, než dozvíme, co se kdysi stalo. Opět to musí být klíčová scéna u stolu a opět s dlouhým monologem, který má ale tentokrát působivost asi jako text rolující se pomocí čtecího zařízení. Nejpozději od toho momentu ztratil Jarchovský cit pro míru (sociální angažovanost, katarze za každou cenu). Ale i přes ten očividný scénáristický konstrukt to Hřebejk i v poslední třetině (pokud se zrovna nemluví), dal famózně. 70 %, režie bere. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavá výpověď, založená na skutečných zážitcích jednoho českého herce, z doby kdy ještě nebyla možnost to někam ohlásit nebo se nějak bránit, o brutální šikaně, která přerostla až v sebevraždu. Kolik toho musí někdo vydržet den za dnem, aby si vzal život? ()

Foltin 

všechny recenze uživatele

Jeden ze čtyř filmů na kterým jsem byl a musím říci, že to byla zábava a film mě opravdu bavil, ne sice více jak Sezóna Zabíjení. Stojí to za to, jeden z mála českých filmů co se mi líbí. ()

yennefery 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilio. A to hodně. Myslím si, že tenhle film stojí za to vidět. Víc k tomu říkat nebudu. Ať si udělá každý svůj názor. Já dávám *****. ()

vhorky 

všechny recenze uživatele

Drama za začátku zajímávé, postupně přecházející v trapnost nad trapnost, kdy hercům nelze věřit už ani nos mezi ušima. Připadalo mi to jako mexická telenovela, kdy herci stojí nebo sedí proti sobě a neustále srší city na všechny strany. Zde to však byly příběhy vskutku neobvyklé. Po polovině filmu jsem měl nutkání dívat se na hodinky a po 3/4 filmu už nutkání odejít. ()

janine10 

všechny recenze uživatele

silné téma, dobrá gradace, ale ten scénář! škoda, mohlo to být skvostné drama, takto to zůstalo na půl cesty. Hold do dánských dramat musíme ujít ještě kus cesty :-) Věty typu "naše polibky chutnaly vždy slaně" tahají za uši... ()

ProchySBK 

všechny recenze uživatele

Překvapení roku, nevěděl jsem že má tohle vyjít o to víc jsem nadšenej. Druhá polovina filmu nemá v český cinema obdoby. Plnej počet bodů! ()

foxxxxy 

všechny recenze uživatele

Výborné, nečekané drama. Pár drobností by se Líbánkám daly vytknout, ale za to to nestojí. Stavba příběhu dost slušná, herecké výkony sedly hercům jak ušitý a tísnivá atmosféra nenechala publikum v kině nachvilku odpočinout. ()

SvaPepina 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu - nuda! Dlouho jsem nemohla pochopit, o co vlastně půjde a proč nám tak zdlouhavě ukazují všechny detaily, které se na svatbě udály. Pak přišel na scénu "neznámý úchyl", který vede divné řeči a hraje si s dětmi. Když z něho začalo konečně lézt, o co mu jde, byly to jen klišé a vyumělkované kecy (asi jako při rozhovoru otce s čerstvým zetěm). Námět dobrý, téma silné, jen to zpracování šlo totálně mimo mě. ()

josezuna 

všechny recenze uživatele

slušný vizuálny začiatok umocnený skvelou hudbou. filmárske umenie zvládnuté na úrovni. len sa to celé akosi stráca a veci, ktoré by mali byť dopovedané, sú nevyrieknuté a naopak. myslím vzťah otca k neveste a jej minulosť. neviem prečo nám jeden z hlavných protagonistov musí dlhým únavným monológom ozrejmovať minulosť, keď sa jedná o film. a to čo je použité v závere, mohlo nahradiť tento monológ. a záver aj keď jednoznačný, tak celkovo je rozpačitý. celkovo akosi nedotiahnutý film. príbeh mal potenciál, len nebol plne využitý. škoda toho. ()

TUKAN82 

všechny recenze uživatele

Neskutečně napínavé a hlavně uvěřitelné! Kecy rádobyodborníků typu "vykrádá triera a to mě uráží .. " sou bohapusté nesmysly a pokusy o to být zde něčím zajímavý. Výbornej film se zajímavým příběhem, kterej vás nenechá ani na chvilku odtrhnout oči od plátna! ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že to bude možná nejlepší film roku. Nic moc překvapivého, ale krásná kamera, hudba i režie. Dostala jsem v kině vše, co jsem očekávala. Křehký komorní film s dobrými herci. ()

TOMASINI 

všechny recenze uživatele

Rozporuplnost. Zajimave, obcas predvidatelne, jindy zase prekvapive. V podstate jako vsechny komentare. I ta Skandinavie me celou dobu napadala. Ale po pravde vice zajimave, blizim se vice ke 4 hvezdam. Btw i za herce. Pripadali mi celkem civilni. ()

adesil 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jsem si řekla oukej, ale podruhé takový film vidět nemusím. Nehodnotím herecké ani jiné výkony, hodnotím scénář. Začátek slušnej, pak má ženich nějaké tajemství. Fajn. Ale proč se tak slušně rozjetý děj zvrhne v boj proti šikaně? Třetí hvězdu dávám za to, že ikdyž se mi nelíbil konec příběhu, kamera a herecké výkony si podle mě jen dvě hvězdičky nezaslouží. ()

Anniem 

všechny recenze uživatele

Pan Hrebejk zrejme po patem shlednuti Melancholie vytvoril tento vskutku "inovativni" film, kde jsou pohledy kamerou zezadu, deprese, zahrada a dlouhe zabery, kde se nic nedeje. Pri hudebnich vstupech svatebni kapely jsem odchazela do vedlejsi mistnosti, kdyby se sestrihala hudba, film by vysel asi na 20 minut. Klise nad klise. Ploche, ach jo a ja se na tenhle film tak tesila. ()

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama